Sebze Suyu
Kızarmış dana iliği tarifini yazarken fark ettim ki siteme et suyu tarifi hiç koymamışım. Oysa sosyal medyada defalarca et suyu, tavuk suyu üzerine yazışmış, fikir alışverişinde bulunmuştuk. O halde bu temel tarifleri bir bir yazayım burada da bulunsun. Okuyucusu, arayanı çıkar elbet.
Bahsedeceğim sebze suyunun belirli bir tarifi yok aslında. Her yaptığımda da tadı, kokusu, dokusu, aroması değişik oluyor. Çünkü içindeki malzemeler değişiyor. Eğer sürekli aynı lezzet olsun istiyorsanız Sebze Bulyon tarifimdeki malzemeleri kaynatıp elde edebilirsiniz. Ama yok ben maceraperestim, mevsiminde beslenmeyi seviyorum diyorsanız işte bu size göre.
Meyve sebzelerin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte %20’si yani beşte biri kabuk ve çekirdek kısımlarından oluşuyormuş. Haliyle biz bunları soyup attığımızda aslında oldukça büyük bir kısmını da atmış oluyoruz. Bahsedeceğim sebze suyu bu kısımlarla yapılıyor.
Yaklaşık bir yıldır dondurucumda kilitli iki torbada soyduğum kabukları biriktiriyorum. Lazım oldukça bu kabukları buzlu buzlu suya atıp haşlıyorum. Bazen içine bir düş sarımsak, varsa o sırada taze baharatlar ekliyorum. Mis gibi berrak sebze suyum 35-40 dakikada hazır oluyor.
Nelerin kabuklarını koyuyorum
- soğan
- havuç
- kereviz kabuğu, sapı, yaprağı
- maydanoz sapı
- yerelması
- ıspanak kökü, sapı
- pırasa
- fasulye kabukları
- bezelye kabukları
- patates
- Marul yaprağı
- domates kabuğu
- elma kabuğu
- ayva kabuğu
- biber sapları
- kabak sapları
Bütün bunları soymadan önce sirkeli suda bekletip iyice fırçalayarak yıkıyorum. Genellikle organik pazardan alışveriş yaptığım için de kabuklarda ilaç kalıntısı olacağını pek düşünmüyorum.
Ayrıca bazen bu kabukları pişireceğim yemeğin yatağı olarak kullanıyorum. Mesela kuzu incik pişirirken yanına ne zaman sebze koysam ya mıncıklayıp yemiyorlar ya da tabaklarına koymama bile müsade etmiyorlar. Ama sebzenin inciğe kattığı tadı da atlayamayız. İşte son zamanlarda bu sebze kabuklarını inciklerin altına yatak yapıp öyle pişiriyorum. Harika oluyor.
Sizce bu kabukları başka nelerde kullanabiliriz? Ne dersiniz?
Sizi zevkle takip ediyorum.Çok güzel bilgiler alıyorum.Başarılarınızın devamını dilerim.Oğlunuzu sağlık ve sevgiyle büyütün. Musmutlu olun.
9 senelik evliyim hiçbir neyva sebze kabuğunu çöpe atmamışımdır. Ya kış çayına eşlik ederler yada bir kurabiye dekoruna. Tasarruf her yerde her zaman. Adım adım takip ettiğim siz ilham kaynağım. Ellerinize sağlık.
dondurucuda ne kadar süre durabiliyor kilitli poşetlerdeki sebze kabukları?
3 aya kadar kalıyor. Ama ben hiç o kadar tutmadım. Sürekli kullanıyorum. Bazen torba yeteri kadar dolmaya fırsat bulamıyor 🙂
Paylaşımlarınızı zevkle takip ediyorum. Eve gidince hemen uygulayacağım bu tarifi 🙂
Sevgili devletsah, benim yaptigim kemik suyu berrak olmuyor neden kaynakli olabilir?
Devletşah hanım her zaman sitenizi zevkle takip ediyorum bizleri bilgilendiriyorsunuz yeni şeyler öğreniyoruz sayenizde en kısa sürede tarifinizi yapacağım teşekkürler selam sevgiler………….