Sufi’nin 5. hafta menüsü
İstanbul geçtiğimiz hafta beyaz bir örtünün altındaydı. Bu beyaz örtü haliyle yemek maceramızı da etkiledi. Haftanın ilk dört günü sokağa bile çıkamayınca alışveriş de yapamadık. Haliye evdeki kuru gıdalar menüyü istila etti. Et ve tavuğun yanında bol miktarda pilav ve makarna yedik. Havaların düzelmesiyle birlikte eğer raflarda bulabilirsek menümüzde bolbol sebze olacak.
Katı gıdaya geçen birçok bebekte gaz problemi oluşuyormuş. Biz de bundan nasibimizi aldık. 2. haftadan beri çektiğimiz uykusuz gecelerin sebeplerinden birisi de Sûfî’yi uykusundan çığlıkla uyandıracak şiddetteki gaz sancılarıymış. Doktorumuzun tavsiyesi ile bir gaz ilacına başladık. Gaz mevzusu da menüyü şekillendirmekte önemli bir faktör oldu. Akşam yemeklerinde bulgur, yoğurt gibi gaz yapıcı gıdaları artık vermiyoruz.
Tam ilaç uykumuzu birazcık rahatlattı derken dişler yoklamaya başladı. Günde kaç kıyafet değişitirdiğimiz saymayı bıraktım. Dişlern kaşınması başka bir dert. Bütün ün eli ağzında dolaşan bir bebeğimiz var. Parmak emmeye alışmasın diye eline çeşit çeşit diş kaşıyıcı tutturuyorum. Lakin hiçbiri kendi parmaklarından tatlı değil. Haklı tabi… Ben de o parmakları çıtır çıtır yemek istiyorum. Şu ana kadar denediğimiz, en etkili ve en kokulu çözüm pırasa oldu. Yıkayıp 8-10 cm büyüklüğünde kestiğim pırasa ile dişlerini kaşıyıp, gıcır gıcır ses çıkartmaya bayılıyor. Pırasanın suyu da dişlerindeki kaşınmaya iyi geliyor. Pırasa bulunamadığında taze soğan da aynı etkiyi gösterir. Aklınızda bulunsun.
Sûfî’nin yemekle arasının iyi olmasını doğduğu günden itibaren bütün öğünlerde bizimle masaya oturmasına bağlıyorum. Biz yemek yerken o da anakucağında bize eşlik ediyordu. Yemeğin nerede, nasıl yenileceğini ilk günden beri öğrendi diyebiliriz. Mama sandalyesi seçerken bizimle beraber yemek yiyebileceği bir çözüm aradık. Kendisine özel masası olan bir sandalyeden çok, bizim masamızı kullanacağı, masadaki yerini öğreneceği bir yol düşündük. Bir arkadaşımızın kızına aldığı sandalye yükseltici tam da aradığımız şeydi. Şimdi Sûfi 5 noktadan kemeri ile bağladığımız Minui sandalyesinde bizimle beraber oturuyor. Masadaki bütün tabaklara elini sokup çıkartıyor. Sandalyemizin bir iyi tarafı da bizim gibi gezenti bir aileye ayak uydurabilmesi. Katlayıp tepsi büyüklüğüne getirdikten sonra, çantamıza atıyoruz, istediğimiz yerde tekrar açıyoruz.
Düzensiz gece uykuları sebebiyle gündüz uykularında uzamalar olduğundan bu hafta bazı ara öğünleri atladık. Siz de kendi menünüzü oluştururken mutlaka bebeğinizin düzenine ve sevdiği şeylere dikkat edin. Mevsim meyve ve sebzesi dışında birşeyi vermemeye de özen gösterin.
* Menüdeki yemeklerin tariflerini tek tek paylaşmaya başladım. Buradan hepsine ulaşabilirsiniz.
Merhaba
Pırasa soğan ailesindendir ve gaz yapar diye biliyorum heleki çiğ çiğ yemek diş kaşınmasını önlemek için kullanıyor ama umarım gaz sorununu tetiklemez. sevgiler
Menünüzü okurken dikkatimi çekti, önceliği ek gıdaya vermişsiniz sanırım. Gün içerisinde anne sütü vermiyor musunuz? Bunun nedenini öğrenebilir miyim?
Kesinlikle birlikte yemeğe oturmak çok etkili Devletşah, ama bizim her zaman öğünlerimiz çakışmıyor malesef. Yine de mutlaka biz yerken onu da oturtup yediğimiz şeylerden tattırıyorum. Ben İkeanın sandalyesini aldım ve memnunumda şimdiye kadar çünkü direk masaya yaklaştırdığımızda masada alıp yere atmadığı bir şey kalmıyor, bu durumda önündeki tablası çok işime yarıyor, dün kendi çorbasını da bir anlık gafletimle yere dökmemesi an meselesiydi mesela. Bu arada sen baya baya yemek yediriyorsun, peki bu yemekler Sufiye özel mi pişiyor yoksa kendinize yaptığınız yemeklerden mi yediriyorsun. Bu durumda yağ ve tuz konusunu ne yapıyorsun merak ettim. Ben öğlen öğününde hala havuç, patates, bir iki sebze ve kırmızı ya da beyaz et ile çeşitlendiriyorum püresini, tabi mutlaka tahılda oluyor içinde. Şimdilik problem yok yemesi de fena değil ama yemek konusuna geçiş yukarda yazdığım nedenle kafamı karıştırıyor. Yumurtaya da hala başlamadığını görüyorum, sevmiyor mu yoksa doktorunuz hala menüye dahil mi etmedi? Ben uzun süredir veriyorum, artık gün aşırı yarım yumurta sarısı yiyor kahvaltıda.
Merhaba Kadriye;
Evet, pırasa söylediğin gibi soğan ailesinden ve gaz yapıcılar arasında. Bizim ufaklık dişleri olmadığı için pırasayı yiyemiyor. Hatta şu ana kadar parça koparabilmişliği bile yok. Pırasa kayış gibi bir şey malum. Eziyor, büzüyor…
Sanem hanım;
Bu yazıya koymamışım ama bütün yemeklerden yarım saat önce mutlaka emziriyorum. Sonra yemek yiyoruz.
Sevgili Güneşli Günler;
Sufi de her yakaladığı şeyi yere atıyor. Biz tabaklarımıza özellikle de çatallarımıza mukayyet olmaya çalışıyoruz. Mesela az evvel yemek masamızın altından neredeyse 1 tabak makarna topladım. Gün geçtikçe daha az atacağına inanıyorum.
Yemeklerin bir kısmı Sufi’ye özel pişiyor, bir kısmı bizim yemeklerimiz. Mesela makarnayı artık tuzsuz pişiriyorum. Yağını katmadan ona ayırıp, geri kalan işlemleri yapıyorum. Doktorumuz makul miktarda yağ kullanabileceğimizi söylediğinden ayıramadığımız yemeklerde de pek takılmıyoruz. Tuz konusu bizim ev için eğlencenin başladığı yer. Eşim ocağın önüne koymayı sürekli unuttuğum için kocaman tuz yazmıştı bir ara. Yani bazen tuzlu bazen tuzsuz pişer. Tuzlu olduğunda yine doktorumuz az miktarda verebileceğimizi böbreklerin yavaş yavaş alışacağınını söyledi. Ki ben bu az miktarı kahvaltıda peynirle dolduruyorum.
Son olarak doktor bize yumurta, balık, bal yemeyecek. Onun dışında C vitamini ve asitli gıdaları da çok çok az deneyebilirsiniz, ama dikkatli dedi. O yüzden kahvaltılarımızda yumurta yok. Yalnız, yumurtayı kek, börek gibi şeylerde kullanabilirmişim.
MErhaba Devletsah Hanım;
Yarım saat önce emdikten sonra bunları yiyor olması çok muhteşem bence Sufi’nin 🙂 çok şanslısınız, maşallah..Ben 9 aylık kızımı 3 saat arayla besliyorum ki yesin..Arada emzirirsem asla öğününü yemiyor. Ben çalışıyorum, çalışırken zaten sabah emziriyorum çıkıyorum .O zaman ölen çorbasını, sebzesini yiyormuş. Ancak haftasonları evdeyken mümkün olmuyor, ben yediremiyorum yani.Arada sinir krizi durumuna gelsem de, geçecek diye düşünmekteyim 🙂
Ve ayrıca pütürlü seviyor olması da çok güzel 🙂 benim kızım da elinizle verirseniz yiyor pütürlü gıdayı. Mesela pilav, makarna,patates vesire. Ama kaşığa koyarsanız direk tükürüyor aynı şeyi. Tabi bunları asla doyumluk yemiyor. Artık 9 aydan sonra tam oalrak öğün yemesi gerekiyor diyor doktorumuz. Yani sadece sütle idare edemez. izler gibi günde 3-4 öğün tavsiye ediyor kendisi.
Tuz ben de çok az katmaya başladım artık çünkü tuzsuz şeyleri dilinin ucuyla tattığı gibi direk tükütüyor dışarı. Yapacak birşey yok diyorum ve bol bol su içirmeye çalışıyorum mutlaka.
Afiyet olsun size.
Devletşah hanım Sufinin en güzel en tatlı zamanı şimdi Gülben hanımın kucağında tam yemelik olmuş. Ben çocuklarıma dişleri kaşınırken bütün limon veriyordum, pırasanın , soğanın kokusu malumunuz. Evladınızı ALLAH Bağışlasın MAŞALLAH selam sevgiler……………..
paylaşım için teşekkurler, çoook güzel bir yazı olmuş
Allah bağışlasın bu arada :))
Merhaba,
Benim ”ikizlerim” 🙂 bes aylik olmak uzere, biraz aceleci davranip ben de Minui mama sandalyelerinden aldim ancak henüz test etme olanagim olmadindan bebekler içinde rahat eder mi etmez mi, degistireyim mi degistirmeyeyim mi bilemedim. Siz oturma bolumu icin ayrica minder aldiniz mi? Sufi rahat ediyor mu icinde, uzun sure oturabiliyor mu? Ayrintili paylasirsaniz cok sevinirim.
Allah bagislasin 🙂
Merhaba Özlem hanım;
Sufi şu anda rahatlıkla oturuyor. Minderinden aldık. Daha çok küçük olduklarından sert zeminle oturur oturmaz karşılaşmaları iyi değil. Gerçi bezleri var koruyucu ama olsun… Umarım 5 noktadan kemerli almışsınızdır. Sufi 3 noktadan kemerle epey sağa sola kıpırdanıp tehlike oluşturdu. Şimdi 5 nokta kemere geçtik. Rahat ettik.
Size ve bebeklerinize çok sevgiler
D.
Merhaba Devletşah,
Benim de 9,5 aylık oğlum var.. Senin sitene örnek olarak bakıyorum. Kek var mesela, yumurtanın beyaz kısmı bebeklere kekin içinde verilebiliyor mu? Bu arada mönülerdeki yemeklerin tariflerini de paylaşman mümkün mü?
Sevgiler,
Pelin
Gerçekten bu menüdeki herseyi yiyebiliyormu maaaşallah sufiye
sasırdım cunki benım 2.5 yasındakı kızım bunların pek coğunu yemıyor… sagolsun ogurme reflexini bir turlu aşamadık tadını begenmedıgı damak zevkine uymayan bişeyleride ciğnemeyi reddediyor hemen oguruyor.
bende bazen mutlaka yemesı gerektiği şeyleri yemesi için biraz fazla acıkmasını bekliyorumki yiyebilsin… yinede ne kadar acıksada damak zevkinin on plana cıktığı durumlar oluyor :(((( o yuzden sufiyi cok takdir ettim başarılarının devamını diliyorum :))))
devletsah merhaba,
bulgurun içindeki eti ya da haşlama olarak verdiğin eti sufi nin nasıl yediğini merak ettim, sormadan da edemedim 🙂
hani ezme şansı yok ya onları, nasıl yutuyor? ben blender kullandım ve pişmanım. ama buradan dönüş yoluna bakacağım artık…
Merhaba Devletşah Hanım…Ben sizi Gülben Ergen’in programından tanıdım ve bütün blogçu anneleri takip etmeye başladım.7 aylık bir oğlum var.yemek tariflerinizden faydalanıyorum teşekkürler. size ve diğer anneler sormak istediğim şey şu: Malum şimdi bütün doktorlar yediğimiz tavuklardaki tehlikelerden bahsediyorlar ama bebeklere de mutlaka verilmesi gereken bir besin…herşeyde olduğu gibi tavuğun da doğalını vermek en güzeli. Malatya da yaşıyorum bir kaç yere sordum ama maalesef organik tavuk bulamadım,marketlerden aldıklarımıza da cesaret edemiyorum. güvenebileceğimiz markalar var mı,varsa isimlerini verir misiniz? bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? çok teşekkürler şimdiden…
Paylasiminiz icin cok tesekkürler, cok hos bir yazi olmus. Bu arada Allah anali babali büyütsün.
Merhaba,
oğlunuzun uykuya geçişi nasıl oluyor, kendi kendine mi yoksa sallayarak mı? kendisi uyuyorsa ne kadarlıkken ve nasıl alıştırdığınızı öğrenmek isterim