Kek Yapmanın Püf Noktaları
İlk kekimi ortaokulu bitirip liseye başlayacağım yaz yapmıştım. O gün saniye saniye aklımdadır. Akşam bir arkadaşımda kalmıştım. Kahvaltı sırasında öğleden sonrası için kek yapmaya karar vermiştik. Hayatımda o güne kadar ne kek yapmış, ne de nasıl yapıldığına şahit olmuştum. Fakat Cihan çalışkan olduğu kadar hamarattı da. Bütün malzemeleri bir kenara çıkartıp bir müddet bekledik. Daha sonra da sırasıyla malzemeleri koyup çırptık. Şimdi komik geliyor ama çırparken saat kurduğumuzu hatırlıyorum. Yumurta ve şeker 5 dakika, yağ katıldıktan sonra 3 dakika gibi. Her aşamada mutfak saatini yeni duruma göre ayarlıyorduk. Üzümlü bir kekti… İşte o günden sonra okuldu işti derken belki yıllarca kek yapmadım. Fakat annemin kekleri kahvaltılarımın, çay saatlerimin, akşam sohbetlerimin ayrılmaz parçası oldu.
Cihan’la yaptığımız ilk kekten bu yana hiç hüsran yaşamadım. Hep güzel kabaran, kalıbından muntazam çıkan keklerim oldu. Hüsran sınıfına girebilecek tek bir deneme hatırlıyorum. Onda da acele ile daha pişmeden fırından çıkarttığım için kalıptan çıkmayıp parçalanmıştı. Paramparça ve çiğken bile lezzetlilerdi.
Zaman içinde kek yaparken insanları zorlayan iki konu olduğunu gördüm. Birisi kekin kabarmaması, diğeri de kekin kalıptan çıkmaması… Bu işin sırrı neydi? Ben neler yapıyordum da bunları yaşamıyordum…
Bence (aslında sadece bence değil birçok otoritece de) kek yapmanın en önemli püf noktası oda sıcaklığında malzeme kullanmak.
Annem hep öyle yapardı. Hatırlıyorum da kek yapmak için malzemeleri sabahtan dolaptan çıkartırdı. Hatta acelesi varsa çaydanlığın buharı ile daha çabuk ısınsınlar diye ocağın yanında duran mini fırının üstüne koyardı. Bir seferinde kahvaltıda kanepe yapmak için fırını yarım saat çalıştırmıştım. Tabi bu aniden gelen mutfak aşkı annemin bütün gün temizlik mesaisi yapmasına neden olmuştu. Kek yapmak için çıkartıp fırının üstüne koyduğu margarin eriyip her yere yayılmış, yumurtalar ağır ağır pişmişti…
Kek yapımına geçmeden önce mutlaka kalıp hazırlanmalıdır.
Kalıp yağlandıktan sonra üzerine un serpilip her tarafına yayılmalı, fazlası alınmalıdır.
Bu şekilde hazırlanan kalıp hamurun yapımı aşamasında buzdolabında bekletildiği takdirde yapışmama konusunda garantili sonuçlar alınır. Kalıba yağlı kâğıt sermek de başka bir çözümdür. O zaman kâğıtta kat yeri oluşmamasına dikkat edilmelidir. Gerçi yeni çıkan silikon kalıplar ile bu işlemleri yapmaya pek lüzum yok. Ayrıca topkekler için kağıt kalıplar da kullanılabilir. Kağıt kalıplar bir topkek kalıbının içine konulabileceği gibi, alüminyum folyodan oluşturulacak çerçevelerin içine de konulabilir.
Kekimizin kabarması için temel olarak dört farklı yöntem kullanıyoruz:
- Kabartma tozu katıyoruz.
- Karbonat katıyoruz.
- Kabartma tozu ve karbonatı birlikte katıyoruz.
- Yumurtayı iyice kabarıncaya kadar çırpıyoruz.
Kabartma tozu; karbonat, nişasta, krem tartar gibi malzemelerin karışımından oluşmaktadır.
Karbonat denilince aklıma ilk Analitik kimya ve Su kimyası derslerim geliyor. Derslerde bolbol su sertliği gibi hesaplar yapardık. Tabi ilk hesap karbonatla ilgili olurdu. Şimdi bile su şişelerinin üzerindeki değerleri eğlence olsun diye hesapladığım oluyor. Karbonat bizim su hesaplarında ikinci sırada oluştuğunu farzettiğimiz sodyum bikarbonattır. Sıvı ve asit içeren (yoğurt, sirke, limon vb.) bir madde ile karıştırıldığı zaman reaksiyon başlar ve karbondioksit kabarcıkları oluşur. Fırında sıcak hava ile kabarcıklar büyüyüp hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozu ve karbonatın birlikte kullanıldığı durumlarda kabartma tozu kabartma işlemi için, karbonat ise asit oranını düzenlemek için konulur.
İlkbahar kekinde olduğu gibi yumurtanın çırpılıp iyice havalandırılması sonucunda da kekler çökmeden pişirilebilir. Burada en önemli noktalardan birisi de yumurtaların bir kaseye kırılıp kontrol edildikten sonra karıştırma kabına aktarılmasıdır. Bu şekilde istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında bütün mazlemelerinizi atmak zorunda kalmazsınız. Kabarmanın arttırılması için suflelerde olduğu gibi yumurtanın sarısı ve beyazının ayrılıp, cam bir kapta beyazın kar haline gelmesi sağlanır. Yumurta sarıları, şeker, yağ, un gibi malzemelerle karıştırıldıktan sonra yumurta karı yavaş yavaş eklenir.
Tariflerimizde karbonat mı kabartma tozu mu kullanmamız gerektiğine karar vermenin en iyi yolu malzemelere bakmaktır. Malzeme listesinde yeterince asitli (yoğurt, sirke, limon) ürün yoksa karbonat kekinizin acı olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda kabartma tozu seçmekte fayda vardır. Yoğurt ve limon kullanılan bütün tariflerde kabartma tozuna ek olarak çok az karbonat kullanmakta yarar var.
Malzemeleri çırpma konusunda en önemli kıstaslar, şekerin erimesi, yumurtanın krema kıvamına gelip kabarmasıdır.
Bu ortalama beş ila on dakika arasında bir süre alır. Eğer şeker ve yağ karışımına yumurta eklenecekse yumurtalar teker teker katılmalı ve iyice çırpılmalıdır.
Kabartma tozu, vanilya, kakao, tarçın gibi malzemeler una eklenmeli, karışımın tam olarak gerçekleşmesi ve havalandırılması maksadıyla hep birlikte bir kere elenmelidir.
Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır. Un karışıma katıldıktan sonra çok fazla karıştırılmamalıdır. Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Hamurunuza en son nişastaya ya da una bulanmış çikolata, meyve ve çerezleri katmanız gerekir.
Çok fazla karıştırmadan hamurun üstüne bırakmak en iyisidir. Un ve nişasta meyvenin nemini aldığı gibi tutunmayı sağlayarak çökmeyi engeller. Bu tip kekleri önceden ısıtılmış fırına koymakta fayda vardır.
Hamuru önceden hazırladığımız kalıba aktarıp, kalıbı bir iki kere tezgâha ya da kaşık ile kalıbın etrafına vurarak hamurun oturması sağlanır. Hamur miktarının kalıbın 2/3’ünü geçmemesine dikkat edilmelidir. Meyve ve çerezler bu aşamada da katılabilir.
Kekler genellikle 170–190 derece arasında önceden ısıtılmış fırınlarda pişirilir.
Kabartma tozu kullanılan tariflerde soğuk fırına konulmasında sakınca yoktur. Ancak karbonat sıvı maddeyle temas eder etmez reaksiyona başladığı için, hemen sıcak fırına konulması gerekmektedir.
Elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kek pişirilebilir. Mikrodalga fırın kızartma yapmayacağı için pişirilecek keklerin kakaolu ya da renkli olması tercih edilmelidir.
Karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dakika kapak kesinlikle açılmamalıdır.
Topkeklerde aşağı yukarı pişme süresi bu olduğu için en erken 10 dakika sonunda kapak açılabilir. İdeali verilen pişme süresine yaklaşıncaya kadar kapağı açmamaktır. Eğer fırınınızın bir tarafı daha fazla kızartıyorsa bu süre dolduktan sonra kekinizi çevirerek her yerin eşit kızarmasını sağlayabilirsiniz. Üstünün çok kızardığına kanaat getirirseniz bir parça yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo ile kapatmanız yanmasını engeller.
Hepimizin bildiği kürdan testinden yani batırılıp çıkarılan kürdanın temiz çıkmasından sonra kek fırından alınıp üstü temiz bir bezle örtülüp on dakika kadar ılınması beklenir. Sıcak kekin kalıptan çıkartılması mümkün değildir. Çıkartmaya çalışırsanız dağılır. Ilıklaşan kek kalıptan çıkartılıp bir ızgara üzerinde soğutulur. Izgaranız yoksa kâğıt havlu serili bir servis tabağına almanız kekin nemlenip, ıslak ıslak olmasını engeller.
Eğer aceleniz varsa kekinizi fırından çıkarttıktan sonra ıslak bir bezin üstüne ya da kalıbınız kelepçeli değilse su dolu bir kabın içine oturtarak hızlı soğuma sağlayabilirsiniz.
Keki nasıl sıcakken kalıptan çıkartmak riskli ise tamamen soğuduktan sonra çıkartmak da risklidir.
Soğuma sırasında nemlenen kek tabanı kalıba yapışmayı arttırıp, parçalanmaya sebep olabilir.
Keklerinizi mutlaka kapaklı kaplarda saklayın. Bayatlayan keklerinizi atmak yerine kupların içinde kullanmak ya da yeni tarifler uydurmakta kullanın. İnce ince dilimleyip ardından tekrar fırına vererek biscottiler / krik kraklar da elde edebilirsiniz.
Bu cok degerli bilgileri bizimle paylastigin icin tesekkurler. Duzce’den sevgiler.
Visneli Kup, hic de husran degildi 😉
Özlemciğim;
Rica ederim.. Paylaşarak yeni şeyler öğrenebiliriz.
Cem;
Güzeldi değil mi 🙂 Yani O kadar yemek yedikten sonra üstüne yenilebildiğine göre…
hey bu bilgler harika ablacım hatta super…sakaryadan öğrenci olarak katılıyorum yarişmaya :))
merhabalar,ben sitenizin sessiz takipçilerindenim.resimlerinizin çekim kalitesi inanın tartışılmaz.bazen sırf fotoğraflara bakmak için bile sitenizi ziyaret ediyorum.
ayrıca verdiğiniz değerli bilgiler ve tarifler için veeee mutfağımıza katkıda bulunduğunuz için,kısaca mutfağımıza renk kattığınız için teşekkürler.sevgilerimle.
TombikciÄim;
YarıÅma için önce bir kek yapman, sonra fotoÄrafını çekmen ve tarifiyle birlikte bana postalaman gerek ki site de yayınlayalım 🙂 Å?aka bir yana, ilgin için teÅekkür ederim.
Sevgili Reyhan;
Ãok teÅekkür ederim. Utndım, ne yazacaÄımı bilemedim Åimdi… Sevgiler
Selam…size ne söyleyeyim,siteniz her ayrıntısıyla mükemmel.Tarifleriniz harika,resimler muhteşem,verdiğiniz bilgiler de doğru ve çok yerinde.Kısacası Allah razı olsun ,ellerinize sağlık.Hergün bakmadan edemiyorum yeni tariflerinizi merakla bekliyorum.SEVGİLER…
Sevgili Gülnihal;
Çok naziksin. Teşekkür ederim.
Tebrikler, tüm bilgiler çok yararlı. Adeta kek yapma konusunda bir üniversite ders notu olmuş.
Elinize sağlık.
Başkan
merhaba, ne güzel öneriler bunlar… Çok çok teşekkürler.
sımsıcak sevgilerimle…
http://misss.blogcu.com
ben bu siteyi yeni keşfettim. çok güzel hazırlanmış. sıksık girip bakıcam.
bide bişey diycem ben kek pişirirken unlu malzemeleri sizinde dediğiniz gibi eliyorum, ama bidefa değil 4 5 kere çok kabarıyo güzel oluyo.
çok çok sevgilerimi gönderiyorum size…
hoşçakalın…
Herseyi beceriyor ama is kek yapmaya gelince bir turlu kivamini tutturamiyordum 🙂
bu guzel paylasmin icin tesekkurler simdi bir ciktisini aliyorum ve ilk firsatta mutlaka anlattigin sekilde deneyecegim..
keklerde ne kadar karbonat ve kabartma tozu beraber konuluyor.genellikle 1 paket diye yazılır kabartma tozu keklerde ama ne kadar karbonat miktarı koyacağımızı bilmiyorum
Sevgili Deniz;
Kullanılacak miktar tarife göre değişir. Karbonat miktarı risklidir. Fazla koyduğunuz taktirde kekinizde tadını hissedersiniz. Kabartma tozu ile beraber kullanılacağı zaman bence yarım ila 1 çay kaşını aşmamalıdır. Tabi bazı tariflerde yoğurt, limon miktarı fazla oluyor. O zaman bu miktar artabilir.
Merhaba
Bende kek konusunda kendimi geliştirmede uzun yollar kattetdim.Hüsranla sonuçlanan keklerden sonra,şimdi sorunsuz, kısa zamanda lezzetli kekler yapailiyorum. Ben bu birikimimde şunu farkettim, kekin asıl lezzeti 12-24 saat sonra ortaya cıkıyor.
Bunu sizde test edin..
Teşekkürler.
Kekle ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Benim merak ettığim bir soruda şu bazı yerlerde bembeyaz kekler yiyoruz bunun nasıl yapıldığını merak ediyorum.Bilgilendirirseniz memnun olurum ,teşekkürler.
Dilekçiğim;
Sanıyorum kekin rengini sarartan şey kullandığımız yumurta ve yağ. Ama yumurta gerektiği kadar iyi çırpılırsa malumunuz rengi bembeyaz oluyor. O zaman kekin rengini de bozmuyor. Kek-ye için yaptığım Bademli – Elmalı kek öyle bembeyaz bir kekti. İçinde 3 yumurta olmasına rağmen.
selam.sitenizi yeni keşfettim.süper gerçekten.bi sorum olucak.benim keklerim kum kum oluyor.sünger gibi.daha keserken dağılıyor.acaba ununumu az koyuyorum.teşekkürler…
Sevgili Hilal;
Aramıza hoşgeldin.. Evet büyük ihtimalle az un kullanıyorsun. O yüzden hemen dağılıyor keklerin. Ya da kullandığın unun içinde bol miktarda nişasta var… Nişastalı kekler de unla yapılanlara göre çok çabuk, kum gibi dağılıyor.
Merhabalar herkese iyi haftalaarr diliyorumm
Geçtiğmiz günlerde bir kek deneyimim oldu vee yine hüsran :((
Devletşahcığım tüm sayfanın çıktısını alıp dikkatlice okusamda ben bu işi beceremiyoruumm :(((
bu akşam yeni bir kek kalıbı alacağım,önerisi olan varmı arkadaşlar?
Sevgiler
Aslı Ferda
Sevgili Aslı Ferda;
Kalıp almayı düşündüğüne göre keklerin yapışıyor. Öyle mi? Ben Esse’den indirim zamanı 1-2 tane silikon kalıp aldım. Çok memnunum. Bir de Softbowl marka silikon kalıplar aldım. Onlardan da çok memnunum. Hatta fiyat performans bakımından softbowllardan daha memnun kaldığımı söylemeliyim. Softbowllar artık büyük Migroslarda da bulunuyor. Sana onları tavsiye edebilirim. Bir de ne malzemeden olduğunu bilmediğim beyaz renkli metal kalıplarım var. Her seferinde ya bu metal yapışmaz inşallah diyorum. Bugüne kadar hiç yapışmadı. Yağlamayı unuttuğumda bile. Onları nerden almıştım hiç bilmiyorum. Başka kalıp olarak zenker’in değişik şekilli teflon kalıpları var. Ve ne yapsam malesef yapışıyor. Artık pişirdiğim yemekleri servis kabına şekilli çıkartma maksadıyla kullanıyorum.
Devleşahcığım aslında kekler kalıptan çıkıyor ama ne yapsam kabarmıyor (ben teflon kalıp kullanıyorum)
mesela resimde görünen kek gibi bir kek elde edemiyorum, bende kalıbın dar veya uygun olmayacağını düşünüyorum..
ilk aklıma gelen şöyle yayvan bir kalıp alsam eşit dağılıp aceba daha iyi kabarırmı üzerine oldu..
Softbowl kalıplardan migrosta görmüş ama almamıştım.. umarım hala vardır ve alabilirim.
Aslı FerdacıÄım;
O keklerin bir kısmı dediÄim beyaz kalıplarda yapıldı. Å?imdi aklıma komik bir sebep geliyor. Kabartma tozlarının tarihi geçmiÅ olmasın? Ben markete her gittiÄimde 2-3 paket arabaya atıyorum. Eve geldiÄimde de bu iÅ için kullandıÄım kutuya koyuyorum. Tabi bazen eskiler altta kalıp tarihi geçiyor. Bakmadan kullandıÄım için beklediÄim gibi kabarmıyor.
Devletşahcığım bu hiç dikkat etmediğim bir ayrıntıydı 🙂
bende genelde kabartma tozu ve vanilyayı bol miktarda alır dolapta aylarca bekletirim 🙂
eve gider gitmez tarihlerine mutlaka bakacağım..
merhabalar
siteniz çok güzel mutfakta iyi olan biriyim ama maalesef kek konusunda çok başarısızım.ya kabarmıyo ya ortası çöküyo ya içi bi türlü pişmiyo yada kaya gibi sert oluyo açıkçası ben suçun birazda fırınlarda olduğunu düşünüyorum:) özellikle sitenizden kek konusunda istifade edebileceğimi düşünüyorum kekle ilgili bilgiler süper şimdiden teşekkürler
Selamlar,
Ben sitenizi yeni keşvettim ve gerçekten çok beyendim. İşte aradığım tarifler, ve çok hoş bir site dedim kendi kendime. Bu konuda hakikaten çok başarılısınız, tebrik ediyorum. Ve şunu söyleyebilirim ki, bundan böyle ben de sitenizin müdavimlerindenim 🙂
Nesrin
yaptığınız bütün tarifler çok güzel püf noktaları da çok zekice allah sizin gibi insanlardan razı olsun o kadar ayrıntı göstermişsinizki insanın beceriksiz olması imkansız bu güzellikler için teşekkürler
Sevgili Özgür;
Bir yemek kitabının giriş kısmında iyi yemek yapmanın sırlarından bahsederken “fırınınızın gösterdiği ile ısıttığı derecenin aynı olduğundan emin olun” yazıyordu. Fırın konusu tam bir muamma. Mesela benim fırının ilk zamanlar eşit kızartırken artık sağ arkasını daha çok kızartıyor. Aynı ürünü kullanan bir arkadaşımın da durumu benimkisi gibi. Umarım bilgiler faydalı olur.
Sevgili Nesrin;
Aramıza hoşgeldiniz. Umarım sitemdeki bilgiler faydalı olabilir.
Sevgili Nazan;
İlginiz için teşekkür ederim. İnşallah faydalı olabiliyorumdur.
merhaba devletÅah:)
senin bu inanılmaz güzel siteni sürekli ziyaret etmeye çalıÅıyorum.inan herÅey bi harika,teÅekkür ederim herÅey için çok güzel bilgiler ediniyoruz.senin sayende..
sana bi sorum olucak ben bi türlü muffin kek yapmayı beceremiyorum..Bu konuda biraz bilgi verebilirsen çok sevinirim..Kalıpların özellikleri varmı?Hamuru kalıplara ne kadar koymalıyız.Merak ettiÄim bu tip püf noktalar….
Å?imdiden çok teÅekkür ediyorum sana.
saÄlıcakla kal…..
Sevgili Nur;
Öncelikle güzel sözlerin için teşekkür ederim. Umarım daha iyi şeyler yapabilirim.
Haklısın bazı kalıplar muffinlerin çok daha güzel kabarmasını sağlıyor. Bir ara kullandığım ama çizildiği ve sürekli yapışmaya başladığı için attığım metal bir kalıbım vardı. Onunla yaptıklarım çok güzel şekilli ve kabarık oluyordu. Onun yerine aldığım silikon kalıplarda o kadar güzel şekil elde edemiyorum. Gerçi aralarında biraz boyut farkı var. Silikon olanlar daha küçük.
Kalıpları genelde 2/3 oranında doldurmak gerekiyor. Ama “İlkbahar” keki gibi az kabaran keklerde tam da doldurmak mümkün. İçindeki kabartma tozu miktarı ne kadar koyacağın konusunda fikir verebilir.
Kekin beyaz olması için bir püf noktası da benden… içine eğer limon kabuğu rendesi koyarsanız beyaz, portakal kabuğu rendesi koyarsanız sarı renkte olur…
Bir soru; keklerim çok güzel kabarıyor ama dengesiz kabarıyor.Kenarları biraz kabarıp sonra olduğu yerde kalıyor, ortadan kabarmaya devam ediyor. bunu eşit şekilde kabartmanın bir yolu var mı acaba?
Sevgili Papilio;
Öncelikle bu ipucu için teşekkür ederiz.
Keklerin kabarmasındaki dengesizlik problemine gelince… Bu konu tamamıyle kalıpla ve fırının ısıtmasıyla ilgili. Bazı kalıplar yapılan kekin kabarırken fırının içine akıp taşmasını engellemek için tutucu özelliğe sahip oluyor. Ayrıca hamur metal yüzeye temas ettiği için daha çabuk pişip sertleşiyor. O yüzden keklerin dış kısımları daha az kabarıyor. Belki soğuk fırına koymak bu işi çözebilir. Pek emin değilim.
Sevgili Devletşah;
Kek yapımı ile ilgili (faydalı) bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum ben de bir kez daha.
Ben size pandispanya kekini sormak istiyorum. Birkaçkez denedim tabii, mazeme sayısını değiştirerekten. Çünkü başarılı olamamıştım ilk denemelerimde. Herkes bana aslında çok basit olduğunu söylüyor eminim öyledir diyorum mazemelerin de azlığından belli oluyor zaten ama, mazemnin azlığıyla da ilgili birşey deil bence. Önemli olan iyi kabarması, özellikle kabarıp tekrar inmemesi (en sinirlendiğim ve üzüldüğüm konudur) tadının da lezzeti tabii.
Lütfen bu konuda yardımcı olurmusunuz bana. Sizin her zaman kullandığınız (iyi kabaran ve sönmeyen:) ) bir pandispanya tarifinizi benimle paylaşın lütfen. Hazır almak istemiyorum artık pandispanlayı..
Teşekkür ediyorum şimdiden. (sabrınız için de :))
sevgilerimle.
lütfen bir an önce bir tarif verin (pandispanya için) hemen denemek istiyorum çünkü. Ayrıca fırın ısısını, ya da gerekli püf noktalarını da lütfen..
Sevgili Nesrin;
İlk fırsatta bir pandispanya tarifi vereceğim. Keklerin çökmesinin sebeplerinden birisi yetersiz un olabilir.
ben zor pasta yapıyom bana pasta yorumu yapın
sevgili devletşah:)
umarım kusuruma bakmazsın..
sana teşekkür etmekte biraz geciktim.
paylaştığın bilgiler için çok teşekkürler
inan çok mutlu oldum..
sevgilerimle.. 🙂
Sevgili Devletşah;
Pandispanya tarifinizi bekliyorum…
sevgilerimle
ya bu kekler beni mahvetti..üstelik arkadaşlarıma hava bastım ben biliyorum süper kekler yapıyorum diye..ama bundan sonra süper olacak ..tavsiyeleriniz için tşk…..
Merhaba,
Sayın Devletsah,
Olmuyor,olmuyor,olmuyor..Hani Susam SokaÄı diye bir çocuk programı vardı.AdamcaÄız her seferinde beste yapıp Åarkı sözlerini uydurmaya çalıÅırdı.Olmadıkça da aynı benim dediÄim gibi 3 kez tekrarlayıp baÅını”dong!” diye piyanoya vururdu.Bereketki piyanom yok.Eskiden enfes kekler yapardım.Ãok güzel kabarırdı.Ama her tür püf noktaya sayenizde ulaÅmama raÄmen,sonuç hüsran.Fos diye sönüyor.Annem de “kabartma tozunu en son ekle.neymiÅ o önceden eleyip eklemek.Etkisi kayboluyor tabi” diyor her seferinde.Merak ediyorum kim suçlu?Tariflerin bazılarında 1Saatte piÅme süresi verilip de ,acele davranıp 20 dakikada kömürleÅtiren fırınım mı yoksa annemin dediÄi gibi ben mi?Ãünkü yumurtaları çırpmadan önce unlu,kabartma tozulu malzemeyi eliyorum.Ãzerine de yaÄını,yoÄurdunu artık ne gerekiyorsa diÄerlerini hazır ediyorum.Lütfen bir destek…
Å?imdiden teÅekkürler cevabınız için.BaÅarılarınızın devamını diliyorum…….
Sevgili Berceste;
KeÅke küçük metal bir derecen olsa da fırının sıcaklıÄını kontrol edebilsen. Galiba gösterdiÄi dereceyi uygulamıyor.
Å?imdi unu, kabartmatozunu falan eleyip üzerine yoÄurdu eklemiyorsun deÄil mi?! EÄer öyleyse annen haklı öyle bekliyorsa kabartmatozu etkisini kaybeder. Yok ayrı ayrı kaplarda bekliyorlarsa etkisini kaybetmez. Etkisi ıslandıÄı ve ısındıÄı zaman görülür. Kuruyken kimyasal bir olay gerçekleÅmez. En azından karbonat için.
Devletşahçım canım çok sağol cevabın için.
Üniversitedeyken benim bölüm zaten kimyaydı.Az çok bu tepkime işine aşinayım anlayacağın.O yüzden de tabiki yoğurdu una katmıyorum.(karbonat değil kabartma tozu kullanıyorum).Fırınımın üstü çok pişiriyor diye ısıyı engellemesi için ayrıca tepsi bile koydum ama nafile.Tabi denemelerden vazgeçmeye niyetim yok.Laboratuvar deneyleri gibi bir durum bana göre.Mutfağım laboratuvarım,kek yapmalarım da deneylerim oluyor bu durumda.Bir çözüm üretebilirsem diğer benimle aynı durumu yaşayanlar için,çözümü sizlerle paylaşırım.Tekrar teşekkürler canım…
sevgili devletsah bu kadar kek bılgın oldugunu gorunce hep aklıma takılan soruyu ustasına sormadan gecmek ıstemedım ..ben yogun keklerı sevıyorum yanı ıcınde fazla kabarcık olmayan su hazır kekler gıbı olan keklerı.bunu nasıl yapıcam ne koymalıyım ne koymamalıyım acaba malzemeyı ve unu daha cok koyup kabartma tozu falan koymasam boyle bır kek yapabılırmıyım lutfen yardımcı olurmusun.yenı evlıyım ve mutfaga meraklıyım cevabını sabırsızlıkla beklıyorum
Papathya;
Kabartma tozu koymazsan taş gibi olur. Çift Çikolatalı Top keki deneyebilirsin. Sıkı yapısı olan bir kek.
Merhaba Devletşah kek yapımı hakkında verdiğiniz bilgiler çok faydalı. Bende keki davul fırında pişiriyorum önceleri yaptığım kekler kabarmıyordu. Bir türlü istediğim gibi olmuyordu sonra bir arkadaşım bana keki soğuk fırına koyup fırın ısındıktan sonra beş dakika çalıştırıp beş dakika kapatırsan daha iyi sonuç alırsın dedi. Bende arkadaşımın dediği gibi yaptım artık yaptığım kekler kabarıyor.Bu bilgiyi edinmeden önce ne zaman kek yapsam sonuç hep kabarmamış kek olurdu..Sizden öğrenmek istediğim pandispanyayı davul fırında pişirebilirmiyim şimdiden teşekkür ederim
Pijo;
Bugüne kadar hiç davul fırın kullanmadım. Annemin de davul fırını olmadı. O yüzden inan soruna cevap veremiyeceğim. Ama pandispanyayı da aynı usülle yapabilirsin gibi geliyor. Çünkü ben yaparken kek yaptığımdan farklı birşey yapmıyorum.
Sayın Devletşah soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.pandispanyayı deniyeceğim inşallah olur. sizden bir pandispanya tarifi bekliyorum.sevgiler
pijo;
Muzlu pasta tarifinin altında çok güzel bir pandispanya tarifi var…
http://www.devletsah.com/muzlu-pasta/
Merhaba Devletşah,
Ben de davul fırın var.Hani şu çabuk ısınmasından şikayetçi olduğum fırın.Biz artık iyi anlaşıyoruz onunla.Kek kalıbımı bir tepsiye oturtuyorum.Fazla ısıyı engelliyor.Sureyi de ölçtüm.Tam 13 dakika sonra da altını kapatıp üstünü pişirmeye devam ediyorum.20. dakikadan sonra da üstüne aluminyum folyoyu gelişigüzel yerleştiriyorum.Süper kabaran keki elde etmiş oluyorum.Azmin elinden ne kurtulmuşki:)Hatta becerebilirsem göndermeyi,sibelin kahvesinde meyveli kek vardı,onu uyguladım ve resimledim.dediğim gibi becerebilirsem dilim fotoğrafını yollayacağım.Davul fırınıyla benzer sorun yaşayan arkadaşlara yardımı olur diye de bu bilgileri paylaşıyorum.Kolay gelsin hanımlar:)
Merhaba,
Sitenizi yeni keşfettim ve çok beğendiğimi belirtmek istedim.
Tebrikler
Bana da beklerim..:)
bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.kekler bizim kurtarıcılarımız diye düşünüyorum ben.ani bir misafirde hemen kek yaparız.bu püf noktaları sayesinde de daha süper olacaktır.çok teşekkürler
Merhaba ben kek yapmayı hiç beceremiyordum sizin sayenizde öğrendim (önceden davul fırın kullanıyordum şimdi mini fırınım var sanırım bununda etkisi oldu).Bişey sorcam size ben kek yaparken pandispanyalarda yapıldığı gibi yumurtanın beyazını ayırp sarılarıyla keki hazırlıyorum sonra beyazını bir tutam tuz ve malzemeden ayırdığım şekerle çırpıp kar haline getirip bunu diğer malzemeye tahta kaşıkla yediriyorum çok güzel oluyor ama bunu tariflerde hiç göremiyorum kendi kendime acaba benmi kekin lezzetinden anlmıyorum diyorum bu konuda sizin fikrinizi alabilirmiyim şimdiden teşekkürler.
İyi günler.Kekler neden keserken dağılır acaba?Yaptığım kek çok güzel oldu.Ama keserken dağılıyor.
Fatma hanım;
Söylediğiniz gibi yapılan kekler var. Sufleler buna en iyi örnek. Bu tip keklerde genelde kabartma tozu kullanılmıyor. Çok az yumurta kokuyor olabilirler. Ama o da vanilya ile çözülebilecek bir problem. Genelde ben de dahil olmak üzere yumurtaları ayrı ayrı çırmaya üşenilir…
Ayşen;
Kekine fazla un koymuş olduğun için keserken dağılıyordur. Bir de ununun içinde nişasta bol ise kek dağılır..
MERHABA TARÄ°FLER WE RESÄ°MLER MUHTEÅ?EM… AMA BUGÃNE KADAR HÄ°Ã KEKÄ°M TUTMADI BENÄ°M .HEP KALIBA YAPIÅ?TI WE Ä°ÃÄ° ÃÄ°Ä? KALDI EÅ?Ä°M BÄ°LE GÃLÃYOO ARTIK KEK YAPICAM DÄ°YÄ°NCE.. TARÄ°FLERÄ°NÄ°Z MUHTEÅ?EM AMA BEN KORKUYORUM… WE UNUTMADAN KAYINVALÄ°DEMÄ°N KEKÄ° MUHTEÅ?EM.BEN KEK YEMEYÄ° ÃOK SEWÄ°YORUM
sitenizi yeni görüyorum ben çok merak ediyorum kek ve pasta yapmaya bayılıyorum ama bir türlü kabarmıyor ne yapmam lazım nişastayı yeni öğreniyorum tadını bozmuyor mu yani birde sizin mail adresiniz var mı sizinle sohbet hoşuma giderdi bu bilgiler çok yeni öğreniyorum herkes pastalarıma bayılır ama ben kek yapamadığımı kimseye söyleyemiyorum:(
ya cvp vermiicek misiniz? 🙁
Fazilet hanım;
Sizin sorunuzla aynı gün başka bir nişasta sorusu daha gelmişti. Onu cevaplayınca sanki burayı da cevaplamışım sandım. Kusura bakmayın. Hayır nişasta tadını bozmuyor. Özellikle de buğday nişastası kullanırsanız hiçbir problem olmaz.
Yukarıdaki püf noktalarına dikkat ederseniz eminim kabaran kekleriniz olur.
tşklr vasgeçmiş ümidi kesmiştim çok sevindim yarın toplantım var çok ii moral oldu tşkr ederim :))…
yeni tarif gircek misiniz 🙂 yani bilmediğim şeyler denemek istiyorum ben o bakımdan yani 🙂
Merhabalar ben kek yapmayi hala beceremiyorum. Bir ara pes ettim artik kek yapmama karari aldim ama esimde cok seviyor onun icin yapmak istiyorum tariflerde ne yazdiysa aynisini yapiyorum keklerim cok iyi kabariyor ama ici istenilen derecede ve dakikada pisirmeme ragmen yine de cig gibi kaliyor artik sinir geldi bana ya neden ici cig oluyor anlamadim bana bir sebep söyleyin ya cok rica ediyorum. Simdiden cevaplarinizi sabirsizlikla bekliyorum iyi kek yapmalar…………..
bende ne zaman kek yapsam hep içi çiğ kalıyor.kürdan batırdığımda aslında kuru çıkıyor ama yinede içi çiğ oluyor
siteniz çok faydalı benim sorum kağıt pasta altı kapsülleri hakkında bunları kullanmadan önce yağlamak gerekiyor mu yağlamazsam yapışır mı
Sevgili Fatma;
Kapsülleri yağlamaya gerek yok. Onlar zaten yağlı kağıttan yapılıyorlar. Ayrıca yerken sıyırmak adetten 🙂
pandispanya kekini ben 5 yumurta,5 fincan un,5 fincn şeker,1 fincan sıvı yağ,1 paket kabartma tozu koyuyorum tabi vanilyada var acaba yanlışmı yapıyorum ama önceleri bu tarifle çok güzel şişerlerdi ne olduda şişmiyor bunlar ya? Evlendikten sonra iki kere yaptım ama sonuç hüsran aaaaaa evlilik yaramadı heralde
Özge hanım;
Bu standart pandispanya tariflerindne birisi… Fırınınızın gazabına uğruyor olabilirsiniz. Evlendikten sonra değişen bir tek o olabilir. Bir de yumurtaları oda sıcaklığında kullanmayı unutmayın.
Sayın Devletşah merhaba,
Yukarıdaki açıklamalarda “softbowl kek kalıbı”ndan çok memnun kaldığınızı yazmışsınız. Ben de tam firmaya iade yazısı yazmaya karar vermiştim ki sizin memnuniyetinizi okudum. Acaba ben bir yerde hata mı yapıyorum, her seferinde kek kalıba yapışıyor ve çıkaramıyorum. İlk kullanımda yağladım, hatta daha sonrakilerden birinde yine yağlayarak denedim ama her seferinde başarısız oldum. Sizin memnuniyetinizin bir püf’ü var mıdır acaba ?
Cevaplayabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler….
slm devletşah
ben senden bir paratik bilgi isticem. ben kalıpta kek yaparken nedense kekin ortası hep hamur kalıyor.kenarları pişiyor ancak ortası hamur ve hiç iyi pişmiyor bunun için bana bir çözüm önerisi sunar mısın? şimdidem teşekkürler cvp bekliyorum sizden hemen olur mu msn adresime gönderirsen
sevgiler
sitenizi çok beğendim.Benimde size bi sorum olacak.Aslında çok güzel kek yapıyordum herkes bayılıyordu ama son 2-3 defadır keklerim sönüyor ne yaptıysam öyle oldu.pişince fırında bıraktım söndü hemen çıkardım yine söndü.Ne yapmalıyım bana bir çözüm sunarmısınız.teşekkeür ederim.
Devletsah o kadar seker bir kizsin ki inan seni cok sevdim. benimde keklerim kabarmiyor canim kafayi yiycem ben kek kalibindan tassin istiyorum seninkiler resimlerde ne kadar guzel gorunuyor ben ne yapmaliyim? Sevgiler.
Ayşe hanım;
Softbowllardan memnunun. 3-4 çeşidi var evde. Bir tek baton kalıptan memnun değilim. Sağa sola genişliyor. Tipi bozuluyor. Ben bulaşık makinasında yıkadıysam kalıbı tekrar yağlıyorum. Yoksa yağlamıyorum. Tam soğutmadan çıkartmıyorum.
Ela;
Keklerini ortası delik kalıpta pişirmeyi dene… Sanıyorum büyük kekler yapıyorsun. Dolayısı ile ortası yeterince pişmiyor. Delikli kalıplar bu yüzden var 🙂
Gül;
Öncelikle kabartma tozunun tarihini kontrol et. Bir de bu arada ununu değiştirdiysen, yeni unun ince olabilir. Dolayısı ile yeterince un kullanmıyor olabilirsin. Eski yaptıklarınla şimdikilerin hamur kıvamlarını mukayese et.
Tuğba;
Yukarıdaki püf noktalarını dene bakalım. Başarılı olursun inşallah..
MRB
öcelikle sorumu yanıtladığınız için tşk ederim.
kabartma tozumun tarihi yeni ama unumla alakalı olabilir yada ununu az koyuyorum dediğiniz gibi mukayese ederim.keklerde nişastada kullanıyorlar hiç denemedim birde karbonatı hiç denemedim bu konuda ne düşünüyorsunuz?
TEŞEKKÜR EDERİM 🙂
Tekrar merhaba;
Yazıda da belirttiğim üzere nişasta kullanmak ağızda dağılan kekler elde etmeni sağlar. Karbonatın kullanımını da yazmıştım. Asitli malzeme kullanılıyorsa mutlaka katılmalı.
slm
tekrar tşk.ederim henüz 2,5 aylık evliyim
bu konularda daha acemiyim
o yüzden sizi sık rahatsız ettim 🙂
sitenizi beğenerek okuyorum başarılar
canım yine döktürmüşsün valla
benim kekler fena değil ama ben senin verdiğin püf noktalarına dikkat edeceğim inş.bundan sonra
eminim daha güzel olacaklar.
kilolarımdan en yakın zamanda kurtulayım 🙂 ozaman kek tariflerini deneyip
yazacağım deneyimlerimi
paylaşımların için çok sağol canımmmmmmmmmm
devletşahcım
hem çalışmak hemde yemek yapmak zor iş biraz,
bu yüzden sitende kısa zamanda hazırlanabilen
lezsetli yemek tarifleri verebilirmisin:)
meraba canım ben senin hangi okul mezunu oldugunu merak ettim kimya okudun mu cünkü reaksiyonlardan bahsediyosun yemekle bu olayları karıştırman güzel yeni bir seyler öğrettigine inanıyorum siten çok hoş hep giriyorum kolay gelsin
Yasemin hanım;
Çevre mühendisliğinden mezunum. Bütün eğitimim kimya laboratuvarında geçti 🙂
böyle bir işe kalkışmanız güzel basarılar
çok teşekkürler böylesine güzel bilgileri bizimle paylaştığın için.artık benimde keklerim kabaracak inşallah:)) tekrar teşekkür ederim…
yoğurt kekin kabarmasını önler mi peki?şimdiden teşekkür ederim
geç kalmış bir teşekkür de benden …
mesleğim gıda mühendisliği ve mesleğimle ilgili pratik bilgileri sizden duymak beni çok mutlu ediyor doğrusu.
Paylaşım ve başarılarınıızn devamını diliyorum.
Tekrar teşekkürler, görüşmek dileğiyle…
yeni bir şeyler öğrenmek çok güzel yaaaaaaaaa 🙂
Muhteşem, harika bir e-dergi..Tum bunlari yapabilmek, resimlemek ve sunmak üstün bir beceri..Sormak istedigim tüm bunlari nasil öğreniyor ve başarabiliyorsunuz? Aklım almadi inanin buna..Açıkça söyleyeyim, her sayfada tükürük bezlerim harekete geçti. :))
Büyük bir yeteneksiniz, kutlarim sizi..
slm
Bende e-dergileri yeni gördüm ve çok aşırı hoşuma gitti ve baştan sona tüm dergileri indirdim.
Ben mutfağa daha yeni girenlerdenim onun için olsa gerek ki tariflerinizi okurken aklıma sürekli sorular takılıyor.sizden istediğim bundan sonraki zamanlarda biraz daha detaylı yazabilir misiniz yani her püf noktasını yazarsanız sevinirim.Ve tariflerinizi gram vs. olarak verirseniz daha memnun olurum.malum benim gibi acemilerde daha fazla faydalanabilsin.
Ben bu zamana kadar hiç kek kalıbında yapmadım çünkü kek kalıbı alamadım hala fakat onun yerine kare veye dikdörtgen borcamları kullanıyorum ve bu zamana kadarda keklerim hem tat olarak güzel oluyordu hemde annemin keklerinden bile daha fazla kabarıyordu(acemi şansıydı heralde ama gramı gramına ne derlerse öyle yapıyordum)yalnızca yaptığım son 2 kekim çok kötü oldu kabarmadı ondan da önemlisi bıçak batırıyorum bıçağa yapışan bişi yok keki çıkartıyorum bakıyorum içi pişmemiş! dışı kuruyo gidiyo içi pişmemiş…!!(tarifte sıcak fırına koyun diyordu öyle koydum)bu arada birde sizin e-dergilerinizden ağustos 2007 tarihli dergideki limonlu topkek tarifinizde bu hüsrana uğradıklarımdan biri..kekim kabarmadı, içi pişmedi ve ekşi oldu.limon kabuğu rendesi yazmışsınız kaç limonun kabuğunu rendeleyeceğiz?ben 2 tane rendeledim…bu arada kullandığım kabartma tozunun tarihi geçmemiş,fırında aynı fırın…
acaba diyorum kekler fırına fırın ısıtılmadan önce mi konmalı yada kaç derecede ısıtılıp konmalı..
ani sıcaklık acaba kabartma tozunun kabarmasını mı engelliyor..? mesela limonlu topkek tarifinde önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin denmiş bende 180 dereceye getirip fırını ısıtıp keki öyle koydum
siz nasıl yapıyorsunuz?
yani kek hamurunu fırına koyduğunuzda, fırının ısısı kaç derece oluyor? mesela 50 derece fırını ısıtıp, keki fırının içine koyduktan bir kaç dakika sonra mı 180 dereceye getiriyorsunuz?
birde son şey topkek kalıbını kullanmadığım için mi oldu fakat daha öncede topkek tarifini borcama dökerek pişirmiştim gayet güzel olmuştu…
bu arada herkesin sorunlarını dinleyip onların sorunlarına (çıkarsızca,karşılıksız!) çare bulmak gerçektende erdem işi!!!bu yüzden sizi çok tebrik ediyorum ve aynı zamanda teşekkürde:)
merhaba sitenizi ilk defa ziyaret ediyorummm..maalesef ben de kek yapma özürlüyüm okadar özendiğim haldee hiç kabarmak keklerim ya da kabarıp sonra iner her defasında büyük bir heyecanla işe koyulurum ve her defasında hüsrannn…siteniz gerçekten harika olmuşşş…tebrikler….fotoğraflar okadar albenili kii canım çektii:)sevgilerimle…nazenin
site de ki herkese merhabalar şunu sormak istiyorumm…slikon kek kalıbı kullananlar fikirlerini yazarlarsa çok memnun olurumm.aldım ama henüz kullanmadımm
Sevgili Özlem;
Yoğurt kekin kabarmasını iki şekilde önlemez. Birincisi yoğurdu oda sıcaklığında kullanmak ve ikincisi yoğurdun asitliliğini önleyecek kadar karbonat koymak. Bunları yaparsan yoğurt kabarmayı engellemez.
Sevgili Didem;
Tarifleri genellikle standart Amerikan cup ölçüleri ile veriyorum. Yani 230ml’lik bir su bardağı ile veriyorum. Rastlarsan bu ölçü aletlerinden bir takım almanı tavsiye ederim. Yabancı markalı mutfak robotlarının yanında bazen bu ölçü kabından veriliyor. Eğer evinde varsa üzerlerine bakabilirsin, belki dikkatini çekmemişir.
Topkekleri normal kalıplarda pişirmek mümkün. Tabi süre uzuyor. Normalde 20-25 dakika süren pişme 50 dakikaya çıkıyor.
Yaşadığın problemlerin temelinde cam kalıp kullanman yatıyor. Cam normal kalıplara göre çok ısınıyor. Kalıp kekin dışını bir anda pişirdiğinden içerisi pişene kadar dışı yanıyor. Tabi çıkarttıktan sonra cam geç soğuduğu için çıkartmakta problem yaşıyorsun. Bir de içi nemden hamurlaşıyor.
Limonlu kek zaten ekşi aromalı bir kek. Ne kadar seviyorsan kabuğu o kadar koymalısın. En az bir limonun kabuğunu kullanmalısın.
Sevgili Nazenin;
Ben silikon kalıp kullnıyorum. Her ne kadar yağlamaya ihtiyaç yok deselerde bence var. Ama içine yapışıp parçalanma riski neredeyse hiç yok. ok girintili çıkıntılı olanlarda bir miktar problem yaşabiliyor ama o da yağlanarak aza indirilebiliyor. Dondurulumuş tatlılar için de birebir.
Merhaba Devletşah,slikon kalıpda kek denedim ilk defa yagladığım halde maalesef bir bölümü yapıştı ve kek parçalandı.dilimlerken de parçalanarak dilimlendi sizce nerde hata yapmış olabilirim…beceremiyorum vesselam :)Bir de sitenizde sizi tanımamızı sağlayacak bir biyografinz var mı biilmiyorum olursa çok iyi olur ..teşekkürlerimle nazeninn
Merhaba Devletşah,
Çok özenmeme rağmen bir türlü güzel bir kek pişiremiyorum. Kek ile ilgili püf noktalarının hepsine dikkat ediyorum. malzemeler oda ısısında, yumurta ve şekeri iyice çırpıyorum.kalıbımı iyice yağlayıp , unluyorum. Fırınımı önceden mutlaka ısıtıyorum. Kürdan veya bıçak batırarak pişme kontrolü de yapıyorum ( Genelde 1 saate yakın sürede pişiriyorum) . Bu kadar dikkatin sonucunda ortaya şöyle bir kek çıkıyor : Görüntüsü mükemmel, çok güzel kabarmış, ancak içi tam pişmemiş, orta kısımlar ıslak gibi, dış kabuk ise sert…. Dış kabuğunun sertliğini engellemek için fırına bir kase içerisinde su koyuyorum, buharlaşıp yumuşama sağlasın diye, ama yine de sert oluyor. Birçok kişinin pişirdiği kekin içi de, dışı da aynı renk ve yumuşaklıkta oluyor. Ben bunu neden başaramıyorum. Kek kalıplarıma hata buldum, borcam denedim, teflon kalıp denedim, hepsinde aynı sonuç ortaya çıkıyor.
Konu ile ilgili bana ne yapmamı önerirsiniz?
Sevgilerimle,
Burcu
merhaba devletsah benım sorum olacaktı bende yeni evliyim ve esim hamurisleri cok seviyor sizinde bildiniz gibi Kalbinin Sevgisi Mideden gecer.Bende kek yapmaya basladım ama malesef kabarmıyo hemen sÖnÜyo dÜn yeni yaptım yine olmadı bu seferde sert oldu ekmek gibi oldu aynı acaba benim mni fırınım var bu kabarmayı. Önleye bilirmi?Sizden yardımınızı bekliyorum artık bende Kek yapmak istiyorum.Umarım kısa zamanda cvp alabilirm.sevgilerle
DEVLETSAH
Sevgli devletsah yine duramadım ama cok zor durumdayım benim mini fırın termikelden var bÖrekler gÜzel kızarıyo ama keke geldimmi olmuyo kabarmıyo ve fırını ısıtmamız lazım ya ilkin kac derecede ısıtmamız lazım ve kac dakika ısınması lazım ne olur bana yardımcı olursanız memnun olucam ve herkese sizi tavsiye edicem insallah sevgilerle nurhan
Sevgili devletsah ben yabancıyım yani Yurtdısından geliyorum Almanyadan tam olarak türkcede zorlanıyorum internet sitesinin ne anlama geldigini bilmedimden yazamadım umarım dogru anlamısımdır cünkü Sitenizi cok begendim. Midi fırınında yabancısıyım kekin kabarmamaya neden olabilrmi ınsallah cvp yazarsınız sabırsızıkla bekliyebilirim. selamlar Nurhan.
bu siteden gerçekten istifade ettiğim okadar çok şey oldu ki,
keklere gelince püf noktalarına dikkat ettikten sonra gerçekten harika oluyor .(maaşaallah):)
ablacım ben emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.
iyi ki varsınız
ve hep olmanız dileğiyle……
aslı
ebru keki
3 kahfe fincanı şeker
3 yumurta
1.5 su bardağı un (havalandırılmış)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
biraz pakmaya
kek yapmak her insanin harci degil.benim keklerimden yana problemim yok ama degisik ve basit kek tarifleri ariyorum.yardimci olursan sevinirim devletsah
ya burdakii tariflerin bazıları koyal bazıları zırr ama çoğu işime yarıyo
merhaba ben ilk kez girdim tarifi aldım kekin deneyecem umarım olur şimdiden tsk ederim.
slm ben incilay baya denemeden sonra güzel kekler yapmaya başladım ama kek kabardıktan sonra bir miktar çöküyor bu neden böyle
yaa hani silikon kek kalıbı yaaa
ben kek hakkında hiç bişry bilmiyorum daha yeni tanıdım bu siteyi umarım artık güzel kek yapabilirim misafir geleceği zaman ne yapsam diye düşünüyordum ama gerek kalmadı reklam gibi oldu devletsahla sizde deneyin falan ne komik
off ya walla cnm istedi bari bi browni yiyim 😀
Herkese selam !
Benim yaptigin butun pasta kekleri (yani pandispanya kekleri) firinda cok guzel kabarip sonra sonuyo !! 🙁 Bunun nedenini bilen varmi aranizda
Bu arada bu site mukkemel !!!
Kek yapmak nedense bazı bayanlar için dünyanın en zor işidir.
Yok kabarmadı, yok fırından çıkarınca söndü..Hiç başıma gelmedi bu işler..
Ama verdiğiniz bilgiler ihtiyacı olanlar için gerçekten yararlı..
bende bi türlü güzel kek yapamadım ben borcamda yapıyorum acaba borcamda olduğu içinmi kabarmıyor ?
slm süper bir site. bende sufle tarifi istiyorum mümkünse
benim kekim hiç şişmiyor kabartma tozumu az katıyorum acaba ama cok kattımdamı koku veriyor keke bilgilerinize bekliyorum tşkler şimdiden
merhaba,
öncelikle kek ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
kek kalıpları ile ilgili; malzeme kek kalıbının 2/3 ü kadar olmalı diye belirtmişsiniz. kekin çok kabarmamasının nedeni bu olabilir mi?
kalıp yağlanıp daha sonra unlanmalı diye belirtmişsiniz.. margarinle mi yoksa sıvıyağ ile yağlamak arasında fark var mı? her tarafının fazla miktarda unlanması önemli mi?
arkadaşım kalıbın orta kısmındaki kısmı alüminyum folyo ile sararsan o kısımlardan kek zor çıktığı için kalıptan kolay çıkacağını belirtti.. siz bu yöntemi uyguladınız mı?
teşekkür ederim….
ben kek yapıyorum çocuklarıma ama ya doğrudürüs kabarmıyor
yada içi çok yumuşak oluyor anlamadım
verdiğiniz bilgi çok güzel sizden bişey ricaetsem kek tarifi veririmisiniz
super faydali bilgiler icin tesekkurler.
bir kac basarisiz denemeden sonra hevesim kırılmaya baslıyordu.
bilgiler için sağol.devamını bekliyorum
bende cok guzel kek yaparim tarifini arkadasimdan aldim bi harika oluyor tavsiye ederim sizede bence insanin el ayari cok onemli cunku tariften yaptigim birseyi bire bir uygulamam ya bir seyler katarim kendimden yada eksiltirim vede sonunda istedigim gibi olur.fakat bu aralar yapamiyorum 3 aylik bir kizim var.vaktimi onunla geciriyorum.
ben
3 adet yumurta
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı süt
1 su bardağı erimiş margarin
3 su bardağı un
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal rendesi
olan bir HUYSUZ KEK yaptım kekein adı o 175 C’LİK FIRINDA pişirirken üstünden kek akmaya başladı nasıl oldu anlamadım neden böle bişi olmuş yazarmısınız mailime
Ceylin;
Kalıbın küçük gelmiş. Biraz daha büyük bir kalıpla denersen böyle bir problem kalmaz.
merhaba Devletşah hanım.
ben bugün havuçlu tarçınlu kek yaptım özenerek, fırına verdim yaklaşık 20 25 dakika kaldı altı ve üstü pişmiş görünüyordu içine kürdanda batırdım çüiğilik yoktu. akşama yemekten sonra çayın yanında yemek için çıkardım kekin ortası pişmemiş tamamen çiğ kalmış .hüsrana uğradım. davul fırında pişirdim ve dolayısla önceden 180 derece ısıtılmış gibi bir şey yapamıyorum. nerde yanlış yaptım tekrar pişmesi için koydum ama güzel olmadı 🙁 mailime cvp yazarsanız çok sevinirim. sizin gibi güzel kekler yapmak istiyorum.
şimdiden teşekkürler.
bu faydalı bılgıler ıcın tesekkur ederım.. bu bılgılere ıhtıyacım vardı:):)
Merhaba,
Ortası delik kalıplarda kek yaptığımda hiçbir sorunum olmuyor. Fakat ortası delik olmayan, tepsi gibi kalıplarda kek yaparken önce kekin ortası oldukça kabarıyor. Çıkarınca da bu orta kısmın komple hamur kaldığını, sadece yanların katılaştığını görüyorum. Ortası delik olmayan kalıpta kek yapmanın çaresini aramaktayım… Şimdiden teşekkürler.
bende yapıyorum kek ama kabarmıyor.yanı dısarda satılan kekler gıbı olmuyor ne yapmam lazım.Bırde kagıt kek kalıblarını yagladıgım halde yanıyor lutfen yardımcı olun bana ne ypmam lazım nasıl yapılır neyı eksık koyuyorum aslında tam tarıflerımde ne yazılmıssa aynısını yapıyorum.
merhaba devletşah.ben evlendikten sonra yemekle haşır neşir olan biriyim.Yaptığım yemekler başarıyla sonuçlanınca bir de eğlence olsun diye kendime bir blog açtım. Asıl konu ben cam kek kalıbı kullanıyorum ve her defasında hezimetle sonuçlandı.keklerimin tam ortası pişmiyor dışı sert oluyor.Kabarmasında problem yok.orta kısmı ayırıp kenar kısımları da yenilebiliyor ve lezzeti de güzel. fakat ne yaparsam cam kek kalıbında iyi kek pişirebilirim.Sağlıklı ve estetik bulduğum için cam kek kalbını seviyorum.hatta bloğumda zor kek adıyla az da olsa cam kek kalıbyla başarılı olduğum bir tarifim var.yine de size sormak istedim cam kek kalıbı kullanmanın püf noktaları nelerdir??Yardımcı olursanız sevinirim.tşk…
bu arada kullandığım cam kek kalıbı ortası delik olmayan orta boy dilimli kek kalıbı 😉
Delâl;
Cam kalıplar malesef problem. Cam ısındığı zaman geç soğuyor. O yüzden fırından çıkarttığında da pişmeye devam ediyor.
Sana şu 3 yöntem tavsiye edebilirim:
1. mutlaka yağlı kağıt kullan ve kekini fırından çıkarır çıkarmaz kalıptan kağıt yardımıyla kalıptan çıkart. Böylelikle pişmesi durur. Kağıt kullanmazsan sıcakken çıkartmak problem olur. Hatta parçalanır.
2. kekini önceden ısınmış fırında değil soğuk fırında pişirmeye başla. Böylece kekin pişmeye başladığında cam kalıp daha ısınmamış olacak.
3. Fırının içine kek hamuru ile beraber kaynar su dolu bir kap koy. Pişme sırasıda sertleşen kek bu suyun buharı ile yumuşar.
teşekkür ederim.en kısa zamanda bu dediklerinizi dikkate alarak tekrar deneyecem.sonucu yine sizinle paylaşırım 😉
Ben oda ısısı fikrine katılmıyorum.Yumurta ve diğer malzemelerin kalitesi ve fırın iyi bir kek yapmada en iyi etkenler.Acele zamanlarda buzdolabından aldığım malzemeleri sıra gözetmeksizin hepsini çırpıp ısıtılmış fırına verip pişer pişmez fırından çıkarıp ıslak bezin üzerine koyarım.Üzerinede nemli bez örtüp bir kaç kat gazeteye sarıp götüreceğim arkadaşıma koştur koştur giderim.Yiyen bir daha bir daha ben eve boş kalıpla dönerim.Oda ısısı fiyaskoyla sonuçlandığı çok keklerim oldu….
merhaba ya ben sanırım sizden şanslıyım cünkü keki en iyi şekilde yapmasını öğrendim. keklerim çok güzel kabarıyor sizi bir ara püf noktalarını yazarım.
3 yumurta
1 subardağı süt
1 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
2 kabartma tozu
2 tatlı kaşığı kako
bu su bardağı fındık dövülmüş
yumurtaları dolaptan bir sat kadar önce cıkartılacak sonra şekerle cırpılacak köpürünceye kadar cırpılacak sonra yağ süt katılıp tekrar 2 dk cırpılacak sonra unu kabartma tozuyla beraber eleyerek karışıma eklenecek sonra kako katılıp 5 dk hepsi cırpılacak. yağlanmış sonrada unlanmış kek kalıbına konulacak 175 derecede ısıtılmış fırında 40 dk pişecek piştikten sonra fırından cıkarıp 5 dk bekledikten sonra ters cevrilip ıslak bir bez üzerine konulup kekin kalıptan cıkması kolaylaştırılacak. sonrada kek soğutulup hava almayan bir kapta servise hazır bekletilecek afiyet olsun bu tarifte kek müthüş derecede kabarıyor.
Devletşah hanım bugün hindistancevizli top keklerinizi denedim. Harika oldular.Eşim nasıl yapıyosun bu kadar güzel keki dedi bende sizi anlattım çok faydalı işler yapıyosunuz çok teşekkürler
merhabalar.. ben birşey duydum kekin iyi kabarması için kabartma tozunun elemek gerekiyormuş doğrumu acaba cvp verırseniz sevinirim..
Sevgili Nalan;
Evet, kabatma tozunu unla beraber elersen, hamurun içinde daha güzel dağılır. Böylece tek bir yerde toplanmasından çok daha iyi sonuçlar verir.
Devletşah hanım, sanırım ben kek yapma özürlüyüm. Nerde hata yaptığımı bilemiyorum yardım ederseniz inanın çok mutlu olucam. Yukarda saydıklarınızın hepsini denedim. Malzemeleri sırasıyla rondonun çırpıcısına attım. Isıtılmış fırına koydum ama fırının turbosunu mu yoksa alt üst ısıtıcısını mı kullanıcam bilemedim Kitapçığında pasta fonksiyonu olarak alt pervane diyor onu da denedim. Sonuç kekim zaten kabarmıyor kabarsa da fırından çıkınca ortası çöküyor. Borcam da ya da teflon kapta yapmanın önemi var mı?
Sizden ricam sorularımı cevaplayabilir misiniz? (Fırın programı, kek kalıbı ve kekim neden çöküyor?)
Artık sitenize girmeden önce buraya ayıracak yeterince vaktim var mı diye kontrol ediyorum. O tariften bu tarife, o yazıdan bu yazıya…. Bir bakıyorum en az 45 dak. geçmiş. Ben bir ara kek yapmaktan vazgeçmiştim. Fırınımı değiştirince sorunun eski fırınımdan kaynaklandığını farkettim. Fırın ısısı her yere eşit dağılınca termostatında sorun olmayınca kek pişirmenin de tadına doyum olmuyor. Ben arkadaşlarıma giderken her seferinde yeni bir kek deniyip götürüyorum. Meyve parçalarını una bunamayı unutmuştum. Bundan sonra yaptığım ilk kekte deneyeceğim. Bir de kurabiye yapımında (özellikle kuki) püf noktalarınız varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Ellerinize, emeğinize sağlık. Teşekkürler
sinirden ağlayacağım.biraz önce ağlayan kek yaptım.fırında çok güzel kabardı ama fırından çıkarınca kenarları yüksek ortası çöken bir kek kaldı.kek değil ama ben ağadım.yardımcı olun lütfen.
slam herkese.bilgiler çok değerli teşekkürler.bende bu güzel bilgilerden aşka gelerek kalkıp bir kek çırptım.belki keramet bu bilgilerdedir deyu.ama uzun zamandır ne davulda nede normal fırında kabarmayan kekim gene kabarmadı. neden olabilir devletşah.kekimin alt tabanı hiç pişmemişti fırınım daha bir yıllık bile değil.
çok sinir oldum gerçi hamurumun biraz cıvık olduğunu itiraf edeyim ama iyi hamurlarımdada bu böyle oluyorr nedendir acaba?
Sevgili Eda;
Kekin kabarıp çöküyorsa yeterince un kullanmamışsın demektir. Un miktarını biraz arttırarak tarifini bir daha denemelisin. Borcamda pişen keklerle ilgili yukarıda bir yorumda yazdığım gibi içlerinin pişmemesi gibi bir durum oluşabiliyor. Bunun çözümü soğuk fırına koymak olabilir. bir de turbo fırınlar sıcak hava ile kekin kurumasına sebep olabiliyorlar. Bu nedenle fırının içine bir kase sıcak sı yerleştirebilirsin.
Sevgili Tezel;
Çok alemsin. Gerçekten o kadar vakit geçiriliyor mu burada. Galiba bana herşey çok tanıdık geldiği için şaşırtıcı buluyorum bunu 🙂 Kurabiyeler hakkında hiç uzun uzun düşünmemiştim. Nasıl olsa her hali yeniyor. Serti de va yumuşağı da… Tek problem yayılması gibi elior bana. Bir ara düşünüp yazarım inşallah.
Mukaddes;
Eda’ya da dediğim gibi unu birazcık arttırman gerekiyormuş. Bazen unun yapısı çok ince oluyor o zaman biraz daha fazla un kullanamk gerekiyor.
Esin;
Bir fırın termometresi bulup sıcaklığını ölçebilsen keşke. Altı pişmeiğine göre fırının düzenli ısıyı dağıtmıyor olabilir. Bir kontrol etmek lazım.
slm bu önerilerin hepsini denedim ve pozitif açıklama elde ettim:D
1.liğinizden dolayı sizi tebrik ederim.
umarım artık bende kabarak ve kalıptan çıkan kek kekler yapabilirim:)
Softbow silikonlu ürünler kansirojen madde içermiyor mu?
ben hiç inanamıyorum onlara daha doğrusu güvenemiyorum:(
Ne desem ki. Arkadaslar zaten gerekenleri soylemis..Ilk gunden beri hersey mukemmel. Iki kelimeyle: Bakmaya doyamiyorum. Sevgiyle..
merhaba ben irandaki aylayim sizi cok sevdim her kesin sitesindan cok size bas vuruyorum bir soru daha :karbonat diyince keklerde ne kadar kullanmaliyim?opuyorum bye
merhaba devletsah hanim keklerde kullanacagim nisasta pudrasimi olacak yoksa iri tanelerle mi?sizi cok seviyorum diger tariflerinizi(corba;etli yemekler….)de okumak istiyorum.lutfen adresini soylermisiniz.opuyorum
devletsah hanim keklerde kullanacagim nisasta pudrasimi olacak yoksa iri tanelerle mi?sizi cok seviyorum diger tariflerinizi(corba;etli yemekler….)de okumak istiyorum.lutfen adresini soylermisiniz.opuyorum
Ayla;
Sağ taraftaki menüden bütün yazılara ulaşabilirsin.
merhaba vaktinizi aliyorum aff edin ama nisastayi da lutfen aciklayin(pudrami yoksa iri tanelimi?)
Ayla;
Bildiğimiz toz nişastadan bahsediyorum.
ben bu kekleri yapamam ama çok canım çekti
merhabalar ; paylaşımlarınız için çok çok teşekkürler , okadar faydalılarki , bunu kekelerimdekı görünüş ve lezzetlerindeki değişimlerinden çokkk rahat bir şekilde anlayabiliyorummmm:)
Softbow silikonlu ürünler kansirojen madde içermiyor mu??
kek kalıbına ihiyacım var.. kek kalıbı alırken neye dikkat etmeliyim??
Yeliz;
Yukarıdaki yorumlarda da bahsettiğim üzere, silikon silikattan yani topraktan elde ediliyor. Cam gibi. Dolayısı ile kaliteli bir marka aldığın zaman problem yaşamazsın.
ALLAH izin verirse yakında evleniyorum sayende güzel yemekler ve hoş sofralar hazırlamak istiyorum..sağlıklı ürünler almaya çalışıyorum.. devletşah rica etsem bana bir marka ismi verirmisin?
FIRIN KONUSUNDA BİR PÜF NOKTASI: Bir teknik servis elemanı evimizdeki fırını kontrol ederken şunları söylemişti; “Tepsinizi fırına sürerken arka duvarla arasında biraz boşluk bırakmaya dikkat edin ki ısı eşit dağılsın”. Bu öğüdü dikkate aldık ve artık pek farklı kızarma sorunu yaşamıyoruz. Ama bence fırının ayaklarının aynı seviyede olması yani dengesi de önemli olabilir. (Kabul, çamaşır makineleri için önemi daha büyük.)
merhaba kek yaparken yazdığınız bütün püf noktalarına dikkat ettim
fakat sonuç kabarmamış bir kek .Tarifte un miktarı 1,5 su bardağı idi .Bu miktar kek kalıbıma az gelmiş olabilir mi .Kek yaparken hangi büyüklükte kek kalıbı kullancağımıza nasıl karar verices?
sizi tanıyorum istanbul modern de karsılasmıstık ınanılmaz mutavazı cok hareketlı super bı ınsansınız sımdı erkek arkadasıma kek yapıcam tum ıpuclarını uyguluycam umarım guzel olur
mükemmel anlatmışsınız elinize sağlık yani laf aramızda annemin keki pek kabarmaz da …bi de ben denerim inşallah olur emeğinize sağlık tekrar.
Eşime tavsiye ettim, kendi bile bu kadar güzel kek yapılabileceğini bilmiyormuş 🙂 Teşekkürler,,
Özellikle benim gibi genç aşçıların bu gibi bilgilere gerçekten çok ihtiyacı var. Bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler!…
Merhaba fotograftaki kivili kekin tarifini yazarmısınız.Harika görünüyor.
Şayan;
Tarife bu linkten ulaşabilirsin.
http://www.devletsah.com/cilekli-kivili-ve-uzumlu-kek/
İşte ben de böyle bilgiler arıyordum.
teknik ve bilimsel. Yani kekin kabarmasına neler sebep olurdan
tutun da herşey var.
Çok süper. Böyle bilimsel ve teknik bilgilerinizi bekliyorum
Başarılar
slm ben bende zaten keki kabartmak için bilgi arıyodum bu sitede herşey var bu siteyi çok beğendim herkeze önericem çooooook güzel byyyyyyyyyyyyy
çok güzel bilgilerdi 🙂 herkese cevap yazmaya çalıştığınızı görünce sevindim çünkü sormak istediğim bişi var.Kek yapmaya bayılıyorum herşeyiyle mükemmel oluyor tek eksiğim her yaptığım kekin üstü çatlıyo.Ufak tefek olsa neyse de baya çatlıyo.Lütfen bana bu konu da yarımcı olursanız çok sevinrim.Şimdiden teşekkürler.SEVGİLER…
Sevgili Zehra;
Fırının çok ısıtıyor olabilir. Kekin dışının kabuk tutması çok hızlı gerçekleşiyorsa içeride oluşan hava çıkmak için yüzeyi çatlatıyordur.
kekim hiç kabarmadı ne yapayım ben
bu yere baktıktan sonra keklerim çok ama çok kabarıyor bu siteyi kuranlar profesyonel galiba…!
Merhaba Devletşah
Bu püfler sayesinde enfes kekler yapıyorum.Teşekkürler
çok güzel bir site bunları yapabilirsem yiyecegim herkez için çok güzel bir site açmısınız sizi gönülden tebrik ediyorum
çok güzel tarifleriniz var ben şahsen çok beyendim bu siteyi açmanız çok iyi bir şey oldu sizi gönülden tebrik ederim daha fazla güzel tariflerinizi bekliyorum biz e teşekür ediyorum bu siteyi görüpte bakmalarını isterim dahaçok bilgi edinmelerini isterim
merhaba arkadaşlar filiz demir ben .önceden çok güzel kalıpta kek yapıyordum çok güzel kabarıyor ve pişiyordu.yeni arçelik fırın aldım artık kek yapamıyorum tam kabardı derken kızarmaya başlıyınca kek çöküyor sizce sebebi ne olabilir bana bi öneriniz varmı
nefret ediyorum bu davul fırınlardan mahvoldu kekim yaa:((((
kek yapmak istiyorum=)
merhaba…
3 aylık evliyim ve eşim keki çook seviyor bense mutfakta iyi olmama rağmen ne yazıkki keki beceremiyorum 🙁 eşim yumuşak,sarı bir kek istiyor birde…:)) ben henüz kek bile yapamıyorken.yardımcı olur musunuz bana?yaptığım keklerin içi pişmiyor dışı yanıyor.ben onu mutlu etmek istiyorum 🙂 böyle bir tarifiniz var mı? teşekkürler şimdiden..bu arada bir sürü yemek sitesine baktım ama ilk defa size yazıyorum ne hoş bir yer burası 🙂
Sevgili Cemre;
Yazıdaki bütün tarifleri deneyebilirsin. Ya da şu sayfaya bakmalısın:
http://www.devletsah.com/etiket/kekler/
benim kek denemelerim sürekli hüsran 🙁 hiç kabarmaz pasta tabanı gibi olur dediklerinizide harfiyen uygularım halbuki,sanırım sorun fırında
kalıptaki kekin kıvamı katı mı yoksa cıvık mı olmalı
Devletşah hanım, sayenizde artık kek yapmayı öğrendim. Yukarda size sorular sormuştum cevaplarınız için teşekkür ederim. Kendime bir slikon kek kalıbı aldım. Keklerim bir kabarıyor bir lezzetli oluyor anlatamam. Her şeyi harfi harfine uyguluyorum. Artık oğlum sık sık anne hadi kek yapalım diyor ve büyük bir zevkle kek yapıyoruz. Başarımı sizinle paylaşmak istedim. Tekrar teşekkür ederim.
merhaba devletşah hanım…ben davul fırında pandispanya yapmaya çalışıyorum ama bir türlü olmuyor…önce çok güzel kabarıyor kabarıyor sonra içine çöküyor…anlamaıyorum neden oluyor…bütün malzemelerim de ziyan oluyor her denemede…lütfen cevap yazarsanız çok sevnirim…
BU PÜF NOKTALAR İÇİN TEŞEKÜR EEDERİM ÇOK ÖNEMLİ DEİL BENCE ÇÜNKÜ BEN BUNLARIN HEPSİNİ BİLİORUM AMA YİNEDE BİLMEYENLER ÇİN TEŞEKÜRLER
ya burdakii tariflerin bazıları koyal bazıları zırr ama çoğu işime yarıyo
merhaba benım keklerim çok güzel oluyor ama bir problemım var.:( keklerimin ortaları diger bölgelere göre daha çok kabarıyor.kekı tersine cevırdıgımde havada gıbı duruyor şimdiden tşkrler
AYY NE YANİ BİZ ŞİMDİ BU YAZILANLARI YAPINCA KEKİMİZ MUHTEŞEM Mİ OLACAAAKKK ÇOOOOOK MUTLUUUU OLDUMMMM
emeginize saglık:)
selam
sayfanızı çok begendim. benim derdim kek kalıbım silikon kek süper kabarıyo ama içi pişmiyo neden şimdiden tşk
Bilgiler için Teşekkürler.
çok güzel olmuş tşk ederim biligler için.
tarifler çok güzel ben kek yaptıgımda bazen içi hamur kalıyor neden acabaögrenebilirmiyim şimdiden teşekkürler
bende kivili kekin tarifini soracaktım ama gördüm ki ardaşlardan soran var ve verdiğiniz siteye girdim hepsi çok lezzetli görünüyorlardı 🙂
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1 çorba kaşığı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı çekirdeksiz üzüm
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
Yapılışı :
Kalıp yağlanıp unlanır. Fırını yakın ve üzümler ayıklanıp yıkanır ve kurulanır.
Şeker ve yumurta yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
Limon suyu,limon kabuğu rendesi ve vanilya ilave edilip 1-2 defa karıştırılır.
Un, kabartmatozu ve üzümler sırasıyla ilave edip iyice karıştırın.
Karışımı kek kalıbına boşaltıp, önceden orta derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. ***Bu pişme süresi kek kalıbınıza göre değişebilir. Siz dikkatli olun.
Afiyet olsun.
merhaba, bu güzel bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.acaba kağıt kek kalıplarını direk fırın tepsisine dizemez miyiz?
Merhaba Reyhan;
Kağıt kalıpları doğrudan fırına koyarsanız herbirinin şekli farklı olur. Kekler hem barır hem de sağdan soldan baskı uygulayan olmadığından yayılır.
Ancak karton çerçeveli fırına doğrudan koyduğunda şekli değişmeyen kağıt kalıplar var. Onları doğrudan koyabilirsiniz.
teşekkürler harikasınız
harikasın bunlar çok işime yarayacak:)
Selam sitenizi yeni keşfettim benimde problemim pandispanyalarımın ortası fırından çıktıktan sonra çöküyor neden olabilir acaba cevaplarsanız sevinirim. Sevgiler
selam silikon kek kalıbının icine hamuru koyuyorum fakat kırılıyo ne yapmalıyım diger kek kalıbların dada aynı sey oluyo
öncelikle bir kimya bölümü öğrencisi olarak kimya bilgisi vermenizi çok beğendim.kek yaparken bu püf noktalara dikkat edeceğim 🙂
merhaba ben gülcih benım sorunum ise kekım fırından çok harıka bır sekılde kabarıyor çıkınca sönüyor.anlamadım neden borcamda yapıyorum acaba ondan mı dıye düşünüyorum ama bir sonujç alamadım.cevp yazarsanız çok sevinirim
benim esimin keki bir türlü kabarmior sonunda isyan ettim ve kek nasil yapilir diye arastirma yaparken sizin sayifayi buldum gidip malzemelerimi alidim sizin önerilerinizi dikkate aldim ve kekimi yaptim istedim gibi olmadiysada fena sayilmaz daha güzel kabarmasi icin ne yapa bilirim bana yardimci olun önerisi olan varsada bana yazsin……..
yaptıgım pastalar bir türlü istedigim gibi kabarmıyor neden acaba. teşekkürler…
merhaba benim herzaman yaptığım bi pandispanya tarifim vardı geçenlerde 2 kere denedm olmadı kek çöktü kurudu içi pişmedi acayip bişey oldu acaba bunun sebebi ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim(her zamn yaptığım gibi yaptım)
gecenin bir yarısı sitenizdeki kekleri görünce iştahıma engel olamadım ve tariflerinizden birini denedim. genellikle kekleri soğuk fırına koyup sonradan çalıştırdığım çoğu zaman keklerimin dışı yanmıyor ve içi çiğ kalmadan sorunsuz pişiyordu.
ay senelerdir şu tariflerdeki gibi kaç defa denedim hemen yanıyor ve içi cıvık oluyor. cidden kafayı yiyeceğim. bütün tarifler önceden ısıtmayı öneriyor. bu geceki tarifi aynen uyguladığımda sonuç yine hüsran :((.
fırınım dereceli, ankastre ve herhangi bir problemde yok. inanın yüksek ölçekli bir derece bile bulup koydum, 170 dereceye ayarladığım fırında uzunca süre beklettiğim harici derece 172 gosterdi. çok ayrıntıya girdim ama neden tariflerdeki gibi olmuyor bir türlü anlayamıyorum. bu sorunu sadece keklerde yaşıyorum. diğer hamur işlerinde önceden ısıtma yaptığımda sorun çıkmıyor.
ayriyeten kimya mühendisi olarak şu silikon kalıplar hakkında bilgilendirmek istiyorum herkesi;
arkadaşlar sizlerin zaaflarını bilerek, insan sağlığını umursamadan sadece ticari amaç için üretilen silikon, plastik içerikli kapları lütfen kullanmayın. hatta plastik bazlı kaplara sıcak yicecek içecek dahi koymayın. plastikler kanserojendir, zehirlidir!!
hele ki fırında yüksek ısıya maruz kaldığında dioksin denen çok zehirli ve kanserojen madde açığa çıkar. plastik, silikon vs. ısıl işleme maruz kalmadan dahi içindeki yiyeceklerle kimyasal reaksiyona girer.
lütfen bu tür ürünlerden mümkün mertebe uzak durun. inanın birkaç kez kullansanız bile uzun vadede biyolojik ve genetik hasar bırakacaktır. şirketlerin, holdinglerin, patronların hırslarının sizin zaaflarınızdan yararlanmasına, daha çok kazanıp sağlığınızı riske atmasına lütfen müsade etmeyiniz…
sevgiler ve kolaylıklar.
arkadaşlar iyi günler bende bunlara benzer bir kek yaptım geçen gün..gerçekten enfes oldu. malzemelerini http://www.hammaddeler.com adlı adresten temin ettim tavsiye ederim şimdiden kolay gelsin:)
Devletşah merhaba,
yazı için teşekkürler, çok faydalı bilgiler vermişsin.
dikkatimi ne kadar çok yorumun yapıldığı ve taa ne zaman yazıldığı çekti. uzun zamandır yazıyor olmak ne güzel…
canım benim de sorunum keklerde:))keki kalıpta yaptığım zaman sorun yok.ama borcamda yaptığım zaman üstü pişiyor içi pişmiyor.uzun süre kaldığında üstü yanıyor.ve çıkardığımda kuru oluyor;keserken dağılıyor.ne yapmam lazım:(((
ben denedim kekim baya kabaardı kalıptan hiç zorlanmadan çıkardım ama maalesef 3su bardağından biraz az un ve 3yemek kaşığı nişasta kullanmama rağmen ağızda dağılan bi kek olmadı :((( bu arada kek tarifleriniz ve özellikle kek resimleriniz çok güzel.ellerinize sağlık..
yeni keşfettiğim bir site gerçekçen çok beğendim
ablacım tariflerin süper hatta bende yeni kek yapmaya başladım oda sayende..çok teşekkür ederim bilgilerin ve tariflerin için
hiçbir tarifi denemedim.yorumları okumak bile yetiyor.bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.ve samimiyetle söylüyorum şimdiye kadar hiç bir yiyecek hazırlama sitesinin bu kadar bilgi dolu olduğunu görmedim…
ben 12 yaşındayım daha önce mozaik pasta yapmıştım ama o soğuk yapılıp yendiği için fırın ile ilgili b ir sıkıntı çekmedim
ancak şimdi ilk fırında kekim pişiyor ama fırını önceden ısıtmadım o yüzden korkuyorum.
aklımda bazı sorular var :
acaba kekim kabarır mı?
ne kadar süre sonra keki fırından çıkarmalıyım?
offf yardımcı olur musunuz????
acil cevap istiyorum lütfen : ben kek yaptım amam kekın kenarları yandı içi ve ortası pişmemiş ltfen yardımcı olun
esma hanım fırınınızın ayarında bir problem vardır bazen kenardan ısıtarak başlar fırın bazen de ortadan ısıtmaya başlar bu şekilde ayarlar vardı annem söylemişti iyi günler dilerim
Devletşah hanım sizin yaptığınız kekler harika , bende size düdüklü tencere keki tarifi vermek istiyorum.
MALZEMESİ –
6 Yumurta
6 Kahve fincanı toz şeker
6 Kahve fincanı un
YAPILIŞI-
Yumurta ile şeker boza kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır un ilave edilip karıştırılır.
düdüklü tencere yağlanır ve tabanına pişirme kahıdı koyulup hazılanan karışım boşaltılır kapağı kapatılır .
PİŞİRİLMESİ-
Düdüklü tencere ocağa koyulur kapağı ısınınca altı kısılır tısladıktan sonra ibiği kapatılmadan 45 dakika pişirilir. harkulade bir kek oluyor. selam sevgiler.
keklere baka baka acıktım
Okuduğum en iyi ip uçları.. Bende bir iki tane ekleyeyim istedim..
çok az miktarda tarçın yada mahlep yada limon kabuğu rendesi çok işe yarar. İlk ısırıkta bambaşka duygular yaşatır..
Oda sıcaklığında malzemelerle çırpılan kek hamuru bekletilmese iyi olur hemen kızgın fırına koymak en iyisi.. Hamur bu çürür sonra..
Yumurtalar taze olmalı, iyi çırpılmalı..
Bence kek hamuruna yoğurt konmamalı.. Ekmek gibi oluyor..
Ceviz konacaksa beyaz ceviz konmalı diğerleri pişince acı olur..
Saygılarımla,
merhaba, siteniz ve bilgileriniz çok faydalı, çok teşekkür ederim.
benim sorum cupcakeler ile ilgili. üzerine sürülen krema için genelde tereyagı ıle yapılan labne peynirli krema tarifleri var. bunun harici olabilecek farklı ama aynı kıvamda bir krema tarifi verebilirmisiniz? şimdiden teşekkür ederim
tarıflerınız cok guzel tebrık ederım bıde bu sekılde deneyelım bakalım nasıl olacak dımı:)))))))))
bende buu işe yeni başladım ama nedense bi tutuyo bii tutmuyoo eşim çokk dalga geçiyo sinir oluyorum bana yardım edin arkadaşlar lütfennnnnnnnnnnn
bu püf noktaları ile kek yapacağım ins kabarır teşekkürler şimdiden
Merhabalar,
Londra ya gittiyseniz bilirsiniz costa coffee diye ünlü birçok cafeleri var. Orda limonlu kek yedim tatilden dönünce defalarca denedim ama onun gibi olmadı olamadı maalesef:( kek bayağı nemlıydı ama oyle kekın uzerıne serbet sut vs gıbı seyler dokulmemıstı arasında 1 parmak kalınlıgında kreması uzerınde de ınce bır krema vardı ama kekın kıvamını bır turlu tutturamıyorum yardımcı olursanız çok ama çoook sevınırım.
Sevgıler
Merhaba devletşah Hanım ben uzun zamandır sizi takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum benim davul fırınım var ve kesinlikle kalıpta kek yapamıyorum mini Yada midi fırin almak istiyorum kalıpta kekide güzel tapan bir fırin önerirmisiniz lütfen şimdiden tesekkurler.bu arada sufi’ye sevgiler benimde 5 aylık bir oglum var ismi Yusuf ahmet 🙂
keklerim kabarıyor sonra fırını kapatınca hooooop diye çöküyor oooooof lütfen sırasıyla açıklarmısınız çok kızıyorum kendime neden olmuyor ya
Ya ben keki yaptım fakat ilk bas 170 derecede daha sonrada fırın arızalı olduğundan otomatik kapandığından 200 dereceye almayınca, 200 derece yapmak zorunda kaldım. Bunuda kek pişerken değiştirdim. Ve kekin tadı ve kenarları cok güzel olduğu halde ortasını içi halen pişmemiş ve akıskandı yani çiğ. İl kez böyle bişey oldu anlamadımda sebebi nedir bi daha kek yapmaya korkuyorum .s
bilgileriniz için tsk edrim 🙂
ununu az katıyosun ondan çöküyor.bide kek piştikten sonra fırını hemen açma.10-15 dakika bekle.
tarifler çok güzel teşekkürler
bişe sorucam kekin kek kalıbında yanmaması için ne yapmalıyız?? kek kalıbındaki keklerim sürekli yanıyor. 🙁
merhaba,
bayılıyorum size, tariflerinizden kitap yaptım, yemek yapmayı bilmeyen biri olarak çok güzel işler çıkıyor ortaya, teşekkürler
bu tür önemli bilgiler için tşk ve bildiklerimizi paylaşmamızda yarar var
Merhaba,
Ben iyi cüceler den pilates Çiğdem.
Ne tesadüf.
Şimdi sıkı soru geliyor; Eczane den karbonat istedim ama bana gelen calcım carbonate. Sodyum Bikarbonat olmalı değil mi.
Tekrar Sufi ve seninle spor yapmak dileği ile.
Teşekkürler
Merakla bekleyen anne
Merhaba,
Ay sizi burada görmek ne güzel… İnşallah bizimkisinin daha aktif katıldığı bir zamanlarda beraber yine plates yaparız.
İsorunun cevabına gelince evet sodyum bi carbonat olmalı…
Sevgiler ve güzel kızınızı öpüyorum.
Devletşah Abla,ben bu cümleyi anlayamadım bir türlü cahilliğime ver 🙂
“Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır.”
Sevgili Bahar,
Diyelim 2 bardak un diyor tarifte. 2 yemek kaşığı un eksik koyacaksın. Eksik koyduğun unların yerine de nişasta koyacaksın. işte bu kadar. 3 bardak diyorsa 3 kaşık olacak..
Ayyyy cok teşekkür ederim Devletşah ablacım
Devletşah ablacım.Paylaşdığin bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.Ben kekleri normalde 160 C de pişiriyorum.Keklerin her yeri iyi pişiyor.Ama yukarisi kati oluyor.Çat diye kırılıveriyor.Bunun nedeni nedir?
Devletşah abla.Bu güzel bilgiler için teşekkürler.Ben kekleri normalde 160 C derecede pişiriyorum.Her yeri iyice pişiyor.Guzelde kabarıyor.Ama yukarısı kati oluyor.Kürdan batirirken bile çat kiriliveriyor.Bu neden oluyor acaba?
Merhaba,
Üste yakın koyuyorsunuz demekki.. Alt tarafa yerleştirin bir de sert olmasın derseniz fırının içine bir kase su koyabilirsiniz.
Devletşah abla merhaba.Kekler için en ideal pişme süresi kaçtir?
Yaptığın keke göre değişir. Bazıları 20-25 dakika bazıları 75 dakikada pişer. İçerik, büyüklük, kalıp herşey süreyi etkiler
Selamlar Devletşah abla.Genellikle pandispanya keklerinde yumurtalar ikiye ayrilir.Şekeri yumurtalarin aklariyla kopurtursen daha iyi olurmu yada sarisiyla.Daha bir sungerimsi yapida yapmak icin sekeri hangisine eklemeliyim?
Selam :), sizin sitenizi cok begendim ve bir kac püf noktalarinizi yazdim…
Fakat benim keklerim son zamanlarda ( iki senedir) hic tutmuyor, firinin icinde cok güzel kabarmis ve mis kokulu bir Pasta görüyorum …. Firindan cikardiktan Sonra ne yazik ki kekim icine cekiyor, cöküyor ve kesdikten sonra ici hamur olarak geri buluyorum. Hamur bir nevi lastik gibi olmus pismemis, ne yapmaliyim neden kekim böyle oluyor :((
Hayirli aksamlar 😀
Merhaba,
Ben de ne yaparsam yapayım keki tutturamayanlardanım:(
Oysa lisedeyken bizim evde en güzel mis gibi kekleri ben yapardım. O zaman annemin altı küllü olanlardan bir kek tenceresi vardı ve mucizevi bir seydi. Bence ondan bulmak lazım ama nerdeeee. Şimdi hiç tutturamıyorum, geçenlerde kızım tarçınlı kek istedi, yaptım bir dilimini bile zor yedi:(
Keşke çok kolay bir kek tarifim olsa da kızıma yapabilsem onun kahramanı olurdum:)
Merhabalar,
Ben size birsey sormak istiyorum. Tekli slikon küçük kek kaliplarından almak istiyorum. Ancak keki hazirlayip kaliplara koyduktan sonra direkt fırın tepsisinemi koyayim yoksa fırın ızgarasına mı dizeyim? Bunu bilmiyotum .Ayrica direkt tepsiye koyarsam kaliplara birsey olur mu? Son birsey daha sorayim. Tepsiye kaliplari koyduktan sonra twpsinin içine su koyayayim mi ? Cevaplariniz bekliyorum simdiden tesekkurler…
Merhaba;
Doğrudan tepsiye koymanız yeterli. Su da koymanıza gerek yok. Silikon kalıplar aksi yazılmadıkça 200 dereceye kadar dayanıklı. o yüzden tepsiye koymanız kalıba zarar vermez.
Merhaba bende sizin gibi bilgili birini bulmuş ken aklima takilani sorayim dedim.benim firinim davul firin silikon kalip aldim yarin misafirlerine kek yapacam.davul firinda olur mu silikon kalipta.önceleri teflon kalip ta yapardim hamur fazla olursa içi pismiyor kekin onu biliyorum artik.çok az değil ama çok fazlada değil normal koymaya valisi yorum hamuru.
Uğraşan herkes kabaran kek yapabilir bu yazdığınız püf noktaları her yerde var ama herkes yumuşacık kek yapamaz bence asıl başarı budur…çok çok çok az kişi yumuşacık kek yapabiliyor onun da bu yazdıklarınızdan çok fazla püf noktası var…
Merhaba. Cam kalipta kek yapila bilirmi?
Aynur hanım;
Evet cam kalıpta kek yapılır. Kalıp daha geç ısını daha geç soğuduğundan tarifte biraz ayar yapmak gerekir. Fırında daha uzun tutup, fırından çıktıktan hemen sonra da kalıptan almak gerekir.
Günaydın benim elimde şekeri az olmuş bir kek var.Ne yapmalıyım…Teşekkür ederim.
Üzerine şekerli şurup yapıp dökebilirsiniz. Labne ve pudra şekerini çırpıp krema yapıp sürebilirsiniz.
Sevgiler
Çok güzel paylaşım olmuş. Teşekkürler…
Merhaba ! 🙂
Ben bugün sarikli imam tatlisi yapicakken hüsrana ugradim , söyleki ,
kakao yerine kaynak suyla icilen kakao türü birsey kullandim kek hamurunun icine kakaom olmadigi icin , kek pistikten sonra öyle bir kivam aldiki , dogru kelimelerle anlatabilicekmiyim emin degilim , kekim adeta taslasmisti , simdi bu kek nabzeti malzemeyi bir sekilde degerlendirebilirmiyim diye düsünüyorum , aklima robotta tamamen kirinti haline getirmek geldi , kiriklasam sonrasinda ne yapabilirim , yardimci olursaniz cok sevinicem ,
esenlikler senlikler…
Merhaba;
Şöyle bir şey yapabilirsiniz: http://www.devletsah.com/visneli-kup/
Merhaba ben topkek yaptığım zaman böyle yukarı doğru şişip kabarmiyor aksine içe çöküyor çukur oluyor ve cok kuru oluyor ne yapmalıyım?
yeterince un kullanmadığınızdan oluyordur.