Ekşi Maya Buzdolabına taşındı!

Ekşi Maya Buzdolabına taşındı!

Ekşi Maya Buzdolabına taşındı!

Ekşi mayam ‘Nimet’ 40 günlük oldu… Eh artık buzdolabındaki hayatına başlayabilir.

Bugüne kadar her sabah sekizde beslediğim. İhtiyacım olsa da olmasa da ekmek pişridiğim, atılmasın diye kavanozlayıp eşi dostu maya sahibi yaptığım zorlu günler son buldu.

Nimet artık buzdolabına taşındı. Soğuktan sebep, hareketleri yavaşladı. 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı sudan oluşan gıdasını bir haftada tüketir hale geldi. Haftada bir ekmek tüketen ailemiz için ideal bakım koşulları oluştu.

Peki ya misafir gelecek olursa ne olacak?

Hiçbir şey olmayacak. Dolaptan çıkartıp aynı şekilde ekmeği mayalayıp, Nimeti besleyip 3-4 saat sonra tekrar yeni evine, yani buzdolabına kaldıracağım… Tek yapacağım hangi gün beslediğimi unutmamak, bir haftayı geçirmeden, beslemek.

İşte bu kadar. İşler kolaylaştı. Nimetin gücü kuvveti yerine geldi… Ekmeğin lezzeti arttı.

Kalıcı bağlantı

Related Posts

35 Responses to Ekşi Maya Buzdolabına taşındı!
  • Bora

    Bizim Rıza’ dan da hamur tuttum dün gece, sabah saat 6:40′ ta mutfakta hamur katlıyordum 🙂

    Bizimki 1 yaşını geçti, ne çektiğini bir ben bilirim 🙂 bazen unutuyorum aklıma gelince koşa koşa dolaba gidiyorum bakıyorum melül melül bana bakıyor baktericikler açııızz açıız diye 🙂

    Eğer olur da unutursan üzerinde sarı bir su birikecek o suyu dök.

    Bi gün tanıştıralım nimetle, rıza yı :)))

    • Devletşah

      Aa o suyu neden döküyoruz? Ben karıştırıyorum…

      Rızanın çok ekmeğini yedik vallahi tanışssınlar tabi

      • Bora

        O zaman maya yapımı, besleme ve muhafaza etme ile ilgili çok fazla döküman okudum, çoğu o suyun dökülmesi gerektiğini söylüyordu.

  • Tülin

    Merhaba,

    Benim mayam henüz 1 haftalık. Daha çook zaman var dolaba taşınması için. İlk ekmeği dün sabah yoğurdum ve akşam pişirdim. Bu sabah kahvaltımıza eşlik etti, gayet de lezzetliydi. Biz bir hafta içerisinde iki ekmek tüketiyoruz oysa mayam ” nefise ” şimdiden aldı başını gitti. Kavanozun sınırlarını zorluyor, paylaşacak birilerini bulamazsam bir kısmını atmak zorunda kalacağım ve bunu da hiç istemiyorum. Trabzonda yaşayan ve ekşi mayalı ekmeği deneyimlemek isteyen olursa mutluluktan uçarım.

    Kızım Ada doğduğundan ve tam zamanlı anneliiğe geçiş yaptığımdan bu yana ekmek makinasında tam buğday ekmeği pişiriyorum, elbette ticari mayayla. Sanki ilk kez ekmek yapmışım gibi hissettirdi bu deneyim, şahaneydi.

  • Yasemin

    Ben de eksi mayayi buradaki soguktan dolayi evde hazirlayamadim, gecen hafta bit pazarindan aldim. Benimkinin ismi Hızır:) , ismini Hıdrellezde yapılan kendinden mayalanan hamurdan aldı.
    Benim bir sorum olacak, mesela bugun ekmek yapmaya baslamak istiyorum, üc gündür beslemedigim Hızırımı hemen kullanabilir miyim, yoksa once en az bir kez beslemem mi gerekir?
    Tesekkurler, Hamburg’dan selamlar

    • Devletşah

      Beslemenize gerek yok. Zaten karnı tok olursa mayanın öbürküsünü kabartmaz 🙂

      Sevgileri

  • SİBEL BAHTİYAR

    merhaba iki üç günde bir ekmekye ihtiyacımız oluşunca yinede buzdolabına kaldırılabinirmi teşekkür ediyorum

    • Devletşah

      Evet evet kaldırın tabi… Daha kolay beslersiniz..

  • Yasemin

    Devletşah merhaba

    ben de mayadan edinmek istiyorum, posta ücretini ödesem benimle paylaşır mısın? Teşekkürler

    • Devletşah

      Merhaba,
      Posta ile gelmez maya. yani gelir de riskli. Kabarıp kavanozu patlatabilir. bana e-posta atın. Adresinize göre gelip gelmeyeceğine karar verelim.

      Sevgiler

  • ezel

    merhaba harika maya nimet bende üretmek istiyorum selam sevgiler,

    • Devletşah

      Ezel teyzeciğim be size getireyim. Bu vesile ile görüşmüş de oluruz.

  • bülbül gülsüm

    Merhaba Devletşah, benim ekşi mayamın yani necmiyenin durumu iyi şimdilik 70.gün oldu buzdolabında yaşamına devam ediyor. Benim soracağım soru şu, almanların ekmekleri gibi tok, ama içini çekmiş, fazla deliği olmayan hafif sert ekmekleri nasıl elde edebilirim? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

  • ayse erdis

    Merhabalar Devletsah;
    Eksi maya ekmek yapma makinasinda ne zamandan itibaren kullanilabilir? Ve ne kadar katılır 3 ölçek una? Maya olayini tutturmus degilim hala:/ pinar hanimdan siparis verdim, ekmek hamuru kabarinca yarim cay bardağı kadar hamur parcasi alacagim icinden bir sonraki ekmek icin. Bunu da daha once ekmek firini olan babam söyledi. Deneyimlerimi yazıcam buraya. Hoşçakalin:)

  • murat

    Deneyimlerini böylesi güzel bir üslup ile bizimle paylaşan Devletşah Hanım’a sonsuz teşekkürler. Şu an ki psikolojimi tariflemek istiyorum izninizle. Sanki Devletşah Hanım benim ablam ve birlikte aynı evde yaşıyormuşuz o yurt dışına gelin gitmiş ve bana sağlıklı ekmek tarifleri veriyor.

    Ben abla diye hitap etmek istiyorum affına sığınarak. Ablacığım ben 76 doğumlu İstanbul’da yaşayan 3 yıllık TİP 1 Diabet hastası Mühendislik yapan aileden biriyim. Önceden hiç ama hiç dikkat etmediğim sağlığıma 3 yıldır içimde yaşayan canavar (Tip1)’dan ki sizler hamura isim takıyorsunuz bende bu canavara isim taktım “JAWS” yüzünden şimdileri pek fazla dikkat ediyorum. Fırınlarda satılan ekmeklerden yiyemiyorum. Yemekte istemiyorum. İçlerinde bir sürü koruyucu kimyasallar var. Bende yüzde yüz doğal organik tamamen su değirmeninde hiç bir ekstra işlemden geçmemiş saf tam buğday unu getirtiyorum ve kendi ekmeğimi kendim yapıyorum. Allah kimseye böyle bir jaws vermesin.

    Şimdiii.. Ablacığım maya tarifinizi okudum. Aynen uyguladım ve 3 gün tek bir kıpırdama yokken 4.günün sabahında bir baktımki offffff maya kalkmış yürüyor:)) İnanılmaz sevindim. Bu gün 4.günü. Ve herşey müthiş kusursuz ilerliyor ( Maşallah deyin:))) ) Ablacığım sizin yazdığınıza göre bir hafta kesinlikle mayadan alıp ekmek yapmıyoruz. Bir haftaya kadar bu maya kavanozu aşar gider ( Bu hızla tepkime verirse ) Buda şu mu demek oluyor? Ben bu mayadan alıp atmak zorundayım.

    İkinci sorum; Herkesçe bilinen ankastre fırınların tepsisinde ( ben öyle yapıyorum. Yani 4 parçaya ayırıyorum. hepsini dairesel somun şeklinde tepsiye sığacak şekilde ) ekmek hazırlamam için ne kadar ekşi maya kullanmam gerekiyor?

    Çok teşekkür eder Devletşah Ablamın nezdinde yorumlarını paylaşan tüm ablalarımıza sevgilerimi saygılarımı sunarım.

    • Devletşah

      Merhaba;

      Öncelikle geçmiş olsun. Sonra da ellerinize sağlık.

      Taşan kısmı atmak zorunda değilsiniz. o gün yapacağınız pancake, ekmek, kek ne varsa içine koyun gitsin 🙂

      Şu tarifteki bütün unları tam buğday ununa çevirerek yapabilirsiniz. Ancak ilk zamanlar bu kadr kabarmayacak. Aklınızda olsun.

      http://www.devletsah.com/eksi-mayali-cavdar-ekmegi/

      Sevgiler

  • murat

    Saygıdeğer Ablacığım.
    İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sayenizde öğrendiğim ve ilk ekmek deneyimi harika bir şekilde gerçekleştirdiğim mayam neredeyse bir haftalık oldu. Ne zamandan sonra haftada bir kere beslemem gerekiyor ve haftada bir beslemeye geçtiğimde oldu ki iki gün üst üste ekmek yaptım o zaman aldığım gün mutlaka beslemem gerekiyor mu? Yani eğer öyleyse bu da demek oluyor ki haftada bir beslediğim mayam eğer içerisinden alırsam aldığım kadar beslemem gerekecek. Yanılıyormuyum? Bir de şunu çok merak ediyorum. Haftada bir beslerken bir hafta içerisinde 3-4 kere içerisinden maya almak mayamı zayıflatmaz mı? Teşekkür ederim.

    • Devletşah

      Merhaba;

      Evet içinden aldıkça koymalısınız. Koymazsanız biter 🙂 Ne kadar çok mayayı çalıştırırsanız o kadar güçlenir. İlk zaman mümkünse her gün ekmek yapamlı ki maya kuvvetlensin.

  • Elif

    Merhaba iki yıldır evde ekmek yapıyorum hazır mayalı günlerim sona erdi sayenizde, 6. Günde mayaladığım ekmek 3 katına çıktı lezzetide şahane

  • Hatice Kul

    Benim mayam 14 günlük oldu. Birkez ekmek yaptım çok güzel oldu.tadı ve gözenekleri mükemmeli. Mayaladigim hamuru 2 gün buzdolabında bekletip öyle pisiriyorum. Mayayi hergün Birkez besliyorum. Benim size sormak istediğim Besleme nezamana kadar devam edeçek. Benim ninem mayaladigi ha urdan yumruk büyüklüğünde ayırıp bunu un içerisinde saklayip ihtiyaç olduğunda o mayaile ılık suda birazbekletip tekrar hamur yapardi. Olay bu şekilde devam ederdi. Herzaman mayası olurdu.komşular arası ödünç maya alip vermeler olurdu.bizde bu işlemi yapabilecekmiyiz. Teşekkürler.

    • Devletşah

      Hatice Hanım;

      Söylediğiniz yöntem ‘ekşi hamur’ işlemi. Bizim yaptığımızdan farklı. Bu mayayı da komşularınızla paylaşabilirsiniz. Beslemeden önce ayırdığınız kısımı birisine verirseniz o da kendi mayasına sahip olmuş olur. Hergün ya da gün aşırı besleme işlemine 1-2 ay daha devam edin. Sonra azaltırsınız. Benim mayam artık haftada bir bazen 15 günde bir besleniyor.

  • Hatice Kul

    Teşekkür ederim.yarın ikinci ekmegimi Pişirecegim. Taş fırın da pisiriyorum.tadından ve görüntüsü den memnunum. Sağolun.

  • Sevgül

    Mayayı beslemeniz gerektiğini nereden anlıyorsunuz?

    • Devletşah

      Anlamıyorum düzeni var. Haftada bir beslenmesi gerekli. Daha uzun süre beslenmezse performamsı düşüyor ve ölüyor. 13 gün beslemedim bir defa ondan sonra 3 hafta ekmekler kabarmadı.

  • hande

    Merhabalar; mayamın miktarını arttırmak için ne yapmam gerekir?

    • Devletşah

      Merhaba;

      Mayanızı beslemek için çıkardığınızda içinden hiç almadan 2 kat besin koyarak mayanızı çoğaltabilirsiniz. yani 2 su bardağı mayanız var. Normalde beslemek için 1 su bardağını alıp kullanıyorsunuz ya. Almayın. 1 su bardağı un ve 1 su bardağı su ile besleyin. İşte 4 su bardağı mayanız oldu 🙂

  • Zühre

    Merhabalar Devletşah hanım.Süper tarifiniz için teşekkür ederim:)Benim sormak istediğim dolaptan çıkarınca kullanmak için aldığımız 1 su bardağı olan kısmın oda sıcaklığına gelmesi gerekiyor mu yoksa hemen kullanabilir miyim? Geri kalanıda besleyip biraz bekletmeli miyim?

    • Devletşah

      Ben hemen kullanıyorum. Zaten uzun süre mayalandığından aktivite gittikçe artıyor.

  • Arzu

    Devletsah hanim, benim mayanin 3. Gunu durumu cok iyi, benim sorum şu; 20 gun sonra sehirdisina cikacagim,10 gun evde yokum mayami emanet edecegim birisi yok. Yanimda gotursem hava degisikliginden mayam bozulurmu? O gune kadar 23 gunluk olacak buzdolabina koyabilirmiyim? Teşekkür ederim

    • Devletşah

      Yanınızda götürün birşey olmaz hava değişikliğinden 🙂

  • Sümeyra

    Mrb Devletşah Hanim ekşi mayam 8.gununu doldurdu tum yazilarinizi okudum ama acaba buzdolabina girme zamani var midir 40gun beklemeli miyim yoksa simdiden koyabilir miyim? Besleme islemini duzenli ama kafama gore gün araliginda yapsam olur mu? Benimkini 3 gune 1 beslesem mesela bu neye gore belirlenjyor mayayi kullanma sıklıgina mi?bir de mayayi besleyip agzi acik 2 saat bekletio sona mi dolaba kaldirayim? cok mesgul ettim sizi simdiden tesekkur ederim kolay gelsin…

    • Devletşah

      Merhaba;

      40 gün dışarıda ve hergün beslemelisiniz. Sonra dolaba kaldırın. Önceleri ne kadar sık beslerseniz o kadar iyi. Çok kuvvetli olmadığından hemen ölebilir. 3 ayı geçince yavaş yavaş 2 güne 3- güne çıkabilirsiniz. Benim mayam 3 yaşına gelmek üzere ve ben 15 günde bir besliyorum.

  • Sümeyra

    Ilginiz icin tesekkur ederim dediginiz gibi yapiyorum kolay gelsin;)

  • Ali

    Devletşah hanım sitenize hayran oldum, uslubunuz ve samimi sohbetiniz insana kendini iyi hissettiriyor. Ben de evde kendi ekmeğimi kendim yapmak istiyorum mayamın ikinci günü üstü göz göz oldu yani işler yolunda gibi görünüyor. Size sormak istediğim bir kiloluk tam buğday ununa ne kadar maya koymam gerekir. Bunun sıtandart bir ölçüsü var mıdır. Mesela şu kadar una şu kadar maya gibi şimdiden çok teşekkür ederim sitenizin takipcisiyim.

    • Devletşah

      Merhaba;

      Mayanız iki günlükse 1 kg unu kabartamaz. 2 bardak unu ancak… Sitede ekşi mayalı ekmek tarifleri var. oradan bulabilirsiniz.

      Kolay gelsin

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER