Yemek seçer misiniz?
Yemeklerle aram oldum bittim iyidir. Hemen hemen herşeyi yerim. Bazılarını severek, bazılarını burun kıvırarak da olsa herşeyi yerim. Tabi kabağı bu herşeyden hariç tutmamız lazım. Kabakla aramızda mesafe var. Kabaklı kiş, kabaklı yumurta, kabaklı salata, mücver yiyebilirim ama asla ve asla kabak dolması, kıymalı kabak yemeği yemem.
Kabak dolması ile aramızdaki bu limoni ilişki nasıl başladı inanın bilmiyorum. Üniversite yıllarına kadar kabak dolmasını sevmesemde yerdim. Ne zaman ki üniversiteye başladım, herşey değişti. Kabak dolması olan bir akşam yemeği sırasında “yemeyeceğim” diyerek ilişkimizi sonlandırdım. O geceyi aç geçirdiğimi söylememe gerek yok sanıyorum. Benzer bir akşamda kıymalı kabak yemeği yemeyi de bıraktım.
Çocukluğumda patates püresi, enginar ve kereviz yemekten hoşlanmazdım. Tabi annemin zoruyla yediğimi söylemeliyim. Sanki o yıllara inat şimdi en sevdiğim yemekleri sayarken mutlaka onlardan bahsediyorum.
Lise yıllarımda annem her sabah 05:30’da bana rafadan yumurta yedirmeye çalışırdı. Tok tutsun diyeymiş. İlk bir kaç gün problemsiz yemiştim. Daha sonraki günlerde yemeği reddettiğimi, okullun son günlerinde ise avazım çıktığınca bağırarak karşı koyduğumu hatırlıyorum. Yine üniversite yıllarında rafadan yumurta yemeği bıraktım. Son bir senedir, yani bu olayların üzerinden 15 yıl geçtikten sonra, yavaş yavaş evde rafadan yumurta pişirmeye ve yemeğe başladım.
Yemek seçmekten pek hoşlanmıyorum. Dediğim gibi, yemek seçmem. Kıyma ve kabak bir araya gelmedikçe benim için pek problem teşkil etmiyor. Yemek seçmekten hoşlanmadığım gibi, yemek seçenlerden de hoşlanmıyorum. Onları misafir olarak ağırlamak kadar zor birşey yok. Hele bu huylarını bilmediğin misafiri ağırlamak kadar zoru yok. Bir yemeği özene bezene, heyecanla pişiriyorsunuz ve gelen kişi size “ben onu ağzıma bile koymam” diyor. O an yaşanılan duygular anlatılmaz. Hem misafi aç bırakacak olmaktan duyulan, hem de yemeğinizin beğenilmemesinden doğan üzüntü.
Yemek seçmek problemli bir iş. Hayatı herkes için zorlaştıran, zaman zaman insanları çaresiz bırakan bir tercih. Siz yemek seçer misiniz? Yemek seçen birisini nasıl ağırlarsınız?
ben çok yemek seçiyorum ve o sebeple çok aç kalmışlığım var ne yazıkki:( beni tanıyanlar bilir neleri sevip sevmediğimi veya sorar mutlaka şunu severmisin sevmezmisin diye ona göre yapar yemeğini . Bende öyleyim birisi bana gelicekse mutlaka sorarım ne sevdiğini ..ama gerçekten yemek yapan kadar yemeği sevmeyen içinde zor bişey sevmiyorum bu yemeği demek:(
Misafirlere, davet ederken menu hakkinda ufak bir bilgi vermek ve bu dogrultuda nabiz yoklamak faydali olur.En azindan ses tonlarindan fikir edinebilirsiniz sanirim:)Bir baska alternatif ise bazi malzemeleri ayri servis etmek.Maydonoz sevmeyen cogunluk ise mesela azinliga ayri bir kasede bunu sunmak…tam tersi de olabilir…
selamlar
ben çok yemek seçerim. 14 sene hiç et yemedim desem, hem benim için hem de misafirliğe gittiğim ev sahipleri için ne kadar zor bi durum yaşadığımızı anlatabilmiş oluurm herhalde.
misafirlikte çok son anda pişirilmiş makarna, peynir ekmek, omlet yemişliğim vardır.
yemeğe misafir geleceği zaman bikaç çeşit yemek pişiriyorum, o zaman birini yemese diğerini yiyolar.
hiç birini yemezse de zıkkım ye derim heralde 🙂
Yemek seçmek mi???? Çocukken anneme ettiğim eziyetler aklıma geliyor da… Sadece annem değil bütün aile beni yedirmek için seferber olurdu. Kilolarca süt içer, kıyma kavurma ve menemenden başka hiç bir şey yemezddim. Sonra metamorfoz nasıl gerçekleşti bilmiyorum ama artık hemen her şeyi önce tadıyorum ve çoğunlukla da yiyorum. Tabii asla yemeyeceğim şeyler var. Mesela haslanmış yumurtanın beyazı ve işkembe (işkence) çorbası gibi… Yemek seçerken unutulmaması gereken önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum. Eğer bir şeyin tadına bakıp onu beğenmezseniz yemek seçmek kötü bir şey değil bence. Bu o yemeğin sizin damak zevkinize uymadığını gösterir. Ama yemek hakkında hiç bir fikriniz yokken “ben yemem” diyorsanız o başka…
Sevgiyle kalın…
(işteyim, kızımdan uzaktayım ve acıktım)
ben ilkokula giderken annem beslenme çantam yumurta koyardı haşlanmış.saatler sonra soğmuş ve iğrenç bir koku üzerine sinmiş olarak kabuklarını soymak için çöp tenekesinin önüne giderdim.soyar ve öylece de çöpe atardım ama mutlaka soyardım niyeyse:))
o gün bugün ağzıma yumurta beyazını sürmem,sadece omlette sarısı ile karışırsa belki.bir de ciğeri ölsem de yemem.yiyenlere de şaşarım,bu yüzden eski işyerimde birkaç defa aç kalmıştım,herkes bana deli gözüyle bakardı yemediğim için.
bir de eskiden pırasa yemezdim,evlendikten sonra eşim seviyor diye pişirir oldum ve kendi pişirdiğim sanki anneminkinden daha güzelmiş gibi yemeye de başladım.bunlar dışında da yemediğim hiçbir şey yok.
yemek seçen misafirleri genelde çağırmam,evde otursunlar anneleri yapsın yemeklerini.misafir umduğunu değil bulduğunu yer demiş hem atalarımız.
sevgiler
Merhaba…
Yemek seçmediğim gibi farklı lezzetleride merak edip muhakkak denerim. Ancak eşim her yemeği seçer karışık hiç bir şeyi yemez.Yumurtanın beyazını hiç bi şekilde yemez. Bizde çözüm olarak eti kavurduktan sonra ayırıyoruz. Diğer soğan vs. sonra koyuyoruz. Onun dışında misafir gittiğimiz yerlerde peynir ekmeğe talim.
Benim içinde çok zor oluyor ama küçük bir çocuğumuz olduğu için her şeyi pişiriyorum. Eşimde yiyormuş gibi yapıyor.
Bana gelecek misafirlerimide tanıyorum artık nasıl bir damak tadları olduğunu biliyorum ve ona göre yemekler pişiriyorum.
🙂 Çok eglenceli bir konu olmus. Ben genelde misafirleri “Bakın size şunu pişiricem bu akşam” diyerek çağırıyorum. O zaman sevip sevmediklerini önceden anlayabiliyorum. Benim yemediğim yegane şey de çig sogan, salatada filan varsa kolaylıkla ayıklanabilecek bir şey neyse ki…
Bu konuda bende çok dertliyim. Sebze yemeklerinin hepsine bayılıyorum. Yeşil olan her şeyi yerim. Favorimse patlıcan Ama maalesef benim etobur eşim bırak sebze yemeği, adlarını bile duymak istemiyor. Pırasıyı, kerevizi, kabağı geçtim taze fasülye, ıspanak, biber, havuç bunların hiç birini yemiyor. Salatada marul görmek bile istemiyor. Sadece patates, patetes, patetes. 1 senelik evliyiz daha yemek düzenimizi oturtamadık geneldede onun sevdiği şeyleri yiyoruz yani et, tavuk ve yumurtanın her türlüsü. Yine ben alıştım ama annem hala alışamadı. O yüzden kadın bizi yemeğe çağırmak bile istemiyor. Umarım ileride çocuğumuz yemek konusunda babasını örnek almaz…
merhaba devletlüm:) yemek pek seçmem..ama et yemegı yemem mesela..tam vejeteryan değilim ama et yemeklerini yemem ama mısafırlerım sevıyorsa yaparım…yanı haftada bır kez köfteli,kıymalı bişiler pişer ancak..eşimde ayırmaz allahtan da sorun cıkmıyor..misafirlikte ise sevmıyecegım bırsey varsa dahı zorla yerım o kadar emek verılmıs dıye..banyoda cıkardıgım gunlerı hatırlıyorum sessız olmaya calısırım duymasınlar dıye:DDDDDD
mantar ,yumurta beyazını yemem mesela,sakatat asla yemem yüreğim kalkıyor:((..bırde çin yemekleri,bır yerde bır zaman yemıstım cın yemegı ve kustugumu hatırlıyorum:( bunlar haricinde herseyı yerım alimallah eheheh
bende misafirlerimi eger mesafelı degılsek ne yapacagımı çıtlatırım..gelecek olan aılenın hanımına sorarımda hatta eşinin ayırdıgı bırsey varmı dıye….
gercekten cok samımı olmadıgın mısafırlerı agırlamak cok zor ne yapacaksın ne pişircen vsvs..oyle acaıp seyler oluyorkı….bu durumda yenı denemeler yerıne klasık yemekler yapmak daha uygundur..mesela tencerede köfteli patates ve fırın tavuk yaparım…
cok guzel bır konu olmus..yazarken zevk aldım..
sevgılerımle
Merhabalar,ben yemek seçmem valla güzel olan gözüme güzel gözüken her şeyi yerim ette yerim sebzede yerim ciğerde (aa bi işkembe yemem birde paça )
Misafir gelecekse hiç öyle ne yersin diye soramam valla menümü kendim belirlerim zaten bir çok çeşit olduğu iin elbet yiyecek bişiyler bulur yemek seçen vatandaşlar a yok bulmazsa yapacak bişey yok hiç kalkıp makarna haşlayamam yada yumurta bile kıramam çünkü deiğim gibi zaten çok çeşit olduğu için hiçbirini sevmiyorum yiyemiyorum diyen birini tuhaf karşılarım ben.
Eşim azda olsa yemek seçer di şimdi onuda alıştırdım bekarken asla yemediği şeyleri çokta güzel yediriyorum valla bir şekilde yemeseydi naparım diye düşündüm şu an:))))
Merhaba,
Bu yemegi sevmiyorum diyenler oldugu zaman hic tahammul edemiyorum. Aklima Bosnadaki hanimin anlattigi su hikaye geliyor:
“Ben daglardaki otlarin yenebilecegini savasta ogrendim.. Evimizde yiyecek birseyler buluyorsak, yakacak birsey bulamiyorduk. Kimi zaman su hesabi yapiyorduk: Bir terlikten hangi yemek cikar, bir ayakkabidan hangi yemek cikar? (Yanma suresi hesab ediliyor) Iki kizim var, savas sirasinda kucugu 7 yaslarinda idi. Babasi cepheden gelirken buldugu iki burusuk minicik elmayi getirdi. Ikisini kizlarima verdi. Kucuk kizim burusmus elmayi gorunce oyle bir ciglik atti ve odada kosturdu ki. Gunlerce onu yemeye kiyamadi, koklayarak yaninda yatti”. Yemek secen insanlarin secicilikleri genelde bolluktan, kolayciliktan ve tokluktan kaynaklaniyor gibime geliyor. Acligi bilen insan nimetin kiymetini de bilir gibime geliyor.
Insanoglunun bir de kanaatsizligi ve nankorlugu var. Allah Israilogullarina gokten bildircin eti ve helva indirmis. Yemegi kazanmak icin hic caba sarfetmemisler, aclik gormemisler. Sonra ne demisler? “Ey Musa, biz artik biktik. Rabbine soyle de bize sogan sarimsak versin.”
Saglikli ve temiz oldugu surece her turlu yemegi yerim. Esim de hic bir zaman bunu yemem ya da bu guzel olmamis dememistir. Tadi guzel olmasa da, cok guzel olmus demistir her zaman. Sirf ona verilen emegi takdir icin. Kizim da sevmesede yemesi gerektigini bilir. Hatta yemeklerin yaninda ‘sevmiyorum’ bile demez. Yemekler incinir diye..
Allah’im bizi bugun de doyurdugun icin sana tesekkur ederiz.
Aahh ah o yemek seçenler var ya…
Benim ailemde yemek seçilmez bir tek küçük kardeşim soğan yemez ve ben bekarken O’na çok kızardım.
Soğan yememek ne ki eşim patates dışında hiç bir sebzeyi yemez bunun dışında çiğ domates,yoğurt,kavun,meyveli tatlılar vs.vs.
Evlendiğimizde O’nu da eleştirdim “bizim evimizde yemek seçmek yoktur ailen seni alıştırmamış” dedim.
Bir kez daha büyük söylemişim;
Eşim artık oğluma kötü örnek olmamak için sevmeyerek de olsa yemeye çalışıyor (bu da fena özene bezene yaptığın yemek severek değil zoraki yeniyor)
Oğlum HİÇ BİR ŞEY YEMİYOR inanmayacaksınız sadece sevdiklerini saysam bir elin parmakları etmez…
Bazen deli oluyorum,evde yapılan ya da dışarıda farketmez herşeye bir kusur buluyor.
Basit bir örnek;pizzanın üzerini sıyırıp hamurunu yiyor, içli köftenin içini ayırıp bulgurunu yiyor.
Yemek saatleri bir işkenceye dönüştü akla gelebilecek herşeyi denedim ııhhh….
Maalesef ben de bu konuda suçluyum:) Yoğurt yiyemem, çiğ peynir yiyemem. Yemeye çok çalıştım ama nafile, kokuları midemi bulandırıyor. Ancak ve ancak pişmiş olurlarsa yiyebiliyorum. Mesela yoğurt çorbasına bayılırım, peynirli böreği severim, tost yerim vs. Annem psikoloğa gitmemi istiyor:) Özellikle yoğurt konusunda çok takıntılıyım, çocuğuma bile yedirirken tadına bakamıyorum, elime döküp ısısını kontrol ediyorum. Diğer yandan süt ve yumurtaya bayılırım, hergün yerim. Sevmediğim bir sürü yemek var ama bir yere gidince eğer yemem gerekiyorsa az da olsa alıp yerim. Sadece yoğurtlu olan bir şeyi yiyemeyeceğimi belirtirim, buna mecburum çünkü. Evet evet, bir psikoloğa gitmem şart sanırım:)
Merhaba,
Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Benim de oğlum önceden yemek seçerdi. Mesela ıspanak yer, pırasa yemezdi. Tavuk, köfte yer balık yemezdi. En önemlisi de salata yemezdi. En son çare olarak yemediği yemeği ertesi gün aynı öğünde tabağına koymakta buldum. Aynı zamanda dünyada bu yemeği bulabilmek için uğraşan insanlardan bahsettim. Sanırım işe yaradı. Allaha şükür eşimin de yemek seçmemesi bu konuda bize yardımcı oldu. Şimdi ne bulursa yiyor. Hiç yemek ayırt etmiyor. Sevmediği yemekleri önce yemem dese de onun hakkı olan kısmı tavaya ayrıp buzdolabına koyuyorum. Yarın öğlen veya akşam bu yemeği sen yiyeceksin diyorum. Kaçışın sadece o güne yettiğini bildiği için bir sonraki sefere yiyor. Salata konusunda da sofraya herkes için ayrı salata kasesi koyuyorum. Kasedeki salata onun hakkı olduğu için yemek zorunda kalıyor. 🙂
ben bazı yemekleri yiyemiyorum.zorlayarak yediğim zamanda alerji oluyorum.Örneğin yumurta ağır geliyor ve bünyem kaldırmıyor dolayısıyla yiyemiyorum .Mecburen yemek seçmek zorunda kalıyorum.O yiyeceğin bana faydası olmuyor tam tersi zarar veriyor.Bazı kimseler yemek seçmiyor.sanırımki onlar nekadar hoşlanmasalarda alerji veya bulantı gibi sorunlarla karşılaşmıyorlar.bilemiyorum ya psikolojik yada vüvcudumun o gıdalara ihtiyacı yok (bundan tepki veriyor)
Yemek seçmemeye çalışırım fakat bazı durumlarda elimden bir şey gelmiyor maalesef. Örneğin bamya ve ıspanak. Bu iki sebzeyi de yemek içinde herhangi bir şekilde yiyemiyorum. Etli sulu yemeklerin içindeki eti yiyemiyorum.
Aslında yapmamak lazım böyle şeyler ama dediğim gibi elimden gelmiyor.
Yemek secen arkadaslara!
Yaklasik 3 haftadir amerikadayim Turk olmamama ragmen Turk yemeklerini o kadar ozledim ki…
Yemek secmeye gelince buranin mutfagi o kadar kisir ki, en sevmediginiz turk yemegini gorseniz bunlarin yaninda (maklube) kalir.
bütün yemek seçenler de “ben pek yemek seçmem” diye başlar lafa. “amaaaa” diye uzayan bir liste sonrasında.
birlikte çalıştığım arkadaşlarım vardı. iş dışında da görüşürdük. ben sürekli yemeğe arkadaşlarımı almayı çok severdim. ama o iş arkadaşı grubum geleceği zaman ne yapacağımı şaşırır, bütüüüüün yemek seçenlere saydırırdım içimdem. bir soğan yemez (ne çiğ ne pişmiş!! soğansız ne yemek yapılır ki ayol!), biri domatesin çekirdeğini, dereotunu yemez ve vejeteryandır, biri sarımsak yemez. Zaten suç size yemek yapmak isteyende diye kendime kızardım sonra. çok sinir bozucu çoook. hele şu “kocam patates dışında sebze yemez” diyen arkadaşlara çok üzüldüm. sebzeyi iştahla alamıyosan pazarlardan, iştahla pişirip iştahla sunamıyosan, iştahla yiyecek kimse yoksa o güzelim sebzeleri evinin içinde, hayat çok zor olur beeee.
Kabakla kıyma ikilisini de bigun yemeye baslarsın umarım rafadan yumurta gibi. biraz kapris gibi bişey olmuş yaptığın bu seçim.
kesinlikle hayir, yemek secilmez yenilir 🙂 yemek yemek amaç degil araçtır 😀 saygilar
ben çok ender yemek seçerim ama sevgilim çok güzel yemek seçiyor 🙁
Bence yemek seçmek çok doğru bir davranış değil.Aslında yemek seçilmeyip,yemeği yapan seçilmelidir.Bu nedenle şayet hiç de sevmem dediğiniz bir yemeği sevdiğiniz veya işinin ehli biri hazırlamışsa çok daha farklı bir lezzet alacağınızı,hatta sevebileceğinizi söyleyebilirim.Yani bu işte önemli olanın yediğiniz yemeğin hangisi olduğu değil; yemeği kimin yaptığıdır.
Merhaba,
Yemek seçmem! Seçtirmem! Bazı şeyleri seçerek yemeyenlerin de pişirilme biçimlerini yadırgadıklarını düşünüyorum. Eşim evlendiğimizde pişirdiğim ilk kerevizi sadece tadına bakmak suretiyle reddetti ve bir daha ağzına koymayacağını iddia etti, ama ne münasebet… Şimdilerde Kerevizi rendeleyip soteledikten sonra sarımsaklı yoğurtlu halini bir müddet yapmasam alışverişte sepete kereviz atıp rica eder..
Ağzıma kesinlikle koymam dediği balığı tümüyle kılçıklarından temizleyip bol limon ve yeşillikle gayet güzel yiyor..
Yemek seçen misafirler konusu da benim için problem değil, genellikle et konusunda problem çıktığından et yemeğimi ayrı (Fırın tavuk – et sote – ızgara balık vs.) ayrı yapıp yemeklere koymuyorum. Kabak ya da pırasa gibi olanları da mezeler şeklinde ortaya koyuyorum. Genellikle tatlarına bakanlar beğenirler..
Ama tadına dahi bakmayıp önyargıyla reddedenler için de kuru ekmek ve su sofrada mutlaka bulunur:))
Ben seçerim. Hem de öyle bir seçerim ki, bu klasmanda dünya çapında ilk 3’e gireceğimden eminim.
SLM.
BEN DE YEMEK SEÇENLERDENİM
SEVZE YEMEM BİRDE CİGER NEFRET EDERİM KARALAHANA İN KOKUSU BİLE BULUNDUĞUM YERİ TERK ETMEME SEBEB OLUR.
BAKLAYİDA BİARA REJİM YAPİYODUM AÇKARNA YİYİNCE MİDEM KALDİRMADİ O GÜNDEN SONRA ONUDA YEMEM.
EŞİM NE BULURSA YER BU KONUDA ŞANSLİYİM
BEN ABUR CUBUR YERİM ODA NORMAL YEMEK ONUN İÇİN YAPİYORUM O SEVİYOR DİYE BANA KALSA ÇİKOLATA GOFRETLE İDARE EDİYORUM
seçmesem burda işim ne?
🙂
bekarken annecime çok eziyet ediyordum yemek konusunda ben baklayı hiç sevmezdim ama şimdi çok seviyorum eşeim yemek çok ayırt ediyor özellikle sebze yemeklerini hiç yemez bu sebeple çok zorlanıyorum oğlumda babsı gibi
Yemek seçmenin her zaman kötü olduğuna inanmıyorum. Yeri geldikçe ben de yemek seçerim. Vücudum bazen bazı şeyleri kalırmaz. Örneğin yumurta veya kızartma. Ve vücudum bazı şeylere de daha çok ihtiyaç duyduğu zamanlarda beni yönlendirir. Örneğin şu aralar sürekli peynir ve yoğurt yiyesim var. Ama bunu kapris haline de getirmemek gerekiyor. Özellikle de misafirlikte. Yemeğe ve yemek pişirene saygı duymak gerekiyor.
Buna rağmen hiçbir şartta patlıcan yemem. Yanlışlıklar yersem de midemde tutamam zaten. Elimde değil. O yüzden misafirlikte patlıcan dışında herşeyi seçmeden kapris yapmadan yerim.Arkadaşlarım da benim bu huyumu bildikleri için gerektiğinde bana alternatif birşeyler hazırlarlar mutlaka.
Davet ettiğim misafirlerime de önceden ne pişireceğimi ana hatlarıyla söylemeyi uygun buluyorum. Zaten büyük bir kısımının neyi sevmediğini bilirim. İlk kez ağırladığım misafirler için yemek yaparken de risk almadan herkesin sevebileceği türden şeyler pişirmeyi ve riskli malzemeleri birbirinden ayırmayı tercih ediyorum.
Yine de yemek yaparken bizim sahip olduğumuz imkanlara sahip olmayan insanlar olduğunu düşünüp, tutumlu davranmamız ve yemekleri yiyecek insanları düşünerek doğru malzeme seçip, malzemelerimizi ziyan etmememiz gerektiğini düşünüyorum.
Sağlıklı beslenmek yemek seçmeye giriyor mu, bilmem. Çünkü ben sağlıklı besleniyorum, en azından sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Mesela bol yağlı bir kızartma yemeğini ya da kat kat su böreğini yemem ben, misafirlikte dahi önüme gelse geri çeviririm. Benim beslenme anlayışıma göre de zaten olması gereken bu, o yüzden yemek seçmek olarak adlandırmıyorum bunu ben.
Peki siz, sağlıklı beslenen bir misafirinize sağlıksız bulduğu yemeklerinizden yemediği için gücenir miydiniz?
Dedim ya, yediklerimi listelesem, daha kısa sürer:)) Kabak dolması tamam da, patates püresini sevmeyenini tanımadım daha!
yemek seçerim tabiki.