Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir?
Bol vitaminli, besleyici ve tazecik…
Malzemeler
Hazırlanışı
- Buğdayı düz bir tabağa koyup üzerini geçecek kadar su ile doldurun.
- Tabağın üstünü tülbent ile örtüp bir gece bekletin.
- Sabah suyunu döküp, tülbentle örtülü şekilde bir kenara kaldırın.
- Her gün sabah çiçek sular gibi buğdayları sulayın.
- 2-3 gün içinde buğdaylarınız filizlenmeye başlayacak.
- 4-5 gün içinde de çimlenip boylanacaklar.
- Çimlendikten sonra kesip kullanabilirsiniz.
Notlar
- Bu tarif sizi ilkokul sıralarına götürdü mü? Pamuklar arasında yetiştirdiğiniz fasulyeleri hatırladınız mı? Keşke o zaman öğretmenlerimiz sadece fasulye değil her şeyi böyle çimlendirip, yiyebilirsiniz de deseydi…
- Marketten aldığım organik buğdayı kullanıyorum.
- Şu sıra buğday çimini Sûfî’nin omletine koyuyorum. Bazen de salatalara katıyorum. O zaman daha çok miktarda çimlendiriyorum.
- Bazen mercimek, fasulye vs. evde ne tip tohum varsa beraber çimlendirip salataya birlikte atıyorum.
- Buğdaylar filizlenmeye başladığında saksıya geçirip üzerini incecik bir toprakla örtebilirsiniz. O zaman daha fazla buğday çimlendirin. Böylece siz kestikçe uzayan bir bitkiniz olur. Fakat bizim balkonda kargalar buna müsade etmiyor. O yüzden ben az az sürekli çimlendiriyorum.
- Buğdayları sularken yeterli miktarda su vermeye dikkat edin. Çok su verirseniz küflenebilirler.
- Ben çay tabağında yapıyorum. Uzarlarken kesmek kolay oluyor.
- Üzerini tülbent yerine bir nikahta verilen tülden kese ile büzerek kapatıyorum. Böylece üzerine sinek ya da başka bir böcek dokunamıyor. Tabi uzayınca kapamak mümkün değil.
Devletşah Hakkında
Devletşah İstanbul’da yaşıyorum. Yemek yapmaktan, seyahat etmekten, fotoğraf çekmekten, kitap okumaktan, müzik dinlemekten, oyun oynamaktan ve tabii ki yazmaktan hoşlanıyorum.
2011 doğumlu Sûfî Özcan'ın annesi olmak bütün bunların içerisinde en çok vakit alanı ve tabi ki en keyiflisi.
Tabi bütün bunların yanında desteğini esirgemeyen eşimi unutmamak lazım. O olmasaydı, hiçbiri olmazdı.
Mart 2005'ten beri tüm maceralarımı bu sayfalarda paylaşıyorum. Paylaştıkça daha çok şey öğrendiğime inanıyorum.
Devletşah'ın diğer yazıları
Devletsah yazı için çok teşekkürler ben çok farklı bir şey sanıyordum bileydim bu zaman kadar yapardım :)) Yıllarca evde canlı çiçek yetiştirmesine izin vermediğim eşimin ben buğday yetiştirince nasıl tepki vereceğinden korkuyorum açıkçası ancak deneyeceğim salatalara katma fikri güzel geliyor bakalım tüketebilecek miyiz?
Merhaba,
Ben de geçen ay sizden görüp çimlendirdim ve saksıya ektim, balkonum kapalı olduğu için orada rahatça yetiştiriyorum. Çok güzel bişey sürekli uzuyorlar, ben yemeye yetiştiremiyorum 🙂 Kestiklerimi dolapta saklama kabında biriktiriyorum, salatalara katıyorum. İnsanın kendi yetiştirdiği bir şeyi yemesi çok keyifli. Sizde görmesem aklıma bile gelmezdi, yararlı olduğunu da bilmiyordum açıkçası o yüzden size çok teşekkür ederim. Sevgiler.
oncelikle hosgeldin devletsah. ne zaman dondugunu bilemeigim icin şimdi soyluyorum. umarım Sufiyle ucak yolculugun iyi geçmiştir. yakında ucak yolculugu yapacak biri olarak tavsiyelerini bekliyorum.
gerçekten de çimlendirme işi eskilere götürdü. Nohut fasulye çimlendirirken sanki aya çıkıcakmış gibi sevinirdik. hele sonuç verince, o yeşil yeşil filizler çıkınca ne kadar mutlu olurduk.
tekrar hatırlattıgın icin teşekkürler. Bu arada omlete pişerken mi koyuyosun bugday çimini yoksa piştikten sonra mı?
Teşekkürler bu pratik bilgi için sevgili Devletşah…
ben de sizin gibi balkonda yetiştirmek istemiş ama kuşların hücumuna uğrayacağını düşündüğüm için vazgeçmiştim..zira kuşlar çok sevimliler ama ektiğim her şeyi maşallah kaşla göz arasında götürüyorlar:))şimdi düz bir tabakta tarif ettiğiniz şekilde filizlendirmeye bıraktım buğdaylarımı!bahar salatalarımda kullanırım artık..hele bir çimlensinler:)
sevgiler…
Tarifiniz için teşekkürler.buğday çiminin çok faydalı olduğunu duymuştum . nelere faydalı olduğunu bilmiyorum , biraz daha anlatabilir misiniz.
Buğday cimini salataya koyduk tamam omlet harici nasıl tuketebiliriz? Bir de asurelik buğday mı?
Teşekkürler..Bir şey daha öğrendim..Sağolasınız..
merhabalar sizi severek takip ediyorum bende buğday çimi elde etmek için bir çalışma yaptım 2 hafta geçti ama ortada buğday çimi yok.ben buğdaylarımı toprağa ektim hergün düzenli bir şekilde az az suladım.suzuzluktan kurutmadaım,onları suya da boğmadım ama hala çimlendiremedim.ayrıca buğdaylarımda anneannemim memleketden getirdiği organik buğdayları kullandım ama olmadı şimdi sizin tarifinizi deneyeceğim sonucu bildireceğim.herkese sevgiler….
ben marketten aldığım buğday ile yapmıştım maalesef
olmamıştı.
sizi tekrar görmek çok güzel .sufiyle ilgil yazılarınız çok aydınlatıcı oluyor.benimde o yaşta bir çocuğum var.umarım iyisinizdir. paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz
Çok ilginç,hiç böyle düşünmemiştim.
çocukken benim için sadece bir oyundu.:))
selamlar,bende yazıyı okuyunca hemen yapayım dedim,şöyle bi blogları dolaştım bilgi edinmek için,bi blogta gördüm ki sadece suyu içilmeliymiş,salatada omlette katı olarak kullanmak için sindirim sistemimiz müsait diilmiş,bence iice bi araştırıp tüketmek lazım
NSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALARIN HAZIRLIGI : 1- Buğday çimi: Birkaç avuç buğday bir kaba oda sıcaklığında (15-20) derece üzeri suyla örtülecek şekilde bırakılır. 24 saat sonra su boşaltılır. 1 gün bu şekilde bekletilir ve daha sonra hergün sadece nemlendirecek miktarda su serpiştirilir. 1-2 gün içinde filizlenme başlayacaktır. Bundan sonra uzun süre dayanması ve çabuk bozulmaması için buzdolabına konulur. Buğday filizi çok kuvvetli bir gıda olduğu için günde 2-3 çorba kaşığından fazla alınmaz. Çorba, salata ve yemeklerde çok güzel garnitür olur.Kıyaslamalıbesiniçeriği:
100 gram _ Fosfor _ Magnezyum _ Kalsiyum
Beyaz Ekmek _ 86 _ 0.5 _ 14
Tam Buğ Ekmeği _ 200 _ 90 _ 50
Buğday Tohumu _ 423 _ 133 _ 45
Çimlenmiş Buğday _ 1050 _ 342 _ 71
fosfor çok yüksekmiş. bazı hastalıkları olanlar için zararlı olabilir.
Devletsah uzun suredir takip ediyorum dergilerini ozledim ne guzel yazmıssın hic bilmedigim bir konu
Devletşah hanım buğday çok faydalı çimini hiç yemedim ilk fırsatta deneyeceğim teşekkür ederim………….
Öncelikle hoşgeldin, özlemiştik…
hiç aklıma gelmemişti. bu kadar besleyici olduğunuda duymamıştım. paylaşım için teşekkürler. ben de deneyeceğim.
Seygiyle…
Bugday cimini yetistirme fikrini hep ertelemistim,simdi ilk isim organik bugday almak olacak.Bu arada 4 yil kadar once Bodrumda bir detoks merkezinde bize 1 hafta boyunca bugday cimi icirmislerdi, ben cok sevmistim.Simdi sizden ogrendigimi uygulayarak yetistirip hem icecegim hemde salatasini yapacagim.Sevgilerle.
çok şaşırtıcı gerçekten paylaşım için teşekkürler…
Devletsahcigim,
Cig yemek degil suyunu icmek tavsiye ediliyor. Bir bak buraya istersen. http://blog.milliyet.com.tr/bugday-cimi-suyu/Blog/?BlogNo=363801 Dusuncelerinle bizi aydinlatirsan sevinirim, bizim minige de verecegim insallah.
SYN. KARDELEN. O BLOGTA YAZILAN SEYLER PEK INANDIRICI GELMEDI ACIKCASI BANA. DOKTORLAR HERYERDE BAGIRIYOR SUYUNU SIKAMAZ ISENIZ YIYEBILIRSINIZ DIYE. KALDIKI NANE MAYDONOZ BILE YERKEN SINDIRIM DERECESI ONLARA NAZARAN DAHA AZ OLAN BIR BESINI SALATALARLA BIRLIKTE YEMEK GAYETDE MANTIKLI BENCE.. AYRICA 97 KILO GEVIS GETIRMENIZ GEREKIR DEMIS YIYENLER ICIN YOK DAHA NELERRRRRRRRRRRRR.. SIKARKENDE 100 KILOMU SIKIYOR ACABA O ARKADAS MERAK EDIYORUM…. BU ARADA BIRAKIN ORDA BURDA YAZILAN YAZILARIDA DOKTORLARLA BIREBIR KONUSUN VE GUNLUK SALATALARINIZDA BIR MIKTAR BUGDAY CIMINI AFIYETLE YIYIN.
Biz uzerini tulbetle kapattigimiz kavanozda cimlendiriyoruz. Ilk gece tahili suda isliyoruz takip eden gunlerde kavanozu su doldurup agzindaki tulbenti kapatip tum suyunu suzuyoruz. icinde kalan su yesermesine yetiyor ve kuflenmiyor ustunu kapama derdide olmuyor. (tulbenti kapak gibi uzerinde birakiyoruz) Kavanaozu yan yatirinca daha cok buyuyecek yerleride oluyor. Gunde bir defa islatip suzmek yetiyor. Hepsi yetisince kapali kutuda buzdalibinda kullanilmak uzere koyup yenisine basliyoruz. Hoz bizim evde bir gunden fazla dayanmiyor cocuklar seker cikolata gibi surekli yiyor!
P.S Yurtdisinda olanlar direk “sprouinting Jar” seklinde de satin alabilirler ben iki hafta once aldim kapagi direk suzgec cok pratik ve kullanisli.
Merhabalar,
Eşim 4 aydır buğday çimi suyu kullanıyor.
Saçlarında açıklık vardı. Belirgin şekilde buradan saç çıktı ve hemen hemen kapandı.
Ben farketmedim ama bazıları beyazların kapandığını da söylüyor. Aslında saçları koyulaştırmak imkansıza yakın bir şey. Eşim ek olarak sarımsak hapı ve çiğ kabak çekirdeği de alıyor.
Ayrıca eskiye göre hayata daha pozitif bakıyor. Kilo vermesine de faydası oldu.
Sindirim sistemine de faydası oldu. Her sabah ishal olurdu. Şimdi pek olmuyor.
Bunların dışında internette arama yaparsanız onlarca faydasını okuyabilirsiniz.
Yalnız buğday ekmek, yetiştirmek, biçip yıkamak, sulamak, her defasında çim suyu sıkacağının monte, demonte ve yıkanması çok zaman alıcı işler.
Tek kullanımlık likör bardağı dolusu buğday çimi suyu piyasada 4 TL. Ama eşim bir okulda organik buğdaydan, organik toprakta üretilen
buğday çimi suyunu dondurulmuş olarak 2.5 TL’den alıyor.
Engelli öğrenciler yararına üretilen bu buğday çimi suyunu Adana’da almak isterseniz dondurulmuş 24 kullanımlık 60 TL.
Yani 24 gün boyunca günde 1 adet eriterek kullanabiliyorsunuz. Tabii 5 kullanımlık, 10 kullanımlık da alabilirsiniz.
Tadı hoş değil ama biraz limon sıkarak, biraz bal karıştırarak, 3-4 katı kadar da meyve suyu karıştırarak rahatlıkla içebilirsiniz.
Biz taze zencefil suyu, keçiboynuzu nektarı, siyah üzüm pekmezi, bal da ekliyoruz. Arı sütü de ekleyerek faydasını katlayabilirsiniz.
Sınavlardan önce çocuklarımıza da içiriyoruz.
Ben de ağır bir işte çalıştığım için, güç ve enerji vermesi için içmeye yeni başladım. Faydasını şimdilik hissedilir biçimde görmedim ama faydasını hissetmesem de
sağlığıma faydalı olduğuna inanıyorum.
Bahsettiğim yerden buğday çimi suyu almak için irtibat:
Email: maviufuklar23@gmail.com
Selamlar…
Cok guzel bir yazi olmus ama demin tv kanalinda bugday cimi insan bagirsaklarinda sindirilemediginden suyu sikilarak icilmesi gerektigini soyledi..sikma islemini de kati meyve sikacagi ile yapilabilirmis..gunde 1 -2 shut bardagindan fazla icilirse bas agrisi yaparmis.bunlarin yaninda bir bardagi portakal suyunun 60 kati c vitamin ve demir icerirmis.
merhaba,
geçen hafta organik buğday adım, ve saksıda toprağa ektim. fakat benim ektiğim buğdaylar sapsarı çıktılar:( nedenini bilmiyorum. ben kedim için faydalı olacağını düşündüğüm için yetiştirmeye karar vermiştim.faydaları ne kadar çokmuş.
sarı çim konusunda bilgisi olan var mı?
Benim kara buğday çimlendirmem lazım.Pamuk arasına koydum,hergün nemlendirdim ama çimlenmedi ve yer yer küf oldu.Kara buğday çimlendirme konusunda bilgisi olan var mı?
Serpil hanım;
Bütün ama bütün tohumlar sizin yaptığınız gibi çimlenir. Çimlenmiyorsa ya ısıl işlem görmüştür ya da dna’sı ile oynanıp, kendi kendini üretemeyen ürün haline getirilmiştir.
Merhaba buğday çimi yetiştirmek için alacağımız buğday nasıl olacak,nereden alacağız,Aşurelik buğday mı acaba.Yazınızı okuyunca denemek istiyorum
Merhaba;
Ben organik pazardan organik buğday alıyorum.
Bu bugday cimini uretebilmek icin bugdsylari toprsga eksek olurmu? Gunes gormesi lazim yoksa karanlik bir ortam mi olmasi lazim snlayamadim
Beni aydinlatirsaniz sevinirim
MErhaba;
Çimlendirdikten sonra toprağa geçirip ışık alan bir yere koyun saksınızı.