ÇİLEK
ÇİLEK i (<çiğelek) [Türkiye Türkçesi’nde ortaya çıkan ve kökü tartışmalı olan kelime Farsça ve Arapça’ya da geçmiştir.]
- Gülgillerden, beyaz çiçekli, yabânî olarak üreyen veya aynı adı taşıyan yemişi için özellikle yetiştirilen, sürüngen, çok yıllık otsu bitki: Meğer benim geldiğim yer çilek tarlası tarafı imiş (Ahmet Rasim).
- Bu bitkinin kırmızı veya pembe, etli, güzel kokulu, lezzetli, çiğ veya reçel yapılarak yenen meyvesi: “Osmanlı çileği.” “Arnavutköy çileği.” “Ereğli çileği.” “Frenk çileği.” Çilek pembeliğinde aydınlık ferah bir ağız (Refik Halit Karay).
Bir de Giresun’da yedigim ve Karadeniz taraflarindan yaygin olan minicik bir cilek vardi. Receli falan da oluyor, o minicik cilek tanesinde koca bir cilegin tadi var sanki… Ama adini unuttum, o ne cilegiydi hakketen?
O minik çileklerin adı dağ çileği.. Hakikaten nefis olur mmiis kokar, cocuklugumda babannemin bahcesınden ellerimle toplardım.. Hey gidi günler..
Sorunuzun Yanıtı Osmanlı çileği. toplanır Bartın yöresinde de “Kadınlar” pazarı kurulur kadınlarca küçük sepetler içinde satılırdı.Çocukluğumdan kalan bir anıyı paylaşmak istedim.
Dağ çileği mi acaba? Osmanlı çileği de küçük olur. Kiraz kadardır boyu. Ve bir avuç çilek evi mis gibi kokutur.
cem bey bahsettiğiniz çileğe karadenizde “amofta” denir, sanırım lazca.. normal çilekten daha küçük, üstü biraz daha dikenli ama çok daha lezzetli =)
Ben Giresunluyum…Biz ona dağ çileği deriz.
Bir kesesinde amcamın oğlu toplamıştı ama bana vermemişti. Ondan olsa gerek ne zaman aklıma gelse içimde bir hüzün olur…:)
Akin Bey, Isil Hanim cok tesekkur ederim. Hemsehrimi bulmusken hemen ona sorayim, Feyza Hanim, ben de Giresunluyum 😉 Pekiyi, siz hic o cilegi ya da o cilegin recelini Giresun disinda bir yerde satilirken gordunuz mu? Ondan istiyorum.
ben çileği çok seven bır kısılığe sahıp bir insanım.çilek isminide meyvesınıde severim.ewde kendi kendimne değişik sekıllerde çilekli dondurmalar yaparım .çileğinde baska seyınde değerini cok ıyı bılırım.çilek benım en sevdiğim meyvelerden bırıdır.çileği en cok dondurmalarda kullanılırken severim.hormonlu çilek de hiç yiyemem mutlaka bahçe çileği olması lazımdır.çünkü daha sağlıklıdır
Dağ çileğinden bahsediyorsunuz sanırım,
Ormanlarda çam ağaçlarının altında büyüyen küçücük ama mis gibi kokan nefis lezzet.
Oğluma taze sütle ezerek karıştırıp içirdiğim ( meyveli sütler çıkmadan önce )Ama orman mı kaldı?
Yine de Karadeniz Ereğlisini ziyaret edin derim ben.
çilegin neresinin ekildigini merak ediyorumm bende saksıda yetiştirmek istiyorum ama neresini ekecegim?? bilen warr mı