Ev Yapımı Organik Elbise
Son günlerde vitrinlerde sık sık “organik pamuktan üretilmiştir”, “bambu ipinden örülmüştür”, “boyasızdır” ya da “bitkisel boya ile boyanmıştır” gibi yazılar görür oldum. Özellikle de bebek ve çocuk ürünlerinin satıldığı reyonlarda bu ibareler daha da göze çarpar durumda.
GDO’lu ürünler, hormonlu meyveler hayatımızdaki birçok şeyin organikliğini sorgular hale getiriyor bizi. Tabi bundan faydalanmak isteyenler de boş durmuyorlar. Elbette sentetik karışımlı bir çorap ile bambudan ya da pamuktan yapılmış bir çorap ile rahat ettiğiniz kadar rahat edemezsiniz. Kadınların vazgeçilmez aksesuarı naylon çorabı düşündüğünüzde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Popularite rahatlığın önüne geçiyor. Dolayısı ile son günlerde organiklik moda olduğuna göre organik naylon çoraplar(!) görmemize az kaldı diye düşünebiliriz.
Vitrinlerde bu kadar organik kıyafete rastlayınca merak edip, evde organik kıyafet yapmak mümkün mü diye araştırdım.
Kalem kağıtlarınız hazırsa buyrun tarifi:
Malzemeler
- Yeşil çay
- Şeker
- Bakteri
Hazırlanışı
- Bütün malzemeler karıştırılıp, uygun sıcaklıkta bekletilir.
- Suyu süzülen kumaş parçası asılarak kurutulur.
Şimdi siz dalga geçtiğimi düşünüyorsunuz değil mi? Suzanne Lee’nin TED’de yaptığı sunumu seyrettikten sonra tekrar üzerinde konuşalım mı?
Devletşah hanım merhaba hergün sitenizi ziyaret ediyorum. hergün yeni birşeyler öğrenmek lazım sloganınız çok güzel,sayenizde çok şey öğreniyoruz sevgiler teşekkürler……
Son derece ilginç bir haber… Hemen aklıma Mısır’da yaşayan ama artık dünya üzerinde tek bir üyesi olmayan bir halk geldi. Eski Mısır döneminde yok edildiler ama giysilerini tamamen doğal bitkilerden yaptıkları biliniyor. Şİmdi isimleri aklıma gelmiyor. Yalnız böyle bir elbiseyi giyek biraz korkutucu, düşünsenize otoburların saldırısına uğramak içten bile değil:)
Çok ilginç. 😮
bitlenmeyelim şekerden 🙂
çok ilgimi çeken bir konu bu sadece bu bakteriyi anlamadım hemen şile bezleri ve ketenler alıp deneyeceğim yeşil çay bayağı ilgimi çekti selamlar bu tür bilgi paylaşımına devam lütfen
gülay hanım, şile bezine veya ketenler kullanılmıyor bu uygulamada. yeşil çay, şeker ve bakteriler ile kumaşın kendisi üretiliyor. Yani kumaş üzerine yapılan bir uygulama yok. Bakteriler şeker ve yeşil çay üzerinde çoğalarak kalın bir tabaka oluşturuyorlar, sonra bu küf tabakası alınarak güneş altında kurutuluyor..kuruyan bakteriler ise kumaşı oluşturuyor. Bu kıyafetin dezavantajı ise yağmurlu havada bununla dışarı çıkamamak veya insan fazla terlediğinde yani sıvı ile temas halinde kumaşın parçalanmaya başlaması..
iş sanayileştiğinde mutlaka içine katkı maddeleri girer saf yalın halı asla kalmazzzzzz