LEYLEK

LEYLEK

Leylekler

LEYLEK i. (Fars. leglek’ten, ses taklidi k.) Uzun gagalı, uzun bacaklı, tüyleri beyaz, sâdece kanatlarının ucu siyah, bacakları ve gagası kırmızı, solucan, böcek, balık, fâre, kurbağa, kertenkele vb. ile beslendiği için özellikle bataklıklara konan, kışın sıcak yerlere, tropikal Afrika ve Hindistan’a göç eden büyük göçmen kuş. Ciconia: Arkadaşlarım yalnız sakat ve ihtiyar bir iki leylekti (Ahmet Haşim). Nihâyet damlarda leylekler göründü / Upuzun gagalarını takırdatan (Cahit Sıtkı Tarancı).

Leylek gibi: Çok ince, zayıf ve uzun bacaklı (kimse).

Leylek yuvası (gibi): Karmakarışık [Özellikle saç için kullanılır]. Nasıl çalışıyor elin kafası / Bizde sürüp gider koltuk kavgası / Yoksulların evi leylek yuvası / Beyler buna çâre bulmak lâzımdır (Âşık Zamânî Å?.A.D.).

Leyleği havada görmek: ( Mevsim başında leyleği ilk defa uçarken görmenin çok seyâhat etmeye delâlet edeceği inancından kinâye olarak) Çok seyâhat edenler için söylenir.

Leyleğin (yuvadan) attığı yavru (gibi): Yeterince ilgi ve sevgi görmeyen kimseler için söylenir.

LEYLEK GAGASI birl. i. Pantograf denen âlete şeklinden dolayı Türkçe’de verilen isim.

LEYLEKGİLLER i. Leyleysiler takımından, eski ve yeni dünyânın tropikal bölgelerinde bataklık ve ovalarda yaşayan büyük kuşlar familyası.

LEYLEKSİLER i. Leylekgiller, balıkçılgiller vb. birçok familyayı içine alan, gagaları, bacakları ve kanatları uzun, büyük boylu kuşlar takımı.

Kalıcı bağlantı

Related Posts

One Response to LEYLEK
  • Yaşar Bağlı

    Türkçe’de leylekle ilgili olarak en çok kullanılan, “Leyleğin ömrü laklakla geçer” tabiri…

    “Leylek” kelimesinin Türkçe’ye önce Farsça aslına uygun olarak “Leklek” şeklinde girdiğini, zamanla “Leylek” kelimesine döndüğünü sanıyorum.

    “Leklek” kelimesinin Farsça’da zaten leyleğin çıkardığı lak lak seslerine istinaden türediği çok açık…

    Ama onlar leyleğin çıkardığı sesi “lak lak” olarak değil de “lek lek” olarak duymuşlar.

    Biz ise “leklek” deyince leyleği, “lak lak” deyince de çıkardığı sesleri anlamışız.

    Leklek’in ömrünün laklakla geçmesi tabirindeki espri, bu ses benzerliğinde yetıyor.

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER