Balık Çorbası
Balığın ucuzlamaya başladığı, havaların soğuduğu şu günlerde nefis bir lezzet.
Malzemeler
- 1 adet palamut (büyük)
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 1 adet kereviz sapı
- 1 adet Defne Yaprağı
- tane karabiber
- 5 su bardağı su
Terbiyesi için
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 adet yumurta sarısı
- 4 -5 adet kereviz yaprağı
- tuz
Malzemeler
- Palamut iyice temizlenip filetosu çıkarttırılır.
- Kuyruk ya da kafa tarafından 3-4 parmaklık et ayrılır.
- Kafası, kılçığı, ayrılan et parçaları, soyulup dilimlenmiş sebze ve baharatlar tencereye konulur.
- Havuç ve patatesler yumuşayana kadar haşlanır.
- Balık kılçığı, kafası, etleri ve defne yaprağı tencereden alınır.
- Kafa ve kılçıktaki etler temizlenir, diğer parçalar da didiklenir.
- Tencerede kalan sebzeler blendırdan geçirilir.
- Didiklenen etler tencereye eklenir.
- Yumurta sarısı, limon suyu, tuz ve ince doğranmış kereviz yaprakları bir kaptakarıştırılır.
- Tencereden bir kepçe sıcak çorba alınıp bu sos ile yavaşça birleştirilir.
- Sos tencereye karıştırılarak yavaş yavaş eklenir.
- Sıcak sıcak servis edilir.
Notlar
- Tarifi size daha önce anlattığım Ankara’daki balıkçımız vermişti. O zamandan beri de severek yaparım.
- Balıkçımız bana kılçıkları verip, bunlarla da çorba yap diyene kadar balık çorbasının hep orfoz, lağos, kırlangıç gibi büyük balıklarla yapılabileceğini düşünürdüm. Bunu söylediğimde. ‘Haklısın. Ama sen onlarla çorbaya yapmaya kalkarsan 1 ay yersiniz. O yüzden bunlarla yapıp idare et’ demişti. Doğru söze ne denir. Elbette kırlangıç ile yapılan çorbanın tadı ile palamut ya da levrek ile yapılanın tadı aynı değil.
- Genelde çorbayı patates ve havucu rendeleyerek, soğanı da bütün atarak yapıyorum. O zaman blenderdan geçirmeyip, soğanı çıkartıp, bol taneli olarak servis ediyorum. O da çok şık görünüyor. Bu defa rendelemeye üşendiğimden blendırdan geçirdim.
- Biz az yiyen bir aile olduğumuzdan büyük bir palamuttan kestiğim parçalardan kalan balık kızartma yapmam için kafi geliyor. Eğer siz çorbanız daha fazla balık taneli olsun, arkasından yediğimiz balık eksilmesin derseniz fazladan bir tane daha balık alabilirsiniz.
Aynı sizin malzemeler ile yapılan bir çorba içtim geçen sene Bodrum Adasofra’da. Hepsi 6-8 arasında saatte pişiyor, önce odun parçaları ile fırınlanıp tütsüleniyor sonra balıklar haşlanıp özü çıkıyor sonra öz ile kalan parçalardan balık çorbası yapılıyor vs. o gün bugündür balık çorbasına bayılır oldum. Sizin de tarifinizi denemeyi umut ediyorum… Güzel günler dilerim.
hiç yemedim balık çorbası, her defasında şansımı zorlamak istemediğim için kaçtım aslında. ama bunu denerim madem sen öyle diyorsun
merhabalar devletşah hnm.
Balık çorbasını görünce ilgimi çekti.6 ay öncesine kadar ben de hiç yememiştim.Arnavutköyde bir restorantta yedim ve tadına bayıldım.Yalnız benim içtiğim çorba beyaz renkli ve sebzeler minik küpler halinde idi. Çorbanın blendırdan geçmesi bir başka yöntem sanırım..Hoşçakalın…
Sevgili Devletşah,çorba çok güzel bu çorbanın üzerine dereotu çok yakışır.Sağlıcakla kal.
balıkçıdan balık alırkenÇ balıkçı bana da kılçıkları verdi. “Bundan çorba yaparsın şöyle sarmısaklı” dedi. Sizde bu tarifi okuyunca balıkçıya hak verdim. Ben balıkların baş kısımlarını almamıştım. Şimdi keşke alsaymışım diyorum. Tarif için teşekkürler.Bir dahaki sefere onları da alacağım.
Sayin Devletsah Hanim,
Yaklasik 20 gun once yemek name’ye uye olmak icin mail adresimi istediginiz sekilde yolladim fakat adresime herhangi bir geri ileti gelmedi. Bugun bir kez daha denedim hala gelen bir ileti yok. Acaba nedeni benden mi kaynaklaniyor ya da daha once baska boylebir sikayetle karsilastiniz mi? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Saygilar,
aylin Gokdel
Merhaba devletsah,benim balikcim sebzeleri atmadan baligi at ustu kopuklenince o suyu dok yeni koydugun suda hepsini birlikte pisir dedi.besin degerini kaybetmez mi o ilk suyu baya yagli oluyor.ben kırlangıcla yapıyorum bu arada.