Slow Juicer mı yoksa katı meyve sıkacağı mı?

Amerika’da malumunuz mobilyalı bir evde oyuruyoruz. Evde standart eşyalar ve Amerikalıların bağımlısı olduğu iki elektrikli küçük ev eşyası dışında bir şey yok. Birisi tahmin ettiğiniz gibi kahve makinası diğeri de tezgah üstü blender. Bu blender mevzusu çok ilginç. Araba fiyatına blender var ve Amerikalılar blendersız bir mutfağı neredeyse mutfaktan saymıyor. Ama bulaşık makinası olmasa da olur. İnanılır gibi değil. Ben de blender’a bakıp bu çorba ve smoothie yapmaktan başka ne işe yarar deyip duruyorum. Yani bir mutfak robotu blender’ın yaptığı her şeyi yapıyor hatta daha fazlasını yapıyor.

Biliyorsunuz uzun zamandır juicing yapıyoruz. Yani sebzelerin suyunu sıkarak içiyoruz. Bu işe nasıl başladığımızı ve hatta en sevdiğimiz yeşil su tarifimizi daha önce paylaşmıştım. Buraya geldiğimizde evde bir katı meyve sıkacağı olmadığından yeşil su içmeye de ara verdik. Fakat  bir kaç ay sonra resmen gece rüyamda green juice görmeye başladım. O gün markette satılan günlük yeşil sulardan aldım. Bence inanılmaz şekerliydi. Ama hiç yoktan iyidir. Bir kaç sefer başka markaları denedikten sonra bir katı meyve sıkacağı alsam çok daha mutu olacağımı hissettim. Hem ramazan da yaklaşıyordu. İftarlarda yeşil su tüketme alışkanlığımızın yeri doldurulamazdı.

Başladım araştırmaya. Yaklaşık 10 yıldır phillips katı meyve sıkacağı kullanıyorum. Tık demeden çalıştı / çalışıyor. Benzerini alabilirim. Ama son iki üç yıldır slow juicer diye bir akım başladı. Sebzeleri eski santrifujlu makinamdaki gibi rendeleyerek değil ezerek su çıkartıyor. Bu makinaların genellikle 150 watt civarında çok güçsüz motorları olduğu için daha az ısınıyor. Santrifujlu olanların en az 700 watt’lık motoru var ve hızlıca ısınıyor. Gerçi ben kendi makinamın hiç ısındığını hissetmedim. Rendeleme hızı ile ilgili bir ısınmadan da bahsediyor. Isınma neden bu kadar mühim derseniz cevap çok basit. Vitaminler ısındıkça bozuluyor. İçtiğiniz suyun besin değeri düşüyor.

Uzun uzun santrifüjlü ile slow juicer hakkında okudum, videolar seyrettim. Açıkçasını söylemek gerekirse bir türlü kendimi hangisini alacağım konusunda pek ikna edilmiş hissedemedim. Benim gibi sabırsız bir insan için slow juicer almak ne kadar doğru bir karar ona bir türlü emin olamıyordum. Öyle böyle derken bir baktım ki Hurom slow juicer’da çok süper kampanya var. Hadi bir de yavaş sıkma işini deneyelim diyerek aldım gitti.

Şimdi santrifüjlü makinayla yavaş sıkan makinayı karşılaştırayım biraz.

  • İkisini temizlemek de aynı zorlukta. Bence zor bile değil. Ben genelde ikisini de içinde çıkan fırçayla sudan geçiriyorum. Haftada bir de bulaşık makinasında yıkıyorum.
  • Eski makinamdan bir torba dolusu posa çıkıyordu. Bazen sulu sulu oluyordu. Onları nasıl değerlendirsem diye sürekli aklımda soru işaretleri vardı. Yeni makinamdan çıkan posa o kadar az ki anlatamam. Çoğunluğu kılçık şeklinde lif. Kullanılacak bir yanı yok. Onları çöpe atarken içim pek rahat. Daha çok gübre niyetine bahçeye gömüyorum.
  • Hangisi daha çok su çıkartıyor karşılaştırmasını yapmak isterdim ama yapamayacağım. Amerikadaki sebze ve meyveler Türkiye’dekinden epey farklı. Yani ikisi de kabak diyorsun ama işte farklılar. Hakikaten anlatılmaz yaşanır bir durum. Marullar, lahanalar herşey aynı şekilde. Oradayken bazı sebzelerin ve meyvelerin organik olup olmadığına pek takılmıyordum. Burada mutlaka organik ve genetiği oynanmamış olmasına dikkat ediyorum. Posa miktarından ve posanın kuruluğundan yola çıkarak slow olan çok daha fazla su çıkartıyordur diyebilirim. Zaten karşılaştırmalı videolarda da aynı şeyi söylüyorlar.
  • Eski makinamda sıktıktan sonra biraz bekleyince sebze suyunda çökme oluyordu. İçmeden önce mutlaka karıştırmak gerekiyordu. O yüzden servis ederken içine kaşık koyardım. Bunda öyle bir çökme olmuyor. Ne kadar beklerse beklesin hep aynı kalıyor.
  • Eski makinamda bir elmayı hooop diye içine atıyordum. O da bızzzt diye sıkıyordu. Bunda herşeyi minik minik doğramak lazım. Yoksa sıkılması mümkün değil. Bir yandan sıkıp bir yandan kesip duruyorsunuz. Zaten yaprakları yıkamak yeterince dertken sebzeleri doğramak da insanı bazen delirtiveriyor.
  • Katı meyve sıkacağında açıkçası hiç tıkanma yaşamadım. Ne koyarsam bızt diye sıktı geçti. Ayva bile sıkmışlığım var. Ama bunda çok aşırı lifli şeyler sıktığımda, mesela maydanoz ya da kereviz sapı, makinayı durdurup liflerin tıkadığı çıkış kısmini açmak ve ara temizleme yapmak zorunda kalıyorum. Yapmazsam zaten sıktığım su makinanın altından üstünden akmaya başlıyor.
  • Slow juicer gerçekten yavaş. Hatta çooook yavaş. Yani hakikaten yavaş… Yavaşlığını anlatabildim mi bilmiyorum. Yani yavaş. 2 bardak sebze suyunu 20 dakikada falan sıkıyorsunuz. Eski makinamda 2 bardak sebze suyunu 1 dakikada sıkıyordum. O yüzden gelene gidene sebze suyu sıkıyordum. 10 kişilik misafir gurubuna ikişer bardak sebze suyu sıkmışlığım var. Şimdi sabah başlarsam akşama ancak 20 bardak sıkmış olurum. Bu yavaşlık benim gibi birisine göre değil. Bir bardak sebze suyu içeceğiz diye resmen stres oluyorum. Hele bir de bazı sebzeler bazen normalden kuru çıkıyor. Daha az su veriyor ya.. İşte resmen söylenmeye başlıyorum. Bir tane daha kabak sıkmak zorundayım. O da en az 5 dakika demek. Ayy.. Söylemiş miydim alet çok yavaş diye.

İşte böyle. Bazen bunu geri verip eski tip alayım diyorum. Sonra aman canım sanki çok işin var da 20 dakikanın hesabını yapıyorsun diyorum. Ama şunu söyleyeyim, misafirler yeşil su içmekten bu alet sayesinde kurtuldu.

7 cevaplar
  1. Bahar
    Bahar says:

    Sevgili Devletşah, çok keyifli bir yazı olmuş, başlamamla bitirmem bir oldu 🙂 Ben de smoothie makinası almayı düşünüyorum. O konuda bir bilginiz var mı?

    Cevapla
  2. e. k.
    e. k. says:

    Ürününüzün bir benzerini biz de satın almıştık ama tıkanma sorunundan dolayı iade ettik. Ve eski ürünün bir benzeri olan sana meyve sıkacağını almıştık. Sana, omega marka ile ortak üretilen ve düşük verimli de olsa yağ çıkarma aparatı da olan bir marka. Amazon’da göremedim şimdi. Konu meyve suyu sıkmaksa aslında omega fazlasıyla iş görüyor. Sadece katı meyve sıkma işi için şu ürünü kesinlikle tavsiye ederim: https://www.amazon.com/Omega-J8006-Nutrition-Center-Juicer/dp/B001L7OIVI

    Ürünün elinizdeki ürüne göre tahmin ettiğim artıları:
    – çok çok daha az tıkanma problemi
    – daha kuru posa
    – daha güçlü öğütme kapasitesi ve sonuç olarak daha hızlı sıkma.

    Yanlış yönlendirmek istemem ama bir mağazada deneme imkanınız varsa denemenizi tavsiye ederim.

    Cevapla
  3. Volkan
    Volkan says:

    Selamlar,

    Bu konuyu çok araştırmıştım, yazınızı konudan bağımsız buldum. Bu makinelerde sıkma hızı ve çipneme mi diğer türlü mü çok değişiyor. TR de çıkardığım sonuçlar şunlar;

    https://www.arzum.com.tr/urun/kati-meyve-sikacagi-ar1050-freshmix-slow-juicer-meyve-ve-sebze-presi/1441/1668
    Bilinmiyor

    http://huromsatis.com/hurom-hh-elite.html
    45RPM

    http://fakir.com.tr/i/276/slow-juicer
    http://fakir.com.tr/upload/files/public/kataloglar/brosurler/slow-juicer.pdf
    80 RPM

    http://www.omega-turkiye.com/urunler.html
    80 RPM

    https://kuvingsturkiye.com/kuvings/kuvings-b6000w-whole-slow-juicer
    54 RPM

    Bunların dışında Mercola web sitesinde karşılaştırma eklemi bu da eski. https://www.mercola.com/article/juicer_comp.htm

    Bu arada youtube videoları uzun zamandır eklenmiyor bir sebebi var mı?

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir