Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi Mayalı Ekmek

Malzemeler

Hazırlanışı

  1. Bütün malzemeler bir kase içinde karıştırılır.
  2. Karışım 3-4 dakika dinlenmeye bırakılır ki içindeki gluten otoliz olarak ortaya çıkmaya başlasın.
  3. Hamur 10-12 dakika ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğrulur.
  4. 5 dakika daha dinlendirilen hamur 10 dakika daha yoğrulur.
  5. Şekil verildikten sonra hafifçe yağlanan kapaklı bir kapta en az 8 saat mayalanmaya bırakılır.
  6. Fırın yarım saat önceden 235 dereceye ısıtılır.
  7. Ekmek 235 derecede 15 dakika pişirildikten sonra 200 dereceye düşürülen fırında 25 dakika daha pişirilip çıkartılır.
  8. Tamamen soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Notlar

  • Ekşi maya nasıl yapılır diyorsanız buraya bakın.
  • Ekmeğin mayalanması ile ilgili farklı farklı süreçler mevcut. Fotoğrafta gördüğünüz 10 saat mayalanmış ekşi mayanın ilk ekmeği. Maya daha tam olgunlaşmadığından kabarması çok yüksek değil. Bir kaç ay sonra daha iri gözenekli, daha çok kabaran ekmekler olacak.
  • İlk ekmekleriniz küçük olacağından pişirme sürelerini biraz kısaltabilirsiniz. Yoksa çok sert kabuklu olabilir.
  • Kabuğu çok sert olmasın diyorsanız fırının içine bir kase su koymanız gerekiyor. Su buharı kabuğu pişerken yumuşak tutuyor.
  • İkinci ekmeği Bozcaadadan ekmek uzmanı Ali bey’in verdiği yöntem ile yapıyorum. Hamuru yoğurup, baton kek kalıbına koydum. Üzerini azıcık yağladım. Streç filmi hamurun üzerine serdim. Sonra da bir poşet içinde buzdolabına kaldırdım. 2 gün sonra pişireceğim. Yavaş fermantasyon olacak. Daha ekşi bir tat bekliyorum. GÜNCELLEME: 2 gün sonra buzdolabından çıkarıp 2 saat oda sıcaklığına getirdikten sonra pişirdiğim ekmeğin tadına doyum olmadı. Bir de kalıba yapışmayaydı iyi olacaktı.
  • Ekşi mayanın geri kalan kısmını ilk zamanlarda olduğu gibi usulüne göre beslemeye devam etmek üzere kaldırdım. Unutmayın hep aynı saatte beslerseniz mayanız daha çabuk kuvvetlenir.
  • 25 NİSAN 2015 GÜNCELLEME: Nimet artık o kadar güçlendi ki, artık 1/2 su bardağı maya kullanıyorum. Detayları hemen bayatlayan ekmek yazısında.
Kalıcı bağlantı

Related Posts

73 Responses to Ekşi Mayalı Ekmek
  • Melike berker

    Devletşah tarifi aldım ama önce ekşi mayayı yapmak onu öğrenmek gerekmiş anladığım kadarıyla bir ara maya öğrenmek için tekrar geleceğim ellerine sağlık ne güzel ekmek kokmuştur evin 🙂

  • mesut

    güzel tarif

  • Yeliz

    Merhaba verdiginiz tarifle eksi mayamı ve ekmeyimi yaptım mayamı hala dışarıda besliyorum ekmegim lezzetli oldu tek sorun fırında ilk kabarikligiyla kalması yani fırına girince catlamalar ve mayalanma olmuyor ben nerede yanlış yapmis olabilirim tesekkur ederim

  • bilge

    Merhaba, ben de bu hafta ekşi mayayla ekmek yaptım döküm tencerede ağzı kapalı olarak fakat bana kabuğu fazla sert geldi ve tadı da fazla ekşi daha ince ve az ekşi yapmak için püf noktaları var mıdır? Teşekkürler.

  • Pınar Özkaradayı

    Sevgili Devletşah,

    Sayenizde çok güzel ekmekler yapmaya başladım.Ekşi mayayı ikinci denememde,
    (İlk deneme başka bir siteden) sizin yaptığınız gibi birebir uygulayarak başardım.
    İlk ekmek gayet iyiydi.İkinci ekmek, ekmek makinasında başka bir siteden adımları takip ederek(ama pek başarılı olmadı)üçüncü ekmek sizin yaptığınız gibi,bu defa kek kalıbında üstü kapalı mayalandı ve fırında pişti.Sonuç mükemmel.Size paylaşımlarınız için teşekkür etmek istedim.Sizi zevkle takip ediyorum.

    • Devletşah

      Pınar hanım,

      Afiyet olsun. Denemelere devam edin. Eminim farklı güzel tatlar yakalayacaksınız. Bazen hüsran oluyor maalesef.

  • firdevs

    Merhabalar,

    Melekle ekmek, pan cake yapmaya devam ediyorum. Gayet güzel kabarıyorlar. Ekmek yapımı icin nasıl bir kek kalıbı almalıyım? Hangi markayı tavsiye edersiniz? Bilgi berirseniz sevinirim.

    Sevgiler….

    • Devletşah

      Merhaba,

      Meleğin bereketi bol olsun… Baton kek kalıbı alabilirsiniz. İsterseniz cam isterseniz metal olsun farketmez. Cam ile daha kalın kabuklu olur. Silikon olmasın..

  • Filiz

    Size, önce bizi bilgilendirdiğiniz ve sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Ekşi mayayla ekmek yaparken, kalan mayayı besledikten sonra mayalanmasını bekleyip mi buzdolabına koyacağız?Benim ekmeklerim çok ekşi ve sert olmaya başladı ne yapmalıyım?
    Sevgiler

    • Devletşah

      Merhaba,

      Havalar ısındığı için aktivite artıyor o yüzden. Serin yerde tutmaya çalışın.

      Besledikten sonra, 2-3 saat tutun sonra dolaba kaldırın.

  • ismihan

    merhaba
    ekşi mayamla ekmek yaptım kabarması güzel fakat tadı çok ekşi oldu.acımsı gibi.daha az mayayla yapsam düzelir mi?

    • Devletşah

      Merhaba,
      Havalar sıcak olduğundan ekmekler de daha ekşi oluyor. Buzdolabında 2 gündemayalamayı deneyin.

  • Hande

    Merhaba
    Sizden öğrendiğim sevgili eksi mayam ( melek) 2 gün sonra ekmege dönüşmek icin goreve hazır olacak. Ben somun ekmek yapmak istiyorum ama kapaksiz ve kalipsiz pisecegi icin sert olacağını tahmin ediyorum.degerli tecrübelerinizden bir tavsiye paylaşırsanız cok memnun olacağım sevgilerle…..

  • zamane annesi

    merhaba,
    ben de bu blog isine yeni sarmislardanim. Bu gunlerde bizim maya “umut” 7. gununde. bu arada ekmek yapmaya da devam.Yorumlarda sert kabuklardan sikayetleri gördum. Ben ekmek makinasinda ekmek yaparken pisen ekmegi hemen makinadan cikartmam. Kapagi hic acmadan en az yarim saat bekletirim. Böylece yumusacik kabuklu ekmekler elde ediyorum. Buradan hareketle, firinda pisirdigim ekmekleri, dökum tencere kullanmama ragmen, ilk 10 dakikasinda kapakli, sonraki 20 dakikasinda kapaksiz ve firinda ayri bir kapta sicak su ile pisiriyorum. Ekmegi firindan aldiktan sonar da kapakli bir tencereye alip elimle hafifce islatiyorum. Icerideki kendi buhari ile ekmegin kabugu yumusacik oluyor. denemenizi tavsiye ederim. Bu arada pancake`i yapmak icin de sabirsizlaniyorum.

  • ferhan

    öncelikle merhabalar.. Mayamı yapmaya başladım bugün ve tariflerinize göz attım şuan o tarifleri yapmak için sabırsızlanıyorum. Yanlız hiç ekmek makinasında yapılma tarif yok yada ben görmedim bu hususta yorumunuzu bekliyorum lütfen

  • ferhan

    ekmek makinası için tarifiniz var mı acaba ben ekmeğimi makinada yapıyorum ama bu ekşi mayadan nekadr katmalıyım bilemedim

  • Neslihan

    Merhaba,
    Şöyle bir sorum var: Aranızda hamuru mikserin hamur ucuyla yoğuran oldu mu? Nasıl bir sonuç aldınız? Paylaşırsanız çok sevinirim.

  • Simge

    Merhaba
    Bende bugün Ali Bey’den (ada ekmeği) hazır mayamı aldım, hemen bu tarife göre ekmeğimi deneyeceğim… yalnız geri kalan mayayı nasıl besleyeceğim… Buzdolabına koyacağım ve ne kadar un ve su ile hangi zamanlarda besleyeceğim…
    Bu ekşi maya konusu bana çok karışık geliyor..

    • Devletşah

      Merhaba;

      Çok basit aslında… İçinden 1 su bardağı maya alıyorsunuz ya. O aldığınız aslında yarım su bardağı un yarım su bardağı su… Eh o zaman yerine aynı miktardı su ve un koyacaksınız…

      Sevgiler

  • Merve

    Merhaba, bi şey danışmak istiyorum. Diyelim ekmeği yaptık ve vahşi mayamızı da beslemeye devam ediyoruz. Nihayetinde ekmeği tükettiğimizde yenisini yapacağız. Gitgide mayamiz çoğlacak ve ihtiyaçtan fazlası olacak. Fermantasyonu yavaşlatmak için buzdolabına koysak ya da beslemeyi kessek olur mu? Ne yapabiliriz?

    • Devletşah

      Merhaba,

      Buzdolabına koyup, 3-4 günde bir hattahaftada bir besleyebilirsiniz.

      Ayrıca benim gibi sağınız solunuzdakine yapabilirsiniz.

      Son olarak mayayı başkalarına hediye edebilirsiniz.

      Hiç sevmediğim yöntem de fazlasını atmak.

      Bir de pancake vs yapabilirsiniz tarifi var sitede 🙂

      Sevgiler

  • Merve

    Merhaba tekrar, bugün mayamın 5. Günü. Fakat üzerinde su birikiyor sürekli. Su oranı artınca bu birikme de arttı. Ne yapmalıyım, neden kaynaklı olabilir?

    • Devletşah

      Merhaba;
      Çok sıcakta kalıyor olabilir mi? Bir ekmek yapabilirsiniz bu arada… Mayanız olmuş gibi. Kokusu nasıl?

  • Esra

    Merhaba.Benim de elimde 1 haftalık ekşi mayam var buzdolabında, henüz beslemedim hiç.Yeterli bilgiyi toplamaya fırsat bulmadan geldi bana.Tahminim 170 gr.Bu durumda 85 gr su 85 gr tam buğday unuyla başlayıp çoğaldıkça da oranı aynı mantıkla artıracakmıyım.
    Bir de ben beyaz un hiç kullanmak istemiyorum ekmekte.Sonuç nasıl olur sizce.
    Son soru 🙂 maya oranı un oranı nr olmalı ekmek yapımında.Mesela 100 gr mayaya ne kadar un.Sevgiler

  • Tuba

    Merhabalar,
    eksi mayali ekmek yapmaya ve düzenli olarak yemege basladik. Ekmegimi borcamda pisiriyorum,kimi zaman kapagi acik kimi zamanda kapali halen istedigim sonucu almis degilim.Ekmek yapim icin dogru kap hangisi olurdu acaba? Döküm kullananlarin yorumlarini merak ediyorum. Gün asiri ekmek yaptigim icin hamur yogurma icin mutfak robotu kullanmak arzusundayim, hic deneyen var mi? Bir de eksi mayami sürekli ekmek yaptigim icin disarida bekletiyorum,üstü köpük köpük,disarida tuttugum sürece ne sıklıkla beslemeliyim?Tesekkürler

    • Devletşah

      Tuba hanım;

      Mayanızı besledikten 3-4 saat sonra mutlaka dolaba kaldırın… Performansının arttığını göreceksiniz.

      Ben ekmeği normal baton kek kalıbında pişiriyorum. Çünkü sert kabuklu ekmek sevmiyoruz. Siz sert kabuklu ekmek seviyorsanız döküm tencereyi ya da borcamı fırında iyice (yarım saat kadar) ısıtıp, hamuru içine aktarıp pişirmelisiniz.

      Ben ekmeğimi kitchenaid ile yoğuruyorum. Orta kademede 6-7 dakika yeterli oluyor. Kitchenaid yokken de kenwood mutfak robotumun plastik ekmek yoğurma bıçağı vardı onunla yoğuruyordum. Çok güzel oluyordu. Tavsiye ederim.

      Sevgiler

  • meral_aras

    Bir çok siteyi ve bloğu taradım. En kolay tarif sizinki. Birazdan deneyeceğim nedense heyecanlıyım. Oğlum doğduğundan beri ekmek makinasında tam buğday unundan yapıyorum ekmeğimizi. Bir ekmeği bi hafta yiyoruz yani pek ekmek tüketen bir aile değiliz. Bir değişiklik olsun hayatımızda… İnşallah başarılı olacağım. Şimdiden teşekkürler tarif için…

    • Devletşah

      Meral hanım;

      Kolay gelsin. Eğer çok çamaşır suyu kullanmıyorsanız ev temizliğinde olur.

      Sevgiler

  • hazal san

    merhaba, dün akşam ilk olarak mayamla ekmeğimi yoğurdum ağzı kapalı kapta sabaha kadar beklettim ve hala mutfakta bekliyor ekmek hamuru. Acaba 17 saat beklese dışarda hamur bozulur mu? en az 8 saat bekletin demişsiniz, dolaba mı kaldırmalıydım sizce?

    • Devletşah

      Ekşilikten yenmez. Dolaba kaldırın.

  • hazal san

    Teşekkürler Devletşah hn, mayam hala taze duruyor, 1 ay kadar dolapta bekletmeme rağmen bozulmadı 🙂 Teşekkür ederim sayenizde ekşi mayalı ekmek ustası oldum. Sadece hamuru kalıba koyduktan sonraki kaç saat sonra fırına vermeliyiz ideali nedir acaba?

    • Devletşah

      Hazal hanım;
      Kabarmasına bakın. Bizimkis 4-5 saatte kabarıp taşma noktasına geliyor. ben de fırına atıyorum. Fırına veremeyeceksem buzdolabına kaldırıyorum.

  • hazal san

    Teşekkürler…
    bu aralar çok kabarmıyor bozulmaya başladığında nasıl bir tepki veriyor? bozuldu mu diye endişelenmekteyim..

    • Devletşah

      Merhaba;

      Havalar serinlediğinden mayalar daha yavaş çalışmaya başladı. O yüzden kabarma süresi uzuyor. Bozulunca kokusu kötüleşiyor. REngi de değişiyor.

  • Seda

    Devletşah hanım merhabalar,
    Öncelikle sizi takdir ediyorum ve severek takip ediyorum.
    Az sonra organik unumu alıp 2. denememe sizin tarifinizle başlayacağım.
    İlk denemem başarılı mı değil mi aslında anlayamadım. Çünkü sadece kokladım ve bana kokusu o ekmekteki müthiş koku gibi gelmemişti ve hiçte tatmamıştım. Belki de mayam iyiydi diye düşünüyorum şuan…
    Sizin tarife göre ilerledikten sonra, reaksiyonlarını takip edicem ama ben kokusuna takmış durumdayım. Acaba tutmayan ekşi maya kokusu neye benzer? Ve maya bozulur mu?
    Yorumlardan okuduğum kadarıyla pek bozulmuyor sadece fazla ekşiyor o da; oda sıcaklığında çok fazla kalırsa…
    Bu aralar bende çok araştırıyorum. Oğlum ekmeği seviyor. Ona gerçek ekmek yedirmek istiyorum. Umarım bu kez başarırım.
    Sevgiler…

    • Devletşah

      Merhaba;

      Öncelikle kolay gelsin. Maya tam olarak boza gibi kokuyor. Bu ara boza bulunuyor alıp bir bakın kokusuna. Biraz daha ekşi de kokabilir. Sıcaklıkla ilgili.

      Mayalar da bozulur. Küflenir. Dışarıdan istenmeyen kötü bir bakteri bulaşırsa – evinizde duvarda vs küf varsa, bir sebze küflenip bozulduysa vs- kötü huylu küfler bulaşıp mayanızı bozabilir. O zaman kokusu çürük gibi oluyor. Atmanız gerekir.

      Sevgiler

  • Gülsüm Özbek

    Ekşi maya ile ekmek yapma konusunda çok meraklıyım. Ben mayayı katı hamur olarak buzdolabında saklıyorum. Bu doğru bir yöntem mi? Bir de ekmek katlama hakkında bilgi almak istiyorum. Şimdiden teşekkürler. Gülsüm

    • Devletşah

      Gülsüm hanım;

      Sizin yönteminiz ekşi hamur yöntemi. Maya gibi beslemiyorsunuz onu. Farklı bir yol.

  • Gülsüm Özbek

    Cevabınınız için çok teşekkür ederim Devletşah Hanım. Ben birkaç kez ekşi maya yapmayı denedim ama tam olarak başaramadım. Bu mayanın sağlaması olan su üzerinde yüzme olmadı hiç. Bir de sizin yöntemi denemek isterim. Rica etsem kendi ekşi mayanızdan bana posta yoluyla ödemeli gönderebilir misiniz. Tabii ben Ankarada yaşıyorum. Belki bu isteğim makul değil. Ben kendi unumu da evde küçük taş değirmeni ile elde ediyorum. Bu yüzden evde doğal ekmek yapmayı çok önemsiyorum. Yazım uzun oldu umarım vaktinizi almamışımdır. Şimdiden çok tşk. Ederim. Gülsüm

  • Emine

    Merhaba:)
    Çok faydalı oldu benim için bu yazı, teşekkür etmeden geçmek istemedim. Sabah ilk ekşi mayalı ekmeğimi pişireceğim umarım hüsran olmaz.. Çok teşekkürler bu güzel anlatım için!

  • Emine

    Ve Gülsüm Özbek mesajımı görürsünüz umarım, küçük taş değirmenininiz nasıl bir şey ve nereden nasıl temin ettiniz acaba?

    • Devletşah

      Emine hanım;

      Google’da ararsanız ev tipi değirmenler çıkıyor. Fiyatları 1000TL’den başlıyor.

  • Emine

    Aslında şöyle bi fikir var.. Doğada yaşam kurmuş birçok yerleşke var, küçük gruplardan bahsediyorum şehirlere organik ürün satan eko köy tipi yerler değil.. Bunlardan biri de Alakırdaki Tuğba ve Birhan.. Geçen konuştuğumuzda bahsetmişti Birhan bu değirmenlerden ve 1000 tl gibi yüksek fiyatı olduğunu söylemişti o da, sonra düşündük ki bunlardan bi tane ayarlayabilirsek işten anlayan kişiler bu aleti yapacak ( yan sanayi gibi;) ) ve tüm yeryüzü evlerine, ihtiyacı olanlara ulaştırılabilecek.. Örneğe ihtiyaç var önce tabi.. O yüzden merak ettim ne kadara nereden aldığını..
    Bu arada ekmek inanılmaz lezzetli oldu! Bayıldık! Mayacık da git gide daha pofuduklaşıyor, ev halkı çok dalga geçse de isim verdim, pofuduk oldu;)
    Tekrar teşekkürler
    Sevgiler..

    • Devletşah

      Emine hanım,
      Benim de bir değirmenim var. Ama taş değil. Oldukça memnunum… Bir başka arkadaşımın ortağı da Almanya dan getirmiş. Google arama sonucundakilerle aynı. Dışı ahşap içi taş. Yalnız fiyatı neden bu kadar pahalı anlayamıyorum?

      Benim değirmenim şu:

      http://www.kitchenaid.com/shop/-%5BKGM%5D-400565/KGM/

  • Emine

    Evet çook pahalı:(

  • Gülsüm Özbek

    Emine hanım uzun zamandır bu siteyi ihmal ettim ama ekşi mayaile ekmek yapma hevesim hala devam ediyor. Devletşah Hanım sayesinde bu işi başardım sanırım. ekmeklerim süper değil ama bir yıldan fazladır ekmek satın almıyorum. Taş değirmenimin de markası “Hawos “, biz bunu internet üzerinden Almanya’dan getirttik. Çok memnunum. Bence ekmek yapımıyla uğraşan herkese lazım. Deneyimlerimizi paylaşmak beni mutlu ediyor. Tekrar yazışmak dileğiyle

  • esin

    merhaba,
    ekmeği baton kalıbın ne kadarlık kısmına koymalıyız?
    kalıbın yarısı yeterli olur mu acaba?
    teşekkürler…

  • aysegul

    Merhaba,
    Mayayi yapmaya dun basladim, bu sabah bozayi andiran bir koku vardi, yukaridaki “boza gibi kokuyor” yorumunuzu gorunce bir heyecanlandim:))

  • aysegul

    Merhaba, yukaridaki tarife gore yaptim hamuru ama cok sivik oldu, en az 1 bardak daha un ekledim, nedeni hakkinda fikriniz var mi, mayam cok mu suluydu dersiniz?

  • hazal san

    ben uzun süre dolapta beklettim ekşi mayamı, epey ekmek yapmıştım önce..geçen gün dolaptan çıkardım un ve su ile besledim ama hiçbir hareket olmadı acaba bozulmuş olabilir mi? kötü bir koku da yok..yetersiz mi besledim acaba diye de düşündüm bilemedim..biraz suyu fazla koymuş da olabilirim, bir fikriniz var mı?

    • Devletşah

      Merhaba;

      Bir gün sonra tekrar besleyin. İlk gün kendine gelmeye çalışıyor. Sonra düzeliyor. Gerçi uzun dediğiniz süre ne kadar acaba?

  • hazal san

    1 ay

    • Devletşah

      O zaman biraz riskli durum. deneyin bakalım 3 gün beslemeyi.

  • Müge

    Merhaba, İyi akşamlar Devletşah Hanım ben ekşi maya yapmayı ikinci defa deniyorum -birincisi küflenmişti hava çok sıcaktı- bugün ikinci denememin ikinci günü ve bir kaşık unu koydum, bir kaşık suyu koyduktan sonra köpürdü – ben kavanozumun kapağını iki gün steril gazlı bezle örttüm- bu normal mi acaba ? Kokusu diğer mayalarım gibi değil – onlar bira mayası gibi kokuyorlar- fakat rengi normal, tadı normal, küf yok, karıştırdıktan bir zaman sonra su yüzeye çıkıyor şu anda kapalı kavanoza aldım. Ne dersiniz Sizin maya tarifinizde sanırım 4.gün kavanozun kapağını kapatıyordunuz. Fakat ben bir maya daha kaybetmeye dayanamayacağım için biraz radikal hareket ettim sanırım. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

    • Devletşah

      Merhaba;

      Sterillik mayanın düşmanıdır. Mayayı öldürür… YAzıda da dediğim gibi eğer çamaşır suyu, deterjan çok kullanılıyorsa maya olmaz. Steril gazlı bez de mayanın içeri girmesine engel.

      Sevgiler

  • hazal san

    tam tersine çamaşır suyu asla kullanmam mutfağımda, bırakın çamaşır suyunu bulaşık deterjanı bile kullanmıyorum tencere yıkamak için bile bildiğiniz doğal kalıp sabublar vardır ya onları kullanırım çok da memnununum ellerim pamuk gibi bu sayede size de öneririm…
    mayam epey uzun zamandır buzdolabımda bilemedim neden aktifleşmedi, acaba yetersiz mi besledim diye düşündüm, yine çıkarıp besleyeyeim son beslediğimde suyunu çok koyduğumu hatırlıyorum, sanki daha sıvı olursa bakteriler daha çabuk çoğalır demiştiniz, tersini deneyeyim bakalım, olmazsa yeniden maya üretmeye başlayacağım….

  • zeynep y.

    Merhaba 🙂
    Sanirim dorduncu denememde nihayet guzel sonuclar almaya basladigim bir tarif oldu bu.
    Amerikada yasiyorum yaklasik 10 aydir. buraya ilk geldigimde yasadigim en buyuk sorun butun ekmeklerin tatli ve/veya kimyasal katkilar icermesiydi. Organik ekmelerin icinde bile organik seker kullanmislar. Bir sure sonra istanbulda halk ekmekten ve koyden aliskin oldugum o eksi mayali ekmegin kokusunu ozledigimi farkettim 🙂 is basa dustu. bir dolu tarif denedim. nihayet Nimet bana dogru yolu gosterdi :))

    Mayami her sabah ayni saatte besliyorum (haziranin ortasinda baslamisim). kavanozda bir cup birakip 1 cup uzerini tamamlayacak sekilde besleme yapiyorum. artan mayayi atmiyorum yarim olcu de olsa ekmek yapiyorum mutlaka.

    Hersey yolunda gibi fakat bir iki sorum olacak:

    1. mayam hep once kabarip sonra yavas yavas sonuyor. bu sekilde olmasi bir sorun mudur yoksa bu sekilde devam edebilir miyim? (1 cup maya uzerine yarim cup un + yarim cup su)
    2. ekmeklerim sekil almiyor. ekmeklerimi tam bugday unuyla yapiyorum. iki farkli un ile verdiginiz olcuyu ve bazen de yarim olcusunu denedim. Cogunlukta hamur elime yapisan bir kivam oluyor. Buradaki en buyuk sorunum ekmegin sekil almamasi. Buz dolabinda beklettigim hafif sertlestigi icin en azindan uzerine bir cizik atabiliyroum ama oda sicakliginda mayalanan hamurum kabarmak yerine yayilmayi tercih ediyor 🙂 biraz daha un mu eklemeliyim yoksa kalipsiz olmuyor mu zaten bu isler?
    3. ekmeklerim firinda cok kabarmiyor. en son bu aksam buzdolabinda bekletip yaptigim ekmek cok hafif belki ceyrek santim kabarmayi denemis 🙂 ama oyle firindan aldigimiz gibi pofuduk bir halleri yok henuz. oda sicakliginda genis kabinda yayilan ekmegim ise sandviclik olmus yani oldugu gibi yassi kalmis 🙂 kabarma sonralarda elde edecegimiz bir zafer mi?
    4. mayam hala biraz eksi. normal mi dersiniz?

    simdilik sorularim bu kadar
    tarifler icin cok ama cok tesekkurler 🙂
    Zeynep

    • Devletşah

      Size en kısa zamanda cevap vereceğim. Ama şimdilik şunu yazayım. Herşey normal. devam edin.

    • Devletşah

      Araya seyahat girince cevap gecikti kusura bakmayın.

      1. Bu normal. Ekmeğin kabarıp sönmesi olayı gerçekleşiyor mayada da. İçinde karbondiyoksit boşlukları oluşuyor. Sonra da ağırlıkla çöküyor. Kabarınca dolaba kaldırın.

      2.Benim ekmeklerim de 2. senenin sonunda şekil almaya başladı diyeyim. Daha fazla un koyup şekil verebilirsiniz. Ama o zaman da sert ekmeğiniz olur. Ben kek kalıbına alıp orada mayalıyordum. Sonra da kalıpla fırına…

      3. Ekşi mayalı ekmekler fırında çok kabarmıyorlar. Ancak yüzeydeki pürüzleri vs örtecek kadar. Sanayi tipi mayalar sıcağı görünce bir kere daha kabarıyor. Kek kalıbını deneyin. Ya da çember.

      4. Evet. 6-8 aydan sonra azalıyor ekşilik.

      Çok sevgiler ve tekrar kusura bakmayın.

  • hazal san

    çember derken çember pasta kalıbım var altı boş onu mu kastediyorsunuz? aslında iyi fikir:)
    ben tchibodan almıştım …

  • ömer bolat

    Öncelikle bu ve ekşi maya tarifi için teşekkür ederim.Ben mayamı yapalı 1 ay oldu ve sonuç güzel.Adı da Cemil 🙂 Fakat ekmek yapımında bazı sorular var hala kafamda.Öncelikle tam buğday ununun kepeğini eleyerek mi kullanmalıyım?İkinci olarak ekmeği sadece tam buğday unuyla mı yapmak daha iyi sonuç veriyor yoksa ekmeklik beyaz unla beraber yapmak mı?üçüncü sorum ise verdiğiniz tarif de ekmek biraz ufak oluyor daha fazla ölçülerde yapmak istersem miktarları nasıl artırmalıyım?Misal 1 kg un ile hazırlayacağım ekmeğe ne kadar ekşi maya ne kadar su koymalıyım? Sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum:)

    • Devletşah

      Merhaba;

      Un miktarını arttırdıkça başlangıçta mayayı da arttırmanız gerekiyor. Sonraları maya güçlendikçe mayayı azaltıyoruz. Aşağıdaki linkteki yazıyı okuyun mutlaka.

      Kepeğini asla elemiyoruz. Faydalı olduğu için kepekli kullanıyoruz.

      Sadece tam buğday unundan yapılınca ekmek çok sert oluyor. O yüzden mutlaka karışık kullanıyoruz.

      Mayanızın miktarını arttırmak için içinden almadan besleme yapın. Tabi iki kat malzemeyle besleyin.

  • Mehtap Gönüldaş

    Merhaba Devletşah hanım,
    Ekşi mayamın bugün 4.günü. Besledikten sonra üzeri hemen sulu oluyor.Kokusu kötü değil.Tülbent ile örttüm,bugün kapağını kapatacağım. Acaba buzdolabına mı koymam gerek bilemedim:( Birde hiç ekmek makinasında denediniz mi acaba yapmayı? Teşekkür ederim Sevgiyle kalın…..

    • Devletşah

      Merhaba;

      Buzdolabına 3-4 hafta sonra koyacaksınız. Onunla ilgili bir yazı daha var sitede onu okuyun. Su birikmesi mayanızın yaşadığını gösteriyor.

      Ekmek makinasında denemedim ama bir ara deneyeyim. Ekmek yapma makinalarının en uzun programı 4 saat. ekşimaya için en az 8-10 saat gerekli. Gerçi benim ekmek yapma makinamın 13 saatlik ekşi maya programı var. Sizin makinanızda var mı?

  • Mehtap Gönüldaş

    Teşekkürler cevabınız için:)
    Benim makinamda yok 8 saatlik program fakat başka bir sitede şöyle okudum;
    Hamuru el ile yoğurup sizin yaptığınız gibi streçleyip buzdolabında bekletmişler,mayalanmış kabarmış. Daha sonra makinada pişirmişler. Denemek lazım:)
    Bu arada 6. Gün bugün ama hiç mi hiç kabarmadı,baloncuk olmadı benim kızım NAZLI da:((( su testinden de geçemedi…. Sabırla bekliyorum ama,umarım olur:)
    Sevgiyle…..

  • Derya

    Merhaba ekşi maya tarifinizden sonunda bir ekşi mayam oldu mayam köpük köpük ancak bugün 5 inci gün bende sizin tarifinize göre ekmeğimi yoğurdum size sorum kalan mayayı şimdi buzdolabına kaldırıp uyutmalımıyım yoksa dışarda beslemeye devam mı ? Bu arada 2 gün sonra evde olmıycam 5 gün kadar mayama bişey olur mu ?

    • Devletşah

      Evet, mayanız yeni olduğu için hergün düzenli beslenmesi lazım. ben o zaman çıktığım seyahatlere yanıma un ve mayayı alarak gitmiştim 🙂

  • Ali

    Sayın Devletşah hanım İnsanları bilgilendirmek için çok güzel çabalar sarf edip halka açık güzel bir site hazırlamışsınız. Size bir soru sorup yardımınızı bekledim. Ben 61 yaşında kalp ve şeker hastası emekli biriyim, faydalı bir şeyler yaratmak her zaman hoşuma gitmiştir. Bundan önceki yazımda yanlış bir şey yazdığımı sanmıyorum eğer erkek olduğum için cevap vermeye tenezzül etmedi iseniz sitenizin başına erkekler muhatabım değildir diye belirtin bizler de kendimizi kötü hissetmeyelim genede eşimde bende sitenizden faydalanıyoruz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Lütfen cevap yazmayın. Saygılar.

    • Devletşah

      Yorumunuzu siz sorduktan 42 saat sonra cevapladım. Sizin bu yorumunuz benim cevabımdan 44 saat sonra yazılmış. Siteme gele her soruyu her dakika cevaplayamıyorum. Bazılarını bazen görmediğim olabiliyor. Ayrıca sorduğunuz soruların cevabı sitemde zaten mevcuttu. Yorumu görmediğiniz gibi onları da sanıyorum görmediniz.

  • meketur

    Yorumlardan ve her yoruma ozenle verilen cevaplardan da cok sey ogrendim. Cok tesekkurler. Ilminizin sadakasini ne guzel veriyorsunuz. Arada cikan catlak seslerden insallah rahatsiz olmazsiniz, siz ne kadar seviyeli olsaniz da durup dururken sinir bozan insanlar da cikabiliyor. Siz onlara bakmayin, ben de baska bir suru insan da cok faydalaniyor bilgilerinizden, tecrubelerinizden. Kolay gelsin. Sevgiler

    • Devletşah

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Arada insanın morali bozulsa da yola devam etmenin en doğru cevap olduğunu düşünüyorum.

      Sevgiler

  • Ebru

    Lütfen benim sorularıma da yanıt verin:( Bu arada yazdıklarıma ek olarak bir sorun daha oluştu.iki gündür normal seviyeninde altına düştü üzerinde bir sürü su birikiyor.sizinde böyle bir tecrübeniz olmuş aynen sizin gibi içinden ayırıp ekledim ancak seviye düşmeye devam ediyor ne yapmalıyım:( vazgeçmek üzereyim…

    • Devletşah

      Köpük varsa devam edin. Problem yok… Havanın bir sıcak bir soğuk olmasından etkileniyor.

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER