Boza
Malzemeler
- 2 su bardağı akdarı
- 3 litre su
- şeker
- 1/8 çay kaşığı instant maya
Hazırlanışı
- Akdarıyı yıkayıp geceden suda ıslatın.
- Ertesi gün üzerini bir parmak geçecek kadar suyla eriyene kadar haşlayın.
- Ilıklaşınca blender ile püre haline getirin. Gerekirse içine su ekleyip boza kıvamına gelene kadar sıvılaştırın.
- Püreyi süzgeçten geçirin.
- İçine damak tadınıza göre şeker ve mayayı da ekleyip karıştırıp ortam sıcaklığına göre 1,5 – 2 gün mayalanmaya bırakın.
- Mayalanırken arasıra açıp karıştırın. Bu sırada kıvamını kontrol edin. Gerekirse su ekleyip karıştırın. Aynı şekilde tadına da bakıp şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
- Mayalanan bozayı buzdolabına alıp soğuttuktan sonra servis edin.
Notlar
- Akdarı (millet) Vefa bozacısının da kullandığı ana malzeme. Gördüğünüzde kuşyemlerinden tanıdığınızı anlayacaksınız. Üstelik bu şekilde glutensiz bir içecek yapmış oluyorsunuz. Ama yerine buğday ya da bulgur da kullanmak mümkün.
- Su miktarı aşağı yukarı 3 litre. Biraz daha az ya da biraz daha çok kullanılabiliyor. Akdarının, buğdayın su çekme oranına bağlı.
- Mayalandığını tadına bakarak anlayacaksınız.
- Mayalama işlemini ve saklama işlemini malzemenin 2 katı kadar büyük bir tencerede yapıyorum. MAyalanma sırasında kabardığı ve gaz çıkardığı için taşma riskini kaldırmış oluyor. 3 sene önce yaptığımda bozayı şişeye koyup buzdolabına kaldırmıştım. Sabah uyandığımda boza kabarıp, şişe kapağını attırmış. Bütün buzdolabı boza içinde kalmıştı.
- Maya miktarını arttırarak süreyi azaltabilirsiniz. Ancak o zaman daha hızlı tüketmeniz gerekir. Çünkü mayalanma aynı hızda devam edecek. Ne kadar yavaş mayalanırsa dolapta bekleme süresi de o kadar uzun olur. Bizim evde en uzun 1 hafta bekledi.
- İçinden 1 su bardağı ayırırsanız sonraki sefer yaparken o bozayı maya olarak kullanabilirsiniz.
- Ben ekşi maya kullanarak da mayaladım. O zaman süre 3-4 güne çıktı. Tabi ekşi mayam gluten içerdiği için glutensiz bir içecek olmadı.
Merhabalar,
Acaba seker yerine coconut sugar ya da agave syrup kullanmak mümkün müdür?
Tesekkurler
Sıvı şekerle olmuyor. Granül şekerle oluyor. Yani agaveyle olmaz hindistancevizi şekeriyle olur. Ben de turbinado denilen esmer bir şekerle yapıyorum.
Şimdi bunu okudum, canım nasıl boza çekti 🙂
teşekkürler.