Likapalı Tava Keki
Tarifi Martha Stewart’a ait bu pancake’i yemeğe doyamadık.
Malzemeler (14 adet)
- 2 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 tatlı kaşığı karbonat
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı şeker
- 2 adet yumurta
- 3 su bardağı buttermilk
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 1 su bardağı likapa
Buttermilk için
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
- Buttermilk yapmak için ılık sütün içine limon suyunu katıp karıştırıp 10 dakika bekletin.
- Yumurta, şeker, tuz, eritilmiş tereyağı ve hazırladığınız buttermilk’i iyice çırpın.
- Üzerine birlikte elediğiniz un, karbonat ve kabarma tozu karışımını ekleyin.
- Likapaları da hamura atıp karıştırın.
- Isıttığınız tavada birer kepçe olarak pişirin.
Notlar
- Tarif The Martha Stewart Living Book: The Original Classics kitabından. Şu ana kadar Martha’dan deneyip de beğenmediğim bir tarif olmadı.
- Benim pancake’lerim malesef çok kabarmadılar. Sebebini de biliyorum. Evde karbonat kalmamıştı. İçinde limon olan bir tarifte karbonata mutlaka ihtiyaç var. Karbonatla çok daha güzel olacaktır.
- Likapa / Blueberry’i ben Üsküdar’daki balık pazarında buldum. Karadeniz taraflarında üretiliyormuş. Siz hiç kullanmayablirsiniz. Ya da yerine kuru üzüm ekleyebilirsiniz.
- Ben tarifi hazırlarken ufak bir değişiklik yaptım. Hamurun içine tereyağı koymadım. Kuru – sıvı oranını bozmamak için verilen miktarda su ekledim. Çok daha hafif oldu.
- Buttermilk yerine ayran ya da kefir de kullanabilirsiniz. Ama bana en pratik gelen yöntem yukarıda tarifini verdiğim. Sütün ılık olmasına dikkat etmek gerekiyor.
ımm görünüşü süper, bu hasta halimle bile canım çekti ki kaç gündür iştahsızım 🙂
Benim denedigim ilk ve son Martha Steward tarifi elma sekeri tarifi oldu. Bir turlu katilasmadi, sonrasinda donmadi. Simdi iki kavanoz, ne yapacagimi bilmedigim kirmizi renkli surubum var… Ama simdi senin referansina guvenip tekrar bir sans versem mi diye dusunmuyor degilim. En cazip kismi da, icip icip bitiremedigim kefirlerimin uc bardagini birden kullanabilme imkani!
Uğur;
Çok geçmiş olsun. Hastayken ben de pek iştahsız oluyorum. İşte o günlerde hep sevdiğim yemekleri yiyorum. Bununla ilgili bir yazı da yazdıydım. Buyrunuz buradan okuyunuz: http://www.devletsah.com/en-sevdigim-yemek/
Sevgili Selen;
Kırmızı renkli şurupların için iki fikrim var:
1. Kek yapabilirsin. Şekeri suyun içinde eritmişsin gibi düşün. Ben daha önce ayva tatlısının şurubundan kek yapmıştım: http://www.devletsah.com/meyve-sulu-kek/
2. O şurupta hamurlu tatlı yapabilirsin. Şurup soğuk tatlı sıcak olursa gayet güzel içine çeker…
Sizin doğanızda var yemekleri oluşturmak. Bende de yeni yeni başladı ama bu bizim ev için tehlikeli oldu, eşim kilo alıyorum demeye başladı.
Sevgilerimle
şu tariflerinizdeki yabancı kelimelerin anlamını veya ne olduğunu,ne işe yaradığını açıklarsanız sevinirim
Sevgili Ela;
İlk bir kaç zamandan sonra hele biraz da dikkatliyse insan bu şununla olur, şu bununla olur diyerek daha da kolay yapıveriyor yemekleri. Ama dediğin gibi tehlikeli bir yol. Tehlike deyince aklıma Sana Tahsin yücel’in Mutfak Çıkmazı kitabı geldi. Sana da okumanı tavsiye edebilirim.
Sultan;
Sanıyorum bahsettiğin kelimeler Likapa ve buttermilk. İkisinin de ne olduğunu zaten açıladım tarifte. Kaldı ki likapa, blueberry’nin Türkçesi. Bir çeşit meyve. Buttermilk Türkçeye nasıl çevrilir bilemiyorum. Ama onunda nasıl yapıldığını anlattım. Çünkü Türkiye’de hazır satılan bir ürün değil.
teşekkür ederim beni aydınlattığınız için
Harika fikirler, cok tesekkurler. Sanirim bir kek, bir de suruplu tatli yapsam biter zaten.
Ben pembe renkli mojito yapmayi dusunuyordum ama bu fikirler daha akli basinda tabii ki 🙂
Merhabalar
Evde likapa olmadığı için kuru üzüm ve yakışacağını düşünerek birazcık da tarçın katarak denedim bu tarifi. Biz de yemeye doyamadık çok güzel oldular. Tarif için tekrar çok teşekkürler.
harika gözüküyor, en kısa zamanda denemek istiyorum bir de bişey sormak; likapaların çekirdeklerini çıkardınız mı?
Likapa. Bizdeki adı ligarba. En sevdiğim. Yazları memlekette fındıık toplama zamanı işten kaytarış sebebimiz. Bir dağın zirvesine saatlerce yolculuğumuzun yegane sebebi. Hayatımın meyvesi. Çocukken kurduğumuz hayallerimizin adı.
Sevgili Devletşah eminim tava kekinde deligarbayla harika bir lezzet yakalamışsındır. Ancak tazecik ligarbaları bir bir seve okşaya tadını çıkara çıkara yemek kadar zevklimidir kekinide yemesi ?
🙂
Not: uzaktan uzağa uzun zamandır takip ettiğim bir lezzet ustasına ilk mesajıma vesile olan ligarbamı dahada bir seviyorum artık. 🙂
İyi günler dilerim.
Sevgili Devletsah,
Tariflerinizi ve yazılarınızı severek takip ediyorum.Bence alanınızdaki en başarılı isimsiniz.Ancak bugün tariflere girmek istedim açılmadı.Köpüklü poğaça tarifi için tıklıyorum o da açılmıyor.Yeni yayımlarınızı merakla bekliyorum.
likapa nedir ilk kez duydum nerden satın alabilirm?
Merve;
Yazıda da bahsettiğim gibi likapa blueberry’nin Türkçe ismi. Ben Üsküdar’dan tazesini aldım. Büyük marketlerde dondurulmuş olarak satılıyor.
merhaba devletsah simdi enfes blueberry tavakeklerimizi yedik,cok tesekkurler tarif icin emegine saglik. Yedigim en guzel tavakeklerinden biri ustelik hazir kutuda degil 🙂 tarifte uyguladigim tek degisiklik ben burda satilan tam bugday (hamurisleri icin olan tur)den kullandim yani biraz saglik kattim diyelim 🙂
Tesekkurler
bu meyvenin asıl adı yabanmersini karadenizliler likapa der üsküdar da karadenizli çok olduğu için bu ismi tercih ediyorlar
Merhaba, tavaya hic yag eklemeden mi hazirliyoruz pancakeleri?