Başkalaştırılmış Barok
PerÅembe gecesi Melikeâden gelen bir mesaj vasıtasıyla Red Priest denilen bir gruptan haberdar oldum. Ä°nternete girip araÅtırdıÄımda flüt, keman, viyolonsel ve klavsenden oluÅan bir Ä°ngiliz dörtlüsü olduklarını öÄrendim. Açıkçasını söylemek gerekirse bu kadar seveceÄim aklıma gelmemiÅti.
Dün akÅam Melike ile Meb Å?ura Salonunda buluÅtuÄumuzda ne dinleyeceÄimiz konusunda pek fikrimiz yoktu. Tek bildiÄimiz -ki konsere gitmeyi kabul ediÅ nedenim- Vivaldiânin âDört Mevsimiâni çalacak olmalarıydı. Ä°lginç bir deneyim olacaÄı kesindi. Hiç de uygun olmayan bir dörtlü bu kocaman eseri nasıl çalacaklardı? Ayrıca konser ilanında yazan âBaÅkalaÅtırılmıŠBarokâla ne demek istiyorlardı?
Konser klavsenle ve flütle yapılan kuÅ cıvıltıları ile baÅladı. Bu Vivaldiânin ilkbaharıydı. Salondan kuÅ cıvıltılarının yanında ÅaÅkın kıkırdama sesleri yükseliyordu. YaÄmurlu ve serin geçen Ankara günü baharın cıvıltıları ile doldu.
Hiç bu kadar hızlı hareket eden parmaklar görmedim.
Parçalar geçtikçe ÅaÅkınlıÄım iyice artıyordu. Piers Adamsâın sürekli deÄiÅtirdiÄi çeÅit çeÅit flütlerine dikkatle bakıp bakıp, acaba baÅka ne modeller çıkaracak diyordum. Bir yandan da ortaokul yıllarında çalamadıÄım için neredeyse bütünlemeye kaldıÄım kırmızı flütümü düÅündüm. O küçük deliklerin yerini görüp kapatacaÄım diye neredeyse ÅaÅı oluyordum. Piers Adams ise parmaklarını o kadar hızlı hareket ettiriyordu ki inanılmazdı.
Konserde yalnızca âDört Mevsimâ çalınmadı. Mevsimlere göre mesela sonbaharda âCadılar Bayramıâ parçaları, kıÅta âNoelâ parçaları çalındı.
Konser sonrasında kulise gittiÄimizde sahnede görüldükleri gibi cana yakın ve neÅeli bir grupla karÅılaÅtık. Piers Adams bize flütlerini gösterip kısacık bilgi verdi. Konserde 10 farklı flüt kullandıÄını da bu vesile ile öÄrenmiÅ olduk. Flütlerine sarılıp fotoÄraf makinama poz verdiÄinde gerçekten onları çocukları gibi görüp, sevdiÄini hissettim.
Konserden çok teatral bir Åovdu yaptıkları ve çok keyifliydi.
24. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında yer alan bu konser, gerçekten ilginçti; orada oldugum için Åanslıyım. Orada oluÅum, grubu önceden tanımamla ilgili deÄil. Barok müziÄi sevmemle de ilgili deÄil. DevletÅah’ın tersine, küçükken blokflütle kurdugum sıcak iliÅki, beni MEB Å?ura Salonu’na sürükledi.
Açıkcası, konserin tanıtım broÅüründe yer alan “baÅkalaÅtırılmıŠbarok” tâbiri, pek bilgi verici deÄildi. DinlediÄimiz müziÄi “oyunlu, eÄlenceli ve Åakacı barok” olarak tanımlamak mümkün. BildiÄimiz barok ezgileri biraz bozularak, deÄiÅtirilerek ve bazen komikleÅtirilerek icra edildi. Barok müziÄi sıkıcı bulanlar için birebirdi! “BaÅkalaÅtırılmıŠbarok” yerine “eÄlenceli barok” ifadesi kullanılmıŠolsa, herhalde seyirci sayısı daha fazla olurdu. “BaÅkalaÅtırılmıŔ terimi, avangard ve modern bir hava taÅıyor. Ve gerçek durumu yansıtmıyor!