Bebekler Abur Cubur Yer mi?
Sûfî’nin doğumundan ve ek gıdaya başlamasından sonra siteye o kadar çok bebekler için abur cubur tarifi sorusu geliyor ki toplu olarak cevaplamaya karar verdim.
Abur cubur nedir?
Abur cubur genellikle ara öğünlerde bebeğin, çocuğun önüne konulan normal hayatta yemesine ihtiyaç olmayan gıdalardır. İlk aklımıza gelen cipsler, krakerler, çikolata vs oluyor. Ve nedenini anlamadığım şekilde hep hazır olanlarını abur cuburdan sayıyoruz. Oysa ki hazır ya da ev yapımı fark etmez. Bir şey beslenme için gerekli değilse abur cubur sınıfındadır. Bu yönden baktığımızda ev yapımı şekersiz ya da pekmez veya balla tatlandırılmış, kek de kurabiye de bebekler ve çocuklar için abur cuburdur.
Hemen araya bir kaç bilgi ekleyelim. Dünya sağlık örgütüne göre ek gıda ile beslenmeye başlayan çocuk idealinde günde 5 öğün gıda tüketmelidir. Bunların üçü ana öğün ikisi ara öğündür. Çocuk milleti buna uyar ya da uymaz. Cümlenin tam ortasında dendiği gibi ‘idealinde’ olay bu şekilde olmalı.
Şimdi ana öğünlerde malum, et, tavuk, balık, bakliyat ve az biraz sebze ile beslenmeliler. Az biraz diyorum çünkü yine malumunuz sebzeler yükte ağır pahada da hafif gıdalar. Yani midede yer kaplıyor ama kalori değeri yok. Bir bebeğin büyümek, yeni hücreler yapabilmek için kaloriye ihtiyacı var. O yüzden bebekler sebze sevmezler. Ancak ihtiyaçları olan lifi alacak kadar yerler.
Gelelim ara öğünlere… Ara öğünler nedense pek çok kişi tarafından abur cubur öğünü olarak görülüyor. Oysa düşününce durum biraz farklı. Bebeklerin büyümeye, yeni şeyler öğrenmeye ihtiyaçları var. Bu da bol bol kalori yakmak demek. Ama aynı zamanda mideleri de minicik. Hal böyle olunca sık sık benzin doldurmak gerekiyor.
Şimdi biraz daha teknik düşüneceğiz. Demir ve protein bebeklerin en büyük ihtiyacı. Bu da turunçgillerle maksimum seviyede vücuda katılabiliyor. Yani et ya da yumurta yerken portakal suyu içmeniz veya bol limonlu salata yemeniz anlamına geliyor. Ama yoğurt, ayran ve süt tüketirseniz demir emilimi azalıp neredeyse sıfır noktasına gelir. Kısacası yediğiniz şeyin hayrını göremezsiniz. Hemen düşününce İskender Kebap, yoğurtlu ıspanak yemeği alışkanlıklarımız ne kadar yanlış anlayacaksınız. Yemeyelim mi? Her türlü vitamine minerale ihtiyacı olan gelişmekte olan bünyeler yemesin, anne babalar yesin.
Ara öğün diyorduk. Ana öğünlerde yiyemedikleri süt, yoğurt, ayran gibi kalsiyum içerikli gıdaları, taze ya da kurutulmuş meyveleri işte bu minik aralara sığdırmalıyız ki vücut ihtiyacı olan kalsiyuma da life de şekere de kavuşsun. Bunların yerine çoğunlukla un bazlı – ister tam undan ister kepekli undan isterse de beyaz undan olsun- kek, börek vermek bana çok akılcı gelmiyor. Hem gereğinden fazla doyurdukları için bir sonraki ana öğünü tehlikeye sokuyorlar hem de gereksiz karbonhidrat yüklemesi oluyor.
Peki ben Sûfî’ye hiç kek, börek, kurabiye vermiyor muyum? Evet vermiyorum. Ancak ana öğünlerden birisinde az yediyse, sonraki ara öğünde peynirli küçük bir gözleme, bir adet kepekli galeta ya da peynirli bir börek /tost vermeyi tercih ediyorum. Kek ya da kurabiye değil. Bir de yurt dışından gelirken getirdiğimiz sadece meyve ve yulaftan oluşan küçük krakerlerden veriyorum.
Bebeklerin ilk 3 yılki beslenmeleri çok çok önemli. Vücut yapıtaşları oluşup, beyin de kodlaması yapılıyor. O yüzden dikkat etmekte fayda var. Biliyoruz ki anaokuluna başladıktan sonra bunların önüne geçmek mümkün olmayacak. O zaman meyve ile tatlandırılmış kekler kurabiyeler hayatımıza girebilir. Ama şimdilik bizden uzaktalar.
*Diyetisyen, çocuk doktoru vs değilim. Sadece yemek konusuna ve çocuğu konusunda çok düşünüp okuyan birisiyim. Bütün yazdıklarım da okuyup, uzmanlarla yaptığım sohbetlerden edindiğim tecrübeler.
benim de çocuga kurabiye, kek yapmıyorum diye pek fazla diye üzerime geliniyor. bizim ara öğünlerimiz; kuruyemiş, yoğurt (süt haftanın 2/7 gününde ve yoğurdu kendim yapıyorum) ve taze meyveden oluşuyor. “nereye kadar?” sorusundan bıktım, usandım. götürebildiğim yere kadar!
Merhaba Devletşah. Ben de yazdıklarına genel olarak katılıyorum. Sağlıklı beslenmeyi öğrenmeleri lazım. Ancak bazen mısır unu ve lor peyniriyle hazırladığım muffin, pekmezli bebek bisküvileri zeytinyağlı poğaçalar da veriyorum. Bunlar evde yeniyor sonuçta ve alıkoymak istemiyorum onu da. Bir de peynirli poğaça tarifinde kahvaltıda verdiğini yazmıştın. Poğaça ile alakalı bir ayrıcalık mı bu, diğerlerinin bilmediğimiz başka zararları da mı var pişme yöntemiyle falan alakalı?
Merhaba senem,
Evet peynirli poğaçayı kahvaltıda veriyorum. Börek de veriyorum. O zaman ekmek yemiyor. Ekmek yerine yiyor. Ama ara öğünde vermiyorum. Tabi yukarıda bahsettiğim gibi ana öğünde yemek yememişse ya da az yediğini düşünüyorsam veriyorum ki o da çok nadir.
Ben evde kendimiz için de bunları pişirmeyi bıraktım. Dediğin gibi biz yediğimizde onun da canı istiyor. Biz de meyve yiyoruz.
sizi gercekten takdir ediyorum, her anne bebegi icin en iyisini ister ama
yogurt konusunda
http://www.istahsizcocuk.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:doru-blnen-yanlilar&catid=35:slideshow
böyle diyenlerde var…dogrusu hangisi??
Merhaba fatma hanım,
Gönderdiğiniz linki okudum. Orada da benim söylediğim gibi emilimin azalacağı yazıyor. Ben de yazımda biz yiyelim, bebekler yemesin diyorum. Büyüyünce onlar da yesin. Şimdilik onların her türlü vitamine maksimum ihtiyacı var.
Ben de bir diyetisyenden soyle bir bilgi almıştım:
Demir içeren gıdayla birlikte alına yogurt vs emilimi fazla etkilemez.
Burda sozedilen daha cok demir preparatlarının emilimidir. yani cocukların demir damlası, hamilelerin aldıgı demir hapı gibi doğal olmayan bir dmeir kaynağı alınıyorsa kalsiyum tuketilmemeli. Kalsiyum işte bu preparatlardaki demiri tutuyor ama yogurtlu ıspanakta da iskenderde de sorun yok.
Merhaba Devletsah Hanim,
Benim 1 yasinda bir kizim var. Yemek ve uykuyla ilgili sorunlarimiz hala daha devam ediyor. 3 ana ogun yediremedim simdiye kadar. Cok sevdigi bir yemek ya da meyva da yok. Genelde herseyin tadina bakiyor ama o kadar az yiyorki. Mesela nohut yaptigimda 10 tane nohut 3-4 tane de etinden yiyor. Kahvaltida reddetmedigi tek sey domates. Sizler neler veriyorsunuz? Ve ne kadar yediginde iyi yedi diyorsunuz?
Bir de acaba uykusuz gecelerinize bir cozum bulabildiniz mi?
Ilginiz icin simdiden cok tesekkur ederim.
Merhaba,
Şöyle düşünün çocukların midesi limondan büyük portakaldan küçük. Bebekten bebeğe de üç aşağı beş yukarı değişir. O yüzden bizim ölçülerimizle az yiyor gözükseler de kendilerine yeteni yani midelerine sığanı yemiş oluyorlar. 10 nohut 2-3 et parçası 4-5 yemek kaşığı eder. Yanında 1-2 kaşık pilav ya da yarım dilim ekmek de yediyse daha ne istersiniz 🙂
Bir de az evvel yazdığım yazıya gözatın.. http://www.devletsah.com/bebekler-ne-kadar-yemek-yer
Uyku mu :/ azı ve köpek dişleri çıkıyor diyeyim anlayın.
Ilginiz ve yaziniz icin cok tesekkur ederim. Icimi rahatlattiniz.
Insallah uyku sorununu da cozeriz. Simdi onun uzerinde calismalara basladik. Aglamali geciyor ama sonu saglikli ve uzun bir uykuyla neticelenmesini umuyoruz. Heralde kendi kendine uyumayi ogretmenin en iyi zamani 5-6 ayliklarken. Yani daha dis problemleri, ek gidaya falan baslamadan ve bizlere + uyutma tarzlarimiza iyice alismadan. Simdilerde dogru zamani kollamak hem zor oluyor hem de cocuklar daha direnc kazanmis oluyorlar; bu da aliskanliklarini birakmalarini zorlastiriyor.
Kucak dolusu sevgiler…
Devletsahcigim,
Sozlerine sonuna kadar katiliyorum. Aynen senin soylediklerini uyguluyorum ben de bizim bizdiga. Insallah devamini getirebilirim baskilara aldirmadan…Sevgiler…
Su sirketin urunlerini begeniyorum. Bilgine…http://happyfamilybrands.com/
Evet evet… Biz de yogi ve munchies hatta bu markanın pufflarından da aldık. Çok güzeller.
Urunleri nereden temin ediyor ve tazeliğinden nasıl emin olabiliyorsunuz acaba?
Merhaba,
Yurtdışı seyahatlerimizde alıyoruz. Türkiyede şu an hipp benze bir ürün piyasaya sürdü. Bizimkisi bayılarak yiyor.