Sigara çevreye zararlıdır!

Sigara çevreye zararlıdır!

Sigaraya hayır

Üniversiteye başladığımız ilk yıl “Çevre Mühendisliğine Giriş” gibi bir dersimiz vardı. İlk gün dünya var olduğudan bu yana çevre kirlenmesi vardır denilmişti. Volkanik hareketler, yangınlar, toz ve birçok şey çevre kirliliği konusuna giriyor. Dünya kendisini temizleme özelliğine de sahiptir. Zaten öyle olmasa bugün halâ nefes alabilmemiz mümkün olmazdı. Tabi herşeyin bir sınırı olduğu gibi dünyanın da kendisini temizlemesinin bir sınırı var. Nasıl ki bazı kıyafetleri evlerimizde temizleyemediğimiz için kuru temizlemeciye veriyorsak, dünya da temizleyemediği atıklar için artık sinyal veriyor.

Çok güzel bir atasözümüz var: “Damlaya damlaya göl olur!” Dünyanın gerçeği bu cümleye sığmış. Damla damla göller kuruyor. Nefes nefes hava kirleniyor. Evet. İçilen her sigarada beden kirletip zehirlendiği gibi hava da kirletilip zehirleniyor. Bakın sigaranın içinde neler var:

  • Toluen (tiner): Evlerinde boya yaptırıp, günlerce kokusu gitsin, kokudan zehirlenmeyelim diye camı pencereyi açık bırakan ama püfür püfür sigara içmeye devam edenleri de anlayamıyorum.
  • Kadmiyum: Dünyadaki en zehirli metallerden birisi. Bu nedenle pilleri biter bitmez evlerimizden uzaklaştırıyoruz. Ama bazıları inanılmaz bir şekilde içlerine çekiyorlar.
  • Bütan: Merak ediyorum hangi aklı başında insan burnunu tüpe dayayıp derin derin nefes alır? Ben her gün defalarca bunu yapanlar tanıyorum.
  • DDT: En güldüğüm şeylerden birisi alışveriş arabasında sigara ve organik ürünleri bir arada görmek. Bir ürünün organik olabilmesi için gerekli şeylerden birisi böcek ilacına temas etmemesidir. Ama kader bir şekilde onları bir araya getiriyor galiba.
  • Hidrojen siyanür: Beragamalılar siyanürle altın aranacak diye sokaklarda soyunmuşlardı diye hatırlıyorum. Toprakları canlarından daha değerli gibi.
  • Aseton: Tıpasını çıkartamadığınız bir aseton şişesini dişlerinizle açtınız mı? Ve o dakikadan sonra dilinizin yandığını, saatlerce tükürme isteğinizi hatırlıyor musunuz? İşte hergün aseton içenler var.
  • Amonyak: Eskiden annem tuvaletleri temizlerken yüzünü bir bezle kapatıp nefes almamaya çalışırdı. Nedenini sorduğumda “amonyak zehirlidir, çık dışarı, hastalanma” demişti. Bunu biliyor olması hergün bir paket sigarayı içmesine engel olmuyordu. Ayda bir yaptığı dezenfeksiyon işlemi sırasında soluyacağı bile vücuduna daha az zarar veriridi.

İlk aklıma gelenler bunlar. Bütün bu zehirler sigara içicilerinin vücuduna girdiği gibi dumanıyla benim soluduğum havaya da karışıyor. Ve damlaya damlaya göl olup nefes alamayacağımız bir gökyüzüne sahip oluyoruz.

Yollarda yürürken gözüme takılan izmaritlere gelince. Merak ediyorum evlerindeki çiçeklerin dibine zehirli ilaçlar koyuyor mu sigara içenler? Koymuyorlardır herhalde. Peki neden sokaklarda onların kirlettiği havayı temizlemeye çalışan ağaçları hergün izmaritle zehirliyorlar?

Sigara hem sağlığa hem de çevreye zararlıdır. Sigara içmeyin! Çevrenizde içilmesine de müsade etmeyin! Bu hem kendinize hem de dünyaya karşı olan sorumluluğunuzdur.

Not

Bu yazı hem daha önce duyurduğum Blog Hareket Günü vesilesi ile kaleme alınmıştır. Hem de bayramın ilk günü beni sigara dumanına maruz bırakıp, sonraki iki gün boğaz ağrısı çekmeme neden olmuş kişilere ithafen yazılmıştır.

Kalıcı bağlantı

Related Posts

22 Responses to Sigara çevreye zararlıdır!
  • Deniz

    Devletşah, bu günkü hareketi senden okumuştum. Okuduğum gün gidip kaydolmuş ve “aman ne çok zaman varmış daha” demiştim. İşte o gün geldi çattı. Tıpkı insanların sigaranın zararlarını görecekleri günlerin uzak görünüp fakat çabucak geleceği gibi. Sigara içmeyen her arkadaşımla gurur duyuyorum. Ben de karnımda 6 aylık bebeğim varken benim yanımda sigarasını yakıp fosur fosur içen 5 kişiye ithaf ediyorum senin yazını. Bana “Birşey olmaz sigaradan… Çocuk canavar gibi olur” demiş ve gülmüşlerdi. Birisi 15 gün önce hayatını kaybetti. Umarım diğerleri bu nedenle ölmez. Teşekkürler.

  • Naile

    Çok güzel bir konuya değinmişsin Devletşah, ben değil kapalı bir ortamda yanımda içilmesi sokakta yürüdüğü yerde bile sigara içen insanlardan rahatsız oluyorum. Çünkü arkasında olduğum zaman dumanı direk bana geliyor. Ben zararını biliyorken ve içmiyorken üstelik dumanından rahatsız oluyorken bu insanların bana dumanını zorla solutmaya ne hakkı var? Üstelik sen daha da hassas bakmışsın olaya, direk dumanı bana gelmese bile soluduğumuz havaya karışıyor ya! Herkesin bu konuya duyarlı olacağı günler de gelir inşallah.

  • feray

    canım teşekkürler gerçekten çok güzel bir konu. bende 5 ay
    önce o kötü alışkanlıktan vazgeçemlerdenim. 5 ayda bile insanın vücudunda birçok değişiklikler oluyor. Å?imdi rahatlıkla merdiven çıkabiliyorum. Canım ben senden ayrıca başka birşey rica edeceğim. forum a üye olmak istiyorum kaç defa dır deniyorum ama hala bana bir parola gönderilmedi neden acaba ben mi bir hata yapıyorum.

  • Gül Nur

    Tiryakilerin bam teline basmışsın canım… Dünyada hiçbir şeyi savunmayan insanların “sigaraları” söz konusu olduğunda nasıl ateşli bir savunucu olduklarını hepiniz bilirsiniz… Onlarla mücadele imkansız bence….

  • sanem

    Icerken de savunmazdim icici oldugumu ama biraktigima cok mutlu ve harcadigim yillara da bir o kadar uzgunum.

  • Minik Patikler

    Bu yazının altına imzamı atarım, inanılmaz bir nefretim var sigaraya, kaç kere restoranlardan iğrenç bir koku üstümüze sinmiş olarak çıkmışızdır, kaç yemeğimiz zehir olmuştur ve sigara içenlerin yanında oturmak zorunda kaldığımız zaman kaç gün o boğaz ağrısını çekmişizdir hiç bilmiyorum. Kaldı ki bizimle birlikte oğlum da bunlara maruz kalıyor, insanlar yolda yürürken bile sigara içiyor, arkasında kalırsan iğrenç kokuyu ve dumanı solumaktan başka çaren kalmıyor. Sigara içen birinin oğlumu öpmesini bile istemem, ama bazıları resmen yalıyor ve tiksiniyorum, çocuğu banyoya sokup çitiliyorum. Bu arada, üç dört sene evvel, küçük kızının elinden tutmuş neredeyse 8 aylık hamile bir kadını elinde sigarasını tüttürerek yürüken görmüştüm de hala unutamam. Bir arkadaş grubumuz var onları çok seviyorum ama sırf sigaradan dolayı araya mesafe koymayı düşünüyorum açıkcası çünkü onlarla güzel bir ülkeye yapılan seyahat bile çekilmiyor, mis gibi oturup sohbet etmek varken sigara dumanı da neyin nesi oluyor anlamıyorum. Çoluk çocukları yanlarında olsa bile o an içmekten vazgeçmiyorlar, başkalarının ricası vız geliyor o yüzden. Dua ediyorum ailemize sigara içen birileri girmesin diye, hiç çekilmez çünkü. Allah korusun.

  • Minik Patikler

    Bu arada yumurta makasından burada var mı, yoksa yurtdışından mı?

  • Meliha

    Yasaklar ve kısıtlamaları yeterli bulmuyorum, hatta teşvik edici buluyorum bazen. Mesela vapurda kapalı mekanda sigara içmek yasak ama güvertede içmek serbest. (İzmir’de) Sizce yaz günü kim vapurun içinde tıkılmak ister? Bu, sanki sigara içmeyenlerin güverteye çıkmasını yasaklamak gibi birşey. Bunu anlayan varsa bana anlatsın.

  • Devletşah

    Denizciğim;

    İçenler gerçekten çok gamsız oluyorlar. Kendi zevki için seni görmezden geliyorlar… Ä°nan çileden çıkıyorum.

    Naileciğim;

    Eşim bir gün yolda dayak yiyeceğimden korkuyor. Önümde birisi sigara içiyorsa söylene söylene onu geçiyorum. Hele izmariti yere atarsa bir de adama “havayı kirlettiğin yetmedi yerleri de kirlet” deyiveriyorum. Vallahi Allah koruyor sokakta dayak yemekten beni.

    Feray;

    Gerçekten öyle. Ä°nsanda baya değişiklikler oluyor. Özellikle cildinde. Kardeşim her 3-5 ayda bir sigarayı 3-5 aylığına bırakır da oradan biliyorum 🙂

    Gül Nurcuğum;

    Öyleler gerçekten. Daha doğru dürüst birşeyi savunsalar işe yarayacaklar.

    Sanem;

    Çok geç olmadan fark etmişsin ya önemli olan o. Å?imdi sana çok daha kötü gelir kokusu… Kolay gelsin.

    Minik Patikler;

    Restoranlarda malesef biz sigara içmeyenler 2. sınıf muamelesi göryoruz. Onlara daha güzel yerler veriliyor. Mesela cam kenarları. Niye daha havadar olsun diye. O tip yerlere hususi olarak bir daha gitmeyeceğimi bildiren notlar yazıyorum. Ya da sorumlu müdürü ile konuşup söylüyorum. Tuvalet kapısının yanındaki masalarda sigara içenlerin oturması gerektiğini. Ä°kisinin de kötü koktuğunu hatırlatıyorum. Bir de dün fark ettim. Ä°kea yemek bölümünde çocuk oyun bölümü ile sigara içenler kısmı yan yana. Sigara içmeyenler se daha uzakta farklı bir yerde… Çocuklara yazık değil mi?

    Yumurta makasını ekmek almak için girdiğim Kiler’de görüp atlamıştım. Fransa’dan aldığımız paslanmaz olmasına rağmen paslanmıştı. Bunu görünce çok sevindim. Türk bir markaydı. Gerçi her yerde var. Ama makas gibi değil kenardan bastırmalılardan. Evde onlardan da bir tane var. Ama rahat değil.

    Sevgili Meliha;

    Aynı fikirdeyim. Yaza gerek yok. Kışın ben kışın bile dışarıda oturmaktan keyif alıyorum. Fotoğraf çkeiyorum. Boğazın temiz, rüzgarlı havasını solumak istiyorum. Ama mümkün değil.

    Bunun dışında dün Çengelköy Çınaraltı kahvesinde otururken de onu düşündüm. Deniz kenarında oturuyorum. Muhteşem bir manzara var ve ben kaçmak istiyorum. Neden? Çünkü çevremdeki diğer 4 masada püfür püfür sigara içiliyor ve ben tıkanıp nefes alamaz hale geliyorum… Ne fena. Böyle günlerde çok zengin olup sadece sigara içmeyenler için yerler açmak istiyorum…

  • Serdar YEÅ?Ä°LYURT

    Konu çok.. Hayata dair, yaşamaya dair, yaşamın parçalarına dair, eksilerine ve artılarına dair çoook şey konuşulur, söylenir. Zaten, sanıyorum yaptığımız en güzel şey “konuşmak”! Hani, insanız ya,ve konuşmak insana has bir iletişim yetisi ya, o yüzden bu işi çok ama çok güzel beceririz. De, eylem lazım eylem.. Hareket lazım! Çarkı döndürmek için, itici güç lazım.. Hareket=Bereket düsturundan yola çıkmak ve mücadele etmek lazım kanımca.. Konumuz “sigara ve yararları” (varsa tabii?. E yoksa başlı başına “zarar-ziyan” olan bir nesneyi niye hala hayatımızın vazgeçilmezi kılıyoruz? Adam oruç tutuyor ve ekliyor; Arkadaş, ne susuzluk ne açlık.. Vallahi dokunmuyor da, şu sigarasızlık var ya, şerefsizim zor çekiliyor!! Her kelimesine teek tek katılıyorum 🙂 Onun penceresinden bakınca.. Gel gelelim, dünya kimsenin kendi penceresinden bakmayı gerektiren bir “lişisel yaşam alanı” değil. Hepimizin ortak yaşam alanıdır. Ve sigara içenlerin bencilliğini huzurunuzda şiddetle ve esefle kınıyorum. Emin olun, sadece kınamıyorum, elimden geldiğince onlara karşı mücadele veriyorum. Å?imdi konumuzun giriş kısmını açabiliriz: Nedir sigara ve müptelalarıyla mücadele etme yöntemleri?
    1) Sigarayı sevmiyorum. Ve bulunduğum ortamda, karşımdakine nezaket olsun düşüncesinide bertaraf ederek, sigara i-çirt-mi-yo-rumm..
    2) Onların mazereti ne olursa olsun, kendilerince ne kadar haklı olurlarsa olsun, bu, kişiseldir. O kendince sigara içmeyi haklı buluyorsa, bende kendimce içilmemesini ve bana ait olan havanın kirletilmemesini haklı buluyorum. Ve müsaade etmem. Gitsin nerde içerse içsin.
    3) Restoranlarda en güzel yer onlara ayrılıyor demiş Devletşah hanım. Katılıyorum. Ve emin olun, bende, bir takım uygulamalara karşı sadece mırıldanmıyor, direkt olarak olaya olan karşıtlığımı bir şekilde dile getiriyor ve bu suretle, bilinmesini sağlıyorum. Belki ileriki zamanda yapılabilecek farklı uygulamalara zemin hazırlama mahiyetinde..
    4) Özellikle çocukların ve bebeklerin yanında, annesi ve babası da olsa, onların kişisel bencilliği yüzünden ve çocukları üzerindeki haklarını ve sorumluluklarını bile “sigara aşkı” hasebiyle unutacak kadar ileri gitmelerine rağmen, olduğum yerde içirtmiyorum. Kendi öz evlatlarının haklarını, ne hikmetse ben korumaya çalışıyorum.
    5) Sigara içen her kimse, idrak ve zeka kapasitesi dahilinde onunla konuşup, maddi, manevi ve fiziki zararlarını anlatarak caydırmaya çalışıyorum. Yok eğer ısrar ediyor ve söylediklerimi kabullenmek istemiyorsa, “BÄ°R AHMAÄ?A VERÄ°LECEK EN GÜZEL DERS, ONU KENDÄ° HALÄ°NE BIRAKMAKTIR” misali onu kendine havale ediyorum. Naapim?
    6) Sigara, bize 1700 lü yılların başında (sağolsunlar, medeniyetin temsilcileri(!) yüce insanlar(!) Avrupalılar tarafından bahşedilmiş bir nimettir(!). İşin ticari boyutunu inanın düşünmek ve mevzubahis yapmak bile istemiyorum. Sadece şu güzelliğini(!) vurgulamak istiyorum; Tabiri caizse, “taşı sıksa suyunu çıkarır” cinsinden addedilen Türk insanını, derin derin öksüren, pis pis kokan, dumana boğulmuş, hastalıklı ve çürük bir nesil haline dönüştürdüler.. Bir de bunun için milyarlarca USD para ödüyoruz karşılığında.. Vay bee ya onların hesap edemediği şeyleri düşünerek ya biz çok akıllılık ediyoruz, ya da onlar, hakkatten tahminimizden daha kurnaz ve sinsiler. ama helal olsun.. Gözümüzün içine baka baka, hem bizi zehirleyip çürütüyorlar ve hemde kazancımızı sırıta sırıta ceplerine indiriyorlar. Ve birde öyle reklamlar yapıyorlar ki, sanki sigara içmek ayrı bir adap, ayrı bir medeni davranışmış gibi! Bir “ayrıcalıkmış” gibi.. Ve insanlarımızda maalesef buna inanıyorlar.. Ya Rabbi sen aklıma mukayit ol.. Allah aşkına, bu konuyla ilgili daha fazla yazmak istemiyorum çünkü içim acıyor içim.. Yüreğim burkuluyor.. Konu çok derin, yaram dahada derin..
    Yine uzun oldu biliyorum.. Ama naapim Devletşah hanım, öyle konular yakalıyor ki, üzerine parmak basmasak olmuyor! Kayıtsız kalamıyor insan..
    Affınıza ve hoşgörünüze sığınarak, daha temiz, daha duyarlı, daha sağlıklı ve daha bilinçli bir toplum ve dünya dileğiyle..

    Hürmet ve saygılarımla..

    Serdar YEÅ?Ä°LYURT
    http://www.bigozat.com

  • cocuklacocuk

    Sigara zararlı demektense , içerdiği maddelerle birlikte detaylı yazdığın bu yazı için teşekkür ederiz. Mesleklerimiz bizim hayata bakış açımızı da oluşturuyor ve bunu en güzel biçimde kullanmışsın.
    Mümkün olduğunca fazla insanla paylaşacağım bu yazıyı izninle.
    Deniz’in de yorumunda dediği gibi hamileliğimde ve doğumdan sonra bebeğimle evde oluşturduğum sigarasız ortam yüüznden alay konusu olmuştum, haklıyken kendini haksız gibi hissetmene bile sebep olabiliyor bazen baskı, ben abartıyordum onlara göre…

  • salihaerozan

    bende izninle bu yazını yolda yürümeme bile izin vermeyen saglık düşmanlarına ithaf ediyorum…sagolsunla!!onlar yolda yuruyp sıgarazehırıyle keyıf yaparken arkadakileride zehırledıklerının farkında degıller ya!!! sınır oluyorum…bırgun fena toslayacagım ama bakalım kıme nasıp olcak:(((ellerıne saglık devletlüm!!!!

  • sema

    En çok gittiğimiz yerlerde 2 yaşındaki kızımı görmezden gelip yanında sigara yakanlara kızıyorum!Bir de eşime! Kızımın ipek saçlarına sinen sigara kokusu ciğerlerini hatırlatıyor ve korkutuyor beni!Daha şimdiden küçük bedeni bu pisliğe maruz kalıyor!!!

  • egemn

    sigara çevreye çok zararlıdır

  • Minik Patikler

    Evet ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz resmen. İkea’da çocuğuna sigara dumanı eşliğinde yemek yedirebiliyorsun çocuk leş kokuyor kaldı ki ciğerleri ne hale geliyor, gitmiyorum bile artık. Ayrıca, hakikaten sigara içenler tuvalet yanında oturmalı, ikisi de kötü kokuyor. Bu düşüncene bayıldım tek kelimeyle.

    Makasla ilgili verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.

    Sevgiler..

  • NİSA

    GÜZEL SİTE ÇOK GÜZEL HEMEN YAYINLAMANIZI SEVDİM

  • oğuz

    çok güzel bir site ama sigaranın daha çeyreye nasıl zarar verdiğini iyi açıklayınız

  • zeynep

    bana yardım edin lütfen.

    sigaranın çevreye zararları

  • çagla

    bence güzel çiku=Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar.
    Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur. Hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan yada tütün çiğneyenlerde de ağız için kanserleri görülür.
    Dilde, tat alma duyusunda bozulmalar olur.
    Beyin hücrelerinin ölümüne yol açar. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunama görülür.
    Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani katarakta sebep olur.
    Cildin yapısının bozulmasına neden olur. Leke ve kırışıklık oluşur. Selülitlere sebep olur.
    Burunda koku alma duyusu azalır.
    Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar.
    Damar sertliğini hızlandırır. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur. Kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür.
    Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Ayrıca mesane kanserinin önemli nedenlerindendir.
    Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur.
    Gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep olur. Mide ve yemek borusu kanserine yol açar.
    Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur.
    Erken menopoz ve rahim kanserinin sebebidir.
    Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar.
    Kemik erimesine neden olur.
    Burger hastalığına sebep olur. Bu haslatık, el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir.
    Vücutta yorgunluk, uykusuzluk hali, stres, gerilim, performansta düşme ve reflekslerde azalma görülür.
    Pankreas kanseri riski artar.
    Hastalık, yara ve ameliyat tedavileri uzun sürer.
    Kullanılan ilaçları etkisizleştirebilir.
    Bütçenize yük olur, çevre kirliliğine yol açar, yangınların en önemli sebeplerindendir.
    Çocuklarınız kanseri önleyen genlerden yoksun hayata gelir.
    Hamilelerde %10-15 eksik kiloda doğuma ve bebek zeka eksikliğiyle doğar.
    Çevrenizdekileri de bu zararları verirsiniz. Çocuğunuzun sigaraya başlama oranı daha fazladır.

  • mehmet cihan yıldız

    sigara içme uzun yaşa.sigara içme çocuğunu, kardeşini, anneni, babanı, arkadaşlarını, eşini uzun yaşat.sigara içme topluma faydalı ol.

  • ebru

    bence bu sayfa çok haşuma gitti
    bu syfyı her kese tavsiye ediyorum

  • HUSNU

    😀 COK
    GZL

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER