Son Kullanma Tarihi
Market alışverişlerinde açık ara en çok dikkat edilen konu herhalde son kullanma tarihi. Kimleri içinde ne olduğunu önemsemesede son kullanma tarihine oldukça dikkat ediyor. Ben her ikisi konusunda da hassas olmaya çalışıyorum. O yüzden market alışverişi bitmek bilmiyor. Okuyorum okuyorum okuyorum…
Yiyeceklerin, kozmetik ürünlerin, pillerin, ilaçların herşeyin bir tüketim ömrü vardır. Ve bilinmesi gerekirki bütün ama bütün ürünlerin iki tip son kullanma tarihi vardır. Birisi ambalaj açılmadığı taktirde geçerli olan ve üzerinde yazılı olan son kullanma tarihidir. Diğeri de genellikle kullanma kılavuzunda ‘ürün açıldıktan sonra şu kadar zaman içerisinde tüketilmelidir’ şeklinde verilen aktif kullanım süresidir.
Örneğin bir şurubun son kullanım tarihi 2017 yılının mart ayı olarak ambalajında verilmiş olabilir. Ancak şurup kullanılmaya başlandıktan sonra kullanım süresi ürüne göre bazen 15 gün bazen 3 ay olabilir. Bu süre içeriğe göre değişiklik gösterir.
Kullandığımız ürünler cinslerine göre steril ortamlarda üretilirler. İlaç gibi konularda ortam havası aşırı temizdir. Ağzı kapanan ürünün içine artık havadan mikroorganizma girip ürünü bozamaz. Ya da oksitlenmesine sebep vermez. Şişe açılır açılmaz bozulma işlemi de başlar. O yüzden iki farklı son kullanma tarihi mevcuttur ve buna dikkat etmek gerekir.
Ben evde bozulmuş bir sütü kafama dikip ne olduğumu şaşırdığım günden beri açtığım tüm sütlere, ilaçlara, kozmetik ürünlere o günün tarihini yazıyorum. Eğer kutusunu atacaksam prospektüsteki tavsiye edilen süreyi de ekliyorum. 2 saniyelik bir işlem günlerce zehirlenme tedavisi görmekten çok daha iyi olsa gerek değil mi?
Günlük sütü açtıktan sonra kaç gün daha kullanıyorsunuz, teşekkür ederim.
Merhaba;
Genelde 3 gün içinde bitiyor… Zaten 4 gün deniliyor. Bir de sütte bozulma oluyor zaten. Anlaşılıyor da diğer şeylerde bozulma anlaşılmadığından yazılı takip iyidir.