Tatil hazırlıklarının püf noktası
Tatilimizi anlatmaya başlamadan, yola çıkmadan neler yaptık ondan bahsedelim. Öncelikle nereye gitmek istediğimiz karar verdik. Bu kararı verirken tatile gideceğimiz ayı, gideceğimiz yerlerdeki hava şartlarını, oradaki festivalleri, olabilecek spor aktivitelerini kontrol ediyoruz. Örneğin Euro 2008 zamanı Avusturya’ya gitmek futbolla arası olmayan bizim için çılgınlık olarak nitelenebilir. Bu gibi zamanlarda otellerin daha pahalı olduğunu unutmayın.
Otel ücretlerinden bahsetmişken, tatile gitmek için en uygun yol bir tur şirketi ile çalışmak. Otel ve uçak fiyatları kendi yapacağınız ayarlamalara göre çok çok daha ucuz oluyor. Gidilecek yere karar verdikten sonra tur şirketi araştırmasına giriştik. En uygun fiyatlı ve en düzgün hizmeti alabileceğimiz firmaları kontrol ettikten sonra turumuzu satın aldık.
Tur firmasından aldığımız uçak bileti ve rezervasyon bilgileri ile gerekli olan vizeyi almak için müracatta bulundum. Beş farklı ülkeye gideceğimiz için işimin zor olduğunu düşünmeyin. Schengen ülkeleri diye anılan bir grup olmaları nedeniyle ben gideceğim ülkerlerden en büyüğü olan Fransa’dan Schengen vizesi aldım. Fransa konsolosluğu bu işlemleri takip etmesi için aracı bir kurum ile anlaşmış. Dolayısı ile işlemler çok kolaylaşmış. Vizemi almam 4 günümü aldı. İlk gün internet sitesindeki evrakları hazırlayıp randevu aldım. İkinci gün evraklarımı teslim ettim. Dördüncü gün gidip pasaportumu ve vizemi aldım.
Bu bürokratik işlemlerden sonrası daha eğlenceli. Her zaman yaptığımız gibi eşimle beraber bir kitapçıya gidip gideceğimiz ülkelere, şehirlere ait Eyewitness‘a ait kitapları aldık. Seyahate başlamadan önce kitaplarımızı detaylı şekilde okuduk. Gideceğimiz ülkelerin görülecek yerlerini, yemeği düşünebileceğimiz yemekleri, akşamları katılmak isteyebileceğimiz aktiviteleri belirledik. İlgimizi çekecek yürüyüş rotaları belirledik.
Kitaplarımız dışında internet üzerinde de araştırma yaptık. Tabi daha önce oralara gitmiş arkadaşlarımızla konuşmayı ihmal etmedik. Arkadaşlarınız sizin öxelliklerinizi, nelerden hoşlanabileceğinizi kitaplardan daha iyibilir. Mesela kitaplardan ve internetten okuduklarım ile gitmeyi hiç düşünmediğim bir yere, bir iş arkadaşımın şiddetli tavsiyesi üzerine gittik . Bence gezimizin en güzel noktasıydı.
Benim gibi fotoğraf meraklılarına yapmalarını tavsiye edeceğim başka bir konu da gidecekleri yerlerle ilgili başka fotoğrafçıların fotoğraflarına bakması. Böylece en güzel fotoğraf noktalarına karar verebilirsiniz.
Seyahatten önceki son hazırlığımız yanımızda götüreceklerimizle ilgili oldu. Fikir vermesi açısından onlardan da bahsedeyim. Hava durumu raporlarına göre kıyafetler, diğer özel eşyalar, fotoğraf makinaları, video kamera, şarj aletleri, bilgisayar ya da yeterince çok hafıza kartı, üçlü priz – daha önce gittiğimiz bir otelde 2 priz 4 şarj edilecek alet olunca gece uyanıp uyanıp cihazları değiştirmiştik-, ağrı kesici, vitamin, tırnak makası, törpü, cımbız – benim gibi sürekli tırnağı kırılan ve kıymıklarla muhatap olan biriyseniz, ayrıca uçağa alınmadığı için mutlaka valize koyun- ve son olarak yara bandı.
bu süreçte hangi tur şirketleri faydalı, hangisini tavsiye edersiniz/etmezsiniz, siz hangisini kullandınız? küçük bir maille bana atabilirsiniz çok sevinirim. ben de arkadaşlarımla bir avrupa tatili düşünüyorum, o sebeple araştırma yapıyorum. şimdiden teşekkürler..
bayılıyorum tatil notlarını okumaya 🙂
Bildigim kadariyla Fransa’dan vize alip vizeniz bitene kadar Fransa’ya hic giris yapmazsaniz bir sonraki vize basvurunuzda Fransa sizi reddediyor.
Her zamanki gibi, harika, hap şeklinde bilgiler! Bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler, Devletşahçım:)