Evde Ekşi Maya Yapımı
Ekşi maya ile ilk ne zaman tanıştığımı uzunca süre düşündüm. En sonunda ilkokul hatta daha da erken yıllara dayandığına karar verdim. Bursa’dan yazlığa, anneannemin yanına giderken Susurluğu geçtikten sonra yanında ufak bir su değirmeni olan, ağaçlar altında taştan bir binayı hatırladım. Hemen hemen her yolculukda durup oradan ekmek aldığımızı, o kocaman ekmeği 3-4 gün müddetince üzerine tereyağı sürerek yediğimizi hatırladım. Yolculuğa çıkarken annemin babama ‘ekmek alacağız, durmayı unutma’ diye tembihlediğini, bize de ‘ekmekçiyi görünce haber verin’ diye iş çıkardığını da hatırladım. Ne eğlenceli yolculuklardı.
Sonra Trabzon’un Vakfıkebir ekmeği girdi hayatımıza… Ekşi mayalı daha da büyük ekmekler. Bir tanesinin 2-3 aile tarafından paylaşıldığı ekmekler.
Ardından ben ekmek yapmaya merak saldım. Malum önce elle, sonra makinayla devam etti bu merak. Sonra kolayı, zoru, makinayla yoğurulanı, mikserle yoğurulanı bir sürü ekmek yaptım. Bundan neredeyse 6 yıl önce aklıma o ekşi kokulu ekmekler evde yapılır mı sorusu düştüğünde Ankara’da oturuyorduk. İlk denememi de orada yaptım. Bu kadar kaynak olmadığından epey ilginç ekmekler yedik. Buzdolabında saklayabileceğimi henüz öğrenmemiş olduğumdan, Amerikan tipi denilen açık mutfaktan yayılan koku evin her yerini sarınca ilişkimiz kesildi.
İlk San Francisco ziyaretimde yapılacak işlerin başında dünyanın en meşhur ekşi mayalı ekmeğini yemek de vardı. Evet evet… San Francisco ekşisi diye bilinen bir ekşi maya türü var ve tadına doyum olmuyor. En meşhurlarından birisi Boudin. Camın önünde durup ekmeği nasıl yaptıklarını saatlerce izleyebiliyor, ekmekçileri sorularınızla bunaltabiliyorsunuz. En sonunda yapımını seyrettiğiniz ekmeğin içinde nefis bir yengeç çorbası içip işin keyfini sürüyorsunuz.
İkinci denememi Sûfî doğmadan bir kaç gün önce yapmaya başladım. Beraber büyüsünler gibi hayallerim vardı. Fakat hem bebeğe hem mayaya aynı anda bakılmıyoruş. Daha ekmek yapamadan öldü…
İkinci Amerika seyahatimde ise ekşi maya konusunda New York Times tarafından meşhur edilen kitabını da alıp ikinc maya denememde içindekileri hatmettiğim Tartine Bakery’i ziyaret ettim. Şehrin epey dışındaki bu minik dükkana br kaç defa gittiğimi söylemeliyim. Hatta sahibi Chad Robertson ile tanışma fırsatı da yakalamış olmaktan çok mutluyum. Ayaküstü 5-10 dakika sohbet ettik. Tabiki konu ekmeklerdi. Bir de kısacık da olsa Türkiye’den ve blogumdan bahsettik. Ekmekler ve o ekmeklerle yapılan sandviçler muazzam… Bu ikinci seyahatte yanımızda Sûfî de vardı. O da ekmeğe bayıldı. Ama en çok ekşi mayadan yapılan kruvasanı sevdik.
Aşağıda okuyacağınız macera üçüncü denememe ait. Bu denemeye başlamadan önce kaç youtube videosu seyrettim, kaç kitap okudum, kaç internet makalesinden özetler çıkardım bilmiyorum. Bir de Kantin’in sahibesi Şemsa Denizsel’in maya günlüğünü geceleri Sûfî’ye masal diye okuduğum günler oldu. Okuduklarımın, seyrettiklerimin hepsinden esinlenerek kendi yolumu buldum. Ekşi maya işi böyle. Kendi ihtiyaçlarınıza ve müsait zamanınıza göre şekilleniyor. Mayanın bazı kuralları var, sizin bazı kurallarınız var. Ortada buluşuyorsunuz.
Tarife geçmeden bir kaç ipucu…
- Ilık içme suyu kullanın
- Mümkünse organik un kullanın.
- Mayanızı hep aynı saatte besleyin.
- Kavanozun kenarında hamur bulaştırmayın. Bu küflenme riskini arttırır.
1. Gün
Sabah 08:30
- 1 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı su
1kg’lık temiz bir kavanozda un ve su karıştırılır. Üzerine bir tülbent kapatılıp sıcak bir yerde beklemeye bırakılır. Un ve su içlerindeki bakteriler ve mutfağınızdaki uçuşan diğer bakterilerle birlik olmak üzere çalışmaya başlarlar.
Akşam 20:30
- 1 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı su
Mayayı havadan tutulan organizmaların miktarını henüz bilemediğimizden su ve un ile varolduğunu düşündüğümüz bu yaratıkları besliyor, gece uykusuna sıcak bir köşede ağzı tülbentle kapalı şekilde yatırıyoruz.
2. Gün
Sabah 08:30
- 1 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı su
Un ve su karışımında pek bir değişiklik yok. Eğer mutfağınızı çok fazla deterjan, çamaşırsuyu ile siliyorsanız, organizma yakalamayı beklemeyin. Siz onları aşırı temizlikle faydalı zararlı demeden öldürmüşsünüz.
Akşam 20:30
- 1 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı su
Biraz kıpırtı başlamış. Organizmalar nefes alıp veriyorlar. Havaya verdikleri karbondioksit hamurun içinde kabarcık olarak görülmeye başlamış… Mayamızı besleyip, sıcak bir yerde ağzı tülbentle kapalı şekilde bırakıyoruz.
3. Gün
Sabah 08:30
- 1/2 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı su
Artık hamurun içindeki bakteri miktarı arttığı için daha fazla un ile beslemeliyiz. Ne kadar besin o kadar hızlı artan organizma. Eğer mayanın kokusu size hoş gelmiyorsa tadına bakın. Acılık hissederseniz, rengi ununuzun renginden farklı ise -pembe, mor- istenmeyen bakterileri de yakalamışsınız anlamına gelir ki bu işe sıfırdan başlayacaksınız demektir.
Akşam 20:30
Artık günde sadece bir defa sabahları besliyoruz. Maya hamurunu şöyle bir karıştırıp, ağzı tülbentle kapalı şekilde bırakıyoruz.
4. Gün
Sabah 08:30
- 1/2 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı su
Mayamı hava sıcaklığı çok değiştiği için kalorifere iyice yaklaştırmıştım. Bu nedenle yüzeyinde kuruma ve kabuk oluşmuş. Kabuğu kırmadan üzerinden alıp atıyoruz. Besledikten sonra kavanozu artık kendi kapağı ile kapıyoruz.
Akşam 20:30
Kapağı açtığımda yüzeyinin tamamen baloncuklarla kaplı olması çok sevindirici. Maya çalışıyor. İçerideki karbondioksiti özgür bırakıp, temiz hava ile dolduruyoruz. Mayalarımızı biraz karıştırıp, kavanozun kapağı kapalı şekilde uyumaya bırakıyoruz.
Bu arada seyrettiğim videolardan birisinde mayanın da ailenin bir ferdi olduğu, artık sürekli onu da bir ev hayvanı gibi besleyeceğimi anlatıyordu. Eh evde yaşayan herkesin bir ismi var. Onun da olmalı diyordu video. Haliyle mayama bir isim koydum. Anneannemin ismi ekmek yapmakta kullanacağım bu yol arkadaşı için çok uygun geldi bana: ‘Nimet‘
5. Gün
Sabah 08:30
- 1/2 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı su
Kıymeti karıştırıp besledikten sonra, hamur yüksekliğinin olduğu noktaya bir işaret koydum. İçerideki organizmalar yeterince hızlı çalışıyor mu kontrol edeceğim. Böylece ekmek yapmaya hazır hale gelip gelmediklerini de anlayacağım.
Sabah 10:30
Hamurda hiçbir kabarma yok. Eğer sanayi tipi maya kullansaydım iki katına çıkmıştı bile.
Akşam 20:30
Maya göz göz olmuş. Her taraf köpük köpük… Su testi yapıyorum. Bir bardak suya bir çay kaşığı maya atıyorum. Hoop diye çöküyor. Yüzseydi ekmek yapmaya hazır olacaktı. O yüzden karıştırıp, sıcak yerine kapağı kapalı şekilde kaldırıyorum.
6. Gün
Sabah 08:30
- 1/2 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı su
Aaaa… O da ne? İşaret noktasının da altına düşmüş. Anlıyorum ki içeride çok bakteri var ama az yemek var. O yüzden br bardaklık kısmını ayırıyorum. Geriye 1 bardak kalıyor. Kalan mayayı ayırdığım miktarı tutturacak kadar un ve su ile besliyorum.
Akşam 18:30
Nimet, köpük köpük olmuş. Çizgiyi 1 parmaktan fazlaca geçmiş. Su testinden kalmasına rağmen ani bir kararla 1 su bardağı mayayı ayırıp ekmeği yoğuruyorum. Tarifi bir sonraki post’ta…
Akşam 22:30
Yoğurduğum ekmek kabarmış. Ayırdığım maya da gözgöz yaşamına devam ediyor. Galiba oldu bu iş…
onlarca okuduğum tariften biri. sonucu merakla bekliyorum. maya işi kolay da ekmek daha meşakkatli gibi geliyor bana. fazla uğraşmadan bir tane yapmıştım. haliyle fazla kabarmamıştı üstü de kalın olmuştu.
O kadar açık anlatmışsınız ki, yapamamk mümkün değil, gönlünüze sağlık .Çavdar unuyla ekşi maya yapmak daha iyi olur diye duymuştum ,doğru mudur bilmem. Ben de yana yakıla çavdar unu aradım en sonunda bugün bulabildim.Ne dersiniz bilgi doğru mudur?Sizi beğenerek takip ediyorum. Sevgiyle kalın…
Merhaba benim mayam galiba tutmayacak 3 günü çok güzel köpürüp kabardı kavanozdan taşıyordu ben gece uyandığımda öyle görünce plastik kaşıkla karıştırdım söndübirdahada göz göz kabarmadı bozulmuşmudur birde aynı ölçülerdemi beslemeliyizz ben bir çat bardagı yaparken yarıma düşürdüm. Taşıyor diye atmalımıyım tutarmı devam edeyimmi bilemedim
merhabalar, eksi maya hevesi beni de sardi.benim mayam ama iki günde iki katina ücüncü gün kabina sigmaz hale geldi .bende dayanamadim yogurdum ekmegimi,hersey güzel görünüyordu ta ki misafir gelince firini unutana kadar….neyse tuzunu az koymusum ekmegimin, fazlaca kizarmis kabugu cok sert bir ekmegim oldu 🙁 tabiki maya olayina devam ediyorum .buzdolabinda bile iki günde iki katini gecen bir mayam var nasil biseydir anlayamadim herkesin mayasi bir hafta on günde olurken benimki iki günde tasiyor :)size ilk sorum bu tuzu az ve sert ekmegi nasil degerlendirebilirim,ikincisi de mayam neden bukadar hizli gelisiyor?cevaplarsaniz cok sevinirim tesekkürler….
Merhaba Devletşah, instagram’da ki heyecanlı arkası yarından sonra burada toplu tarifini verdiğin için teşekkürler 🙂 Sufi varken bunca işe nasıl yetişiyorsun hiç anlamıyorum ama 🙂
Sizi yıllardır sessiz sedasız takip ediyorum, yorum bırakmak bugüne kısmetmiş. Anlatımınız her zamanki gibi müthiş. Ekşi maya fikri uzun zamandır benim de aklımdaydı. Şimdi bu güzel anlatımın üstüne keyifle denemek kaldı bana da. Emeğinize sağlık..
farklı unlarla yapılıyor mu merak ediyorum çok hoş
Elbette farklı unlarla da yapılır. Özellikle çavdar unuyla harika oluyor. Da burada bulmak çok zor :/
Bizde ilk defa evde eksi maya ile ekmegi bir ay once denedik. Esim “wild fermantaion ” adli kitaptaki tariften yapti. Fermantasyonla ilgili baslangic icin cok iyi bir kitaptir tavsiye ederim.
nasıl yaptınız yazar mısınız sağolun
Yazının içinde mayanın nasıl yapıldığına dair diğer yazıya link var. Oradan okuyabilirsiniz.
Merhabalar,
Ben de epeydir eksi maya yapmak istiyordum. Sizin yazınızla beraber harekete gectim. Bugün 3. günümüz. Masallah gayet iyi gidiyor. Benim sorum daha sonra maya olustuktan sonra ne yapacağımız hakkında. Sürekli sıcak yerde beslemeye devam mı edeceğiz? Bizim evde ekmek sarfiyatı cok fazla değil. Nasıl kullacağız? Saklama kosulları ne olmalı? Ayrıca ekmek makinam var. Bu mayayı makina da nasıl kullanabiliriz? Bilgi verirsen sevinirim.
Sevgiler…..
Merhaba Firdevs hanım,
Ekşi mayayı ilk 3-4 hafta dışarıda beslemek daha iyi olur. Maya kuvvetlenir. Sonra dolaba kaldırmak gerekir. Bizde de ekmek tüketimi fazla değil. Ama ben hergün ekmek yapıyorum. Çevredeki eşe dosta veriyorum. Siz de öyle yapabilirsiniz.
Bir yazı daha yazacağım buzdolabına kaldırma ve diğer bakım süreçleri ile ilgili ama benim mayam da o aşamaya gelmedi. Gelir gelmez yazacağım.
Ekmek yapma makinasında ekmek yapma hazırlığındayım. Onun için mayanın gelişmesi lazım. Malum maya hızlanmalı ki makinaya ayak uydursun. Sonucu paylaşacağım.
Sevgiler
selam benim mayam olmadı canım çok sıkıldı sizin tarife göre yaptım ortam karanlık mıolacak nerde hata yaptım ilk önce kabarmalar oldu sonra su birikti üzerinde kolay gelsin
Merha Seyhan hanım,
Umarım atmamışsınızdır. Su birikebilir. O olmadığı anlamına gelmez. Benimkisinde de şu ara aynı şey oluyor. Unu değiltirdiğim için olduğuna karar verdim. Sıcaklık değişiminden olmuş olabilir.
Atmadıysanız devam edin. Bu arada karanlığa ihtiyaç yok. Direkt güneş görmesin yeter. Benimkisi buzdolabının üstünde kalorifere yakın duruyor.
Sevgiler
yeneden yapacağım ısı değişimi yüzünden kokusu çok ağırlaştı yakından takip ediyorum bir de hangi unu kullanıyorsunuz bu işe gönül verdik bir kere bırakmak yok
Merhaba;
Tadı bozulmadıysa devam etseydiniz. Ben halk ekmeğin, cityfarm’ın ve karahan’ın tam buğday unlarını kullanıyorum.
Merhabalar,
Kusura bakmayın bugünlerde sizi sorularımla yoracağım. Benim eksi mayamın adıda bu arada “Melek”. Çocuklarla öyle kararlastırdık. Bugün Meleğin 5. günü. 1 Kg.lık konserve kavanozunda isleme baslamıstım. Şu anda nerdeyse kavanozun tamamına yakın bir seviyede köpürmüs durumda. Işlem doğru gidiyor mu? Besleme islemini yine yarım su bardağı un ve su şeklinde mi devam ettirmeliyim? Bilgi verirseniz sevinirim.
Sevgiler….
Merhaba Firdevs hanım,
Öncelikle melek sağlıkla büyüsün gelişsin sizin çocuklara da sağlıklı gıda olsun.
O köpükler mayanın oluşturduğu karbondioksit. Karıştırdığınızda gaz havaya karışıp, maya azalacaktır. Tarifte 6. Gün 1 su bardağı kalacak şekilde geri kalan 1 su bardaklık kısım atılıyor. Sizin maya aktifleşmiş gibi siz onunla ekmek yoğurun. Büyük ihtimalle güzel bir ekmeğiniz olur. Sonucu paylaşın olur mu 🙂
Merhabalar Devletsah,
Bugün hamuru vermis olduğun eksi mayalı ekmek tarifine göre hazırladım (ben tamamını tam buğday unuyla yaptım). Aksama kadar beklettim. Gayet güzel kabardı. Lezzeti harika:)))Cok beğendim. Esim “zehirlenmeyiz değilmi?” diyerek biraz yedi.
Ancak fırına bir su kabı yerlestirmeme rağmen kabuk biraz sert oldu. Birde ekmeği borcam da yaptım. Bu ekmek pisirmek için bir dezavantaj mı? Nasıl bir pisirme kabı kullanmalıyım? Meleği hergün ne miktarda beslemeliyim? Hergün bir su bardağı kullanma zorunluluğum var mı? Bilgi verirsen sevinirim.
Sevgiler…..
Merhaba Firdevs hanım;
Öncelikle ellerinize sağlık. Kabuğun sert olmasının iki sebebi var. Birincisi sadece tam un kullanmanız. O zaten ekmeği de sertleştiriyor. İkincisi ise borcam kullanmanız. Borcam, dökme demir tencere vs kabuğun sert olması için kullanılan ürünler. Bizim ufaklık sert kabuk yiyemiyor diye ben de yumuşak kabuklu yapmaya çalışıyorum. En iyi çözüm normal kek kalıbında yapmak.
Maya biraz daha güçlenince dolaba kaldıracağız. onunla ilgli yazıyı hazırlıyorum. O güne kadar evet her gün 1 bardak kullanacaksınız ya da benim gibi her gün birilerine verip ekşi maya hastalığını bulaştıracaksınız 🙂
Sevgiler
Merhaba vermiş olduğunuz tarif güzel benim annemde hep ekmek yapmadan önce nohuttan maya yapardı ve çok güzel ekmek olurdu.Aslında ekmekle alakalı başka bir konu için yorum yapmak istiyorum.Günlerdir tutturmuşlar bir ekmek israfı ekmek israfı diye .İşte günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor falan diye ekmek çiler federasyonu tüketiciyi suçlu bulup işte getir bayat ekmeği verelim taze ekmeği çöpe atmayın diye abuk subuk bir teklifle günlerdir kafamızı ütüledi.Sen tüketiciye sesleneceğine ,ekmeği çöpe atma diye,o üç kağıtçı sözüm ona ekmek üreten fırınları denetlesen de adam gibi ekmek çıkartsalar da vatandaş ekmeği çöpe atacağına yese olmaz mı.Ben salak mıyım ekmeğimi çöpe atayım .İnanın benim evimde bırakın ekmeği çöpe atmayı kırıntısını bile yeriz .Ama neden ekmeği adam gibi yapan yerden hille hurda katmayan yerden aldığım için.Ben ne için çalışıyorum ekmek için kalkıp ta ekmeğimi çöpe atmak için mi?a benim çok bilmiş ekmek federasyonu başkanı .Sen önce kendi içindeki çürümüşleri bayatlaı temizle yerine tazseni al da ,ondan sonra tüketiciye sitem et.
Nezamandır aklımdaydı ekşi maya yapmak, dün başladım ikinci gün bitti heyecanlanıyorum sabah olsun diye sabırsızlanıyorum. Ben hala sonrasındaki saklama koşullarını anlayamadım bütün yorumlara ve cevaplara baktım hergüne 1 bardak su ve unla besleyip bir bardağı atıcakmıyız? şimdiden teşekkürler, sevgiler.
O konu hakkında bir yazı daha yazacağım. Buzdolabına nasıl koyacaksınız vs. O güne kadar mayayı 1 ay dışarıda saklamalısınız. Her gün 1 su bardağı ya atacaksınız ya da ekmek yapacaksınız. Beslemek için de 1/2 su bardağı su !72 su bardağı un kullanacaksınız. Sonra dolaba kaldırıp haftada 1 beslemeye başlayacaksınız.
Tam buğday unu olarak ekşi mayada hangi marka unu kullandınız..Ekmek mayalarken hangi unları?
Merhaba Esra hanım,
City farm, karahan ve halk ekmek’in organik tam buğday unlarını kullanıyorum. Malum hepsi düzwnli bulunmuyor. O gün hangisi barsa onu alıyorum.
Bugün 12.gün doğru düzgün bir kıpırtı olmadı yada beni heyecanlandıracak kadar olmadı atmayı düşündüm, olmadı tekrar başlıyayım sonra beklemeye karar verdim akşam arkadaşlarım tezgahda bu ne deyince o bizim nar tanemiz(adını kardeşim koydu bereketli olsun diye) dedim bir açtım gözlerime inanamadım aslında adını nazik koymalıymışım bizim nazik mübarek köpük köpük oleyyy yaşasın! Sabah üzeri kabuk bağlamış iki parmak aşağıya inmiş. Çok sevinçliyim. Teşekkürler.
Tekrar merhabalar,
Bir arkadasım da eksi maya yapmak istiyor. Melekten 1 su bardağı verirsem arkadasımın bu mayayla ekşi maya üretimi nasıl olmalı? Bilgi verebilirsen sevinirim.
Sevgiler…..
Merhaba,
Siz Melek’ten bir su bardağı verdiğinizde kendisinin mayası hazır olmuş olacak. 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı su ile besleyip ertesi gün kullanmaya başlayabilirler.
Merhaba devletsah hanim bizde bu tarifi kuzenimle beraber deniyoruz ben yurtdisinda oda turkiye de internet araciligiyla birbirimizi tesvik edip basladik bu eksi maya isine gelgelelim ne benim ne de kuzenimin mayasinda 6.gun bitmesine ragmen hicbir kipirti yok ve surekli bir su birikimi mevcut bu mayalar tutmadi mi acep :((merakla bekliyoruz hem mayalari hemde cevaplarinizi tesekkurler♥
Merhaba Elif hanım;
Mayanızın tadına bir bakın. Acıma yoksa devam edin. Bazen süreç 10-12 günü buluyor. 12. gün hala hareket yoksa yeniden başlayın. Bunun bazı sebepleri olabilir. Örneğin mutfağınız çok temiz ise, yani sürekli çaşırsulrı ile siliniyorsa mayanız olmaz. Havadan bakteri bulup kapamaz çünkü. Sonra sıcaklık çok mühim. 20 dereceler ideal. 23’ü pek geçmeyin. Bir de kullandığınız su da ılık olsun.
Merhaba Devletşah, Face te ekşimayalı kek yaptığınızı gördüm tarifi bulamadım nezaman yayınlanıcak? Bu arada ekşimayamdan geçen hafta ekmek yaptım. İki gün önce çocuklara öğlen yemeğinde akıtma, dünde akşam yemeğinde pizza yapıldı çok lezzetli oldu herkes çok beğendi. Sevgiler. Teşekkürler.
Elif hanım,
Fırından biraz erken çıkartmışım. Bir de sıcak sıcak kesince hamur oldu iyice… Tarif gelmez uzun süre.
MERHABALAR BENİM MAYAM YARIN ALTI GÜN OLACA HİÇ KIPIRTI YOK ,YİNEDE BİR BARDAK ATMALI DEVAM ETMELİMİYİM .BİRDE MUTFAĞIM SICAK DEĞİL PETEK ÜZERİNEMİ KOYSAM
Merhaba ,ben daha once mayamin gelismedigini yazmistim ama sukur ki oldu ve 2haftadir ekmek almioruz disardan ekmegimi mayamla yapiyorum cok da lezzetli ve guzel oluyor yalniz cok beklemesi mi gerekecek herzaman..cunku en az 8saat beklemezse olmuyor neredeyse birgun bekletiyorum anca ekmek olacak kivama ulasiyor ..hep bu surelerde mi bekletmek lazim pogaca gibi seyler denenebilir mi?onlarda da mi bu surelerde bekletmek lazim ..maya kuvvetlendikce bu sure azalacakmi acaba?cok seymi sordum bilmiyorum ama birde normalde sanayi tipi mayalar kabartip genisletirken bu mayada hamur yayilmak suretiyle buyuyor firina koydugumda bi nebze olsun kabarior ama yine de tatmin edici derecede kabarmiyor ..fikir ve tavsiyelerinizi bekliorum ..tesekkurler..:)
merhaba,devletşah sitenizi çok beğeniyorum,evde ekmek yapıyorum ama makinada,ekşi mayayı denemek istiyorum ancak yapımında anlayamadığım,hergün kaşık ölçüden bardak ölçüsüne geçince mi 1 bardak alınmaya başlanacak,birde hergün besleme yapılınca karıştırılacakmı malum mayamız.sevgiler…
Evet kaşıkla beslemekten bardakla beslemeye gectiğinizde ayırmanız gerekecek. Diyelim 1 bardak ayırdınız. Ayırdığınız şey aslında yarım bardak un ve yarım bardak su değil mi? Onun yerine aynı miktarlarda yenisini eklemelisiniz.
Tabi mutlaka karıştırın ki besin her yere homojen dağılsın 🙂
sormayı unuttum,tam buğday unundan kastiniz,özel paketli tam buğday unu mu yosa ekmek yaptığımız normal onmu.
Beyaz un değil. Paketliösatılıyor. Tam buğday unu. İçinden hiçbir parçası ayrılmadan unhaline getiriliyor.
merhabalaar:)
ekmek yapma makinem yolda, kavusmak üzereyim:)henüz maya yapımına geçmedim, baslamadan önce bir sürü şey okumaya karar verdim ama sanki sizin yoldan yürürsem cok da arastırmama gerek kalmayacak:) benim sormak istedigim; hani marketlerden aldıgımız yas mayalar var ya onlar buzdolabında belirli bir ömürleri var, yaptıgımız maya hep yasayacak mı? zaman zaman bastan aynı islemi yapmak gerekecek mi? mesela şöyle yasatsak; her ekmek hamuru yogurmamızda hamurdan bir parca alsak bir sonraki ekmegi o hamur parcasıyla yapsak??? olur mu sizce;)
Ayşe hanı merhaba;
Bu tip mayaların 100-150 yaşonda olanları var ve çok değerliler… O yüzden siz unutmayıp beslerseniz beraber yaşlanıp gidersiniz. Hamurdan bir parça ayrılıp devam edenlere ise ekşi hamur deniliyor. Biraz daha farklı bir prosesi var.
Merhaba
Benimde mayam 15.gun nihayet oldu.Cok tesekkurler Devletsah doktorum alerjik durumumdan dolayi ekmegimi kendim uretmemi soylemisti sizi daha oncedende takip ediyordumyemek tarifi ararken mayayi gorunce cok sevindim .yeni siteniz de cok guzel hayirli olsun.
Mayayı sıcak yerde dinlendiğin diyorsunuz ya tıpkı yoğurt yapar gibi sarmalı mıyız?
Her gün üzerinden duzenlı alınıp düzenli beslenecek,haftada 1 beslemeye başlayınca besleme nasıl oluyor?
Besleme unutulduğunda maya en fazla ne kadar zaman sonra bozuluyor?( araya tatil, seyahat girdiğinde ne yapmak lazım?)
Teşekkürler
Esra hanım,
Üzerinden alınca aldığınız miktar kadar geri malzeme koymalısınız. 1 bardak aldınız yarım bardak su yarım bardak un koymalısınız.
Evde kedi beslediğinizi düşünün. Yem vermezseniz ölür. Tatile giderken komşuya bırakabilirsiniz.
Sarmanıza gerek yok.
Merhaba,
Ben de yaptım mayamı ama çok kabarcık olmadı uzerınde. Organık buğday, tam buğday, cavdar, karabugday unlarının karısımı ıle besleyıp su verdım ama pek göz göz olmadı. 3 kere ekmek yapmayı denedim ama sonu hüsran, pek bir hevesle başlamıştım ama artık hevesim kalmadı. Yaparken bir seyleri mi atlıyorum diye tarifinizi tekrar tekrar okuyorum ama bir şey bulamıyorum. Sizce sorun nerede olabilir? Ekmekler tas gibi oluyor. Hamur da çok cıvık bır hamur oluyor, kabarması için epey bekliyorum ama kabarmıyor.
merhaba sizden cesaret alarak maya yaptım adını KABARCAN koydum kabarsın diye.bugün 5.gün fazla kabarma ve köpük köpük olmadı mutfakta sıcak bir yerde bekliyor.kavonozu sarmak gerkiyor mu?birde 3.gün şaşırıp yarım kaşık un yarım kaşık suyla besledim.bardak yerine kaşık kullandım o da etkiler mi?sevgilerimle…..
Merhaba,
Kabarcanın bereketi bol olsun. 3. Gün az beslemişsiniz ya ondan yavaş gelişmiş olabilir. Hareket yakında artar. Bulunduğu yer rüzgar almasın. Sıcak olsun yeter. Sarmaya gerek yok.
uzun süredir ekşi maya yapmayı planlıyordum. sizin tarifi görünce yapmaya karar verdim bugün 5. gün bence mayam hazır oldu ( ben yedirmeyi sevdiğim için iyi besledim herhalde)yarın ilk ekmeğimi yapacağım sonucnu yazarım….
eşim ile sizin tarife göre hazırladığımız ekşi maya ile ekmek yaptık güzel oldu fakat mayanın miktarını ayarlıyamadığımız için geç mayalandı.maya miktarı ne kadar olmalı acaba? birde şurda takıldım bilgilendirirseniz sevinirim .kullanacağım kadar mayayı aldıkdan sonra aynı mikarda su ve unmu koyacağım? daha sonra buz dolabınamı yoksa dışarıdamı bekleteceğim?
Merhaba hamide hanım,
Maya zaten 2 su barsağı oluyor. 1 su bardağını ekmek yapımında kullanıyorsunuz 1 su bardağı kalıyor. 1 bardak alınca içinden yarım bardak un yarım bardak su koymalısınız.
İbugünlerde hava serinledi o yüzden geç kabarma normal.
Buzdolabı konusu için başka bir post yazdım onu okuyun lütfen
sanırım bir yapmadığım ekşi mayalı ekmek kaldı, heves ediyorum ama evde o kadar az ekmek yeniyor ki; yaptığım mayayı sonra ne yapacağım endişesi taşıyorum..ama anlatım tam bir kaynak süper olmuş, teşekkürler
merhaba bende 15 gün önce başladım.mayamın üstü bol kabarcıklı fakat yüksekliği pek değişmiyor.kabuk bağlamıyor sizinki gibi.olmadı mı yoksa yeniden mi başlasam
Kabarcık varsa olmuştur. Kabuk kuru havalarda oluşuyor. Nem oranına bağlı… Yüksekliği az biraz değişmiştir.
Emeginize ilginize tesekkur ederim once,bende niyetlendim tarif basit ama mayanin tutma tutmama durumu sanirim endiselendiriyor,ilk gunler 1 yemek kasigi ekledigimiz zamanlarda mesela sbahtan aksama 1 yk un eklemeden once 1 yemek kasigi aliyor muyuz mayadan,fotograflarda olcu kabina dikkat ettim ama tam emin olmak istedim.
Merhaba;
Öncelikle kolay gelsin… 6. güne kadar hiç almıyoruz. Eğer üstü kabuk tutarsa o kabuğu alıp atıyoruz. O kadar.
Sevgiler
Teşekkür ederim ilginize, ben ilk ve ikinci gün aldım ama ikinci yani bugün kabartı gördüm ve akşam ki beslemeyi yaparken aldım,cvbınızı şimdi okudum 6. Güne kadar diger gunlerde almam tamam tekrar tesekkür ederim, tariflerinizde kolaylıklar ve başarılar dilerim,
..Sevgiler..
merhaba.mayamız olduktan sonra dolaba kaldırsak,ağzı kapalı şekilde ne kadar süre özelliğini koruyabilir?saygılar
Merhaba,
sorunuzun cevabını burada bulabilirsiniz. Sevgiler
http://www.devletsah.com/eksi-maya-buzdolabina-tasindi/
Selam. Yazınızdan çok faydalandım. Bu bakteri besleme olayına evde bira yapma işinden dolayı alışığım. Buğday birası ve meyve birası (cider) Türkiye’de çok bulunan şeyler değil. Bulursanız da fahiş fiyatlı oluyor. Evde yapıyorum. Arkadaşların maya ile ilgili kaçırdıkları bazı noktalar var. Onları anlatayım; bir de sorum olacak ardından.
Bakterilerinizi besliyor olabilirsiniz ama bakteriler bizim gibi kendi vücut sıcaklıklarını üretemediklerinden onlara vücut ısısı vermelisiniz. 20 derecenin altında hiçbir bakteri çalışmaz. 35-36 derecelerden sonra da aşırı çalışır. Yanlış işler yaparlar (öyle diyeyim şimdilik). Düzgün çalışmasını istiyorsanız bakterilerinizi 30 derecede tutun. İmkanı olan kaloriferin yanına koyabilir, 30 dereceye ayarlanmış bir akvaryum termostatını bir tencere suya daldırıp maya kavanozunu bu tencerenin içine oturtabilir. Ben büyük bir tencerede biraz su ılıtıp (ısıtıp değil, ilk başta termometre kullanabilirsiniz sıcaklıktan emin değilseniz) ortasına kavanozu oturtuyordum. Pazar günü koyduğum maya bugün (perşembe) kavanozdan taşıyor. Yani bakterilerinizi sıcak tutun, onlar da sizin için çalışsın.
Sorum: Ben mayayı yaptım. Bunu hamura nasıl karıştırıyoruz? Nasıl bekletiyoruz? Bunu da anlattığınız bir yazınız var mı? 1 kilo una ne kadar maya koymalıyım? Ne kadar süre bekletmeliyim.
Teşekkür ederim.
Merhaba;
Sitemde 1-2 tane tarif var. bu standart ekmek tarifi: http://devletsah.com/eksi-mayali-ekmek
Bir de pancake var ki.. misss…. http://www.devletsah.com/eksi-mayali-pancake/
Severseniz brioche tarifi de var: http://www.devletsah.com/eksi-mayali-brioche/
Merhaba, bir iki kez denedim ama daha 24 saat dolmadan üstü siyah su oluyor, neyi yanlış yapıyorum acaba? Kapağı kapalı mı olacak ilk başlarken mayaya?
Merhaba Devletşah,
Ekşi maya ile ilgili yazını heycanla okudum, o kadar güzel anlatmışsın ki; tamam dedim, ben bunu yaparım.Geçen pazar başladım mayamı tutmaya.Baştan çok güzel gidiyordu.Sonra bakterilerin çok fazlalaştığını düşünerek bir kısmını aldım, ikisini de ayrı yerde beslemeye başladım. Ama bu işlemden sonra hiç kabarcık olmamaya hatta üzerinde su birikmeye başladı:(( Neyi yanlış yapmış olabilirim acaba? Evim bazen çok soğuk bazen de sıcak oluyor, hatta bazen kaloriferin üstüne koyuyorum ılınsın diye, bunun etkisi var mıdır? Şuan mayam, tadı fena olmamasına rağmen oldukça ekşi kokuyor.Onu kurtarmanın bir yolu var mıdır, yoksa sil baştan mı yapmalıyım??
Merhaba,
Mayanız tutmuş. Sıcak hava onun daha aktif hale getiriyor. Haliyle besin daha çabuk tükeniyor ve üste su çıkıyor. Ekşiliğin sbebi de bu. 24 derece ideal kalorifere yakın ama değmeyecek şekilde saklayın. Ekmeğinizi de yapabilirsiniz.
çok teşekkür ederim Devletşah. Ekmeğimi yapabileceğim için çok sevinçliyim. Hemen yapmaya koyuluyorum. Sonuç da güzel olur inşallah..
Yarin basliyorum insallah!!!
Yıllardır çok nadir ekmek yiyorum,inşallah sayenizde ekmek hayalleri kurmaya başladım.mayamın 4. Günü.burdaki anlatımldan buzdolabına geçene kadarki sürede nasıl muamele edeceğimi anlayamadım.bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba,
Hergün aynı saatte şçinden 1 bardak alıp, yarım bardak su ve un ile beslemeye devam edeceksiniz o kadar 🙂
Sevgiler
Sevgili Devletşah; nihayet ekmeğimi yaptım.Sana çoook teşekkür ediyorum.Vede dua ediyorum.Mayam bugün besledikten 1 saat sonra iki misline çıktı.Çok mutlu oldum ama inşaallah yanlış birşey olmamıştır.yaptığım hamurdan bir parçayı bekleterek maya yapabileceğimi duydum bu bilgi için ne dersiniz? Tekrar teşekkürler ve sevgiler……
Öncelikle ellerinize sağlık. Hamurdan parça kopartılınca yapılan ekmek ekşi mayalı değil ekşi hamur olur. Mayalama değildir. Ekşi mayalı ekmeğe o hamuru katarsanız lezeti daha güzel bir ekmek olur. Ama ikisi farklı şeydir.
okadarbilimsel olmuşki insanın mayayapasıgeliyo
Hay sizden allah razı olsun gözel lisanlı kızgardaş ! Allah rahmet eylesin anacığım , öldüğünden beri bu mayanın tarifini aryodum bir türlü bulamıyodum çünkü bunun tarifini bir tek anam biliyodu .bizde bu mayaya kök maya dirle ama nasıl yapulduğunu ve bir türlü beceremiyodum dutturamıyodum tesadüf işte uyku bu ya uyuyamadım galktım şu interneti bi garuşduruyun didim bloğuna rastladım fakat çok enteresan bende dün undan maya başlattım yine denemek içün içine duzda goydum ama yanişmiş … sayende doğrusunu saat 04. 15 yi geçerek gac senedü çok merak iddüğüm eyşi maya yapmayı öğrenmiş oldum . elin kolun dert gömesin kızgardaş ,teşekkür iderin gendünüze iyi bakın sağlıcakla .Ayşesin Aysın Boyner
Merhaba Devletşah Hanım,
buradan edindiğim bilgilerle 17 Kasım 2013 tarihinde başlattığım mayam bugünlerde 70 günlük olmaka üzere. Çok hızlı ve randımanlı bir maya oldu. Bugün artık buzdolabına alacağım. Çünkü akşamları beslerken üzerinde zarımsı bir madde de oluşmaya başladığını gözlemliyorum. Bir sorum da şu olacak: Bir haftadan daha uzun süre beleyemeyeceksem derin dondurucuya atmak sakıncalı mıdır?
Teşekkür ve selamlarımla..
Tonguç AKKUŞ
Merhaba,
Sakın ama sakın dondurmayın… Bu sanayi tipi mayaya benzemez ölür… Mutlaka beslemeye devam esin. Başka yolu yok. Evlat edinmek gibi birşey 🙂
Merhaba Devletşah Hanım,
öncelikle bu kadar ayrıntılı ve anlaşılır yazdığınız için size kendi adıma teşekkür ederim :)tam bir hafta önce ekşi mayamı başlattım ve dün gece birden kabardı ve bol köpüklü oldu fakat ben sabahları besledğim için bir şey yapmadm sanırım karıştırmam gerekiyordu ve sabah bir baktım köpük yarıya inmiş ve köpük daha sarı bir renk almış.kokusu oldukça ekşi bir sorun mu olmuştur acaba? tekrar teşekkürler ve sevgilerimle 🙂
Gülçin hanım;
Hayır sorun olmamıştır. Bugün artık ekmek yapabilirsiniz. 1 hafta kadar sonra da dolaba kaldırın mayanızı.
Şimdiden afiyet olsun
Sevgiler
Hanımefendi, Paylastıgınız deneyiminizden yola çıktım. Adım adım takip ederek 7 gun sonunda artı benim de BEREKET adinda eksi mayam oldu. Size teşekkür ederim
Slm tarif icin cok tesekkurler 1 haftayi gecti mayam ekmekte yapptim supper oldu artik aksamlari besleyip dolapta kapali mi tutmak gerekiyor
Merhaba Zerrin;
Evet artık haftada bir kere besleyim 3 -4 saat tezgahta bekletip buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Merhaba, sanirim basardim eksi maya olayini ama emin degilim. Tadina bakdim limon gibi eksi. Siz aci olursa olmamis dediniz.emin olamadim simdi. Kokusu da adi gibi eksimi? Normalmi?
Merhaba;
Acı olsaydı emin olun anlardınız. Tadı da kokusuda ekşi olacak.
Merhaba,
Size bloğunuzdan yola çıkarak hazırladığım ekşi mayam ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Adı Pakize olan mayam bugün itibariyle 1 aylık oldu, çok kez ekmeği yapıldı hatta bereket olması adına birkaç haneye daha dağıtıldı. Fakat yaptığım ekmeklerimi tadı çok güzel ve ekşi olmasına rağmen bir türlü istediğim gibi kabartamıyorum. Kullandığım malzemelerin miktarı; 1 su bardağı ekşi maya, yaklaşık 4 su bardağı un (2 organik tam buğday ve 2 beyaz un karışık), 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 veya 1+1/4 su bardağı su.. (suyunu daha fazla koyunca daha cıvık ama daha büyük ekmeklerim oldu)İşten eve gittikten sonra yoğurup hatta arada katlama yöntemi ile hamuru dürtükleyip sabah işe gitmeden önce pişiriyorum. Bu şartlar altında ekmeğimi nasıl kabartabilirim? Bu konuda sizden destek rica ederim.
Merhaba,
Mayanız hala çok genç o yüzden 4 su bardağı unu kabartamaz. 2,5 su bardağı un ile yapın. Yarıyarıya karıştırın yine. 1 su bardağı su yeter. Bir de tuz koyuyorsanız mutlka pekmez bal gibi besleyici bir şeker de koyun. Çünkü tuz mayanın aktivitesini kısıtlar.
Sevgiler
Merhaba,
Ben ekmek yapmaya ilk başladığımda 2,5 su bardağı un ve 1 su bardağı su ile ilerledim. Ancak çok küçük ekmekler elde ettiğim için büyütebilmek adına su ve un miktarını artırdım. Şimdi tavsiyenize uyarak 1 çay kaşığı pekmez de ekleyip mayamın miktarını biraz artırarak deneyeceğim. Delikli yapıda büyük somunlar elde etmeyi gerçekten çok istiyorum 🙂 Yardımlarınız için teşekkür ederim..
Melis hanım;
Benim mayan 1 yaşını geçti. Yeni yeni büyük delikler oluşmaya başladı. ilk 4 ay neredeyse öyle ekmekler pişirmeniz zor. Ben 2,5 bardak un ile marketlerde satılan tost ekmekleri boyutunda bir ekmek elde ediyorum. Mayanız güçlendikçe daha çok kabaracak… Mayanın güçlenmesi de sıklıkla ekmek yapmanızla alakalı. Ben bir ara güçlensin diye her gün ekmek yapıp birilerine veriyordum. O yüzden bence küçük ekemkler yapın ama sık sık yapın.
Teşekkür ederim Devletşah Hanım,
İnanın bende şifa ana gibi sürekli ekmek yapıp aileme, ofisime ve ulaşabildiğim her yere dağıtıyorum ve bundan çok keyif alıyorum:) Tavsiyelerinizi dinleyerek bu şekilde denemeye devam edeceğim her gün, 4 ay sonra tecrübelerimi size aktarıyor olurum mutlaka. Kolaylıklar dilerim.. 🙂
Merhaba
Öncelikle tarif için çok teşekkürler.Uzun zamandır yapmayı planladığım ancak kızımın ek gıda döneminde uygulamayı başarabildiğim mayam 4.günde çok güzel kabardı yoğunluktan ekmek yapmaya ancak 6. günde fırsat bulabildim.Geceden küçük bi ekmek mayalayıp sabah pişirdim ancak ekmeğimin içi hamur olmuştu bunun sebebi sanırım fırından erken çıkarmamdır ancak ekmeğin tadıda çok ekşi yencek gibi değil 🙁 acaba mayamda mı sorun yoksa hamur çok beklediği için mi anlamadım.7.gündede mayamı besleyip dolaba kaldırdım bunun içinde acelemi etmişim acaba dolaptan tekrar çıkarmalımıyım?
Merhaba,
2,5 su bardağı un ile yapılmış bir Ekmek aşağı yukarı 45 dakikada pişiyor. Öncesinde hamur olur.
Tadının bu kadar ekşi olmasının iki sebebi olabilir. İlki çok maya az un. İkincisi çok uzun mayalama süresi…
7. Gün biraz erken olmuş. Ama problem değil. Besleyin dolaba koymadan 3-4 saat dışarıda ağzı açık beklesin,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Tavsiyelerinizi dikkate alarak tekrar deniycem
tarifinizi paylaşdığımız için teşekkürler.ben de kendi ekşi mayamı yapdım.çok güzel oldu 2 haftdır onunla ekmek yapıyorum çok güzel kabarıyor bir daha teşekkürler devletşah hanım
Cevap için çok tesekkürler , peki hafta bir kez besleyince bşr kezmi maya alabiliyoruz yani beslediğimiz gün sadece bir bardakmı
Tesekkürler
Merhaba Zerrin hanım;
Günde sadece 1 kere olacak şekilde istediğiniz zaman, istediğiniz sıklıkta mayadan alabilirsiniz. Çok ekmek tüketmiyorsanız haftada bir kere beslemeyi unutmayın diye en az haftada 1 kere beslenmeli diyorum. Yoksa hergün ekmek yapabilirsiniz. O zaman hergün beslersiniz. Ama ekmek yapmayacaksanız beslemek için, içinden maya alıp çöpe atmanız lazım. İsraftan başka bir şey değil.
merhaba ben organik yulaf unundan her sabah mayamı besledim bugun 6.günü ve besleyeli 11 saat oldu çok kabarmış köpük köpük olmuş sizce hemen önmaya yapmalımıyım?? yoksa karıştırıp yerine mi koyayım? bir de mayalayacagım zaman yulaflı nasıl ayarlayabilrim ? bir hevesle ilk defa ekşimaya basına gectim:)) teşekkürler şimdiden
Merhaba;
Açıkçası yuluf mayası ile ilgili birşey söyleyemem. Ama tahmin de bulunabilirim. Yulaflı ekmekte çok kabarma olmaz. Gluten alerjiniz mi var?
Merhaba Devletşah hanım, mayayı mutfağı çok fazla çamaşır suyuyla sildiğimden odada yapsam olur mu?
Elbette olur da bence bu kadar çamaşır suyu kullanmayın. Sonra vücudunuz bakterilere nasıl alışacak? Sık sık hasta olma sebeplerinden birisi sürekli çamaşır suyu kullanımı biliyor muydunuz?
Sevgiler
Tarif doğal ama süresi çok uzun ayrıca maya ne kadar sert olsa o kadar ekmek kaliteli özlü olur.
Hazır hamurdan bi miktar alınıp içine şu ve un ilave edilip sirkede katılabilir yarım saat yoğrulup 4 saat gibi sürede doğal maya elde edilebilir. Birde Yoğrulan hamur gayet sert olmalı..
devletşah hn. yorumlarımızı bırakıyoruz sorularımız oluyo ama bakıyoruz cvp veremiyorsunuz çok mu yoğunsunuz?
Sorulara bir kaç gün içinde cevap veriyorum. Sizin sorunuzu göremedim…
Sevgili Devletşah hanım
Bu çok güzel , faydalı tarifiniz için teşekkür ederim. Bu güzel tarifinizi tevafuk gördüm 2 gün oldu başladım , benim mayamın adı ”canımsın” ben öyle alıyorum elime ve konuşuyorum onunla ,aynen çiçeklerimle konuştuğum gibi 😉 Canımsın’ı ben buzdolabinin üstüne koydum sabah baktım göz göz hava kabarcıkları var ,doğru yoldamıyım sizce ? Onu çok seviyorum,inşaallah oda beni sever,anneme ablama anlattım onlarda yapacak ( daha sırada kardeşim yeğenlerim var) . Ayrıca bu güzel anlatımınız için de teşekkür ederim. Tekrar görüşmek üzere. Saygılarımla.
Merhaba İnci hanım;
Evet doğru yoldasınız. Biraz daha devam edin güçlensin. sonra da ilk hamuru tutarsınız.
Sevgiler
merhabalar Devletşah hanım,ekşi maya tarifi ararken sizin tarifinizi gördüm sizin tarifinize göre yapmaya başladım. her şey iyi gidiyordu fakat 6. gün olunca ben mayanın içine ekşi yoğurt attım .tamam oda güzel oldu ,bügün ekmek te yaptım ama tadı biraz fazla ekşi oldu ,tekrar bi daha mı yapayım MAYAYI yani bukadar ekşi olsun istemiyordum,yada ne yapayım. bi sorum daha olacaktı dolaba koyacağım mayayı ekmek için yoğurduğum hamurdan koysam nasıl olur .ELLERİNE VE YÜREĞİNE SAĞLIK….
Sevim hanım;
Neden yoğurt eklediniz hiç anlamadım. Evet ikisi de bakteri ama ikisi farklı tip bakteri… Şu anda farklı cins bakterileri bir arada beslemeye çalışıyorsunuz. Bir daha eklemezseniz bir süre sonra düzelir.
İlk ekmekleriniz ekşi olacak. Yazımda da bahsetmiştim. Neredeyse ilk bir ay gittikçe hep ekşi ekmek olacak. Maya kuvvetlendikçe ekşime azalacak. Bizim 1 yaşını geçen mayamızla yaptığımız ekmekler hiç ekşi olmuyor.
Ekşiliği azaltmak için buzdolabında 2 günde mayalamayı deneyebilirsiniz. Ama uzun iş. Yani ekmeği yoğurun ilk 3-4 saat dışarıda mayalansın. Sonra naylon torba içinde buzdolabına kaldırın 2 gün bekletin sonra çıkartıp 3-4 saat daha dışarıda mayalayın ve pişirin. Ama bu bile ilk zaman ekşi olur.
Hamurdan dolaba koyarsanız ekşi maya değil ekşi hamur yapmış olursunuz. Ekşi maya ile ekşi hamur aynı değildir. Eskiden büyüklerimiz ekşi hamur da çok yaparlarmış. Ama hamurun performansı maya kadar yüksek değil.ü
Sevgiler
Devletsah hn merhaba
ben de hidrelezde basladim mayami yapmaya. bugun 4.gunum dun ve bugun ustunde su birikiyor. koku ve renkte bir bozukluk yok. acaba daha fazla una mi ihtiyaci var?
sevgiler
Mehtap hanım;
Hayır. Sabah akşam besliyor musunuz?
sizin yazdiginiz gibi 3.gun itibariyle sadece sabahlari besliyorum. aksamlari kapagini acip karistiriyorum.
Selamlar,bu eksimaya ekmeklerine Afyonlu esimin istegi uzerine basladim,iyiki basladim,tesekkur ederim.Sorum: kavanozda neden 1 bardak kalacak sekilde sabit tutuyoruz mayamizi.2 bardak olsa n’olur? Benim mayam bu sekilde oldu.1bardak kalacak sekilde mi devam etmeliyim,ne dersiniz?
Merhaba;
Ne kadar çok mayanız olursa o kadar çok un ve suyla beslemek zorunda kalırsınız. O zaman da hiç ekonomik olmaz.
:)haklisiniz.Bugun 1bardak mayamla hamurumu sabah saat 10:30 gibi ysptim.Aksam 20:00 de firina attim ama inanin kabarma o kadar azdi ki.Neden kabarmiyor bu hamur? Bu 3.ekmegim.
Birde; bugun mayamin 11.gunu.hala mutfakta ama kavanizun kendi kapagiyla kapatip,hergun beslemeyip,sadece ekmek yaptigim zamanlarda besliyorum.2-3 gunde birde ekmek yapiyorum.Besleme seklim yanlis mi? Hergun 1 bardagini atmak istemiyorum.
Sevgiler.Tesekkurler.
Sibel hanım;
Mayanız henüz çok genç. Kabarması çok yavaş oldu. Ben ilk bir ay her gün besledim. Maya kuvvetlensin diye. Besledikten sonra 2-3 saat açıkta bekletip sonra kapağını kapamak lazım.
Atmak istemiyorsanız o gün yaptığınız kek, omlet vs içine karıştırabilirsiniz.
sevgiller
Cevap icin cok tesekkur ederim.Mayamin basina geleni sizlerle paylasmak isterim: Bu cumartesi tatil sebebi ile annemleri ziyarete geldik bebeleri de alip.Mayami birakacagim kimse olm.icin onuda aldim yanima ve annemin mutfagina biraktim. Swvgili annecim bebegimizin mamasi eksimis sanmis dokmus,piril piril olmus kavanoz.Gordum kavanozu,birsey soylemedim ama gozlerimde baska kavanoz ariyor mutfakta.O olamaz cunki :(( Konusurken kendi demez mi,bebegin mamasimiydi kokmus bozulmus kizim,doktum,diye.:)))))) Canin sagolsun kayinvalidecim.Yeniden yapariz. Size diyecegim gittiginiz yere gotururseniz onlara soylemeyi unutmayin.Sevgiler.:)
Ay çok geçmiş olsun 🙁
Sevgili devletsah,annem harika ekmekler pideler yapar,izmitte yasiyor ve burda eksi mayayla nefis ekmekler yapan bir suru firin var.-bir ekmeklik hamur’diyerek firindan bir parca hamur alir ve onu cogaltir.sorum su;o eksi mayali hamuru besleyip eksi mayamiz yapamazmiyiz?Olabilrise ne sekilde olmali.Emegine saglik..
bende mayaladım yalnız bugün 5.gün üstte su çıkıyor un dibe çöküyor. tutmamış olduğunda mı acaba?
Mayamin badina gelenlerden sonra yeni mayam 1ayluk oldu bile. Artik ekmeklerim cok lezzetli oluyor,1ay bile farkediyor anlasilan.Dolaba kaldirdim.Sulansada karistirip beslemeye devam.1yasina girdigini dw gorurum ins. Aklima takilan su: Yasi ilerledikce 1 bardak maya ile karistirilan un miktarini arttirabilecekmiyiz.Suan bir bardak ile ancak 2,5 bardak un karisimi kabariyor.Daha buyuk ekmekler icin 1 bardak maya kullanarak daha fazla un ve su ile buyuk ekmekleri ne zaman yapabiliriz Devletsah? kolayliklar..
Merhaba,
6. günde 1 au bardağı mayayı ayırıp ayrılan kısım kadar tekrar beslediğiniz akşam da tekrar 1 su bardağı ayırıp ekmeği yoğurduğunu söylemişsiniz. Acaba 2 kere mi ayrılıyor 1 su bardağı mayadan bu kısmı anlayamadım?
Merhaba;
Sabah ayırıp normal besleme işlemine devam ediyorsunuz. Ayırdığınız pancake falan yapabilirsiniz. Akşam tekrar ayırıyorsunuz. O ayırdığınızla ekemk yapıyorsunuz.
Sevgiler
Ben akşamları ayırıyorum ekmek yapıyorum her gün akşam besliyorum, sabah akşam mı beslemek gerekiyor ve ayırma yapmak gerekiyor?
Hayır günde bir kere besliyorsunuz. hatta ilerleyen zamanlarda haftada bir besleyeceksiniz.
besledikten 2-3 saat sonra ağzını kaptmak mı gerekiyor?
Ekmek yapmaya başladıktan sonra evet. ağzını kapatıp dolaba kaldırıyorsunuz.
neyse cvp yok sorularıma en iyisi ben diğer sitelerden bilgi almaya çalışayım
Hergün her saatimi internette geçirmiyorum. Benim de gerçek bir hayatım, ilgilenmem gereken bir çocuğum, evim, işim var. Mümkün oldukça cevap veriyorum. Hatta sruya mahal vermeyecek açıklıkta yazıyorum… Sorduğunuz tüm soruların cevapları da yazılarda mevcut.
SEVGİLİ DEVLETŞAH HANIM,
EKŞİ MAYA TARİFİ İÇİN ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER. TARİF ETTİĞİNİZ GİBİ YAPTIM VE İLK DENEMEM OLMASINA RAĞMEN TUTTU. ANCAK BİRDE YAŞ MAYAYADA UYUTMA OLAYI VARMIŞ. NEZAMAN BUZDOLABINA BIRAKACAĞIM. BUZDOLABINDAN ALINCA HANGİ İŞLEMLERDEN GEÇMELİ KULLANABİLMEM İÇİN.
YANITLARSANIZ TEŞEKKÜR EDERİM.
Merhaba;
Ekşi maya hakkında merak ettiğiniz herşey bu linkte var… Tarifler buzdolabına girişi, kullanılan malzemeler…
http://www.devletsah.com/etiket/eksi-maya/
Merhaba benide bugün hey canlandırdı bu maya işi okuduğum bir kitaptan cok etkilendi . Ama nasıl yapacağını bilmiyorum tesadüf sizi buldum internette hepsini okudum çok hoşuma gitti ben de yapmak istiyorum marketten unu temin edebilirmiyim teşekkür ederim
Merhaba;
Büyük marketlerde var. Eğer İstanbulda oturuyorsanız Halk Ekmek büfelerinde de var.
Merhaba 🙂 ekmek makinası kullanmaya yeni başladım,bir tanıdığım benim için ekmek yapan birinden maya temin etmiş ” bununla yap daha güzel olur” dedi hevesle,fakat maya hamur şeklinde,bunu makinada kullanmaya cesaret edemedim zira tuzu azıcık az koyunca ekmek güzel olmuyor mesela 🙁 bana bir yol gösterirseniz sevinirim 🙂 teşekkürler şimdiden
merhaba bir yakınımızın rahatsızlıgı var glutensiz undan ekmek istiyor fakat sımdıye kadar yediklerinde istediği kabarık ekmek dokusunu bulamamıs.katkısız ve glutensız bır ekmek ıstıyor ben onun için bu ekşi mayadan yapmak istiyorum fakat glutensiz un kullanarak basarılı olabilir miyim??merakla cevabınızı bekliyorum.şimdiden teşekkurler
Ekşi maya yapımı için meşe külü suyu lazım değil mi? Ekşimik mayalar için literatürde meşe kül suyundan bahsediliyor, bu sizin tarifini verdiğiniz başka bir çeşidi mi, yoksa bu şekilde de yapılabiliyor mu?
Fatih bey;
Kül suyu suyu yumuşatmak için kullanılıyor. Eskiden malum klor vs çok daha fazla onu yumuşatmak için kül kullanılıyor. Saç yıkamak için bile küllü su kullanılıyormuş. Şimdi buna ihtiyaç yok.
Merhaba,unu suyla bulamaç yapın mayalandiktan sonra üzerine sürüp pişirin, kabuğu yumuşak olur,sevgiler.
Mayam çok guzel oldu 3.haftaya girdik ve dolapta beklemedeyız
Güzel yazı olmuş teşekkürleer..
Ekşi maya ile makinede ekmek nasıl yapabilirim ölçüleriyle tica etsem
Her makinada yapamazsınız. Bazı makinaların ekşi maya programı var onjnla yapabilirsiniz.
Merhaba mayam 1 hafta oldu üçüncü günü çok güzel kabarıp köpürdü gece kalktığımda kavanozdan taştığını görünce plastik kaşıkla karıştırdım hemen indi bir dahada göz göz kabarmadı bozulmuşmudur atmalımıyım birde aynı ölçülerdemi beslemeliyim tşk ederim
Hayır birşey olmamıştır. Beslemeye devam edin 🙂
Devletsah hanim benimde mayamin uzerinde su birikmisti o normalmis sanirim 5. Gunumuz bugun kabarcik durumu iyi galiba fakat kokusu cok eksi geliyor bana birde tadina tam bakamiyorum,baska bir anlama yontemu var mi acaba tesekkurker simdiden:):)
Merhaba,
Üzerinde su birikmesi normal… Ekşi olması da normal. O ekşiliği ilk ekmeklerde de hissedeceksiniz. Maya güçlendikçe ekşilik azalacak.
ekşi maya yapmak istiyorum ama malum eylülün sonuna doğru kurban bayramı var.şimdi ekşi maya yapmaya başlasam bayrama giderken yanımda götürmek zorunda mıyım yani maya işini bayramdan sonraya mı bırakmalı yoksa bayrama giderken evde bırakmakta bir sakınca yok mu
daha yeni olacağı için hergün beslenmesi gerkecek. bayram sonrasına bırakın maya yapma işini 🙂
Merhabalar,
Eksi mayam yaklasik 6 aylik
Oldu,tatile gittigimden dolayi derin dondurucuya kaldirmistim,bu sabah tekrar derin dondurucudan cikardim buz dolabinda cozuldu ,tekrar nasil
Aktiflestiricem bana yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler..
Sevgiler
Zeynep
Merhaba;
Ben hiç dondurmadım. O yüzden bir şey söylemem imkansız.
Maya yapma denemelerim başarısızlıkla sonuçlandığı için ben ismini Nazlı koydum. Sıcak bir coğrafyada yaşadığımdan sanırım çok çabuk üreme oluyor, hızına yetişemiyorum. 24 saat sonrasında gayet güzel kabarmıştı. Sanırım beslediğim miktar az geldi. Nazlı küstü. Bugün 3. günümüz ama çok fazla kabarmadı. Ne dersiniz? Atıp yeniden mi deneyeyim yoksa devam mı edeyim?
Beslemeye devam edin…
Merhaba,
İki yıldır ekşi maya ile ekmek, poğaça ve tarhana yapıyorum. Yorucu ama hasta midelerimiz için gerekli.
Mayanızı geniş ağızlı cam kaplarda ya da kavanozlarda beslemenizi tavsiye ederim. Mayayı beslemek daha kolay oluyor.
Bulabiliyorsanız değirmen unu kullanın.
Ekşi maya ile sağlıklı ekmek yapacağım diye az tuz koyarsanız, ekmeğiniz hacimsiz olur.
Merhaba. Mayamın bugün 3.günü baya koluyor ve kabarma olmadı sabah kalktığımda üstünde su birikmişti. Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olur musunuz?
Siz yorumu onaylayana kadar mayam küf tuttu teşekkürler
Merhaba;
Ben de bütün normal insanlar gibi seyahate çıkıyor, hasta oluyor ya da başka sıkıntılar yaşıyorum. O zamanlar da nasıl insanlar işe gitmiyorlar, maillerine bakmıyorlarsa ben de bakamayabiliyorum. Kusura bakmayın. Sizin yaşadığınız problem başkaları da yaşayıp defalarca sormuştu. Keşke yorumları okusaydınız.
Organik değilde normal tam buğday ünü ile denesem olurmu.tesekkur ederim
Tabi olur…
Merhaba. Sonunda ve sayenizde dun aksam ekmegimi yaptim :)) birkac sorum olacak yanitlayabilirseniz sevinirim.
1. elimdeki yaklasik 9 gunluk mayayi disarda beslemeye devam edecegim. Aksamlari kavanoz kapagini acip karistirip havalandirmaya gerek var mi? Sadece sabahlari besliyorum. 24saat kapali kalmasi sıkıntı yaratir mi?
2. Mayayi buzdolabina kaldirma vaktinin geldigini nasil anlayacagim?
3. Maya buzdolabinda da agzi kapali mi kalacak? Kuf yapabildigini okumustum. Acik mi birakmak gerekir?
4. Mayanin hazirlandigi kavanozu degistirmek sorun yaratir mi?
Ilginize simdiden tesekkurler
Merhaba;
Buzdolabı ile ilgili sorularınız için bir yzı olacak sitede onu okursanız iyi olur. Kapak kapalı olacak. Sıkıca hem de…
Besledikten sonra 1-2 saat kadar açık bırakın sonra kapayın. Buzdolabına koyarken de öyle yapacaksınız.
Günde bir kere beslemek yeterli.
Kavanozu değiştirmekte hiç problem yok. Ben yayvan plastik kelepçeli kapağı olan cam saklama kutularından kullanıyorum.
Faydalı bir yazı olmuş.Maşallah Yorumlarlada süslenmiş yazı.Teşekkürler
Merhaba, sanırım ben maya yaparken beyaz un kullandığım için mi maya aktivasyonu gerçekleşmedi bir türlü?
Tabi ki… Tam buğday hem de organik olmalı ki bakteri tutunacak yer bulsun.
teşekkürler 🙂
Maya da ekmek de harika oldu. İkisi de ilk deneyimim. Sevgili Devletsah bu değerli ve yerinde paylaşımlariniz icin çok teşekkürler.
Merhabalar,Mayamın üstünde su birikiyor ve kabarma yok 6. günü olmasına rağmen ne yapmalıyım?
Daha sıcak bir yere koymayı deneyin. bakalım ne olacak. kabarcıklar var mı?
evet denedim üstü kabuk bağlamış ve çok ufak kabarcıklar oluşmuştu, bugün tekrar besledim bakalım inşallah başarırım bu sefer…
Bu şekilde kaç gün beklemeliyim sizce?
10-12 güne kadar devam edin.
Benim yengem her ekmek hamurundan biraz ayırır, onu maya olarak saklardı. bir sonraki ekmeğe onu katardı. her gün, aynı saatte beslenen bir maya görmedim onda. ayrıca o zamanlar buz dolabı bile yoktu. ekmekleri süperdi. kocaman tepside kabarıp pişerdi. buz dolabının filan olmadığı bir ortamda insanlar nasıl ekmek yapıyormuş? Yengem vefat etti, ona soramıyorum maalesef. ben şu an batı toroslarda arazide yaşıyorum ve kendi ekmeğimi yapmak istiyorum. buradaki köylüler yufka ekmek yapıyorlar. maya filan yok. Yengemin şu tarifini bir bulabilsem ne güzel olacak. Siz bu konuda çok okumuşsunuz, muhakkak rastlamışsınızdır. eski köylü kadınlar, buzdolapları olmadan nasıl yapıyordu o kabarık ve lezzetli ekmekleri?
Kenan bey;
Yengenizin yaptığı ekmek ekşi mayalı değil. Onun yaptığı sisteme ‘EKŞİ HAMUR’ deniliyor. İkisi birbirinden çok farklı teknikler.
Tam buğday unu yerine beyaz un kullansam olur mu ? NOT: BEYAZ UN organik olmayacak.
Hayır olmaz… Organik olmayan unlarda koruyucu madde var. o yüzden içinde bakteri yaşamasına müsade etmiyor.