Yumurta Pişirmenin Püf Noktaları
Geçenlerde Sufi’nin yumurtanın sarısı hakkındaki oyununu instagramda paylaştığımda herkes fotoğrafın bütün bulanıklığına rağmen kıvamını nasıl tutturduğumu sorunca bir kaynamış yumurta yazısı yazmaya karar verdim.
Yıllarca yumurtayı ağzına sokmamış birisi olarak şimdi her gün bir yumurta yemek, yumurta yemeyince kendini kötü hissetmek çok acayip bir duygu. Aslında yumurta ile ilişkim Sufi’nin ek gıdaya başlaması ile iyice ısındı desem yeridir. Ondan önce haftada belki bir tane bilemedin iki tane yiyordum. Malum çocuklar söylediğini değil, yaptığını yapar. Ben de yumurta yesin istiyorsam, yumurta yemem gerektiğini bildiğimden hergün üçümüze de yumurta pişiriyorum.
Yumurtanın nasıl pişeceğine genellikle Sufi karar veriyor. Bugün patlatmalı yumurta istiyorum dediğinde tavaya kırıyoruz, o ekmeği ile patlatıyor. Turuncu yumurta istediğinde, kayısı kıvamında haşlayıp, kesince hakikaten turuncu çıkacak mı diye merakla bekliyoruz. Bazen omlet, pastırmalı yumurta veya çoook nadir de olsa menemen istediği de oluyor. Keşke daha çok menemen istese…
Yumurtayı her gün aynı kıvamda pişirmek oldukça güç… Bunun için yıllar önce Almanya’dan bir alet bulup almıştım. Yumurta ile beraber suya koyuyorsun. Rengi istediğiniz kıvama ulaşınca yumurtayı çıkartıp alıyorsunuz. Yıllarca o aletle beraber pişirdim yumurtayı. Ancak sesli bir uyarısı olmadığından başka işlere dalınca yumurtanın kıvamı da kaçıyordu. Gel zaman git zaman o da kireçlendi. Haliyle sonuçlarda sapmalar başladı. Sonra da çekmecenin dibine doğru kaybolup gitti.
Başka bir yurtdışı seyahatinden yumurta pişirmek için dizayn edilmiş kum saati aldım. Üç farklı kum saati kaynamaya başlayınca çeviriyorsunuz, son kum tanesinde ocağı kapatıp yumurtayı soğuk sudan geçirip servis ediyorsunuz. Kum saatinde sonuçlar iyi ve kum saati zamanla bozulmuyor. Fakat o da sessiz. Çocuk bacağınızdan çekiştirirken kimse o saate bakamıyor. Ya da o ufaklık kaşla göz arasında saati hooop diye ters çeviriyor, bütün hesaplar karışıyor.
En nihayetinde bir sabah kum saatindeki süreleri ocağın saatine kurmayı akıl edebildim de hayatımız kolaylaştı. Gel zaman git zaman bu sürelerle oynayarak, kaynama noktasına gelince ocağı kapayıp, sıcak su içinde bekleterek pişirme gibi bir teknik geliştirdim. En başarılı ve şaşmayan yol da bu oldu.
Kaynamış Yumurta Nasıl Pişirilir
- Yumurtalar üzerini bir parmak geçecek kadar suya konulup, kaynamaya bırakılır.
- Su kaynamaya başladığında tencerenin altı söndürülüp, kapağı kapatılır.
- Rafadan yumurta için 3 dakika, kayısı kıvamında yumurta için 6 dakika ve katı / lop yumurta için 10 dakika beklenir.
- Süre dolunca yumurtalar hemen soğuk suya alınıp, ısı ile pişme işlemi durdurulup, servis edilir.
Notlar
- Yumurtalar kaynarken çatlamasın diye taban kısmından delik açabilirsiniz. Bu yumurta sertleşirken oluşan basıncı azaltıp çatlamayı engeller. Ayrıca yumurtayı geceden tezgaha çıkartırsanız ani sıcak / soğuk farkından kaynaklanan çatlamayı da engellersiniz.
- Bu süreler normal büyüklükte yumurtalar için geçerli. Daha küçük ya da daha büyük olduğunda biraz sürelerle oynamanız gerekir unutmayın.
- Yumurtanız kolay soyuluyorsa bayattır. Ama yemenizde sakınca yoktur. Yumurta bozuksa kokusundan yanına yaklaşamazsınız. Taze ve zor soyulan yumurtalar için bir püf noktanız varsa hemen söyleyin…
Ben hangi marka yumurta kullandığınızı merak ettim. Çünkü hepsinin sarısı malum aynı renk olmuyor. Teşekkür ederim, Sufi’ye afiyet olsun 🙂
Aldığım marka sürekli değişiyor. Organikler ve gezen tavuk yumurtası içerisinden herhangi bir kutuyu seçip alıyorum. Fotoğraftaki TazeDirekt gezen tavuk yumurtası.
Merhaba,
Yumurtayı, özellikle kıvamında rafadan yumurtayı çok seviyorum, fakat tutturması hiç kolay değil. Zira sadece büyüklük küçüklük değil, buzdolabından ne zaman çıkarıldığı, ne kadar miktarda suda pişirildiği, büyük/küçük ocakta, altı ksık/ açık mı pişirildiği, hatta yumurtanın cinsi gibi bir sürü faktöre göre değişiyor kıvamı. Bir gün onlarca yumurtayı alıp, sıcaklığını, ağırlığını, piştiği kabı ve ocağı içeren bir matematik denklemi hazırlamak istiyorum :))
Ahh harikasınız 🙂 Siz denklemi hazırlayın ben de buradan yayınlarım…
yumurtalar haşlanırken çoğu zaman çatlar ve hoş olmayan bir görüntü ve tadı olur bunun için haşlama suyuna bir yemek kaşığı sirke koyulunca çatlama ve ortalığa yayılan yumurta kokusu olmuyor
merhabalar,
yumurtalarin rahat soyulmasi icin onerim, pisen yumurtalari soguk sudan gecirdikten sonra hafifce catlatarak tekrar suyun icine birakip 5-10 sn suyun icinde kaldiktan sonra cikartmak. yumurta ve kabugun arasina giren su soyma islemini kolaylastirir.
sevgiler,
merve
Devletşah hanım merhabalar yumurta soymak !! yumurtayı kaşıkla üzerine vurup çatlatın ve iki elinizin arasında alıp hafifçe yuvarlayın zarıyla birlikte parçalanmadan soyabilirsiniz, kaz ördek bildırçın yumurtasını aynı şekilde suyun altında pürüzsüz soyabilirsiniz afiyet olsun selam sevgiler ………………
Yumurta soyma konusunda nesrin hanima katiliyorum bizde ayni yontemi kullaniyoruz ozellikle tatillerde turkiyede annanemizin tavuklarinin gunluk yumurtalarinda %100 basari garanti
Hergün mutlaka yumurta pişiren birisi olarak Migrostan aldığımız çok basit bir yumurta pişirici ile olayı çözebilirsiniz 🙂 bittiğinde de öyle bir ötüyor ki evin en uç yerinde bile duyarsınız :)hayatımızda büyük önemi olan bir cihaz 🙂
Ne kadar güzel bilgiler veriyorsunuz yumurta sevmeyen birisiydim artık hergün yiyorum .