Yoğurt yapmak için her türlü sütü kullanabilirsiniz. Ancak paket sütlerin yağ oranı genelde düşük olduğu için sert ve kıvamlı yoğurt yapmak neredeyse imkansız. Sütün yağ oranını arttırmak için krema katıyoruz. Bunun yerine 2 yemek kaşığı kadar süt tozu da katılabilir. Kıvam için nişasta da katılabilirmiş. Ancak bu tadı biraz değiştirebilir.
Ben UHT süt yerine pastörize günlük süt kullanıyorum.
Maya olarak Aktivia kullanıyorum. Aldığım sonuçlardan çok memnunum.
Yoğurt yapma ve yeme sevdasına Yemek.Nâme’nin kasım sayısında yazdığım gibi Artun Ünsal’ın Silivrim Kaymak kitabını okuduktan sonra düştüm.
Devletşah Hakkında
Devletşah İstanbul’da yaşıyorum. Yemek yapmaktan, seyahat etmekten, fotoğraf çekmekten, kitap okumaktan, müzik dinlemekten, oyun oynamaktan ve tabii ki yazmaktan hoşlanıyorum.
2011 doğumlu Sûfî Özcan'ın annesi olmak bütün bunların içerisinde en çok vakit alanı ve tabi ki en keyiflisi.
Tabi bütün bunların yanında desteğini esirgemeyen eşimi unutmamak lazım. O olmasaydı, hiçbiri olmazdı.
Mart 2005'ten beri tüm maceralarımı bu sayfalarda paylaşıyorum. Paylaştıkça daha çok şey öğrendiğime inanıyorum.Devletşah'ın diğer yazıları
bence evde yapılan yoğurtlar çok güzel oluyor yani yoğurt yapanları tebrik ediyorum eminim en güzel tatlar gelir gelir yoğurdu yada başka bir şeyi bulur yeniden teşşekkür ederim… size yeni yıllar dilerim mutlu mutlu geçirirsiniz
Ne var kii, yağ oranı fazla olan süt ürünlerinin kalsiyum oranı düşük oluyoor.. O sebeple, yarım yağlı süt, yoğurt, peynir yememiz tavsiye ediliyor.. Bilginize:)
gulnur hanim verdiginiz bilgi icin tesekkurler.bunu bilmiyordum.ustelik yagli sut kilo icinde olumsuz etki yapar.iki sekilde sakincali demek ki.devletsah hanimida tum basarilari icin tebrik ediyorum.sevgiler.
Yarım yağlı süt ile normal süt arasındaki fark yağ miktarıdır. Tabi yağı alınıp içine kalsiyum eklenenler hariç. Çünkü inekten süt aynı çıkıyor. Fabrikalarda yağı alınıp diğer ürünler elde ediliyor. Yani yağı alınınca havadan kalsiyum gelmiyor 😛
Zaten ekstra kalsiyumlu sütlerdeki kalsiyumun çözülebilmesi için yağın da azalması gerek.
Günümüzde artık hep az yağlı süt tavsiye ediliyor. Ben artık tam yağlı süt içemez oldum. Ama yoğurt olunca konu tam yağlı olmazsa olmaz…
Sevgili Devletsah
Evde bende herzaman yogurt yapiyorum,bazen super oluyor,bazende sulu olup sunebiliyor.Sebebi nedir? herhangi bir bilginiz varsa paylasabilirmisiniz?
Eger peynir tarifleriniz varsa ben ve arkadasim tarif ariyoruz.Ben Amerikada yasiyorum, malzemelerini burada
bulabilirmiyim yada nerelerden alabilirim bilmiyorum.
Simdiden tesekkurler
arkadaşlar ben amerikada yaşıyorum. yoğurdu kendim yapıyorum. yoğurt yapmak için homogenized D vitaminli süt alıyorum. en iyi ondan oluyor, sünmüyor. ayrıca krema katmıyorum. sadece 2 kaşık maya koyuyorum. oldukça güzel oluyor. yagmur hanım amerikada yaşıyorsanız kremanın karşılığı heavy cream.
handan hanım ben ayrıntılı söylememişim şimdi farkettim:) ben her litre için yaklaşık 1 yemek kaşığı maya koyuyorum. genelde 1 galonluk sütün 3/4 ü ile yapıyorum ben yoğurdu ve 3 silme kaşık yoğurt koyuyorum. sütü kaynattıktan ve ılıttıktan sonra sütün içinden 1 kepçe alıyorum, 1 kasede yoğurdu bu bir kepçe sütle özeyip süte karıştırıyorum. yavaşça homojenize bir şekilde karıştırıp ağzını kapatıyorum ve battaniyeye sarıyorum. bu şekilde yapılan yoğurt biraz ekşi oluyor. siz ekşi sevmiyorsanız mayasını daha az koyabilirsiniz. sanırım bu sefer yeterince açıklayıcı oldu:) ayrıca ben yoğurdu 7-8 saat beklettikten sonra dolaba kaldırıyorum. ama devletşah hanımın yöntemiylede deneyeceğim başka sefere.
Ayyyy heycan bastı devletşah abla:)
Annemler isviçrede oturduğu için kendileri yoğurt yapıyor,oranın yoğurdu hafif sulu olduğundan dolayı ama bana hiç merak gelmemişti,ama tarifi görünce herşeyi hazırladım ve birazdan yapacağım dua edin inş tuttururum 🙂
Sevde hanim ben mecburiyetten dolayi pastorize sutle yapiyorum. Siz nerede yasiyorsunuz bilmiyorum ama benim yasadigim yerde d vitaminli sutler satiliyor. onlarla guzel oluyor. birde bence en onemli nokta sutu cok kaynatmak. nasil olsa pastorize sut diye ben bir kere cok kaynatmadan yapmistim yogurdum tutmamisti. bir diger onemli noktada yaptiginiz yogurdu 1 gun dolapta tuttuktan sonra yemek. eger tutmayan yogurdunuzu dokmediyseniz ondan da peynir yapabilirsiniz. cok lezzetli oluyor. ocakta iyice kesilene kadar kaynatin, sonrada dilerseniz tuz atip bir tulbentle suzdurun. hic suyu kalmayinca bir saklama kabina alip 3-4 gun dolapta bekletin. harika bir peynir oluyor. yogurtu tutmayanlarada bir oneri:)
Cevriye hanim ben yogurdu kremasiz yapiyorum. daha onceki bir yorumumda anlatmistim nasil yaptigimi. bir kerede bu tarifle denedim. benim pek hosuma gitmedi. yogurdun tadini degistirdi. tabi benim damak zevkimle herkesinki ayni olmadigi icin bence siz bu tarifi deneyin.
Aleyküm selam Sevde hanım.
Selam verme şekliniz çok huşuma gitti.
Bu arada Tüm pişirdigimiz şeylere Besmele ile başlamak bence çok önemli.
Saygılar sunarım.
Teşekkür ederim :)…
Elbette yemeğe besmele ile başlamanın çok faydası var,sadece yemek de değil bütün işlerimizde besmele çekmenin faydası olduğuna inanıyorum…
selamlar,
ilk basta herkezin yorumuna cok tesekkür ediyorum. Bu zamana kadar yogurdum bazen olur tam bazen olur biraz pudding gibi tutardi.
Aralarinizdaki farkli yorumlardan dolayi bende kendi hatalimi anlamis oldum.
cok enteresan buldugum bu krema katkisini biran önce denemek istiyorum, cok ilgimi cekti.
Sonucunu tabiki sizlerle paylasmak istiyorum, benimde bu sitede siz hanimlara bir yardimimin olmasindan sevinirim.
Yalniz suda önemli bir PÜFNOKTA:
Yogurt tencerede cok güzel tutuyor.
slm arkadaşlar bende sizler gibi önce sütü kaynatıp ılıdıktan sonra az miktar yogurt katarak mayalardım tutardı ama istedigim gibi bazen iyi bazende ekşi olurdu ama şimdi yogurtdunu katmadan önce azcık tuz ve az da şeker katıyorum süte katacagım yogurdun içine yogurt hiç ekşi olmuyor
bende bu tari,fi köylü bir teyzeden ögrendim
tek yapmanız gereken bu süte katılacak yogurtda tuz ve şeker katmak yogurt tutduktan sonrada üzerinde oluşan sarı suyu kaşıkla almak buda yogurdun katı olmasını saglayacak
yapın bana dua edeceksiniz
mrh ,
özlem hn lütfen tuz ve şeker oranını da verebilirmisiniz ?
köy yoğurtlarında şeker kullanıldığını biliyorum.tuzu ilk kez duydum. ama hiç deneme şansım olmadı .
yoğurdun üzerindeki su peynir altı suyu gibi kullanılabilirmi ?
ilginize şimdiden teşekkür ederim.
daha önce yoğurdu tutturamıyordum şimdi yoğurdum sert ve kolay kolay sulanmıyor ben tam yağlı pastorize süt 2 yemek kaşığı süt tozu ve 1tatlı kaşığı şeker kullanıyorum.çok teşekkürler..
istenildiği kadar süt çiğ süt alınır…Komşudanda ,bir kase yoğurt! 🙂 ..ılıtılmış olan süt ,kase yogurtla, şöyle boca edildikten sonra karıştırılan (nezaketle) ,tencere anne ihtimamıyla yorgana battaniyeye sarılır …Öğlen üzere ; evin küçük beylerine veya hanımlarına sunulur…
::::Niye sunulur durumu ise harikadır…biz neyiz yahu…Niye sunun denek kavramlarının kahramanları oluyoruz…
Niye yoğurdu seviyoruz 🙂
kıvam hususunda yoğurt ,kadınların kusur bulacağı bir kavramdır, canım anamın onun ihtimamı en güzeliydi,el emeğiydi!
Not: hanfendiler,beyfendiler eğerki küt yoğurt yapmak istiyorsanız(sızma veya katı madde(süttozu) oranı nı artırırsınız) ama bunu yapmayınız…
öncelikle herkese selam benim bu siteye bakmamın sebebi ev yapımı yoğurdun neden hazır yoğurttan daha sulu oluyor sorusuna cevap arıyordum fakat aradığım cevabı bulamadım cevabının sadece kuru madde arttırmak olduğu düşünmüyorum başka bilimsel bir sebebini bilen varsa bana yardımcı olursa sevinirim
merhaba devletşah hanım benim 10 aylık bir oğlum var ben sürekli yoğurt yapıyorumda ama krema ile hiç denemedim 1 ymk kaşığı şeker katıp öle mayalıyorum ve herzaman çok sert ve güzel oluyor tşkler bu fikir ilede yapıcam hoşçakalın
mayalanmayan yoğrut için yapmanız gerekn tek şey sıcak su kayntıp tutmayan yoğurdu bu sıcak suyu bi kabın içine boşaltıyoz sonrada tencereyi içine oturtuyoz üsütünüde yine bir örtüyle örtüyoz sıcak olmasını sağlıyoz.YOĞURDUNUZ eminim tutacaktır. SEVGİLERLE
slm arkadaşlar ben body sporu yapıyorum penır altı suyunun besın değerinin gelişimdeki etkısının olumlu olucağını düşündüm ama bunu elde etmek için labrotuar teknığine sahıp değilim nerden ulaşabılırım lıkıt kür şeklınde içsem nasılolur acaba sporcu gıdaların da kı haplara para yetiştiremiyorum TEŞEKKÜREDERİM
Ben de son zamanlarda evde yoğurt yapıyorum. Çiğ süt alıyorum. Kaynadıktan sonra 10- 15 dk. boyunca arada bir kasıkla havalandırak pişiriyorum. Böylece su buharlaşıyor(katı madde oranı artıyor) ve daha lezzetli yogurt oluyor. Sonra borcama dokuyorum ve 43 dereceye gelmesini bekliyorum. (eminönünde bu dereceler satılıyor.Kimya malzemeleri satan dükkanlar var) sütün sıcakligin doğru olması cok önemli sanırım cünkü en son yaptığımda acelem vardı 50 dereceye inince kattim mayasını. Cok sulu oldu. Mayayı koyarken üstünde olusan kaymak bozulmasın diye 3 farkli noktada kasıkla bırakıveriyorum mayayı. Hiç karıştırmıyorum.Böylelikle hazır yoğurtlardaki gibi kalın bir kaymak tabakası oluyor yoğurdumda.Borcamın üstüne bir kevgir kapatıyorum(tefal clipsonun buharda sebze aparatı var. Ben onu koyuyorum)ve sarıyorum. Kevgir, sütün mayalanırken buharının dışarı çıkmasını sağlıyor.Ve böylece daha katı yogurt oluyor. Gerisi aynı.5 saat sarılı mayalanıyor. (bu süre geçerse ekşi bir yogurt oluyor)Sonra dolaba.
Konuyu cook geriden takip ediyorum ama herkese tesekkur etmek istedim. Ben de Amerika’da yasiyorum ve gunluk sut bulamiyorum tam umudumu kaybetmek uzereyeken D vitaminli süt onerisini gordum burada. Bugun deneyecegim.
bence evde yapılan yoğurtlar çok güzel oluyor yani yoğurt yapanları tebrik ediyorum eminim en güzel tatlar gelir gelir yoğurdu yada başka bir şeyi bulur yeniden teşşekkür ederim… size yeni yıllar dilerim mutlu mutlu geçirirsiniz
merhaba devletsah,
ben yurtdisinda yasiyorum ve ev yapimi yogurt yapmak istiyorum..ama krema nasil birsey,hangi adla bulabilirim acaba?
Yağmur;
Bildiğimiz süt kremasından bahsediyorum. İçine pudra şekeri koyup çırptığımızda kremşanti elde ettiğimizden 🙂
Ne var kii, yağ oranı fazla olan süt ürünlerinin kalsiyum oranı düşük oluyoor.. O sebeple, yarım yağlı süt, yoğurt, peynir yememiz tavsiye ediliyor.. Bilginize:)
gulnur hanim verdiginiz bilgi icin tesekkurler.bunu bilmiyordum.ustelik yagli sut kilo icinde olumsuz etki yapar.iki sekilde sakincali demek ki.devletsah hanimida tum basarilari icin tebrik ediyorum.sevgiler.
Gül Nurcuğum;
Yarım yağlı süt ile normal süt arasındaki fark yağ miktarıdır. Tabi yağı alınıp içine kalsiyum eklenenler hariç. Çünkü inekten süt aynı çıkıyor. Fabrikalarda yağı alınıp diğer ürünler elde ediliyor. Yani yağı alınınca havadan kalsiyum gelmiyor 😛
Zaten ekstra kalsiyumlu sütlerdeki kalsiyumun çözülebilmesi için yağın da azalması gerek.
Günümüzde artık hep az yağlı süt tavsiye ediliyor. Ben artık tam yağlı süt içemez oldum. Ama yoğurt olunca konu tam yağlı olmazsa olmaz…
Sevgili Devletsah
Evde bende herzaman yogurt yapiyorum,bazen super oluyor,bazende sulu olup sunebiliyor.Sebebi nedir? herhangi bir bilginiz varsa paylasabilirmisiniz?
Eger peynir tarifleriniz varsa ben ve arkadasim tarif ariyoruz.Ben Amerikada yasiyorum, malzemelerini burada
bulabilirmiyim yada nerelerden alabilirim bilmiyorum.
Simdiden tesekkurler
arkadaşlar ben amerikada yaşıyorum. yoğurdu kendim yapıyorum. yoğurt yapmak için homogenized D vitaminli süt alıyorum. en iyi ondan oluyor, sünmüyor. ayrıca krema katmıyorum. sadece 2 kaşık maya koyuyorum. oldukça güzel oluyor. yagmur hanım amerikada yaşıyorsanız kremanın karşılığı heavy cream.
Tesekkurler Tuna.Bende ayni sutten bir deniycem,nasil olucak bakalim.
Cevaplariniz icin sizede cok tesekkurler Devletsah.Cok yadimci oldunuz.
handan hanım ben ayrıntılı söylememişim şimdi farkettim:) ben her litre için yaklaşık 1 yemek kaşığı maya koyuyorum. genelde 1 galonluk sütün 3/4 ü ile yapıyorum ben yoğurdu ve 3 silme kaşık yoğurt koyuyorum. sütü kaynattıktan ve ılıttıktan sonra sütün içinden 1 kepçe alıyorum, 1 kasede yoğurdu bu bir kepçe sütle özeyip süte karıştırıyorum. yavaşça homojenize bir şekilde karıştırıp ağzını kapatıyorum ve battaniyeye sarıyorum. bu şekilde yapılan yoğurt biraz ekşi oluyor. siz ekşi sevmiyorsanız mayasını daha az koyabilirsiniz. sanırım bu sefer yeterince açıklayıcı oldu:) ayrıca ben yoğurdu 7-8 saat beklettikten sonra dolaba kaldırıyorum. ama devletşah hanımın yöntemiylede deneyeceğim başka sefere.
Selamün aleyküm
Ayyyy heycan bastı devletşah abla:)
Annemler isviçrede oturduğu için kendileri yoğurt yapıyor,oranın yoğurdu hafif sulu olduğundan dolayı ama bana hiç merak gelmemişti,ama tarifi görünce herşeyi hazırladım ve birazdan yapacağım dua edin inş tuttururum 🙂
Selametle kalınız
arkadaşlar yaptığınız yoğurtlar ne durumda? lütfen yapım tecrübelerinizi ve sonuçlarını paylaşır mısınız..
ben istanbuldayım bu arada 🙂
kct
Selamün aleyküm
Heycanla dolaptan alıp kaşığı kaseye bandırıp eşime yedirecektimki yumurta akına benzer bir değişik şey meydana geldi:)
Meğer sütten kaynaklanıyormuş taze inek sütü almam gerekiyormuş..
Yinede teşekkür ederim Devletşah abla inşallah tuturicam peki benim durumuma düşenler varmı:)
Selametle
Sevde hanim ben mecburiyetten dolayi pastorize sutle yapiyorum. Siz nerede yasiyorsunuz bilmiyorum ama benim yasadigim yerde d vitaminli sutler satiliyor. onlarla guzel oluyor. birde bence en onemli nokta sutu cok kaynatmak. nasil olsa pastorize sut diye ben bir kere cok kaynatmadan yapmistim yogurdum tutmamisti. bir diger onemli noktada yaptiginiz yogurdu 1 gun dolapta tuttuktan sonra yemek. eger tutmayan yogurdunuzu dokmediyseniz ondan da peynir yapabilirsiniz. cok lezzetli oluyor. ocakta iyice kesilene kadar kaynatin, sonrada dilerseniz tuz atip bir tulbentle suzdurun. hic suyu kalmayinca bir saklama kabina alip 3-4 gun dolapta bekletin. harika bir peynir oluyor. yogurtu tutmayanlarada bir oneri:)
Teşekkür ederim.5 kilo yoğurdum tutmadı yazınızı not aldım peynir yapacağım
Cevriye hanim ben yogurdu kremasiz yapiyorum. daha onceki bir yorumumda anlatmistim nasil yaptigimi. bir kerede bu tarifle denedim. benim pek hosuma gitmedi. yogurdun tadini degistirdi. tabi benim damak zevkimle herkesinki ayni olmadigi icin bence siz bu tarifi deneyin.
Selamün aleyküm Tuna Hanım:
Çok teşekkürr ediyorum bu bilgileri zihnimde tutacağım bir dahaki uygulamada kullanacağım inşallah..
Selametle
Aleyküm selam Sevde hanım.
Selam verme şekliniz çok huşuma gitti.
Bu arada Tüm pişirdigimiz şeylere Besmele ile başlamak bence çok önemli.
Saygılar sunarım.
Selamün aleyküm Tuba hanım;
Teşekkür ederim :)…
Elbette yemeğe besmele ile başlamanın çok faydası var,sadece yemek de değil bütün işlerimizde besmele çekmenin faydası olduğuna inanıyorum…
Selametle kalınız.
selamlar,
ilk basta herkezin yorumuna cok tesekkür ediyorum. Bu zamana kadar yogurdum bazen olur tam bazen olur biraz pudding gibi tutardi.
Aralarinizdaki farkli yorumlardan dolayi bende kendi hatalimi anlamis oldum.
cok enteresan buldugum bu krema katkisini biran önce denemek istiyorum, cok ilgimi cekti.
Sonucunu tabiki sizlerle paylasmak istiyorum, benimde bu sitede siz hanimlara bir yardimimin olmasindan sevinirim.
Yalniz suda önemli bir PÜFNOKTA:
Yogurt tencerede cok güzel tutuyor.
Sevgiler saygilar
slm arkadaşlar bende sizler gibi önce sütü kaynatıp ılıdıktan sonra az miktar yogurt katarak mayalardım tutardı ama istedigim gibi bazen iyi bazende ekşi olurdu ama şimdi yogurtdunu katmadan önce azcık tuz ve az da şeker katıyorum süte katacagım yogurdun içine yogurt hiç ekşi olmuyor
bende bu tari,fi köylü bir teyzeden ögrendim
tek yapmanız gereken bu süte katılacak yogurtda tuz ve şeker katmak yogurt tutduktan sonrada üzerinde oluşan sarı suyu kaşıkla almak buda yogurdun katı olmasını saglayacak
yapın bana dua edeceksiniz
mrh ,
özlem hn lütfen tuz ve şeker oranını da verebilirmisiniz ?
köy yoğurtlarında şeker kullanıldığını biliyorum.tuzu ilk kez duydum. ama hiç deneme şansım olmadı .
yoğurdun üzerindeki su peynir altı suyu gibi kullanılabilirmi ?
ilginize şimdiden teşekkür ederim.
daha önce yoğurdu tutturamıyordum şimdi yoğurdum sert ve kolay kolay sulanmıyor ben tam yağlı pastorize süt 2 yemek kaşığı süt tozu ve 1tatlı kaşığı şeker kullanıyorum.çok teşekkürler..
efendim;
yoğurt’u elde edbilmek çok kolay bir hadisedir…
Bilmeyenlere anlatalım biraz…
istenildiği kadar süt çiğ süt alınır…Komşudanda ,bir kase yoğurt! 🙂 ..ılıtılmış olan süt ,kase yogurtla, şöyle boca edildikten sonra karıştırılan (nezaketle) ,tencere anne ihtimamıyla yorgana battaniyeye sarılır …Öğlen üzere ; evin küçük beylerine veya hanımlarına sunulur…
::::Niye sunulur durumu ise harikadır…biz neyiz yahu…Niye sunun denek kavramlarının kahramanları oluyoruz…
Niye yoğurdu seviyoruz 🙂
kıvam hususunda yoğurt ,kadınların kusur bulacağı bir kavramdır, canım anamın onun ihtimamı en güzeliydi,el emeğiydi!
Not: hanfendiler,beyfendiler eğerki küt yoğurt yapmak istiyorsanız(sızma veya katı madde(süttozu) oranı nı artırırsınız) ama bunu yapmayınız…
öncelikle herkese selam benim bu siteye bakmamın sebebi ev yapımı yoğurdun neden hazır yoğurttan daha sulu oluyor sorusuna cevap arıyordum fakat aradığım cevabı bulamadım cevabının sadece kuru madde arttırmak olduğu düşünmüyorum başka bilimsel bir sebebini bilen varsa bana yardımcı olursa sevinirim
merhaba devletşah hanım benim 10 aylık bir oğlum var ben sürekli yoğurt yapıyorumda ama krema ile hiç denemedim 1 ymk kaşığı şeker katıp öle mayalıyorum ve herzaman çok sert ve güzel oluyor tşkler bu fikir ilede yapıcam hoşçakalın
cok gzelodu
mayalanmayan yoğrut için yapmanız gerekn tek şey sıcak su kayntıp tutmayan yoğurdu bu sıcak suyu bi kabın içine boşaltıyoz sonrada tencereyi içine oturtuyoz üsütünüde yine bir örtüyle örtüyoz sıcak olmasını sağlıyoz.YOĞURDUNUZ eminim tutacaktır. SEVGİLERLE
slm arkadaşlar ben body sporu yapıyorum penır altı suyunun besın değerinin gelişimdeki etkısının olumlu olucağını düşündüm ama bunu elde etmek için labrotuar teknığine sahıp değilim nerden ulaşabılırım lıkıt kür şeklınde içsem nasılolur acaba sporcu gıdaların da kı haplara para yetiştiremiyorum TEŞEKKÜREDERİM
Ben de son zamanlarda evde yoğurt yapıyorum. Çiğ süt alıyorum. Kaynadıktan sonra 10- 15 dk. boyunca arada bir kasıkla havalandırak pişiriyorum. Böylece su buharlaşıyor(katı madde oranı artıyor) ve daha lezzetli yogurt oluyor. Sonra borcama dokuyorum ve 43 dereceye gelmesini bekliyorum. (eminönünde bu dereceler satılıyor.Kimya malzemeleri satan dükkanlar var) sütün sıcakligin doğru olması cok önemli sanırım cünkü en son yaptığımda acelem vardı 50 dereceye inince kattim mayasını. Cok sulu oldu. Mayayı koyarken üstünde olusan kaymak bozulmasın diye 3 farkli noktada kasıkla bırakıveriyorum mayayı. Hiç karıştırmıyorum.Böylelikle hazır yoğurtlardaki gibi kalın bir kaymak tabakası oluyor yoğurdumda.Borcamın üstüne bir kevgir kapatıyorum(tefal clipsonun buharda sebze aparatı var. Ben onu koyuyorum)ve sarıyorum. Kevgir, sütün mayalanırken buharının dışarı çıkmasını sağlıyor.Ve böylece daha katı yogurt oluyor. Gerisi aynı.5 saat sarılı mayalanıyor. (bu süre geçerse ekşi bir yogurt oluyor)Sonra dolaba.
Konuyu cook geriden takip ediyorum ama herkese tesekkur etmek istedim. Ben de Amerika’da yasiyorum ve gunluk sut bulamiyorum tam umudumu kaybetmek uzereyeken D vitaminli süt onerisini gordum burada. Bugun deneyecegim.
ben aoç yoğurt yaoma seti ile yapıyorum .çok lezzetli oluyor öneririm.
http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/