Diş Macunu Alerjisi
Oldum bittim dişlerimde problem vardır. Ne kadar fırçalarsam fırçalayayım mutlaka çürür. Birçok etken var bunda. Annemin bana hamileyken içtiği sigaradan tutun benim litrelerle tükettiğim gazlı içeceğe, yediğim çikolataya kadar herşey dişlerimi yıllarca eritip durdu.
Son zamanlarda diş doktorumla beraber başka birşeyi fark ettik. Yanaklarımda geçmeyen yaralar var. Ben de sürekli ısırarak yaraları büyütüyorum. Sonra anladım ki diş macunu bana alerji yapıyor.
Sufi hala ağzını çalkalayamadığı ve tükürüğünü yuttuğu için diş macunu kullanmıyoruz. Arada ben de macun istiyorum dediğinde ben de macunsuz fırçalayarak onun gönlünü yapıyorum. İşte böyle geçen üç günün ardından ağzımdaki yaralar kapanınca anladım ki kullandığımız macun bana alerji yapıyor. Üzerinde alerjik değildir yazmasına rağmen. Haliyle piyasadaki ürünlerin çoğunu hemen denemeye aldım. Maalesef alerji yapmayan birşey bulamadım. Bir kaç ay macunsuz fırçalayınca dişlerimin rengi korkunç oldu. Yani macun kullanmak da şart gibi. Doktorlar macunun korumada etkisi az deseler de görsellikte etkisi yüksekmiş.
Evde diş macunu yapmayı planlıyorum. Bir onu yapmamıştım eksik kalmasın. İnternette bir sürü tarif buldum. Birisinden başlayacağım bakalım. Aranızda ev yapımı diş macunu kullanan var mı? Nasıl yapıyorsunuz?
misvak.
Ben de diş macunu kullanıyorum. Fakat hiç diş macunu kullanmayan, ama dişleri diş macunu kullananlardan harika görünen tanıdıklarım oldu.
Meşhur bir yabancı filmde eski zamanlarda bir İngiliz soylusu hanımın elinde gördüğümde çok şaşırdığım, doğu kültürüne has zannettiğim misvak kullanarak oluyor bu.
Diş macunlarındaki florun beyni ve/veya sinir sistemini etkilediğini söylemişti bir tanıdığım.
Vakumlu poşeti içindeyken kurumamış, eğilebilen bir misvak dalını (istediğiniz çapta) kullanabilirsiniz. Şimdilerde poşetiyle birlikte dolma kalem gibi kaplar içinde satıyorlar. Kullandıktan sonra kabına koyuyorsunuz, kurumuyor.
Kullanımını abartmayın. Yemeklerden, içeceklerden sonra ve dişlerinizde dilinizle hissettiğiniz pürüzlenmelerde ( bakteri plağı ) sağ azı dişlerininzden sol azılara kadar çok bastırmadan sağa sola fırçalayın 5-10 kez. Dişlerin iç yüzüne de sürebildiğiniz kadar sürün az miktar. Abartmayın, çok bastırmayın, diş etlerinizi zedelemeyin. Etkisi gün içinde düzenli kullanımla oluşur. Aksatılırsa etkisi azalır. Tükürmek gerektiğinde tükürün. Kullanım sonrası ağız çalkalanır mı bilmiyorum. Belki, misvak dalının bıraktığı kimyasalları atmamak da gerekebilir, bilmiyorum.
Ağız kokusu bırakmaz, dişleri pırıl pırıl ve beyaz yapar (kişinin dişleri beyaz değilse enazından sararmayı engeller), mide sağlığını sağlar, sindirimde faydası vardır.
Ağızdan gelen şeyleri toplar, dip kısmına biriktirir, ucunda kalmaz.
Diş macunu içinde, hazır diş fırçası 🙂
Poşetinden çıkarın, bir ağaç dalıdır. Dışındaki kabuğu bir ucundan bir cm kadar soyulur. Bunun için bir ucunu bir parmak suyun içinde mesela bir çay bardağında bir kaç saat bekletin. Sonra soyun ve uç kısmını bıçakla fırça haline getirin. Ne kadar uğraşsanız da yumuşak inçe kıllar elde edemezsiniz. Bir kaç kullanımda o lifler birbirinden ayrılıp fırçalaşacaktır.
Fırçası eskidikçe, fırça kısmının 2-3 mm gerisinden kesip atacaksınız. Yine yeni bir fırça açacaksınız. Dal kullanılamayacak kadar kısaldığında yenisiyle değiştirilir.
Tarih boyunca insanlık dişlerini böyle korumuştur.
İnternette tatmin edici bilgiler bulunuyor.
Selâmetle Devletşah hanım.
gano excelin diş macununu kullanmanızı öneriyorum yüzde yüz doğal
kendim yapmıyorum ama sls, petrol türevleri, florid barındırmayan bir macun buldum 1 yıldır yaklaşık onu kullanıyoruz ailecek memnunuz, naturalive diye bir marka, organik değil ama dişlerimin renginde macun kullandığım zamanlara nazaran koyulaşma olmadı.
Evde macun yapmıyorum ama forever brıght ın aloe veralı macununu kullanıyorum.Hatta içinde propolis ve aloe vera olduğu için boğaz ağrılarında leblebi tanesi kadar yutulabiliyor bile
1. 2/3 bardak karbonat,
2. 4 çay kaşığı deniz tuzu,
3. Yağ ya da esans formunda 1-2 çay kaşığı nane ya da sevdiğiniz diğer lezzetler,
4. İhtiyacınız kadar su
Yaklaşık 3 yıldır diş macunu kullanmıyorum. İnternetten bulduğum bu tariften memnunum. Benim asıl derdim düzenli fırçalamama ve sağlıklı olmasına rağmen sarı olmalarıydı. Zamanla dişlerimin renginde belirgin bi açılma oldu.. tabi sabırla, uzun süre kullandıktan sonra… Dilerim size de iyi gelir…
Sağlıklı mutlu günler, güzel gülüşler 🙂
misvak tozu kullaniyorum,disetlerim icin ne harika onu farkediyorum.bazen ficanin uzerne macun gibi,bazende parmagimi batirip..iyi bisi
Ben karbonat kullanıyorum. Dişlerim kolay tartar oluşturuyor, eskiden kalan diş eti gerilemesi de var. Sanırım sizin sitenizde görüp aldım. Waterpik’in içine karbonatı koyup kullanıyorum. Ayrıca fırşalıyorum tabii. Diş hekimimin söylediğine göre tartar oluşumu gayet yavaşlamış ve diş eti gerilemesi de epey düzelmiş (bende tamamen düzelmesi mümkün değil).