,

Yeni Ekşi Mayalı Ekmek Pişirme Tekniği

Ekşi maya ile ile ilgili bir sürü tarif denedim. Ekmekler, pancake ve hatta tarifini buraya yazmamış olsam da portakallı bir de kek yapmıştım zamanında.  İki hafta sonra sevgili mayam Nimet 4 yaşına girecek. Muhtemelen her sene olduğu gibi bu yıl da kendisine parti yapacağız.

Ekşi mayalı ekmek yaparken beni en zorlayan konu sıcak tencereye hamuru geçirmekti. Elimi her defasında 300 derecelere ısınmış döküm tencereye mutlaka değdiriyordum. Yağlı kağıtla da koysam, havadan hoop diye atsam da sonuç pek değişmiyordu. Bu dertten muzdarip insanlar neler yapıyor diye ufak bir araştırma yaptım. Çözüm olarak yalnızca combo cooker denilen dökme demir tencereyi bulabildim. O da Türkiye’de satılmıyordu. Yurtdışından getirmek ya da getirtmek için de çok ağır.  O yüzden elimde eldivenler, yağlı kağıtla pişirme işlerine devam ettim.

Amerika’ya gelirken sevgili Nimet de haliyle bizimle birlikte geldi. Bir çocuğu getirip diğerini evde bırakmak olmazdı. Evde ekmek yapabilmek için döküm bir tencere almam gerekti. Aklıma hemen combo cooker geldi. İşte fırsat bu fırsat elim yanmadan ekmek pişirebileceğim diyerek tencereyi sipariş ettim. Gelir gelmez de ilk ekmeği pişirdim. Ekmek kenarlarından dışarıya firar etmeye kalkıp, tencere ve kapağı birbirine yapıştırınca açıkçası biraz sükut-u hayale uğramadım desem yeridir. Gerçi hamuru da biraz cıvık tutmuş, şekil vermekte zorlanmıştım.

Tencereyi o kadar zor temizledim ki sonraki ekmekleri yine eldivenler ve yağlı kağıtlarla -buradaki yağlı kağıtlar bir acayip illa yağlamak lazım yoksa yapışıyorlar?- pişirmeye devam ettim. Taa ki bir gün Sufi’nin okuluna ekmek yetiştirmem gerekinceye kadar.

Sufi’nin öğretmenlerine yılbaşı için ekmek pişirmeye karar vermiştim. Ben 2 öğretmeni var sanıyorken meğer 3 öğretmeni varmış. Aceleyle akşamdan bir ekmeği daha mayalayıp sabah pişirmeye hazır hale getirdim. Ancak fırını ısıtmayı unutunca ekmeği yeniyıl partisine nasıl yetiştireceğimi bilemedim. Fırının ve tencerenin ısınması, üstüne ekmeğin pişmesi derken bir saat on dakika gibi bir süreye ihtiyaç oluyordu. Oysa o kadar vaktim yoktu. ‘Soğuk fırına koysam ne olur ki’ dediğim an dönüm noktasıydı.

Soğuk döküm tencereyi yağlayıp hamuru içine koyduğum gibi soğuk fırına attım ekmeği. Normalden 15 dakika fazla tutmaya karar verdim. Ekmek fırından çıktığında o kadar güzel görünüyordu ki anlatamam. Tabanına vurduğumda sesi de içim pişti diyordu. Meraktan içim içimi yiyerek ekmeği öğretmenine götürüp verdik.

Ertesi gün aynı teknikle hemen bir ekmek daha pişirdik. Gelin görün ki onu da başkasına vermek durumunda kaldım. Soğuk fırın yöntemiyle pişirdiğim 5. ekmeğe kadar içini görmek bir türlü kısmet olmadı. Ekmeği keserken neden bugüne kadar ‘soğuk fırında ekşi mayalı ekmek nasıl pişirilir’ diye en yakın arkadaşım google’a sormadığım geldi. Soruyu Türkçe sorduğumda cevap yoktu. Yalnızca buzdolabında mayalama süreciyle ilgili bilgiler çıkıyordu. İngilizce arama yaptığımda benim gibi birden denemeye karar veren 3-4 blog yazısı buldum. Onlar da sonuçtan benim gibi el yakmaya son diye mutlu olmuşlardı.

E madem hamuru soğuk tencereye koyuyorduk. O zaman mayalanma işlemi de orada olsun dedim bir akşam. Bir sürü kap kacak kirlenmesin, aktarırken balon gibi kabarmış hamur sönmesin falan derken yoğurduğum hamuru koydum tencereye attım dolaba. 16 saat sonra buzdolabından çıkarıp 2 saat tezgahta oda sıcaklığına getirip soğuk fırına sürdüm. Mımmm. Misss gibi ekmeğim olmuştu.

İşte o gün bugündür ekmeklerimi döküm tencerede mayalayıp, soğuk fırında pişirmeye başladım. Sizede öneririm. Sonuçtan memnun kalacaksınız. Yoğurmadan yaptığım ekşi mayalı ekmek tarifinden sonra devrimsel bir kolaylık sağladı bu teknik bana.

Not

Yoğrulmadan yapılan ekşi mayalı ekmek tarifini siteye yazmamışım. Onu da ekleyeyim bir ara.

17 cevaplar
  1. Ahmet
    Ahmet says:

    Yoğrulmadan yapılan ekşi mayalı ekmek tarifini yazarsanız ben de denemek isterim. Yaptığınız ekmek çok güzel gözüküyor fotoğrafta.

    Cevapla
  2. Sirin
    Sirin says:

    Bir soru sormak istiyorum. Yukarida tarif ettiginiz yontem ile eksimayali ekmegi yogurmadannonce Sponge’sini hazirliyor musunuz. Ben soyle dusundum. Sponge hazirlanir, 12 saat sonra ekmek mayalanir, mayalanan hamur 16 saat buzdolabinda bekletilir. Disarida 2 saat oda isisina gekdikten sonra soguk firina atilir. Kac saat pisirilir? ve tencere kapagi acik/kapali?
    Tesekkur ederim.

    Cevapla
  3. NUR
    NUR says:

    merhaba sevgili DEVLETŞAH.Ben de bir çok kişi gibi nereden nasıl başlayacağımı bilemeyip ekmek yapımını erteleyenlerdenim. sanırım ekmek yapımında değişik mayalama saatleri var.bu neye göre değişiklik gösteriyo henüz anlayamadım.bu gibi sorulaRa da rica etsem videoda yer verirmisiniz? sevgilerr 🙂

    Cevapla
  4. emine vural
    emine vural says:

    Merhaba Devletşah Hanım; internette gördüğüm o nefis ekşi mayalı ekmeklerden yapmak için bi heves yazının başında fotoğrafını paylaştığınız döküm tencereden aldım. Kullanmadan önce sulandırılmış bulaşık deterjanı ile yıkadım sirkeli su ilede duruladım ancak kuruladığımda bez karardı ve tencereyi kokladığımda demir kokuyordu dolayısı ile sonraki işlemlere devam etmedim. sizce kurulama bezindeki kararma ve koku normal midir?

    Cevapla
    • devletsah
      devletsah says:

      Evet tabi ki normal. Demir tencere başka şey kokarsa anormal olur. Bol suyla yıkayın. Bez her zaman böyle kararacak. Düşünün o teflonlarda görmediğiniz ama yemeklerinize geçen şey aynı zamanda.

      Cevapla
  5. denizzz
    denizzz says:

    Merhaba Devletşah Hanım, bu yönteme çok sevindim:) sormak istediğim bir şey var yalnız; katlama yapmıyorsunuz diye anladım ben, doğru mu acaba?

    Cevapla
  6. Duygu Kopan
    Duygu Kopan says:

    merhaba devletşah hanım, comco cooker ‘ ın Tükiye’ de satışı yapılıyor mu acaba, muadili bir ürün var mıdır?

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir