Yoğrulmayan Hızlı Ekmek
Çok besleyici ve çok pratik bir ekmek… Ellerinizi kirletmeyeceksiniz bile…
Malzemeler
Hamuru için
- 1,5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı tam buğday unu
- 2 1/4 tatlı kaşığı instant maya
- 1 1/4 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı su
Hazırlanışı
- Bütün kuru malzemeler karıştırılır.
- İçine su eklenip bir çatal ile tamamı ıslanana kadar karıştırılır.
- 6-8 saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.
- Pişirmeye karar verdiğinizde fırını 230 dereceye açıp, içine pişireceğiniz kapaklı kabı koyup 30 dakika ısıtın.
- Bu arada kamuru şöyle bir karıştırıp, yağlı kağıdın üzerine alıp, beklemeye devam edin.
- Tencere ısındığında hamuru yağlı kağıt ile birlikte tencerenin içine koyup kapağı kapalı şekilde 30 dakika pişirin.
- 30 dakika sonunda kapağı açıp, fırına sıcak su dolu bir kap koyarak 10 dakika daha pişirin.
- Tencereyi fırından çıkartır çıkartmaz ekmeği içinden alıp, bir ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Notlar
- Sûfî doğduğunda ekşi maya geliştirmeye başlamıştım. Amacım Sûfî ile beraber büyüyüp gelişen bir mayam olmasıydı. Ama hem bebeğe hem de mayaya bakmak mümkün değilmiş. Evde ekmek yapmaya devam etmek istiyordum. Ama çok da uğraşmak istemiyordum. Aklıma ilk gelen yoğrulmayan ekmek oldu. Aralık 2006’da yaptığım Yoğurulmayan Ekmek tarifini çok sevmiş, ama hiç pratik bulmamıştım. 21 saat boyunca arada bir karıştırıp, onu bunu yapıyordun. Aradan geçen 5 senede tarifi milyonlarca kişi denemiş ve tarifle oynamaya başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Yoğrulmayan Ekmeğin Hızlı versiyonunu gördüğümde hemen denedim. O günden beri de ekmeği hep bu şekilde yapıyorum.
- Ekmeği tamamını beyaz unla da yapabilirsiniz. O zaman maya miktarını azaltmalısınız 2/3 tatlı kaşığı gibi bir miktar yeterli olur.
- Ben bazen içine 1/4 su bardağı ruşeym’de ekliyorum. O zaman biraz daha su ekliyorum.
- Sabah işe giderken karıştırıp, akşam işten geldikten sonra fırına atabilirsiniz. Ellerinizi hiç kirletmeden nefis bir ekmek yapmış olacaksınız.
tencere demişsiniz ya bu tencerenin boyutu nasıl olmalı?kapaklı borcam tencerede olur mu?denemek istiyorum ama tencere ve fırın konusu kafamı karıştırdı?
Tam da ekmek yapmayı çok isteyip, pratik bir tarif arayan bana nasılda denk geldi bu tarif..
Haftasonu denenecek..
Merhaba Müge;
Kapaklı borcam olur. Ben küçük boy dökme demir tenceremde pişiriyorum. Fırınım da arçeliğin bildiğiniz ocaklı fırını.
Devletsahcim,
Tamun’u, ruseym’i nereden aliyorsun? Sevgiler,
Işılcığım;
Tam unu Halk Ekmek büfesinden alıyorum. Organik. Piyasadaki en güzel unlardan birisi. Ruşeym’i de palladium’daki arifoğlun’da bulabiliyorum. Başka yerde bulamadım.
Görüşelim.
D.
Selam 🙂 ben de tam böyle bir tarif arıyordum yalnız tamun nedir? yoksa onun yerine de normal un konabilir mi? 1,5 bardak un + 1,5 bardak tamun yerine 3 bardak un? ya da tamun yerine kepek, mısır unu,… bu bardak ölçüsü bildiğimiz su bardağı sanırım değil mi? ayrıca hamur borcamın ya da tencerenin kapağına kabarınca yapışmıyor mu ya da kapak kabarmasını engellemiyor mu? kusura bakmayın çok soru sordum galiba ama işin acemisiyim ilk defa yapacağım içinde olmuşken tam olsun dedim soruyorum 🙂 şimdiden çok teşekkürler
Merhaba,
Suyun ölçüsünü yanlış yazmış olabilir misiniz? 1,4 su bardağı su çok az gibi geldi.
Bu arada tarif için teşekkürler. Benim de 11 aylık bir oğlum var. Ona ev yapımı ekmek yedirmek istiyordum. Tam üstüne geldi.
Merhaba Özge hanım;
Tamun, buğdayın hiçbir parçası ayrılmadan öğütülmesiyle oluşuyor. Kepekli undan da beyaz undan da faydalı. Bütün marketlerde bulunuyor. Ben Halk Ekmek’in organik tamununu büfelerinden alıyorum. Notlar kısmında yazdığım gibi, tamamını beyaz undan da yapabilirsiniz. Bardaklar standart su bardağı 236 ml… Hamurun üzerini azıcık yağlarsanız hiçbirşey olmaz. Zaten fırına girdiğinde çok çok kabarmayacak. Kapak, içeriye içindeki buharı hapsedip, yumuşak bir ekmek olmasını sağlıyor.
Gülsün hanım,
1,4 çok acayip olmuş. 1,5 bardak olacak 🙂 Uzun süre mayalanan bir ekmek olduğundan yeterli geliyor.
Devletşah hanım ekmek harika sıcak sıcak üzerine tereyağı, biraz tuz ellerinize sağlık selam sevgiler……………….
e ben de yapayım, benim neyim eksik, bütün malzemelerim var allaha şükür..
normal un kullanırsak sadece 3/4 maya , tamun + un karışımı olursa 2 + 1/4 maya kullanağız demi?
mayayı 2 + 1/4 kaşık kullacağız çok değil mi acaba? bu arada ekmeğiniz çok güzel gözüküyor.
valla ben de kıvamı anlamadım.hepsi ıslanana kadar derken??kek kıvamı gibi mi.kafa gitti ,birşey düşünemiyorum zaten.van’dan çıktığımdan beri değişik birşeyler yapmadım,yapmak da içimden gelmedi zaten.ama hiç ekmek yapmayı denememiştim.bunu yapmak istiyorum.yazdığınız ölçüleri harfiyen uygulasam su az veya çok gelmeyecekse öyle yaparım da…bazen ölçülerle kıvam tutmuyor.ekmeğiniz çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık.bu arada ruşeymi ben markette sinangil ambalajıyla görüp almıştım.soran arkadaşlara duyrulur.
değişik birşeyler yapmak iyi gelir umarım:)
Duru Mutfak;
Şimdiden afiyet olsun.
Demet hanım;
Normal bir ekmek için fazla… Ama bu ağır bir unu mayalamakta kullanılıyor. Üstelik az su ile. Tamamı beyaz un olursa 2/3 kullanacaksınız.
Hatice hanım;
Öncelikle çok geçmiş olsun. Su az veya çok gelmez. Tam kararında olacak lütfen deneyin. Kıvamı yapış yapış birşey olacak. İlave ruşeym koyacaksanız su miktarını 2 yemek kaşığı kadar arttırın. Başka bir değişikliğe gerek yok…
ya bende denedim ekmeği çok güzel oldu ama yağlı kağıt ekmeğe yapıştı sanırım kağıdıda yağlamak lazım.tencere borcamlar bunun için ideal birde borcam olduğu için 10 dakika falan daha pişirmek lazım sanki biraz içi yumuşak hamur gibi +çok kabarmadığı için kapağada yapışmıyor hakaten çok güzel tarif çok pratik paşlaştığınız için teşekkürler.bebek kurabiyesinin tarifinide yayınlarmısınız.biz 24 haziran doğumluyuz .ayrıca bizim dişimiz çıktı hiç darısı başınıza
ben denedim bile çok leziz oldu.
Merhabalar tekrar 🙂 ben de denedim bu akşam kokusu çok güzel oldu, tadı da güzel ağzıma attığım kırıklardan anladığım kadarıyla 🙂 1,5sb un + 1,5sb kepekli un kullandım. fırına su yerleştirdiğim 10dklık kısımda üzerini açmayı unutmuşum tarifi tekrar okuyunca aklım başıma geldi, sonra kapağı açtım bir 10dk daha pişirdim ayrıca kapaklı tencere seçimim dibi dar olduğu için ekmek yapımına pek uygun olmadı sanırım bir dahakine daha güzel olacak inanıyorum. size 3 sorum var:
1- mayayı 2/3 mi kullanmalıydım?
2- kapaklı tencere yerine herhangi bir fırın tepsisinin üzerine alüminyum folyo örterek de aynı yumuşaklığı yakalayabilir miydim?
3- bana biraz küçük geldi ekmek ölçüyü arttırıp daha büyük bir kalıp kullansam başarısız olur muyum?
tarif için gerçekten ve tekrardan teşekkürler yoğurmadan ve ekmek makinesi almadan güzel bir lezzet elde etmenin yolunu gösterdiğiniz için. selamlar ve sevgiler 🙂
Merhaba Selime hanım;
Fırından fırına, pişirilen tencereden tencereye pişirme süresi değişebilir. Siz kendi fırınınıza ve kabınıza göre değişiklik yapabilirsiniz. Ben bazen üstü az kızarsın diye kapak açık şekilde daha kısa tutuyorum.
Demet hanım;
Afiyet olsun…
Merhaba Özge;
Sizinkisi fazla pişmiş sanki 🙂 Hemen cevaplar:
1. Yok maya 2 1/4 olmalı. hepsi beyaz un olursa 2/3 kullanmalısınız.
2. Aluminyum folyonun kenarlarından buhar kaybı olur. Aynı yumuşaklığı elde edemezsiniz. Ayrıca zararlı bir malzeme hiç kullanmasanız daha iyi.
3. Ölçüyü tabiki arttırabilirsiniz. Problem çıkmaz. Sadece pişirme süresini uzatmanız gerekir. Süreyi aynı tutmak için söyle bir çözüm olabilir. İki tencerede pişirin. Ya da hamuru ikiye bölün birini pişirip çıkarın, diğerini tencere sıcak olduğundan sonra atın fırına.
Görselde çok hoş ve sağlıklı görülüyor. Çok beğendim köy ekmeği gibi. Deneyeceğim bunu hemen. Oldukça da basitmiş. Teşekkürler.
Merhabalar ;
Cahilligime verin lutfen ama 2+ 1/4 mayayi anlayamadim bana aciklayabilir misiniz?
Merhaba
2 tane tam kaşık 1 tanede kaşığın dörtte biri dolu olacak.
Merhabalar.
Ben bugün tarifinizi denedim, çokta güzel oldu. [gerçi ben malzemelerin tam yarısını kullanarak yaptım deneme amaçlı.)
Yalnız şöyle bir yanılgıya düştüm. Belki de ben anlamadım.
“2 1/4 insant maya”… yada “1 1/4 tuz”…gibi. şimdi, 1 paket mayanın 4 e 1’ini kullanıcam sanırsam. başta ki 2 nin sebebini çözemedim.
beni aydınlatırsanız sevinirim. çünkü diğer ekmek tarifinizdede bu şekilde anlatım var. çocuklarımız var,zihnimiz yorgun 🙂 yardımcı olun bize.
Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Nalan hanım;
2 1/4 tatlı kaşığı yazıyor… yani okunuşu şu şekilde 2 tam ve çeyrek tatlı kaşığı.
Ben bu yazım şeklini ilkokul 2. sınıfta öğrendim. Dünyanın her yerinde de kesirli sayılar bu şekilde yazılıyor. Üstelik paket değil tatlı kaşığı da yazdım.
Kolay gelsin
merhabalar
tencere herhangi tencere olabilir değilmi çelik v.b yani illa borcam olması gerek değil.
Sevgili Devletşah,
Önceki tarifini de okumuş ama anlamadığım için denemeye cesaret edememiştim ama konu ilgimi çekmişti, uzun bir aradan sonra yine ekmek yapımı ile ilgili araştırma yaparken yeni tarifini gördüm ve çok mutlu oldum, denemek için sabırsızlanıyorum, ellerine, yüreğine sağlık 🙂
Merhaba,
Dün tarifinizi denedim, gayet lezzetli bir ekmek oldu, ancak bir sorum var, ekmeğin içi biraz yumuşak oldu ve içinde bir sürü iri gözenek var, bu yeterince mayalanmadığı anlamına mı geliyor acaba? Bir de tarifte verdiğiniz tuz miktarı biraz fazla geldi, tuzlu yiyemeyenler miktara dikkat etmeliler bence..
Ellerinize , yüreğinize sağlık…
Ceren
Merhaba,
Dün tarifinizi denedim, gayet lezzetli bir ekmek oldu, ancak bir sorum var, ekmeğin içi biraz yumuşak oldu ve içinde bir sürü iri gözenek var, bu yeterince mayalanmadığı anlamına mı geliyor acaba? Bir de tarifte verdiğiniz tuz miktarı biraz fazla geldi, tuzlu yiyemeyenler miktara dikkat etmeliler bence..
1′ini kullanıcam sanırsam. başta ki 2 nin sebebini çözemedim.
beni aydınlatırsanız sevinirim.
Bende bugun sizi gulbende izledim ve cok begendim ogle bir site old bimiyordum cok mutlu oldum sizleri gordugume
Merhaba Ceren Yazgan;
İri gözenekler iyi mayalandığı anlamaına geliyor. Maya gelişip bol bol hava kabarcığı üretip ekmeği kabartmış… Tuzu azaltırsanız mayayı da çok az azaltın. Tuz mayanın aşırı aktifleşmesini engelliyor. Ekmek yumuşak bir ekmek zaten diğer tam unlu ekmeklere göre dokusu hafif…
Sevgiler
Webduzzi, malzeme listesindekitamun’u anlamadığınızı sanıyorum. Tam buğday unu yazmaya çalışmışım 🙂
Zara;
Tanıştığımıza memnun oldum.
sevgili devletşah
senin tariflerini hiç tereddütsüz direkt uyguluyorum, her zaman başarılı oluyor, dürüst ve kolay anlaşılır tariflerin için teşekkür ederim 🙂
tamamen tam buğday unu kullanmak istersek maya 1/2 tatlı kaşığı mı olmalı ? (beyaz un kullanmak istemiyorum)
teşekkür ederim ve başarılarının devamını dilerim. Sufi’ciği öperim 🙂
Merhaba Devletşah Hanım,sizi Gülben’de izledim ve çok faydalı şeyler bulacağımdan eminim :)programda bahsettiğiniZ bebeğiniz için yaptığınız 5 dk lık ekmek bu mu?eğer buysa benim 7.5 aylık oğlum var ona yapabilir miyim ya da önereceğiniz başka ekmek/bisküvi tarifi var mı?şimdiden teşekkür ederim
Dalmisim 2/3 maya koyacagima tarifdekini koydummmm … Ne olur bunun sonucu? Acil cevap lutfen??
Dalmisim 2/3 maya koyacagima tarifdekini koydummmm … Ne olur bunun sonucu? Acil cevap lutfen??
Ben diger arkadaslarinizinda bloklarina girmek istiyorum yalniz adreslerini alamadim paylasirsan cok mutlu olurum…ayrica sana sorum olacak cocuguna banyoyu nasil sevdirdin banya saatlrri bizde iskence gibi geciyor
Arzu hanım;
Beyaz un koymazsanız ekmek taş gibi olur. İlla koymayacağım diyorsanız çavdar unu, kepekli un gibi hafif unlarla yapın. Maya ve su miktarını arttırın.
Gülsüm hanım;
Evet. bu ekmek. Sufi 6. aydan beri yiyor bu ekmeği. Bir kurabiye bir de kek tarifimiz var. Ama sitemin arka planındaki problemden dolayı bir türlü ekleyemiyorum.
Çok sevgiler
Zara;
Sağ taraftaki linkler kısmından ulaşabilirsin. Banyoda bol bol oyun oynuyoruz. Hoşlanmaıdığını hissettiğimde ya ben de beraber giriyorum ya da kısa tutuyoruz. Ayrıca her seferinde sabunlamıyoruz. Haftada bir ya da iki gün sabunluyoruz. Her gün hergün sabunlanacak kadar çok kirlenmiyorlar…
Bugun tarifinizi yapmayi planliyorum. İnstant maya yerine yas maya bulabildim. Yas maya kullanabilir miyim? Eger kullanabiliyorsam oranini biliyor musunu? Bir pakette 42 gr var.
Tesekkurler
Merhaba Damla hanım;
New York Times’da mutlaka instant maya ile yapılması, hatta kuru maya bile kullanılmaması yazılmıştı. O yüzden olmayacağını düşünüyorum.
Normalde 42 gram yaş maya yerine 14 gram instant maya kullanılıyor. tersinden oranlayarak bulabilir ve deneyebilirsiniz. Sonuçtan bizi haberdar edin.
Sevgiler
Merhaba Devletşah Hanım,
Buğday ruşeymli un satılıyor ancak buğday ruşeymi tek başına bulamadım. Nereden bulabilrim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bu kadar faydalı bir besini daha önce neden keşfetmemişim.. Sayenizde bundan sonra kullanacağım.. Teşekkürler, Sevgiler..;)
.
Merhaba Buket hanım;
Ben en son Arifoğlu baharatlarının Palladium’daki dükkanlarından aldım. Toprakana.com.tr’de de vardı sanıyorum.
Sevgiler
Tekrar merhaba,
Miktarlarla oynayarak deneler yapıyorum, miktarı artırınca ekmek daha büyük oluyor ama içi hamur kalabiliyor o nedenle daha dikkatli olmak, gerekirse sizin de belirttiğiniz gibi ikiye bölmek gerekiyor. Ben denemelerimi sizin tariflerinizdeki gibi tam buğday unu ve beyaz un karıştırarak yapıyorum (Mesela son denememde 3 sb beyaz una 1 sb tam un ekledim 2 çay kaşığı maya koydum, 2 1/4 sb su ekledim, baya cıvık oldu sanırım 2 sb su yeterli olurdu). Peki tamamını kepekli undan yapmak istersek, tam buğday unundaki gibi mi düşüneceğiz maya ve su miktarını yoksa daha mı az olmalı?
Teşekkürler, sevgiler.
Merhaba Devletşah Hanım, benim de 10 aylık bir oğlum var ve sizi ilgiyle takip ediyorum, tecrübelerinizden de faydalanıyorum. Bu tarifi bugün denedim, ancak ekmeğin içi azıcık hamur kaldı sanki, gözenek dokusu ve kabarması gayet iyiydi, ancak pek kızarmadı, fırında daha fazla bekletmek de istemedim, sertleşir diye korktum, bana tavsiye edebileceğiniz bir şey var mı? Şimdiden teşekkürler, bebek yemeklerinin devamını bekliyorum 🙂 Sevgiler…
Yogrulmayan ekmege ben de bayiliyorum. Bu sekli de cok guzel olmus. Elinize saglik. Jim Lahey’in bir de yogrulmayan pizza hamuru tarifi var. Onu da tavsiye ederim.
Merhaba Ceren Yazgan;
Biraz geç bir cevap olacak ve kesin siz deneye yanıla bulmuşsunuzdur cevabı ama olsun. Kepekli un tam buğday ununa göre daha yumuşak. O yüzden daha az maya kullanabilirsiniz. Su miktarını da çok azaltmakta fayda var.
Merhaba Sevgi;
Acaba içi pişmiş miydi? Piştiyse problem yok. Fırına koyduğumuz su dolu kase sertleşmesini engellemek için. Kızarması için üst raflardan birisine alabilirsin kapağı açtıktan sonra.
Merhaba Esra;
Nasıl gözümden kaçmış pizza hamuru hemen araştırıyorum. Bilgi için çok teşekkürler.
Merhaba,
Tarif supercok tesekkurler.yalniz sicak firindan kapagi acmak su eklemek vs bana zor ve stresli geldi, ben de soyle denedim. Firin tepsisine yagli kagit serip uzerine hamuru 1 ya da 2 parca halinde doktum ve firina koymadan once uzerini yagli kagitla kapattim ve firina koyarken sicak suyu da koydum. Boyle yarim saat pistikten sonra yagli kagidi catal yardimiyla actim, 10 dk civari pismeye devam etti. Hemen hemen ayni sonucu aldim.
mrb devletşah hanım, bende şu dakika itibariyle ekmeği mayalamış bulunmaktayım, üzerine elbezi örttüm o şekilde mayalanmaya bıratım üsü açık kalmasın diye umarım yanlış yapmamışımdır, ruşeym de kullandım, sonuç için sabırsızlanıyorum umarım başarılı olurum. sevgiler…
Devletsah Hanim uzun süredir takip ediyorum ve tariflerinizi severek deniyorum. Dokum tencere almak istiyorum. Kullandığınız marka hakkında bilgi verir misiniz?sevgiler
Merhaba Devletşah Hanım,
Ekmeği 4 saat kadar bir süre mayalamak yeterlimi ben mayalama süresini unuttum da yoksa en az 6 saat mi gerekli ona göre fırına atıcam yada beklicem. Acil bilgi verirseniz… Şimdiden teşekkürler…
Merhaba, twitter dan takip ediyorum sizi..Sitenizi de, yeni halini daha doğrusu çok beğendim.Hayırlı olsun.Benim bebeğim 6 aylık ve bu tariften sadece tam buğday unu ile ekmek yaptım.Tuz da koymadım, ama tadı pek bir şeye benzemedi:) Bebeklere de verilebilir diy mi ? Çanakkale den sevgiler
Devletsah Hanim tarif icin cok tesekkurler. Benim gibi biraz yavas birinin bile 10 dakikada hazirlayacagi bir hamur 🙂 benim sorum, ekmegi firindan cikarttiktan sonra alt kisindaki yagli kagidi nasil cikartmamiz gerktigi. 3. Keredir yapiyorum ama her defasinda kagit ekmege yapisik kaldi.
Merhaba Seda hanım;
Hamuru komadan kağıdı azıcık yağlayın. O zaman rahat çıkar… Bir damla yeter. kağıdı birbirine sürterek dağıtın.
Cok tesekkur ederim Devletsah Hanim. Bundan sonra bu sekilde deneyeyim.
harika bir sitesinin çok hoş sahibesi Devletşah Hanım… bu tarife ceviz,fındık, v.s. katmak istersek bunun için yapmamız gereken ayrıca bir şey var mıdır? şimdiden teşekkür ederim. sevgi ile kalın…
Zeliha hanım;
Yapmanız gereken birşey yok. Ama zeytin koyacak olursanız una bulamanız gerekir. Sevgiler
Hakikaten çok sevindim. Bunun poağa yapımında kullanılanı da var mı acaba?! 🙂
Sevgili Devletşah,
Büyük fanlarınızdanım size hayranım, sıkı takipteyim. Bebeğim doğmadan araba ararken en sonunda baktım concord diyorsunuz concord aldım, cup cake, börek ne yapsam herkes bayılıyor sayenizde, İrteye sorun kendisi bilir:)
Soruma gelecek olursak ekmeği mayaladım, illa 6 ile 8 saat arasında mı yapmak gerekiyor. Akşam dursa, sabah pişirsem olmaz mı ? Diğer tarifte buzdolabında bekletileceği yazıyor bunda durum nedir? aydınlatırsanız sevinirim. Sufiyi öperim. Sevgiler …
ekmeği akşam beklettim 5 te kalktım, tek tek harfiyen uyguladım super olmuş. İçine ceviz veya üzüm katıcak olursak malzemelerde herhengi bir artış söz konusu değil sanırım . İstanbul evlenip Erdeğe yerleştim bir çok tadı arıyorum. Bu ekmek sayesinde butik fırınlardaki ekmek tadını aldım, yanında da filtre kahve mis oldu. twitterdan da yazdım tarifinize sağlık 🙂 Sevgiler :))
Devletşah hanım harika ekmekler ellerinize sağlık, sayenizde mutfaklara lezzet geldi selam sevgiler…………………….
Merhaba Devletsah Hanım,
Bugün bu ekmeği pişirdim, gayet güzel kabardı ancak içi biraz hamur kaldı. Tencere olarak Hecha’nın küçük boy tenceresini kullandım. Acaba daha düşük ısıda daha uzun süre mi pişirmem gerekiyor? Yoksa mayalanma süresi mi uzun oldu? Akşam 11 gibi bırakıp sabah 8:30 da pişirdim.
Teşekkürler.
Merhaba Devletşah Hanım, sitenizi büyük bir merak ve zevkle takip ediyorum.Ayrıca hangouttan yaptığınız sohbetleri de kaçırmamaya çalışıyorum.Tarifinizi yaklaşık olarak 5-6 kere denedim ve ekmeklerim her seferinde çok güzel oldu.Sadece ilk denememde fırın farkından dolayı pişirme süreleri az gelmişti bende kendi fırınıma göre süreleri arttırarak sorunu çözdüm. Tamunu kullanmadığımızda yulaf yada kepek unu koyduğumda , su ve maya miktarında değişiklik yapmam gerekir mi? Gerekirse ölçüsü ne kadar olmalı?
Ayrıca Sufi ile ilgili tecrübelerinizi paylaştınız için teşekkürler.Benimde Ahmet İlhan adında 6 aylik oglum var. Tecrübeleriniz zaman zaman çok yardımcı oluyor ayrıca oğluma bu ekmeği güvenle yediyorum o da çok büyük bir zevkle yiyor.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Sevgilerimle Mürvet
Merhaba Mürvet hanım,
Kepek unu kullandğınızda değişiklik yapmanız gerekir. Ama yulaf ununda çok oynama olmayacaktır. Ölçü veremiyorum. Onu tam buğday unundaki hmur kıvamını bildiğiniz için siz görerek anlayacaksınız. Suyu koyun. Üzerine yavaş yavaş unu ekleyin.
Ahmet İlhan’a da afiyet olsun. İştahı hep yerinde olsun.
Sevgiler
Merhaba Devletsah Hanim, ben de an itibariyle hamurumu mayalanmaya biraktim, sabah olmasini merakla bekliyorum 🙂 Bahsettiginiz 236 ml su bardagi acaba kac gram un aliyor? Benim o ölcüde bir bardagim yok, baska bir bardak ile ayarlamaya calistim ama bakalim nasil olacak. Sonucu insaallah yarin bildiririm. Sevgiler
Merhabalar tekrar, ekmegin lezzeti güzeldi sadece pek fazla kabarmadi benimki. Kullanmayi düsündügüm tencerenin kapaginin kulpu isitmada yanmaya baslayinca, baska da uygun kabim olmadigi icin üzerine yagli kagit koyup pisirdim. Sonra baska bir sayfada aluminyum folyo da kapatilabilecegini okudum, bu sefer öyle deneyecegim. Hamurunu az önce mayalanmaya biraktim, tamamini beyaz un kullandim, ölcülü tarifi bulunca ona göre uyguladim, belki baskalarina da yardimci olur diye kopyaliyorum.
430 g un, 345 g su, 1 g instant maya, 8 g tuz(2 cay kasigi)
Bu arada ikisini kiyasladim da ilk denememdeki hamur daha civikti, asagi yukari ayarlamaya calismistim ununu, az gelmis olabilir, belki de o yüzden fazla kabarmadi.
Merhaba;
Bu ekmeği ben de yaptım, büyük bir merakla… Tarife harfiyen uydum, tek bir nokta dışında: Benim ekmeğim 4-5 saat kadar mayalandı. Ondan sonra söylenen şartlarda fırına gitti. Şimdi ucundan bir parça kopardım. Miss gibi sıcacık, özlü, kokulu tıpkı köy ekmeği gibi bir ekmek olmuş. Çok beğendim doğrusu. Tarif için çok teşekkür ediyorum.
Kapaklı tepsi ya da tenceresi olmayanlara bir tavsiyem olacak ki benim de yoktu. Eğer varsa yemek pişirdiğiniz sapları da, kapağı da çelik olan tencelerden kullanabilirsiniz. Ya da iki tane aynı ebatta börek tepsiniz varsa, birini diğerinin üzerine hava almayacak şekilde kapatabilirsiniz. Şahsen ben böyle yaptım. Selamlar..
Merhaba, paylasiminiz için teşekkürler. Tarifi denedim. Benim için açık olmayan tereddüt ettiğim birkaç nokta vardı. İlki hepsi beyaz un olduğunda kullanılacak maya miktari. 2/3 tatlı kaşığı mı paket mi diye. Yorumları okumaya zamanım olmadığı için paketi seçtim. Yanıldığımi sonradan anladım. Ama mayanin fazla olması sorun olmadı.bir diğer noktada hamuru yağlı kağıt üzerine koyarken uğraştırdi.baya cıvık bir hamur ve bende acemi bir aşçı olunca elimi unlasam mi biraz daha un kullansam mi karar veremedim kaşıkla siyirabildigim kadar siyirdim. Diğer bir konuda pistikten sonra kağıda çok yapıştı. Bunlara açıklık getirirseniz gerçekten kolay bir tarif olacak.
Merhaba Burcu hanım;
Tarifte yazdığı gibi tatlı kaşığı olacak. Fazla maya genelde kabarıp birden çökmeye sebep olur. Unun kaldıramayacağı kadar hava oluşur içeride. Eğer un cıvık olursa önce azıcık un sonra da ellerinizi zeytinyağı ile yağlamak en iyi çözüm. Un arttıkça ekmek sertleşir. Kağıdı da unlayın ki yapışma azalsın. yağ çözüm olmuyor.
merhaba kepekli un 2 beyaz un 1 ölçü yaptım,yaş maya kullandım içi hamur oldu.ne yapmalıyım ki hep kepekli ve pişkin olsun
Merhaba,
daha fazla pişirmelisihniz demek ki… Önce kapağı kapalı bir kapta sonra da kapağı açıp pişirmeye devam ederseniz yanmasını engellersiniz.
Bir de sıcakken kesmeyin 😉
Sayın Devletşah hanım, öncelikle size Yemekname den aşina olduğumu belirtmek ve tebrik etmek isterim. Ayrıca çok sabırla cevaplar verdiğinizi görmekteyim. Verdiğiniz ekmek tarifini deneyeceğim. Sizin gibi emek gösteren ve kaliteli görseller ile yemek yapmayı sevdirenlerin yolu açık olmasını dilerim…