BÜRYAN

BÜRYAN

BÜRYAN – BÄ°RYAN(Fars. Biryān) Kebap, püryan: Lebrein şekerdir kaşların keman / Sşına düşeli bu ciğer büryan (Gevherî)

Büryan (Biryan) etmek: Kebap etmek, kavurmak, yakmak: Cûş edip seylâb-ı eşkin dembedem akmaktadır / Nâr-ı hasret bağrını büryân edp yakmaktadır (Âşık Ömer). Âh ol meh ciğerim dağladı hasret oduna / Tutayım ki ede büryan elimden ne gelir (Osman Å?ems).

Büryan (Biryan) olmak: Kebap olmak, kavrulmak, yanmak: Zâti’ye derd ile âh ettirme yoksa ey güneş / Çarh-ı tennûrunda Sevr ile Hamel biryân olur (Zâti). Eyyâm-ı visâle yetti hicran / Vaki oldu ciğerler oldu büryan (Fuzûlî). Karac’oğlan der ki olduğu yerde / Ciğer büryan olur gördüğü yerde (Karacaoğlan).

Kalıcı bağlantı

Related Posts

6 Responses to BÜRYAN
  • Naile

    Aklıma hemen büryan kebabı geldi. Benim yediğim şekli ile bir nevi kıyma kebabı, yufka ekmeğe sarılıp dilimlenerek, yoğurtla birlikte servis ediliyor. Google da araştırdım, Siirt de Bitlis de sahip çıkıyormuş bu yemeğe.

  • Devletşah

    Sevgili Naile;

    Bu geç cevap için kusura bakma. Benim bildiğim büryan çömlekte pişen pilavlı et. Senin dediğinle farklı gözüküyor.

    Tavuk-Ye için et yerine tavuk kullanarak yaptım. Birbak istersen.

    http://www.devletsah.com/tavuk-buryan/

  • Naile

    Sevgili Devletşah, ben karıştırmışım 🙂 Beyti kebabıymış benim bahsettiğim.

    Başak’ta şu yazısında yer vermiş:

    http://lezzetinizinde.blogspot.com/2006/02/naml-kebap.html

    B ile başkayan bu kadar kebap ismi düşündükten sonra bir de “Beyran” geldi aklıma. O da kelle paça gibi yapılan sulu bir yemek yalnız kelle ve işkembe yerine siyah et kullanılıyor (bundan eminim 😛 ). Gaziantep’de çok sevilir.

    sevgiler..

  • Devletşah

    Naileciğim;

    Beyti kebabını Beyti’de yiyeceksin. Ah.. Ah… Nasıl tarif edilit o şimdi. Tarifleri verirken o yemeği yerkekn duyduğumuz zevki yazamıyoruz değil mi. Yazsak da kuru kalıyor.

    Bir de Beyti’nin yeri bende çok ayrıdır. Hem lokanta olarak hem de yemek olarak.

    http://www.beyti.com.tr/

  • papiş

    BÜRYAN (yani bizim memleketin ağzı ile biyran) benim bildiğim kebap kuyularında pişer.Bütün kuzu kızdırılmış kuyuya çengellerde sarkıtılır, kuyunun ağzı çamurla sıvanarak pişirilip, kilo ile satılır veya kalabalık aileler tarafından ortaklaşa pişirir.

  • hayal

    Büryan bir nevi tandır kebabı olmakla beraber asıl özelliği tandırın icine bırakılan bir kazan suyun buharı ile uzun sürede pişmesi ve kullanılan etin de kuzu değil de yerel lisanda “hevir” denilen keçi eti olmasıdır. Hijyen olayına çok fazla dikkat etmiyorsanız doğuda, özellikle Bitlis’te veya Siirt’te, yemelisiniz.

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER