Köpüklü Ayran
Çocukluğumdan beri yaz tatillerinde yolumuzun üzerindeki Susurluk’ta durmak benim için çok büyük eğlenceydi. Hala öyle ya neyse. Tatil için evden çıkarken ilk sorumuz ‘Susurluk’ta duracak mıyız?’ olurdu. O vakitler Bursa’da oturduğumuzdan Susurluk nereden baksanız 1, bilemediniz 1,5 saatlik yoldu. Babam ‘Daha yeni kahvaltı yaptınız. O yüzden durmayız’ der, ama her seferinde durup bizi yüzümüze gözümüze bulaşan köpüklü ayranlarla, uzayıp her yerimizi saran peynirli tostlarla eğlenirken seyrederdi.
İstanbul’a taşındıktan sonra Çanakkale yolu Bursa’dan daha kısa olduğu için o yolu tercih eder olduk. Elbette o yolun da kendine ait lezzetleri vardı. Ama Susurluk ayranının yeri başka şeyle dolmaz. Çocukluğuma geri dönmek istediğim günlerde uzayan peynirli tostumun yanına mis gibi köpük köpük ayran yapıp kendi kendime eğleniyorum. Buyrun bu da tarifi:
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 su bardağı su
- tuz
- 1/2 su bardağı maden suyu
Hazırlanışı
- Yoğurt, su ve tuz iyice çırpılır.
- Bardak yarısına kadar doldurulur.
- Üzerine yeni açılmış maden suyu eklenip köpürtülür.
Not
- Tabi Susurluk’ta ayranı maden suyu ile yaptıklarını zannetmiyorum. Onlar muhtemelen ayranı yaptıktan sonra içine 1 çay kaşığı kadar karbonat katıyorlar.
Yaz gelsin. Sonra tatil gelsin. Susurluk’ta mola verelim. Köpüklü ayran içelim.. Nam nam nam…
DEVLETŞAHIM çok haklısın sususrlukta yenen tostun ve ayranın yeri bam başka bende öyle ne zaman ordan geçecek olsam tıka basa tok bile olsam mutlaka durur o ayrandan içer öyle yola devam derim..
sevgiyle kal
Köpüklü ayraniniz ve cocukluk aniniz ne kadar hos.Biz de kücükken Izmitin Karadeniz kiyisinda Kefkene giderdik.Cok uzun bir sehir disi yolundan sonra Kandira`da mola verirdik.Kücükken orada yedigim taskebabinin tadi hala damagimdadir.En kisa zamanda yapmaliyim.Yaninda da söyle bol köpüklü bir ayran.
Yanlis anlasilmasin yemege cok düskün degilim.Güzel olan o günlerdi.
Sevgiler…
of of nefis görünüyor canım. ellerine sağlık. Akşam bende yapayım :))
sevgiler öpüyorum
Off harika! Nasıl canım çekti. Benim de küçüklüğümün böyle köpüklü ayran anıları var. Daha mı çoktu o zamanlar? Ya da belki şimdinin pek favori içecekleri yoktu meydanda. Küçüklüğümün en favori içecekleri köpüklü ayran, çilek suyu (taze sıkılmış satıldıgını söylemeye gerek yok herhalde) bir de gazoz. Köpüklü ayranın ekürisi de tost değildi ama bizim buraların meşhurr peynirli sıkması…
Bu tarif harika oldu ya, hep merak ederdim nasıl yapıldığını umarım tutar deneyeceğim.
Sırf o ayran için Susurluğa gidilirmi bilmem ama tam yapılışını bilen varsa anlatsın 40yıl kölesi olurum 🙂
Biz bu ayranı ben küçükken köyde köy sütünden yayıkta yapardık. Kollarımıza kramp girerdi 🙂
Bende de bu görüntü yazı hatırlatıyor, çünkü Bodrumumuzun yolu bu ayrandan geçiyor. Özellikle eşim çok sever ve 2 bardak içer, tabii sonrasında da arabayı kullanmak bana düşer…
Benim kızlarım da çok severler. Kendi yaptığım kefirli ayranı çırptığımda, küçük kızım hımm Susurluk ayranı gibi olmuş der.Uyku getirmese hep içicez ama…
teşekkürler hakikatten merak edermişim okuyunca anladım.
Ayranı çok severim bende susurlukta aynen bizde her geçtigimizde durup gözleme ve yayık ayranını içmeden geçmeyiz.
Maden suyu??İşin sırrı bu demek.deneyeceğim teşekkür ederim.
Kopurmesi icin karbonat konuldugunu ilkkez duydum…
acaba kokmaz mi ?
yapacağınız ayranın içine 2 çay kaşığı tulum peyniri atıp yoğurdu 10 dk hızlı devirde mikserle çırpıp suyunu öyle koyarsanız ve içine de 1 bardak süt ekleyip tekrar çırparsanız inanılmaz güzel bir ayran olur tam bir köy ayranı gibi olur. tulum peyniri köy ayranı gibi kesik kesik tadı veriyo enfesss.
maden suyunu hiç begenmedim malesef sırf maden suyu tadı aldım:(
bu ayranı sözüm için kıyafet alcağım zaman içmiştim
çk güzeldi
tarifide denedmm çk güzel oldu
bence maden suyu yerine süt katıp deneyin tadına doyamayacaksınız:))
bunu hiç düşünmemiştim.şahane bir fikir .sayenizde deneyeceğim.ellerinize sağlık
İÇİNE KARBONAT KOYSAK DA KABARMAZ MI.HEM SODA HEM KARBONAT OLUR MU?YOKSA SADECE BİR TANESİ Mİ OLMALI?TSK.
ayranin tarifidemi olurmus dedim ilk gordugumde tikladim hayret ettim çok guzel bir yontem tadi normal ayran gibimi çooook merak ettim tesekkurler
IYIDE BÖYLE LEZZETLI BIR ICECEGI ICMEK ICIN NIYE YAZI BEKLEYELIM ETRAFIMIZDAKI HIC BIR INSAN BUNU BIZE GETIRMIYORSA BUNU OKUYANLAR GETIRSIN ICELIM …. VE KAZANALIM.
Tarifinizi bu yaz deneme fırsatım oldu. Aile bireyleri ile birlikte tattık ve tadının maden suyundan ziyadesiyle etkilendiğini tespit ettik. Köpüğü tam kıvamında olmakla beraber, tadı konusunda aynı şeyleri söyleyemeyeceğim açıkçası.
Selam,ben bir üretici olarak (Süzme Yoğurt) aydınlatmak isterim.Soda karbonat olmadan sadece iyi süzülmüş süzme yoğurt ile denemenizi öneririm,kaldıki hakiki Susurluk Ayranıda mayhoş süzme yoğurt ile üretilir.Şimdiden afiyet olsun. 🙂
Selam,ben bir üretici olarak (Süzme Yoğurt) aydınlatmak isterim.Soda karbonat olmadan sadece iyi süzülmüş süzme yoğurt ile denemenizi öneririm,kaldıki hakiki Susurluk Ayranıda mayhoş süzme yoğurt ile üretilir.Şimdiden afiyet olsun. 🙂
aah nasıl canım çekti buz gibi ayran:)
kesinlikle soda, karbonat gibi maddeler yok. çok basit bir sırrı var sadece. ayranı çırptıktan sonra üzerinde biriken köpüğü ayrı bir kaba kaşık yardımı ile alın. daha sonra tekrar çırpın tekrar köpüğünü alın. ne kadar köpük ihtiyacınız varsa bu işleme devam edin. en sonunda ayranınızı bardağa aldıktan sonra, ayrı bir kapta biriktirdiğiniz köpüğü bardakdaki ayranın üzerine koyun. afiyet olsun. Ama yine de AYRAN SUSURLUK TA İÇİLİR diyelim :)))
ayran we gewreeeekkk ::D tadı bambaşkaa izmirrr…
yapan varmı yaptıysanız güzel yorum yapın kardeşim burak ta var 😀 çok tatlı aynı ayran gibi 😀
emin ol ki ege de bir yere gidiyorsan çanakkale yolu bursa yolundan daha uzun sürer:) her zaman 1-2 saat arası atar bilmeni istedim:)