Sufi’nin 1 günü

En merak edilen konulardan birisi Sufi’nin bir günü nasıl geçirdiği. Nasıl bu kadar kitap okuyor? Sanıyorum insanlar kitap okuyunca hayatın durduğu ve hiçbir şey yapılamadığını düşünüyor. Bakınız 7 yaşındaki Sufi’nin bir günü şöyle geçiyor.

Genellikle altı ila altı buçuk arasında uyanıyor ve neredeyse yüzünü bile yıkamadan oyuncaklarını kurcalamaya başlıyor. Ben kahvaltı hazırlarken oyuncağıyla beraber mutfağa teşrif ediyor ve babasıyla beraber genellikle kitap okuyorlar. Bu genellikle yarım saat sürüyor. Sonra birlikte kahvaltımızı yaparken gün içindeki planlarımızdan bahsediyoruz.

Kahvaltıdan sonra hemen hazırlanıp sekiz civarı evden okula gitmek için çıkıyor. Okul zili 8.35’te çalıyor ve okula mahalledeki çocuklarla yürüyerek gidiyorlar.

Saat 3’te okuldan çıkıyor. Özel bir programı yoksa genelde yine arkadaşlarıyla yürüyerek eve dönüyor. Dönüş tabi ki havadurumuna bağlı olmakla braber çoook daha uzun sürüyor. Bazen eve varmaları dördü buluyor.

Haftada bir gün mutlaka bir arkadaşı okul sonrası bize geliyor. 2-2,5 saat boyunca beraber yapılabilecek bütün azgınlıkları yapıyorlar. Genellikle gelir gelmez meyve ya da yoğurt atıştırıyorlar. Arkadaşı gelmemişse tek başına evin altını üstüne getirmeyi başarabiliyor. Ya da komşuya gidip onun çocuklarıyla takılıyor.

Genellikle 5.30 civarı akşam yemeği yiyoruz. Ben yemeği hazırlarken o da sofraya tabak çanağı koyuyor. Yemekten sonra ben sofrayı toplarken o da hemen ödevini yapıyor. Burada ödev süresi 15 dakika ile sınırlı. Sınıf büyüdükçe süre uzuyor. Geçen yıl ödev süresi 5 dakikaydı mesela. O süre içerisinde ne kadarını yapabilirse o kadarını yapmaktan sorumlu. Bitirmek zorunda değil. Çoğunlukla 4-5 tane matematik problemi oluyor. Yapması 2-3 dakika sürüyor. Arkasından da okuldan o gün için gönderilen ödev kitabını okuyor. Bizimkisi o sürede genellikle okul kitabını bitirmiş oluyor. Kütüphaneden aldığımız kitaplara geçiyor. Yarım saat daha okuduktan sonra beraber oyun oynamaya başlıyoruz. En çok uno oynamaktan hoşlanıyor. Katamino, connect 4, tavla, satranç artık o an canımız ne isterse.

7.30- 8.00 arası hızlıca duş, diş fırçalama ile geçiyor. 8.00 en geç 8.15’te yatağa girmiş oluyor.

Haftada 2 gün  4.00 – 5.00 arası yüzmeye gidiyor. O zaman yemek ve duş saatleri biraz değişiyor. Yine haftada bir gün tiyatro kulübüne katıldığı için okuldan saat 3 yerine 4’te çıkıyor.

Haftada 1 gün yarım saat piano dersine gidiyor. Hergün 10 dakika derste öğrendiklerini tekrar ediyor.

Hafta içi hiç ekran kullanma hakkı yok. cuma, cumartesi ve pazar günleri 1-1,5 saatlik bir süresi var. Bu süreyi nasıl kullanacağına kendisi karar veriyor. İsterse çizgi film seyrediyor isterse ipad ya da play station oynuyor. Son iki senedir okuldan çarşamba günleri ipaddeki bir uygulama üzerinden matematik oyunu ödevi geliyor. O yüzden 15 dakika ipadden o matematik ödevini yapıyor. 2019 yılında kendisine günlük 30 dakika ekran izni vermeyi düşünüyoruz. Sınıf arkadaşları okul sonrası seyrettiklerini bütün gün konuştukları ve o sohbetlere katılamadığından üzüldüğünü söylediği için böyle bir karara vardık.

İşte böyle… 7 yaşındaki Sufi Özcan’ın bir günü böyle geçiyor. Bildiğiniz sosyal bir canlı olarak yaşayıp, büyüyor.

 

1 cevap
  1. Muhammet Fatih Mutlu
    Muhammet Fatih Mutlu says:

    Şunu söyleme gereği duydum. Sufi yaşlarındayken benim de tv izlememe izin vermiyorlardı. Arkadaşlarım sürekli sohbet ederken ben uzaktan onları dinleyip parçaları birleştirerek sohbete dahil olmaya çalışıyordum ama yine de onlar gibi olamıyordum. Ama şuan halimden memnunum. Süper güçleri olan karakterlerin değil de , süper karakterleri olan güçlerin hayatlarını biliyorum.

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir