Başlığı Unuttum!

Başlığı Unuttum!

Hatırlatma

Bu ara o kadar çok şeyi unutuyorum ki anlatamam. Mesela unutkanlığımdan dert yanmak için bir yazı yazayım diye düşünürken nefis bir başlık bulmuştum. Bilgisayarımı açana kadar unuttum gitti.

Cengiz Aytmatov‘un Cemile kitabı dün gece aklıma takıldı. Kitabı geçtiğimiz bir kaç ay içerisinde okudum. Bakınız dikkat tam ne zaman okuduğumu hatırlamıyorum. Ne zaman okuduğumu bırakın konusunu hatırlamıyorum ki… 2. dünya savaşında geçiyordu o kadar. Gerisi yok. Halbuki okurken çok etkilendiğimi hatırlıyorum. Bir solukta bitirmiştim.

Olur öyle şeyler demeyin. Öyle çok unutuyorum ki gerçekten şaşarsınız. Mesela iş ile ilgili bir gelişmeyi aktarmak için ilgili kişiyi arıyorum. Daha o alo derken ben neden aradığımı unutmuş oluyorum. Ya da yanımdaki masada çalışan Selçuk’a, adını hatırlamak için uzun uzun bakıyorum. Artık anlıyor ve işi dalgaya vurup, ‘Bond, James Bond ama sen kısaca Selçuk diyebilirsin’ şeklinde cevaplar veriyor.

Nasıl bu kadar unutkan olabildiğimi inanın anlamıyorum. Sanıyorum yaşlanıyorum. Yaşlanıyorum demek problemi çözmüyor. Omega 3 zihne iyi geliyor dendiği için avuç avuç ceviz yiyorum. Cep telefonumu kablolu kulaklıkla kafamdan uzak tutuyorum. Ama sonuç aynı. Unutuyorum gidiyor. Unutmamak için hatırlatıcı olacağını düşündüğüm bir kaç kelime ile konuyu kendime e-posta atıyorum. Yazdıklarımı okuyunca bir çağrışım yapmasını, bir kıvılcım çakmasını bekliyorum ama boşuna.

Ne yapmalı bilmiyorum?

Not: Yazıyı yayına verirken fark ettim ki unutkanlık bende başlayalı çok olmuş. Unutkan olduğumu bile unutmuşum. İnşallah bir gün kendimi bir yerde unutmam.

Kalıcı bağlantı

Related Posts

25 Responses to Başlığı Unuttum!
  • Narince

    Hıh! O da bir şey mi? Hepi topu iki çocuğum var. Oğlana kzım diyorum, kıza oğlum. İsimlerini karıştırıyorum. Onlar kızıyorlar, ben anneannemi anımsıyorum. Öyle ya O’nun dokuz torunu vardı. Bana ne oluyor ki?

  • aslı

    merhaba,

    aynı dertten birçoğumuz muzdaribiz galiba.Yoğun iş temposu, aynı anda birden fazla yere ve ya işe yetişme durumu. sürekli yeni şeyler düşünme ve üretmeye çalışma bize unutkanlık olarak geri dönüyor. Ben de aynı şeyleri yaşıyorum birçok yol denedim, ama en iyisi yanımda taşıdığım küçük not defterine aklıma gelen ve yapmam greken şeyleri yazarak takip ediyorum. Aklıma gelen herşeyi yazdığım için bazen anlamsız şeyler çıkmıyor değil. Ama en azından unuttum demekten iyi oluyor….

  • kırmızı mutfak

    Bu durum sanırım çok yoğun olmakla ilgili. Bankacılıga ilk başladıgım yıllarda müşterilerin 10 haneli hesap numaralarını bile hatırlardım. Ama yıllar geçtikçe fena halde herşeyi ama herşeyi unutmaya başladım. Sizin örneğinizdeki gibi okudugum kitapların konusundan, en önemli ve kısa süreli şeylere kadar… Sanırım son 5 senedir listelerle yaşıyorum. Bir de telefonumdaki hatırlatma notlarıyla. Bankacılıgı bırakıp mutfağa girmek bana biraz iyi geldi ama sizin temponuz inanılmaz, sanırım bu yüzden…

  • Delfina

    Bugün Levent’te neler yaşadım bilemezsin.Metro’nun zıt yönünden çıkmaya çalışmam,ne söyleyeceğimi unutmam vs vs…Ama Kanyon’da D&R ‘da bir baktım cam kenarında oturuyorum ve elimde bir kitap var.İçine tam bakamadım ama güzel şeyler anlatıyordu,daha doğrusu beni anlatıyordu,seni anlatıyordu….Merak edersen kitabın adını sana mail atarım.Yani burda reklam yapıyormuş gibi gözükmek istemem 🙂

  • gulbahar

    Devletsahcigim,

    Buna yaslilik derler bende tek bende var zannediyordum ama bizim yaslara gelenlerde hep oluyor. Eger yazin unutmazsam buradan sana bir ilac getirebilirim. Evet unutmazsam burasi muhim neyse uzulme herkezin basina geliyor.

    sevgiler
    gulbahar

  • MUBECCEL KARADAVUT

    DURUM VAHİM!!!!!!!
    ASLINDA HEPİMİZİN DURUMU GERÇEKTEN VAHİM, BU GENÇ YAŞTA UNUTUYORUZ!!!
    GEÇENLERDE LEPTOP TA BİR YAZI YAZIYORDUM, BİR KELİME YAZDIM VE ARA TUŞUNA BASIP DİĞER KELİMEYİ YAZICAM AMA HANGİ TUŞA BASACAĞIMI O ANDA UNUTTUM!!!!!!BASMADIĞIM TUŞ KALMADI!!!!! YOK YOK OLMUYOR BİR TÜRLÜ BULAMIYORUM, SANKİ BİLGİSAYARLA İLK DEFA TANIŞIYORUM…RESMEN HAFIZA KAYBI YAŞADIM O AN …SONUNDA ÖNÜMDE DURAN EN UZUN TUŞA BASTIM VE OLDU!!!!
    BUNA BENZER BİR SÜRÜ UNUTKANLIK DAHA!!!!!
    NEDEN ACABA??ÇOK ŞEY DÜŞÜNÜYORUZ AYNI ANDA ,ÇOK MU DALGINIZ ACABA…
    NELER OLUYOR BİZE!!!!!!!!

  • Semiha

    Unutmak galiba çağımızın hastalığı, az veya çok herkes unutkanlıktan şikayetçi. Belki de çok fazla şeyler düşünür olduk. Ya da teknoloji bizden çok önde gidiyor, hepsini hatırlamaya yetişemiyoruz.
    Ama olsun, unutkanlığa rağmen hayat güzel, yaşamaya değer.

  • Ceylan

    Dev`cim, bence bu cagimizin hastaligi, hic de yalniz degilsin…yedigimiz ictigimizden midir yoksa cidden cepler-bilgisayarlar mi yapiyor, yoksa acaba bu kadar hizli ve dolu yasamak mi?? Ama bak seni unutmadim hala!!!! Ve sen beni unutursan bozulurum ona gore !!!!

  • PINAR

    Bu problemle sadece doğum sonrasında ki ilk 3-4 aylık dönemde karşılaşmıştım. Kafanda binbir şey dolaşıyor bebekle ilgili, yorgunluk, uykusuzluk da eklenince, unutuluveriyor. Senin de öyle binbir şey dolaşıyor kafanda, iş, dergi, projeler, programlar, arkadaşlar, aile…. Liste uzayıp gittikçe üstüne bir de uykusuzluk yorgunluk eklenince unutkanlık kendini gösteriyor. Çaresi bence uyku&dinlenmeyi de içeren bir tatil…

  • Meryem

    Sevgili Develetsah

    Emin ol bu unutkanligin kaynagi yogun is tempon. Ayni yogunlugu bundan iki sene evvel,iki farkli yerde calisip bir evin sorumlulugunu tasirken bende yasiyordum. Is temposu yavaslayinca emin ol, hersey yine eski haline dönecek.

    Ayrica bahsettigin unutkanligin bu yaslarda yasla alakali olmamasi gerekiyor. Yani sakin ola kendini yaslandim diyip sartlandirmayasin:)

    sevgiler

  • nesrin

    Sevgili Devletsah,
    Unutkanligin yorgunluk belirtisi de olabilir.Kendine dikkat etmeni tavsiye ederim.Yeterince su iciyor musun.Seni zevkle takip ediyorum.Bloguma bir göz atarsan sevinirim:www.nesrininmutfagi.blogspot.com

  • şükran ünal

    Sevgili Devletşah, bu kadar unutkanlık sadece sende var sanıyorsan yanılıyorsun. Genç ihtiyar(ihtiyarlarımız aslında bizden çok çok iyiler bu konuda) çocuk herkes gerçekten oldukça unutkan Eğitimciler doktorlar çağın hastalığı diyorlar.. Bana göre kafamızı bir çok şeye yormamız günlük yaşamda yapmamız gereken o kadar çok iş var ki hangisini ne zaman, nasıl hangi tarihte yapacağız gibi teknolojinin de olumlu sonuçlarının yanında olumsuz bir çok katkısıyla maalesef zihinlerimizi dolduruyoruz..
    En basit örnek sana.. Bir faturayı götürüp bankaya öderdin biterdi ama şimdi banka almıyor, ya otomatik ödeme yapacaksın ya eft yapacaksın tabi bunlara numara şifre vs. gerekli aklında tutmazsan vay haline. eskiden herşeyi zihinden ,olmadı kalem kağıtla hesaplardık bunu yerini hesap makinaları,ardından bilgisayar olmadı cep tel. aldı. Matematik zihnimiz zayıfladı.. ya notlar alıyoruz ya mankamatiğe koşuyoruz sonuçta da işte böyle unutkan oluyoruz… Unutkanlık ta yapılacaklar için Küçük notlar alanın çok faydalı olduğunu söylüyorlar ve birde yaban mersinin unutkanlığa çok iyi geldiği şu sıralar çok gündemde.. ama çok da pahalı.. Sevgiler ve unutkanlığın az yaşandığı günler diliyorum sana..

  • Hatice Güzel

    Ben önceden hemen hiç bir şeyi unutmazdım. Okuduğum, duyduğum, yaşadığım… Son zamanlarda çok unutkan olduğumu yeni öğrendiğim isimleri ve sizin de dediğiniz gibi okurken etkilendiğim kitapları sabah kalktığımda nerdeyse hatırlamadığımı anladığım anda yıllardır başkalarından duyduğum “unutuyorum!”kelimesini benim de kullanmaya başladığımı fark ettim. Benim tespitim ve neredeyse kesin kanaatim cep telefonu ve bilgisayarla olan yakın ilişkim beni unutkan etti.

  • Bir baska unutkan

    Sevgili Devletsah,

    Kollektif hafiza zayifligimizin bircok nedenleri var sanirim. Bunlarin arasinda, dogal olmayan gida ve hayat sartlarini sayabiliriz tabi, herkesin bildigi.
    Sanirim birkac farkli etken de var: Bilgi. Yani gunumuzde o kadar cok bilgi bombardimanina tutuluyoruz ki (tv.. internet..), o bilgiyi alip proses etmeden yenisi ekleniyor. Ve hicbiri kalici olmuyor tabi. Bilgi bilgi olmaktan cikiyor. Bilgi coplugune donusuyor hafiza kayitlarimiz. Zaman kavramimizi bile degistiriyor. Hatira olusturamiyoruz.
    Sanirim birde cok fazla merakli olmamizin etkisi var. Herseyi bilmek, okumak, gormek, yapmak istiyoruz. Oncelik ve tercihlerimizi belirleyemiyoruz. Belki kanaatsizlik?
    Bir de peygamberimizin iki uyarisini hatirliyorum unutkanlikla alakasi olabilecek: Birisi “dusla” ilgili, birisi “ortunme(me)kle/ bakmakla” ilgili. Belki onlarin gercekten etkisi vardir..

    Cunku bu unutkanlik toplumsal boyutta.

  • Bulent Cakir

    multi-tasking … veya so called multi tasking. bkz eski zaman muzisyenleri, neler neler uretmisler, tadindan yenmiyor bir cogu! neden mi? konsantrasyon, single task ustunde multi tasking yapmislar. biz ise neye sahibiz? interNET? ve beraberinde getirdigi bilgi kirliligi … endise edecek birsey yok, en azindan sorunun farkindasin, muhakkak zamanla cozumler ureteceksindir, dikkat et buldugun cozumleri unutma 😉

  • sevde

    devletsah merhaba yazini okuyunca aklima geldi kan tahlili ile B12 olcumu yaptirmani oneririm normal yapilan kan tahlillerinde B12 olcumu yapilmiyor ozellikle belirtmek gerekiyor. B12 vitamini eksikligi unutkanligi arttiriyor hatta eksikliginde depresyona bile sebep olacak kadar onemli bir vitamin. Eger oneli bir dusus yoksa o zaman hap tedavisi uygulaniyor ancak ciddi boyuttaysa mutlaka igne veriliyor. Bence vakit kaybetmeden baktir derim nacizane tavsiyem. saglik sakaya gelmez.

  • icimdengeldigigibi

    :)))Yok yok sadece sizde değil inanın bizde de durum aynı.Hele bir de hayatınızda küçük bir afacan varsa siz o zaman görün unutkanlığı ve yorgunluğu.:))
    Sevgiler…

  • ruveyda

    o da birşey mi? ben birine telefon ediyorum..daha telefon çalarken kimi aradığımı unutuyorum..stresten oluyor bunlar hep..bu kadar yoğunluk fazla galiba bize 😀

  • BURCU ÖNEL

    Devletşah hanım, sizi severek takip ediyorum,unutkanlık için sayın ibrahim saraçoğlu’nun önerdiği havuç suyunu içmelisiniz. Her akşam yatarken bir bardak taze sıkılmış havuç suyu…Sitesine girerseniz daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.Hücre yenileyici özelliği var,gelen e postalardan da anlaşılacağı üzere çok kişi şifa bulmuş,alzaimerı bile tedavi edici gücü varmış havuç suyunun..sevgiler.

  • Hafriyat

    Bende kitap okuduktan sonra aynı seyı yasıyorum ya da bır fılm ızledıkten sonra ne anlatıyordu bu fılm dıye dusunuyorum cogu zaman .)

  • HAMIYET TEPPER

    Selam…unutkanlik günümüzde cok dogal bir sey..STRES…dolayisi ile unutkanlik yasli genc hepimizde oluyor..o anda kendinizi zorlamayin tam tersi rahatlatin…hepsi gecer..Siz sevgili Devletsah hepimiz icin öyle güzel seyler yapiyorsunuzki…sizi tebrik ederim.Sizin gibi insanlar cogalmali…Ben sizi takdir ediyor ve size cok tesekkür ediyorum…HOSCAKALIN…

  • nuket

    unutkanlik problemi olanlarin zihin jimlastigi yapmasi gerek. Burun kivirdiginiz cocuk oyunu diye dusundugunuz bir cok oyun sizin unutkanliklarinizi yenecektir. Bunlardan biri 5 rakkamli bir sayiyi bulma oyunu (cogunlukla aile, arkadas arasinda iki kisi tarafindan oynanan bazan da turnuvaya donusturulebilen, malzemesi bir kagit bir kalem ve beyniniz olan zamanla iyi tahmin yetenegi kazandiran bir oyun) moda olan sudoku oyunu satranc hatta tavla bile yardimci olabilir. Kelime bulmacalari eger bulamadiklarinizda inat edip bulacak kadar kararliysaniz ise yarar ama siz aman bukadar diye birakacaksaniz, cabuk pes edecekseniz hic bir yarari olmaz. Bir de yeni buldugum bir oyun var, cok eglenceli Turkce adini bilmiyorum “Picture Logic” cok zevkli bir oyun.

    Ben 60 yasindayim ve beynimi oyle cok kullandim ki yaslanmayan tek yerim beynim kaldi. Kullandikca da daha isler hale geldi. 49 yasinda yeni bir ulke ve bu yastan sonra ogrenilen oldukca iyi bir ingilizce! Hic fena degil Haksizmiyim? 🙂

  • Demet

    Ben unutkanlık bir yana da dediğiniz kitabı okudum ama pek etkilendiğim söylenemez 🙂

    Unutkanlıkla ilgili olarakta beyin jimnastiği yaparsanız iyi olur. Özellikle SU DOKU ciddi olarak faydalı olacaktır.

    Tavsiye ederim.

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER