Sufi’nin 4. hafta menüsü

Sufi’nin 4. hafta menüsü

Sufi’nin 4. hafta menüsü

Bu hafta menümüze baktığınızda hayatımızın birden bire değiştiğini görmüşsünüzdür. Sûfî’nin 7. ay kontrolünde başladı herşey. Doktorumuz, yeni programımızı açıkladı. Sûfî günde 5 öğün beslenecekmiş. Günlük planımız kahvaltı, meyve, öğle yemeği, çay saati, akşam yemeği şeklinde. Bunlardan ikisinde mutlaka et ya da tavuk yemeliymiş. Tabi yanında mutlaka karbonhidrat desteği olacakmış. Ve yemeklerle beraber mutlaka su içmeliymiş. Sûfî her şeyi yiyecek. Yalnızca, bal, balık, yumurta, tuz, bazı acılı baharatları yemeyecek.

Eminim aklınıza ilk gelen konu dişlerin durumudur. Kendisinin henüz hiç dişi yok. Fakat, püre yemekten nefret ediyor. Sanırım diş etleri ile verdiğim herşeyi uzun uzun çiğneyip, ezip yutmayı eğlenceli bir oyun olarak görüyor. Yutamadığı şeyleri hemen tükürüyor. Bazen boğazına kaçtığı oluyor ki, o zamanlar da aklım çıkıyor bir şey olacak diye.

Sufi'nin 4. hafta menüsü

Tabi hayatımız bu kadar renklenince soframız da şenlendi… İlk gün eti yiyecek mi yemeyecek mi endişesi ile masaya oturduk. Haliyle bir ürü oyun oynayarak yemeği yedirdik. Hiç gıkını çıkartmadı. Ama biz oyun oynamaktan helak olmuştuk. Bir kaç saat sonra Ayşe‘den gelen e-posta ile yanlış yolda olduğumuzu anlayıp hemen oyunu kestik. Şimdi sofrada sohbet ederek yemeğimizi yiyoruz. Sûfî’de kafasını bir bana bir babasına çevirerek konuşmamızı takip etmeye çalışıyor. Hem böylece onun kelime dağarcığına da katkıda bulunmuş oluyoruz. Eğer sizin çocuğunuz televizyon seyretmeden ya da oyun oynamadan yemek yemiyorsa Sınır Tanımayan Ebeveynlerin 11 Şubatta düzenleyeceği seminere katılın derim.

Sınır Tanımayan Ebeveynler

* Menüdeki yemeklerin tariflerini tek tek paylaşmaya başladım. Buradan hepsine ulaşabilirsiniz.

Kalıcı bağlantı

Related Posts

14 Responses to Sufi’nin 4. hafta menüsü
  • ceylan öner

    canım ne desem az kalır valla. deneyimlerini bu kadar ayrıntılı paylaştığın için çok sağol. bizim zeynebin de sufi abisinin yediklerini yemesine daha 1 ayı var ama ben şimdiden ek gıda konusunu araştırıyorum. bu süreçte en büyük yardımcım senin yazdıkların ve tabi Carlos Gonzales’in çocuğum yemek yemiyor kitabı…herkese bu önemli kitabı( başyapıt mı demeliyim yoksa??) tavsiye ediyorum…tekrar sağol 5. hafta menüsünü merakla bekliyorum…
    sufi’ye selam…

  • selime danış

    merhaba devletşah hanım sizi gülbenergenin programında gördüm sitenizi çok faydalı buldum benim oğlumda 7 aylık ve nasıl bir liste hazılrlayacağım konusunda hep kararsızdım sebze çorbaları kahvaltı falan kendimce birşeyler yapıyordum ama benim listem sizinkilerden biraz farklı o yüzden ne olur bu haftaki menünüzü uygulamadan yayınlarmısınız.sizin menünüze göre menü hazırlamk istiyorum.proteğin karbonhidrat dengesini ne neyle gider ne zaman neyi vermek gerekir öyle çelişkide kaldımki anlatamam herkes birşeyler söylüyor ne yapacağımı bilmiyorum şimdiden teşekkürler.

  • Pratik Anne

    Devletsah,
    Sufi’yi henuz yesil (fasulye, bezelye ispanak), turuncu (havuc), veya kirmizi sebzelerle tanistirmadin anladigim kadari ile. Bunun belli bir sebebi varsa bilemem ama bu sebzeleri de menuye eklemeni tavsiye edebilirim.

  • Devletşah

    Sevgili Ceylan Öner;

    Daha şimdiden çocuğum yemiyor diye şartlamayın kendinizi. Yemeği acaba yer mi diye verince kesinlikle yemiyor. Yememesi için bir neden yok diye düşünüp, kendine güvenerek verince o da karşı koymayıp yiyor. Sadece, nasıl yemek istediğini anlatamadığından bazen prüz çıkıyor. Mesela bizimkisi püre değil de parça yemek istiyormuş. 1. haftada anladık da her iki taraf rahat etti.

    Merhaba Selime Danış;

    Sufi’de 25 Haziran doğumlu. Bizim doktorumuz sebze çorbası kısmını Sufi rahatlıkla çiğnediği için atladı. Yemekte çorba içersek o da içiyor. Menüler açıkçası bizim o gün yiyeceğimiz yemeğe göre şekilleniyor. Ama bu haftadan sonra alışveriş kolaylığı da olması açısından önceden planlamayı düşünüyorum. Tabi bakalım ne kadar uyabileceğiz. Bazen aklımdakilerle çarşı pazar birbirini tutmuyor. Örneğin geçen hafta brokoli çorbası yapacaktım. Ama brokoli bulamadık…

    Doktorumuz bize öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka et (tavuk ve kırmızı) yemesi gerektiğini yanına ya bir sebze ya da pilav gibi bir ek yapmamızı söyledi. Sebze yaparsak karbonhidratı ekmekle vereceğiz, pilav yaparsak yanına ufak bir marul yaprağı…

    Bal, yumurta ve balık vermiyoruz. Başka konular olursa e-posta atabiliriniz.

    Pratik Anne;

    Sadece mevsim meyve ve sebzelerini veriyoruz. Kışın çok zor… Şu ana kadar ıspanak, kereviz, havuç ve patates yedi. Havuç dışında hepsini sevdi. Bugün brokoli yiyecek. Yoksa başka bir sebebi yok.

  • Mahmure

    Maşallah Sufi’ye 🙂
    Sizin de cesaretinize hayranım, ben hala çekiniyorum büyük parçalar vermeye..

    Bu arada balık neden yemeyecek? Ben bugün verdim ağzına minik minik..

  • Devletşah

    Mahmure hanım;

    Çok büyük parça verirsem zaten doğrudan çıkartıyor. O yüzden çekinilecek birşey yok. Ayrıca öğürme en gelişmiş yanlarından. Damağına bir şey yapışırsa bile hemen çıkartabiliyor. Tabi başından hiç ayrılmamak şart.

    Balık için bütün kaynaklarda da 8. aydan sonra deniliyor. İçindeki yağı bağırsakları çözebilecek yapıda değil sanıyorum.

  • SEVGİ

    Merhaba Devletşah Hanım, birkaç yıldır sitenizin takipçisiyim, ancak bu aralar daha çok takip eder oldum, çünkü benim de 7 aylık bir oğlum var ve bazen aklıma takılan sorulara sizin yazılarınızda cevap bulabiliyorum, bunun için çok teşekkürler, Sûfi’ye de maaşallah, çok tatlı bir bebek.
    Öğün tablonuzda ara öğün olarak bisküvi verdiğinizi okudum, ben de evde kendim yapıyorum bisküviyi, ancak sizin nasıl verdiğinizi merak ettim, mesela yoğurtla mı yada herhangi bir meyva püresinin içinde mi? Diğer bir sorum da peynir ve zeytini tuzsuz veriyorsunuz değil mi? Teşekkürler, sevgiler…

  • filiz özata

    Devletşah hanım
    benim oğlumda 8 aylık hatta bitmek üzere biz pürelerle başladık neyseki şimdi tanelide yiyebiliyor 5 dişi var 6.yolda emzirmeyede devam ediyorum.sabah kahvaltılarında zorlanıyorum sadece 2 günde bir yumurta veriyorum.Merak ettim siz beyaz peynir olarak ne veriyosunz,cici bebe vermek istemiyorum ama bazen veriyorum.5öğün veriyorum öğlen taneli sebze çorbaları akşam bizim yediklerimizde oda iyor.menülerinizi takip ediyorum.
    kerevizi denizim çok seviyo,karnıbahatı sizin kerevizi pişirdiğiniz gibi pişirip içine nohutta katıyorum irmik,bulgur ,bazen pirinç….çok güzel oluyo.
    Ek gıdaya geçiŞle bi çok kitap okudum en sonunda karar verdim okuduklarım ve kafamda tasrladıklarım en güzeli böyle oldu.Deniz den Sufi’ye sevgiler….

  • Devletşah

    Merhaba Sevgi hanım;

    Sizin oğlunuza da maşallah… Yesin de büyüsün…

    Ben kurabiyeyi tek başına elimle kırarak veriyorum. Yanında da su içiyor. Bugünler de ıhlamur yapmaya başladım. Kurabiyenin içinde üzüm, dut, kayısı varmış. Bir arkadaşım pişirmişti.

    Peyniri ve zeytini geceden suya koyuyorum. Bazen unutuyorum. Doktorumuz o kadardan problem olmayacağını söylediği için peyniri veriyorum. Ama zeytini unutursam vermiyorum. Onu mutlaka suda bekletiyorum.

  • Fatoş

    Merhaba Devletşah,

    Ben de oğluma 1 yaşına kadar ne yedirdiysem gün gün yazmış sonra da bloğa eklemiştim. Ama senin listen daha düzenli. Keşke bizim o aylarımızda olsaydı bu listeler 🙂
    Sanırım listede kırmızı pancar yok ya da göremedim. Henüz mevsimiyken şiddetle tavsiye ederim. Hem çok faydalı hem de çocuklar çok seviyor.

  • serpil

    Merhaba Devletşah,
    Öncelikle bir çok anneye ilaç gibi gelen bu güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
    benim de 7 aylık bir oğlum var ve ek gıda sürecinde çok zorluk yaşıyoruz. Şu anda hiç bir şeyi almak istemiyor. Ağzını kapatıyor bir daha da açmıyor zorlamak istemiyorum ama süreçte ilerliyor.
    sizden ricam sebzeleri ve bahsettiğiniz et ve tavuk gibi yiyecekleri nasıl pişirip verdiğiniz ve bebek çorbaları konusunda yardımcı olmanız.
    şimdiden sağolun kolay gelsin.

  • Devletşah

    Merhaba Fatoş;

    Kırmızı pancar mevsim sebzesi olduğundan aklımda. Hatta ne yapacağımı bile biliyorum da kar yüzünden çıkıp alamadım bir türlü… Listene de hemen bakacağım.

    Merhaba Serpil hanım;

    Ben her zamanki gibi yaşadıklarımı yazıyorum. Umarım faydası dokunuyordur.

    Bu süreç 1 yaşına kadar devam ediyor. İçinizi rahat tutun hiç anne sütüyle beslenen 30 yaşında birisini gördünüz mü? Mutlaka başlayacaktır. Şimdi bizimkisinin ana gıdası hala anne sütü. Yemeklerden önce mutlaka emziriyorum. Geri kalan kısmını bunlarla dolduruyor.

    Bizimkisinin bizi çok taklit ettiğini farkettik. Yemek istemediği noktada yemeğinden ben bir lokma alıp uzun uzun çüğneyip, nefis falan diyorum. O da ardından ağzını açıyor. Bu ara yemek yerken garip bir bağırma huyu edindi. Bir türlü yemiyordu. Sürekli bağırıp duruyordu. Sonunda anladım ki o bağırma ile benden su istiyor. Şimdi onun dilindeki su isteme sesini duyup, suyu verince yemeye devam ediyor. Bebeğinizi seyredin biraz. Belki size böyle sinyaller veriyordur. Pütürlü istemiyorum, ya da bana çorba değil doğrudan parça verin diyordur…

    Son olarak ben bize yaptığım yemeklerin bir kısmını tuzsuz ve salçasız yapmaya başladım. Böylece aynı şeyleri yiyoruz. O daha da çok hoşuna gidiyor.

    Tarifleri yavaş avaş paylaşıyorum. Bazen fotoğraf çekmek mümkün olmuyor. Tekrar yaptığımda paylaşıyorum.

  • Rehnuma

    Merhaba listeleriniz çok özenli ve çok güzel, ama bence bu kadar anı anına dakikası dakikasına çocuğu bir yemek disiplinine sokmak ne derece doğrudur? Bizim bile iştahımız bir gün farklı bir gün farklı oluyor, o gün öğününde et yazıyor diye çocuğu et yemeye zorlamamak lazım bence, ayrıca bu listeleri görüp, daha yoğunlukla anne sütüyle besleyen anneler varsa onlarda bir telaşa kapılıp aman çocuğum beslenemiyor kaygısına düşüp anne sütünü azaltıp ek gıdaya yüklenmeyede başlayabilir. Anne sütü alımı özellikle ilk 1 yılda en fazla seviyede tutulması gerekir. Ek gıdayı zaten bir ömür yiyecekler, ama anne sütünü en fazla 2 yıl alabilecekler.
    Doktorunuz muhakkak sizi düşünerek vermiştir bu menüyü ama 7 aylık bir çocuk için oldukça yoğun bir menü, daha birini öğütmeden hop diğer yemek geliyor önüne çocuk açlık dahi hissedemiyor, böylece zamanla sindirilmemiş besinler bağırsaklarında birikiyor, uzun vadede hastalık kısa vadede kabızlığa sebep olabilir. Bu derece ek gıda ile beslenince anne sütüde istemez çünkü karnı acıkmaz, emmeye emmeyede süt gider. Bu en kötüsü tabi. Benimde 5 yaşında oğlum var bizde zamanında böyle karışık kuruşuk menüleri doktor tavsiyesiyle verdik çocuğumuzu hasta ettik, biz ettik siz etmeyin diye söylemek istedim. Bırakın menüleri çocuğunuza mutlu mesut sevgi menüleri sunun, sevin, öpün, okşayın daha iyi büyüyecektir. O karnı acıkınca merak etmeyin size bi şekilde bildirir 🙂 Sevgilerimle….

  • Devletşah

    Rehnuma;

    Bu liste doktorun verdiği bir liste değil. Sufi’nin yediklerinden oluşuyor. Ben yediklerini not ediyorum. Bunları yemeden yarım saat önce mutlaka anne sütü alıyor. Dolayısı ile kimisinden az kimisinden çok yiyor. Açlıktan çok beğenisi için besleniyor.

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER