Arkadaşını Takip Et!
Facebook’un yayılmasından bu yana internette yeni bir salgın yaşanmamıştı. Facebook mesajlaşma, video, fotoğraf paylaşma, canlı yazışma gibi özellikleri ile birçok ihtiyacı en ilkel seviyede olsa da görüyordu.
Son zamanlarda yeni bir salgın başladı. E-posta kutuma hemen hemen her saat başı bir iki tane friend feed mesajı düşüyor. Peki nedir friend feed? Ne yapar?
Adından da anlaşılacağı gibi friend feed arkadaşlarınızı rss vasıtası ile takip etmenizi sağlar.
Şimdi sizin A, B, C arkadaşlarınız var. Ve bunlar internette aktif kişiler. Blog yazıyorlar, fotoğraf ve video yüklüyorlar, anlık mesajlar yazıyorlar vs. Üç kişi en az 15 farklı serviste aktifler. Takip etmek sizin için ne kadar da yorucu olur değil mi?
Bazılarınızın rss diye bir şey var dediğinizi duyar gibiyim. Evet var. İstediğiniz kadar siteyi rss ile takip edebilirsiniz. Peki onlar içinden arkadaşlarınızı nasıl takip edeceksiniz? Yaptığı yorumları, nelerle ilgilendiğini, neleri sevdiğini, neleri unutmamak için işaretlediğini nasıl takip edeceksiniz? İşte friend feed bunun için var.
Sistem şu şekilde çalışıyor. A friend feed’e üye olup, internette kayıtlı olduğu sitelerle ilgili linkleri giriyor. Sistem hemen bu kayıtların rss’lerini toplayıp onun adı altında yayınlamaya başlıyor. Aynı işi internette aktif olan B ve C de yapıyor. Sonra siz onları takip ettikleriniz listesine ekliyorsunuz. Böylece artık A’nın B’ye yorum yazdığını, C’nin o sırada Last Fm’de Sting’in bir şarkısını dinleyip sevdikleri arasına eklediğini, Yine C’nin ofiste toplantı hazırlığı yaptığını, A’nın Facebook’ta D ile arkadaş olduğunu friend feed ile takip edebilir hale geliyorsunuz.
Bu sistem internette akitif kullanıcıları takip etmek için kurulmuş olmakla birlikte hiç içerik üretmeyen kullanıcıların içerik üreten arkadaşlarını takibini de kolaylaştırıyor.
Şu anda beni friend feed’den takip eden arkadaşlarım twitter’da o ana dair yazdıklarımı okuyabiliyor, siteme yaptığım güncellemeyi hemen görebiliyor, flickr’a yüklediğim fotoğraflardan haberdar olup, benim çalışırken last fm’den neler dinlediğimi biliyorlar. Hatta Yemek.Name için açtığım grupta kimlerle röportaj yapabileceğim konusunda tartışıp, hoşlarına giden yemek sitelerinin, yazıların, fotoğrafların linklerini, sevdikleri restoranları paylaşabiliyorlar.
Peki bunun ne faydası var? Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. Ama ortak olduğunu düşündüğüm cevabı paylaşayım: zaman kazandırıp, iletişimi arttırıyor.
iyiymiş hoşmuşta, ben facebooktan bile fena halde sıkılmış biri olarak bu sistem sayesinde kafayı yer sonra da bi dağın eteğine yerleşirim büyük ihtimalle 🙂
merhaba devletşah hanım.size last fm hakkında bir sorum var.müsait bi zamanınızda yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
ben last fm diye bişeyin olduğunu ilk kez sizden öğrendim.çok harika bişey dedim,hemen üye oldum, hatta masaüstüme programını da indirdim ama dinlemek istediğim tüm şarkılar ya 25 ya da 27 saniye sürüyo. parçaların tamamını dinleyebilmek için ne yapmam gerekiyo anlamadım,üye de oldum,hiç zevk alamadım bu işten.sitede de aradım,internette de aradım bu konu hakkında bi bilgi bulamadım.
yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.şimdiden çok teşekkürler.sevgilerimle.
Rana;
İstediğin kişinin istediğin şarkısını tam olarak dinleyebilmen o an mümkün olmayabilir. Öncelikle bu o şarkıcının Last FM ile anşalmasına bağlı. O şarkısının çalınmasına izin verdiyse dinlenilebilir. Sistem şöyle çalışıyor. Sen diyelim Norah Jones yazdın. Last Fm sana benzer şarkıları çalar. Arada Norah Jones’da çıkabilir.
Ben genelde etiket kısmına jazz ya da soundtrack yazıyorum. Ve hemen hemen bütün sevdiğim şarkıları tam olarak dinleyebiliyorum.
devletşah hanım yanıtınız için çok çok teşekkür ederim.
ben de birşeyi eksik yapıyorum ya da anlamadım sanmıştım.şimdi tamamen anladım.benzer şarkılarda güzel şeyler çıkyor.daha şimdiden aynı tarzda farklı birçok şarkıcı/grup tanıdım.
yardımınız için tekrar teşekkür ederim.sevgilerimle.
nasıl üye olunuyor