Sütlü Levrek
Misakça‘da yediğimiz nefis balığı evde de yapmak mümkünmüş…
İçindekiler (3 kişilik)
- 1 adet levrek (750 gr kadarlık)
- 10 – 12 adet mantar
- 2 – 3 adet arpacık soğan
- 2 adet Defne Yaprağı
- tuz
Sosu için
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 6 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- 100 gram kaşar peynir
Hazırlanışı
- Balık temizlenip yıkanıp bir süzgeçte bekletilir.
- Mantarlar ince ince doğranır.
- Balık, mantar, soğan, defne yaprağı bir tencereye konulur.
- Üzerini çok az geçecek kadar kaynar su eklenir.
- Tencereye tuz serpilip 7-8 dakika kadar pişirilir.
- Pişen malzemeler defne yaprağı ve soğanlar hariç yağlanmış bir tepsiye alınır.
- Başka bir tencerede un ile yağ kavrulur.
- Üzerine süt yavaş yavaş eklenir.
- Çok koyu olmayan bir beşamel sos pişirilir.
- Sosun içine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı karıştırılır.
- Sos tepsideki balığın üzerini tamamen kapayacak şekilde dökülür.
- Kalan kaşar peynir üzerine serpilir.
- Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
Notlar
- Geçtiğimiz yaz gittiğimiz Misakça’da bu balığın tadına bakıp çok beğenmiştik. Hazır, levrek çok bulunurken evde de deneyeyim dedim. Zannediyorum orada yediğimizde mantar yoktu. Üzeri de bol kırmızı biber ve karabiberle süslenmişti.
- Bu arada anladım ki insanın alışveriş yaptığı yerlerde gördüğü muamele beslenme şeklini oldukça etkiliyor. İstanbul’da ki kasabımız çok hoş sohbetti. Her gittiğimde “bu nasıl pişer”, “şu nasıl pişer”, “şöyle midir”, “böyle midir”, şeklinde sorduğum yüzlerce soruya sıkılmadan cevap verirdi. Dolayısıyla İstanbul’dayken bol bol kırmızı et tüketiyorduk. Ankara’daki balıkçımız da İstanbul’daki kasabımızı aratmayacak kadar sempatik ve hoş sohbet. Buraya geldiğimizden beri haftada en az 3 kere balık yiyoruz. Her uğradığımda sorduğum sorulara sabırla cevap veriyor. Ne pişireceğimi soruyor, ona göre balığı kesip biçiyor. Keşke böyle bir de manav bulabilsek, daha çok sebze yerdik.
- Balığı fileto olarak hazırlatırsanız servisi ve yemesi daha kolay olur. Sosun içinde kılçıklar gözükmediği için büyük tehlike yaratıyor.
- Haşlama sırasında içine havuç ve patates ekleyerek tarifi zenginleştirmek mümkün.
- Bu arada balığı haşladığımız suyu dökmüyoruz. Daha sonra ondan balık çorbası yapacağız.
29.01.2012 Notları
- Balığı ve sebzeleri artık buharlı pişiricide pişiriyorum. Süzülen suyu da beşemal sosun içine ekliyorum.
neden kimse yorum yapmamis bu guzel tarife anlamadım. sitenizi ilk defa ziyaret ettim tarifleriniz cok guzel fakat, cok az daha zenginlesmesi dilegiyle…
sevgiyle kalin
tulay
selamm
ya bayıldım bu tarife bizim insanımız balığı sevmiyormudur nedir. ben bayılırım. ellerine sağlık nefis gözüküyor. bak balık krizim geldi :))
Tülay hanım;
Teşekkür ederim. Birazcık daha tarifim var. Eski tasarımdan buraya aktarmaya çalışıyorum. İnşallah bitecek 🙂
Özlemciğim;
Bizim insanımız balık seviyordur sevmesine de değişik tatlara açık değiller. Gerçi bu da yanlış oldu galiba değişik tatlara açık olmasalar nasıl 100 çeşit hamsi tarifi olur değil mi?
Merhaba Devletşah hanım fevkalade güzel görünüyor,çok lezzetli olacağını tahmin ediyorum. mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık sevgiler. Misakça nerede ?
Misakça, Bandırma’ya bağlı küçük bir köy…
ilk fırsatta deneyeceğim. Yeni tatları sayenizde öğrendiğim için teşekkürler.
Merhaba Devletsah
Ellerine saglik, sabirsizlikla somon tariflerini bekliyorum.
Tülay hanım;
Sitede 2 tane somon tarifi var. Sayısı artar mı? Hiç sanmıyorum. Güzelim lüfer, levrek, sarıkanat, çipura, çinekop, palamut dururken elim varıp da almıyorum. Zaten kendisi ile pek de aramız yok.
Sevgili Devletsah
Bir an tariflerden haberim yok sandim ve tekrar baktim evet hatirladim. Hollanda’da adiyla sekli ve semali ile ne oldugunu bildigim ve severek yedigim tek balik somon, genellikle tost makinasinda az tereyagda izgara yapiyorum hafatada bir oda. Bir de kabeljauw turevleri var:(
Ben de ah keske diyerek ve burnumda tuterek hamsi,cinokop,lufer, alabalik diyorum ama nafile….
sevgili devletşah sitenizi kuzenim neslihandan öğrendim ve ilk defa giriyom çok harika yemek tarifleri var özellikle balık tarifkeriniz süperrrrr balıyın her çeşidini severim ee nede olsa kara denizliyummm:))
en kısa zamanda levreyi denicem.teşekkürler.
Eline sağlık canım,çok cazip görünüyor buradan 🙂
Balık çorbası favorimizdir.sıklıkla hem dışarıda hem evde içeriz.Bende bloguma eklemiştim tarifini.Seninkinide merak ettim,bekliyorum tarifini 🙂
Bir yorum daha yazdım az önce mutlaka bak,bilgi açısından,işine yarar umarım.
Selam ve sevgiler..
Tülay hanım;
İnanın durumunuza çok üzüldüm. Yani düşünemiyorum sadece somonla başbaşa kalabileceğimi. Gerçi bu benim için problem teşkil ediyor. Eşim Japon mudur nedir bilmiyorum Sabah kahvaltıda somon füme yiyor. Genelde ben o sabahlar tabağımdakilerle oynayıp aç kalıyorum… Bir kitapçıya gittiğimde sizin için bir iki tarif bakacağım. Bildiğim kadarıyla Alarko holding 250 somon tarifi diye bir kitap çıkartmıştı. Malum onlar ithal ediyorlar. Tüketimi arttırmak için 🙂 Bu tarifi somonla da yapmak mümkün olur sanıyorum. Tabi yağ oranını azaltmak kaydıyla.
Aslı hanım;
Öncelikle hoşgeldiniz. Mutlaka deneyin bayılacaksınız. Ben neden yazdan bu yana bekledim denemek için diye kendime kızıyorum…
Serin Mavi;
Diğer yorumuna bundan çok önce cevap yazdım 🙂 Balık çorbasını ben de çok seviyorum. Tarifi aslında bugün verecektim. Ama fotoğrafını beğenmedim. O yüzden yeniden yapıp çekeceğim. Birazcık bekleteceğim. Kusura bakmayın.
Tesekkur ederim Devletsah sagolasin…
SUTLU BALIK
sutlu balıgı evınızde yapamazsınız o balıgı misakca koyunde yemenız lazım asıl yeri orasıdır tarıfı kımse bılmez kımsede de yoktur
esas sütlü levregin piri bandırma şehir restorantyediğiniz levrekte kılçık bile bulamıyorsunuz.sevgiler.
ben misakça lıyım bi sütlü levrek yemek kısmet olmadı valla ayçın abime gidicem en yakın zamanda :)ben cocukla yapmam ımkansız heheh:)