Turist olmak istiyorum!

30Oca08
Etiketler:, ,

Uzun ince bir yoldayım

Uzun ince bir yoldayım

Turist olmak istiyorum! Tanımadığım bilmediğim sokaklarda dolaşmak. Gördüğüm şeyler karşısında heyecanlanmak, bir kafede çay içerken elimdeki şehir rehberinden en yakınımdaki müzeleri bulmak istiyorum. Sokaklarda belki de bir daha hiç görmeyeceğim insanlara uzun uzun bakmak istiyorum.

Şehrin detaylarını fotoğraflamak, hafızamda ölümsüzleşen her detayı belgelerle taşımak istiyorum. Otel odasına döndüğümde heyecanla bilgisayarıma aktarmak, bakmak, elemek güzel çıkmayanlar için üzülmek, çok önemlileri için üzülmek hatta ertesi gün yolumu tekrar oradan geçirmek istiyorum.

Su almak için durduğum büfenin sahibinden oranın en salaş ama en lezzetli yemekleri yiyebileceğim restoranı öğrenmek, yöresel lezzetleri tek tek denemek istiyorum.

Turist olmak, sokakta kendi kendime konuştuklarımın anlaşılmayacağı bir yerde olmak istiyorum. Tek kaygımın bütün şehri gezemeden, göremeden ayrılmak olmasını istiyorum.




“Turist olmak istiyorum!” için 14 Yorum yapılmış.


  1. 1 Kaan Fakılı 30 Oca 2008 17:26

    Dünyanın neresinde yaşarsam yaşayım gezmeye İstanbul’dan başlamayı yeğlerim. O sokaklarında, caddelerinde gezdikçe tarihi buram buram koklamak insanın nefesine enfiye etkisi yapıyor. Başınız dönüyor ve başlıyorsunuz farkında olmaya. O kocaman kapılı kalelerin tokmaklarından tutunca oralara kimlerin elinin değdiğini düşünüyorsunuz ve bir tarih sahnesi canlanıyor içinizde. Sultan Ahmet Camii’nde namaz kılarken secdeye varıyorsunuz ve gözlerinizden bir damla yaş akıyor. O zaman Müslümanlığın, Müslüman olmanın tadını anlıyorsunuz.

    İstiklâl caddesini gezdikçe, gözünü sevdiğimin cihanşumul ülkesi diyorsunuz içinizden. Ne farklı insanlar var ne farklı.

    Turist olmaya İstanbul’dan başlamak gerek her zaman. Bir tarihin simgesi olan İstanbul’dan.

  2. 2 Devletşah 30 Oca 2008 17:47

    Galiba insan yaşadığı şehirde turist olamıyor. Ben Ankara’dayken o duyguyu tadabildim sadece… Turist gibi bütün sokakları dolaştım. 11 ay sonra orada olamayacağımı bilme duygusu vardı içimde. Ama İstanbul’da onu yapamıyorum. Çünkü biliyorum ki ben buradayım o da… Bugün gitmezsem yarın gidebilirim. Gittiğim her müzeye ertesi gün bir daha gidebileceğimi bilme duygusu beni turistlikten alıyor. Halbuki Ankara’da yapılacak çok iş vardı. Bir yere ikinci defa gidip vakit kaybedemezdim. O yüzden her gittiğim yeri en ince detayına kadar geziyordum. İkincisi olmayacakmış gibi. Elbette olur ama kim bilir ne zaman?

  3. 3 cocuklacocuk 31 Oca 2008 02:50

    güzel ülkemizin tadını turistler çıkarıyor en çok diye düşünürüm..Ülkemi sokak sokak gezmek, bütün dünyayı görmek ben de isterim…sevgiler bizden

  4. 4 Kaan Fakılı 31 Oca 2008 14:39

    Ben de Ankara’da dolaşırken pek haz almıyorum. Ankara’da tarihi pek göremezsiniz. Sokaklarda sadece yaşanmışlığı içinize teneffüs edersiniz. Ankara’da 7 kuşaktan kimlerin yaşadığını bilmezsiniz. Ancak İstanbul öyle değildir bana kalırsa. 7 kuşaktan kimlere ev sahipliği yapmış bilirsiniz. Tarihe şahit olmuş. Ne devletler görmüş, ne kültürler topraklarına sinmiştir.

    Bir haftasonu sabahı fotoğraf makinenizi elinize alıp evin kapısını farklı açmanızı istiyorum. Sanki İstanbul’da oturmuyormuş gibi. İstanbul’u hiç görmemiş gibi. Arabanız varsa arabayı almayın. Eğer hep otobüse biniyorsanız minibüse binin. Farklı güzergahı izleyin. Farklı şeyler yapın.

  5. 5 ilkay 31 Oca 2008 16:13

    Devletşah merhaba,

    ben de aynı duygular içerisindeyim….
    Geçenlerde caddede yürürken bir tur otobüsünü gördüm…yolcular hazırlanıyor filan….çok heyecanlandım….yanımda sadece el çantam vardı ve de bir arkadaşım…arkadaşıma döndüm ben bu otobüse bineceğim ve gideceğim….nasılsa gittiğim yerden alırım birşeyler dedim…Cidden kolumdan zor tuttu” ilkay başka bir zaman birlikta gideriz hem yarın bir organizasyonumuz var vbg.” şeyler diyerek beni vazgeçirmeye çalıştı ….
    bazen otobüsün nereye gitiiğ bile önemli değil….önemli olan GİTMEK…

    Ayrıca aynı şehirde turist olmayı ben AFAD fotoğrafçılık kursuna katıldığım günlerde yaşadım….gitmeye üşendiğiniz hereyere fotoğraf uğruna gidiyorsunuz….Şimdi de atölye çalışmaalrım var…umarım bu aynı şehirde turistliğim devam eder….

    Sevgiyle kal….

    İlkay

  6. 6 Hediye Özgen 31 Oca 2008 16:59

    Sevgili Devletşah,

    Yazını okuyupta isteklerine katılmamak mümkün değil.Dilerim hayal ettiğin gibi yaşarsın.İnsan düşündüklerinden iberettir.Düşüncelerimiz belirler yaşadıklarımızı.Düşlerinden asla vazgeçme.

    SEVGİLERİMLE

  7. 7 asya yusof 04 Şub 2008 08:24

    Gelseni kanadaya alalim burada turist ol burada gerci benim bulundugum sehirde fazla gezilicek biryer yok ama usa sinirina yakinim niyagara ya 2 saat uzakliktayim buffalo yakin sayilir assagiya dogru inersen ditroith yakin yani nerden baksan usa siniri yakin toronto 2 saat buralarini gezersin ne dersin :) ?? cok fazla kesfedilicek birsey yok sehrimizde ama deyisiklik olur sana :)

  8. 8 Fahrünnisa 09 Şub 2008 18:35

    Devletsah abla,
    yazini okudugumda aklima ilk gelen sey, bana bir kac sene evvel,yazin Istanbul’da söyledigin bir sözdü.
    Buyur gel, biz de Viyana’ya bekleriz seni. Istedigin kadar müze sergi gezersin, birinci Viyana’nin eski sokaklarinda fotograflar cekersin.

    Sevgilerimle,
    Fahrünnisa

  9. 9 cimcime123 09 Nis 2008 01:29

    SEVGİLİ DEVLETŞAH benim yaşadığım yer Kütahya ya sizi turist olarak buraya gelmenizi rica ederim eminim ki çok özel ve güzel kareler yakalayacağınıza emin olabilirsiniz.internetten kütahya hakkında bilgi edinebilirsiniz . sonra tabi gelmek isterseniz rehberiniz olmaya seve seve kabul ederim.sevgiler saygılar.

  10. 10 Kerem 03 Haz 2008 21:15

    insan bilmediği görmediği her yerde turist olur.
    bir arka sokakta neler var bilmiyorsa sağa döndüğünde nereye gideceğini sola döndüğünde nereye gideceğini bilmiyorsa ve içindeki merakla bu şekilde geziyorsa o insan turisttir.

  11. 11 Emre 06 Tem 2008 00:49

    Neden sürekli geziyorsunuz?
    Kendinize çalışmayın, biraz da başkalarına !
    Köylerde gördügünüz mutsuz fakir insanları çekmek hoşunuza mı gidiyor?

  12. 12 nicole 09 Ağu 2009 18:06

    hayatımda yaşadığım en güzel duygulardan biriydi ve bu saydıklarınızın hepsini tek tek yaşadım..her şehirden birşey aldım ve ufacık da olsa birşey bıraktım..asla unutamayacağım..herkesin yaşaması gereken duygular ve bu duygular asla kendi ülkende olmuyor..kendi ülkenin tadı başka,bu başka..

  1. 1 Hepsi bir arada cevaplar! | Devletşah'tan günlük yazılar, resimli yemek tarifleri 12 Şub 2008 23:40 yazısı için Pingback tarafından yapılan yorum
  2. 2 Çok Okuyan Mı? Çok Gezen Mi? Yoksa… | Devletşah 17 Ağu 2010 22:34 yazısı için Pingback tarafından yapılan yorum

Yorum yapın